Jakie rośliny na balkon/taras? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Jakie rośliny na balkon/taras?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 27 ]

1 Ostatnio edytowany przez Joga (2013-02-19 14:17:32)

Temat: Jakie rośliny na balkon/taras?

tosia0203 we wcześniejszym temacie pyta o warzywa a ja proszę o rady na temat roślin balkonowych. Jakie rośliny na balkon? Pelargonie pełne czy nie? Co na balkon południowy a co na balkon północny? Gdzie zasadzić truskawki pnące i jaką odmianę? Jaka odmiana borówki amerykańskiej? Jaka odmiana winogronu i gdzie - Wasze pomysły poproszę smile Zdjęcia mile widziane:)

Wiosną mi zapachniało chociaż zapowiadają opady śniegu big_smile

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez Bubuś (2013-02-19 23:40:13)

Odp: Jakie rośliny na balkon/taras?

Oj Joga ciezki temat rozpoczelas big_smile Na słoneczny balkonie dobrze będą się czuły pelargonie, petunie, begonie, szałwia, heliotrop, aksamitka, bratki, cynia. Na północnym balkonie mozna uprawiac wszystko, jednak trzeba liczyc sie z tym, ze brak swiatla odbije sie na kwitnieniu.  Cień całkiem dobrze znoszą begonie, fuksje, lobelia, niecierpek, żeniszek, tytońozdobny i niezapominajki.

Osobiscie nie przepadam za pelargoniami - zwlaszcza czerwonymi, dlatego moje donice na balkonie zazwyczaj obsadzone sa zmiksowanymi kompozycjami. Wlasnych zdjec nie mam, ale wstawiam zdjecie kompozycji, ktora bardzo mi sie podoba :
http://bi.gazeta.pl/im/2/6672/z6672992Q.jpg

Jezeli chodzi o truskawke zwisajaca, rodzice maja odm. "Selva" i bardzo sa z niej zadowoleni, co wazne u nich nie zwisa tylko sie plozy po czarnej agrowlokninie, wysadzona jest do gruntu i caliem dobrze zimuje. smile
http://desmond.imageshack.us/Himg515/scaled.php?server=515&filename=30450491.jpg&res=medium

Jezeli chodzi o borowke to do amatorskiej uprawy poleca sie EARLYBLUE(wczesna)  BLUECROP (sredniowczesna), lub       
DARROW (pozna). Jest rowniez kilka innych odmian  DUKE, PATRIOT i SPARTAN (wczesne), BLUEJAY, BERKELEY, BLUECROP, NELSON, (srednowczesne) BRIGITTA BLUE, BLUEGOLD (pozne). Na działce powinniśmy mieć kilka odmian borówki przez wzglad na to, ze zapylenie pyłkiem innej odmiany kwitnącej w tym samym czasie pozwala na uzyskanie wiekszych i smaczniejszych owocow.

Na winorosli sie nie znam wink

3

Bubuś  dziękuję za odpowiedź smile
nakręciłam się wiosenne, chociaż za oknem sypie śnieg i zaraz z dziećmi na sanki biegnę big_smile

Co do pelargonii to ja ich też nie lubię ale chyba w tym roku się skuszę, bo sufrinie zeszłoroczne średnio mi wyszły, i byłam zawiedziona. W północnej części chcę  posadzić jakieś inne kwiaty i chyba to będzie mix różności, Twoje wskazówki są cenne bo ja jestem zielona w temacie. Na razie mam plany na zapełnienie balkonu, bo o podwórku z roślinkami mogę zapomnieć moje psy są jak stado koni, wszystko zniszczą zadepczą a pies osika.......więc muszę najpierw zorganizować przestrzeń tak, żeby posadzenie czegokolwiek miało sens.
Mam też ogromny problem z kretem i nornicami, jeśli znasz jakieś sprawdzone sposoby jak się pozbyć tego cholerstwa to poproszę, od razu uprzedzam, że metoda humanitarna z wynoszeniem zwierza do lasu nie zadziała, dookoła mam pola, las nie daleko więc zaraz przylezą kolejne.........tylko eksterminacja albo jakieś metody odstraszające dźwiękiem lub zapachem (rośliny) problem polega na tym, że mam dzieci i psy i boję się, żeby im nie zaszkodzić.......więc pozbycie się tych szkodników to może być mission impossible big_smile

4

A ja mam balkon ale w cieniu, co mi ogranicza wybor roslin. Co proponowalybyscie, oprocz paproci i miniaturowych swierkow, zeby posadzic?

