Wegetarianizm dzieci - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 5 ]

1 Ostatnio edytowany przez irma80 (2013-02-21 12:13:55)

Temat: Wegetarianizm dzieci

Witam. Od dzieciństwa byłam wegetarianką, a obecnie jestem weganką. Chciałabym Was zapytać, czy któreś z Waszych dzieci też jest na takiej diecie? (używam słowa "dieta", choć dla mnie zawsze był to jednak styl życia) Bardzo interesuje mnie właśnie wegetarianizm/weganizm wśród dzieci. Dla mnie niejedzenie mięsa zawsze było naturalne i kompletnie nie pamiętam jego smaku. Cieszy mnie, gdy słyszę, że dziś coraz więcej jest takich dzieci, a jednocześnie ciekawi mnie, jak wiele można ich spotkać w Polsce. Ostatnio byłam też pod wrażeniem przedszkola, które poza tradycyjnymi posiłkami, oferuje także te jarskie, co pozwala unikać dyskryminacji. Chętnie dowiem się, czy jest takich więcej, czy może takie znacie? Przyznam, że w latach mojego dzieciństwa był to problem, bo nikt nie rozumiał, że można nie jeść mięsa ani niczego, co wytwarzane jest ze zwierząt (np. nigdy nie poznałam smaku żelków Haribo, bo jest w nich żelatyna).
Proszę o informację wszystkie mamy, które są wege, znają mamy wege, dzieci wege, przedszkola z daniami wege itp.

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez Averyl (2013-02-21 16:01:11)

Odp: Wegetarianizm dzieci

Moje dziecko wsuwa od czasu do czasu mięso (ja mu nie zabraniam), chociaż większość naszych posiłków jest wegetariańska. Mam koleżankę (wegankę), której córka nie je mięsa od chyba 11 roku życia, a dziś ma 23 lata i to była jej decyzja.
Inna koleżanka zajmuje się kuchnią 5 przemian i jej dwójka dzieci od najmłodszych lat jest wege. W przypadku syna, to ta dieta wynikała z problemów zdrowotnych.

Nie przejmuj się, że będziesz zdrowiej odżywiać swoje dziecko, ale z etykietką "wege".
Jak patrzę się na tych wszystkich mądralińskich rodziców, którzy na śniadanie dają pizzę dzieciakowi 9 letniemu (autentyczny przypadek), a większość z ich dzieciaków nie jest w stanie nawet zjeść surówki, czy owoców, to nawet mi się nie chce dyskutować z nimi o żywieniu.

3

Męza corka(obecnie 4 kl.) nie je miesa i slodyczy tez nie je.Ona od malenkiego jakos inaczej miala zlozone posilki w ciagu dnia pelnowartosciowe tylko bezmięsne czyli mozna powiedziec,ze jest weganką ,ale ona jeszcze takiego nazewnictwa nie uzywa
Z tego co wiem to od zawsze nienawidzila miesa i to w zadnej postaci,i nie wsposob bylo ją przekonac do przelknięcia nawet jednego kęsa,awykonalne do tej pory,tak wiec produkty miesne zostaly calkoiwicie wyeliminowane z jej  diety.Ma sie dobrze,wyniki zdrowotne znakomite, i energicznosc ponad przecietna

4

Ja wegetarianka zostałam naście lat temu. Teraz jestem w ciąży i mam szczęście do mądrych lekarzy, którzy nawet się nie zająknęli, że coś tam powinnam... (Inna sprawa, że dla mojego gina prowadzącego jestem jedna w 2 ciezarnych z tak wysokim wynikiem hemoglobiny - bez suplementacji wink ) Maleństwo rozwija się świetnie i od początku jest w górnych granicach norm na dany etap. Jak się urodzi, tez będzie - siłą rzeczy - wegetarianinem. Znam sporo osób (w tym już dorosłych) które od dziecka chowane są na dietach wege i co do sztuki są to osoby na wyraz zdrowe i na ciele i na duchu.

Posty [ 5 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024