5 Ostatnio edytowany przez Bubuś (2013-02-20 14:38:49)

Joga napisał/a:

Na razie mam plany na zapełnienie balkonu, bo o podwórku z roślinkami mogę zapomnieć moje psy są jak stado koni, wszystko zniszczą zadepczą a pies osika.......więc muszę najpierw zorganizować przestrzeń tak, żeby posadzenie czegokolwiek miało sens.

Na początku ubiegłego sezonu, na działce obok której idę do pracy, w celu ochrony ozdobnej części ogródka znajdującej się tuz przy siatce (psy kochają ścieżki tuz przy ogrodzeniu),gospodarze postawili drewniany płotek. Jakież było moje zdumienie, gdy idąc wczoraj z pracy zobaczyłam  "latającego"  przez płotek psa big_smile Cholera tak się wycwaniła (mały kundelek, ale bardzo ruchliwy), że po rozpędzeniu się z łatwością przeskakuje przez płotek.  System pokonywania przeszkody musiał zostać całkiem niedawno rozpracowany, bo przez cały sezon pięknie kwitły tam różnorodne kwiaty sezonowe, a obecnie pies zrobił tam istne pobojowisko sad

Joga napisał/a:

Mam też ogromny problem z kretem i nornicami, jeśli znasz jakieś sprawdzone sposoby jak się pozbyć tego cholerstwa to poproszę, od razu uprzedzam, że metoda humanitarna z wynoszeniem zwierza do lasu nie zadziała, dookoła mam pola, las nie daleko więc zaraz przylezą kolejne.........tylko eksterminacja albo jakieś metody odstraszające dźwiękiem lub zapachem (rośliny) problem polega na tym, że mam dzieci i psy i boję się, żeby im nie zaszkodzić.......więc pozbycie się tych szkodników to może być mission impossible big_smile

Odstraszacze dźwiękowe są  takie sobie - u mnie nie skutkują, trutki też są mało skuteczne. Sposobów brak, podobno jamniki są dobre na krety big_smile

Wśród roślin jednorocznych ładnie rosnących w cieniu polecam begonię bulwiastą smile (roślina nie toleruje przeciągów).
http://images50.fotosik.pl/1012/b73288989dd20e3a.jpg

Można powalczyć również kolorowymi liśćmi wink Koleusy bez dwóch zdań nadadzą balkonowym skrzynkom wiele uroku, podobnie jak bardzo pospolite zielistki i trzykrotki.
http://static.e-ogrodek.pl/articles/10828f_ogrodek-zdjecia_1_jpg_koleus-coleus-hybrids-wizard-wikipedia-pharaoh-joung_main.jpg
Jeżeli begonia nie jest "Twoim typem " wybierz byliny lub małe krzewy. 

Z bylin niezastąpione będą hosty i  żurawki.
http://assets3.ogrodowisko.pl/uploads/p/14/140321/original.JPG

Z małych krzewów i krzewinek warto wybrać trzmielinę Fortune'a, która jesienią się przebarwia. W balkonowych kompozycjach dobrze sprawdza się także barwinek pospolity i runianka japońska. W cieniu poradzą sobie niektóre zielone iglaki (złociste potrzebują więcej światła).

Zdjęcia pochodzą z sieci smile

6

Bubuś napisał/a:

Na początku ubiegłego sezonu, na działce obok której idę do pracy, w celu ochrony ozdobnej części ogródka znajdującej się tuz przy siatce (psy kochają ścieżki tuz przy ogrozeniu),gospodarze postawili drewniany płotek. Jakież było moje zdumienie, gdy idąc wczoraj z pracy zobaczyłam  "latającego"  przez płotek psa big_smile Cholera tak się wycwaniła (mały kundelek, ale bardzo ruchliwy), że po rozpędzeniu się z łatwością przeskakuje przez płotek.  System pokonywania przeszkody musiał zostać całkiem niedawno rozpracowany, bo przez cały sezon pięknie kwitły tam różnorodne kwiaty sezonowe, a obecnie pies zrobił tam istne pobojowisko sad

Kochana mój "piesio" przeskakuje ogrodzenie bez większego problemu, musimy w tym roku postawić nowe wyższe i trudniejsze do pokonania, więc płoteczek to dla niego pestka nawet go nie zauważy i zadepta big_smile
A co do tych nornic i kretów, nie załamuj mnie........co za cholery, dookoła pola, działki na których nikt niczego nie buduje a one akurat u nas się zadomowiły! Wredota straszna!

Napisz mi jeśli możesz kiedy mam kupić te truskawki i borówki, bo nie wiem czy teraz może i podhodować je w domu a w maju wystawić na balkon czy raczej poczekać do maja i wtedy kupić i od razu umieścić tam gdzie mają być docelowo?

7 Ostatnio edytowany przez Bubuś (2013-02-20 16:22:51)

Zadomowiły się u was, bo u was jest ciekawiej big_smile Zawsze coś dobrego do jedzenia się znajdzie wink

Borówki z pojemników można sadzić od kwietnia do października. Kupuj jak bedziesz miała wysadzać już na miejsce stałe. Stanowisko koniecznie słoneczne! Mam nadzieję, że masz przygotowane podłoże, bo boróweczka lubi kwaśne podłoże i samo podsypanie torfem może być niewystarczające smile Poczytaj o tym jak przygotować glebę smile

Co do truskawek, to nie jestem pewna. Typowe truskawkowe pole zakłada się w drugiej połowie roku - sierpień. Jeżeli chodzi o uprawę w pojemnikach to wydaje mi się, że im wcześniej sadzonki wysadzimy do donicy tym lepiej dla nich. Do czasu wystawienia ich na zewnątrz będą miały czas żeby się ukorzenić. Na pole doniczkę wystawiamy na początku maja (mając na uwadze, że zimna Zośka może zaszkodzić roślinom).

8

Najlepszym sposobem na krety jest pies moich rodziców. Alaskan malamut, wcale nie jamnik smile Nie wiem jak on je łapie, ale ciągle przynosi dumnie nową zdobycz na schody...

Słyszałam o dwóch innych metodach. Jedną z nich jest wrzucanie podpalonych fragmentów piłeczki pingpongowej do norek. Nie próbowałam, jakoś wątpię w skuteczność tej metody. Druga metoda jest skuteczna, ale mało dekoracyjna smile W norki wkłada się patyki, na patyki nadziewa się plastikowe puste butelki (do góry nogami). Wiatr stuka tymi butelkami o patyczki, drgania przenoszą się do gleby i wyczulone zmysły ryjątek każą im zwiewać jak najdalej...

Do roślinek, których bogaty wybór przedstawiła Bubuś dorzucę moje miłości: dzikie wino i maciejkę. Dzikie wino dobrze rośnie również w cieniu, szybko i ładnie pokrywa wszystko do czego może się przyczepić. Maciejka dekoracyjna nie jest, ale zasiana w ustronnym miejscu tworzy niepowtarzalny klimat w ciepłe czerwcowe i lipcowe wieczory smile

9

Z niekonwencjonalnych metod pozwolę sobie przedstawić pomysł jednego klienta. który przychodził do "ogrodnika", w którym pracowałam.... "jak mam wydawać pieniądze na karbid, to wolę 5 litrów benzyny kupić, wlać do norki i  podpalić... zapewniam panią skutkuje" big_smile

10

Killer jakiś sad ja to strasznie bym chciała się pozbyć cholerstwa ale nie wiem czy akurat w taki sposób. Kiedy się budowaliśmy, ratowałam mysz topiącą się w wykopie z wodą, później jak zaczęły nam włazić do domu już niekoniecznie chciałam je ratować. Ale jak złapała się na łapkę to i ja i mój mąż strasznie to przeżyliśmy. Nie lubię cholerstwa ale ....najlepszy byłby ktoś kto odwali "czarną robotę" za nas. Zaproszę jakiegoś jamnika albo vinngę z malamutem big_smile

11

Po każdej zimie mam na trawniku pobojowisko. Chyba wszystkie krety z okolicy złażą się do nas.
Co stosowaliśmy na to? Wszystko! Odstraszacze dźwiękowe, nadziane na patyk plastikowe buteli, specjalne świece dymne, siarkę, karbid, różne chemiczne preparaty włącznie z polecanym przez "Maję w ogrodzie" "Pożegnaniem z kretem" na bazie oleju palmowego. Nawet próbowaliśmy spalin z samochodów. Na rury wydechowe gumowy szlauch, a drugi koniec w dziurę w ziemi. Nic nie działa. Raz tylko, w jedno lato miałam spokój. Gdy była wielka ulewa i woda stała na trawniku. Chyba się potopiły. Ale za jakiś czas przyszły następne. Wokół są nieużytki, nikt kretów nie niepokoi, więc się mnożą ponad miarę, a potem przychodzą do mojego ogrodu, bo tu ziemia spulchniana, zadbana na rabatach i jest co jeść. Pies czasem złapie kreta, ale to kropla w morzu. Wypadałoby zaorać pola wokół domu, żeby zniszczyć ich siedziby i korytarze....
Nie próbowaliśmy pomysłu z benzyną, bo boję się, ze wysadzę w powietrze cały duży trawnik.

Wiosna zaczyna się od rozgarniania dziesiątków krecich kopców wielkości Etny i dosiewania trawy. Latem nie kopią tak zażarcie, bo w ogrodzie jest ruch. Dwa razy w tygodniu hałasuje kosiara, a one tego nie lubią. Wielkie kopce pojawiają się, gdy przychodzi jesień i w ogrodzie się nic nie robi. A gdy śnieg stopnieje, to rozpacz bierze...

12

marena7 napisał/a:

Wiosna zaczyna się od rozgarniania dziesiątków krecich kopców wielkości Etny i dosiewania trawy. Latem nie kopią tak zażarcie, bo w ogrodzie jest ruch. Dwa razy w tygodniu hałasuje kosiara, a one tego nie lubią. Wielkie kopce pojawiają się, gdy przychodzi jesień i w ogrodzie się nic nie robi. A gdy śnieg stopnieje, to rozpacz bierze...

Marena7święte słowa niestety. U nas trawnik wygląda koszmarnie, do kretów dochodzą nornice. Mąż jest załamany bo marzył o równiutkim i ślicznym a ma krzyżówkę kretowiska z polem golfowym big_smile porażka dlatego upiększam na razie tarasy smile

13

Dziewczyny, próbowała któraś z Was na balkonie zasadzić w doniczkach takich z kratką truskawki pnące?
w takich:
http://sklep.andrewex.com.pl/media/catalog/product/cache/1/image/470x470/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/f/i/file_27_1.jpg

14

Yacha, to chyba zalezy od tego, czy ta truskawka chwyci sie tej kratki. Czesto i tak wszelkim pnaczom trzeba dawac jakies cienkie sznurki, drucik itp. bo z reguly listewek o kwadratowym ksztalcie ciezko sie pnaczu zlapac. Nigdy nie mialam takiej truskawki. No ale na pewno ladnie by w tej donicy wygladala smile

15 Ostatnio edytowany przez Joga (2013-03-11 13:40:11)

yacha napisał/a:

Dziewczyny, próbowała któraś z Was na balkonie zasadzić w doniczkach takich z kratką truskawki pnące?
w takich:
http://sklep.andrewex.com.pl/media/cata … e_27_1.jpg

Ja właśnie zamierzam w tym roku ale pergolę postawię na balkonie w niej posadzę borówkę amerykańską a od góry powieszę truskawki - kupiłam planter na truskawki, będą sobie wisiały w dół, bo truskawki same się pną musisz je podwiązywać - tak wyczytałam.

16

o kurczę, o borówce nie pomyślałam, a tez uwielbiam big_smile
może spróbuję Twoim  sposobem, borówki od dołu, a truskawki od góry, na pewno będzie to świetnie wyglądało, oby jeszcze dużo owoców miały big_smile
Tylko w sumie jak te truskawki od góry dajesz? w jakiejś wiszącej donicy? Do sufitu powieszasz?

17

yacha napisał/a:

o kurczę, o borówce nie pomyślałam, a tez uwielbiam big_smile
może spróbuję Twoim  sposobem, borówki od dołu, a truskawki od góry, na pewno będzie to świetnie wyglądało, oby jeszcze dużo owoców miały big_smile
Tylko w sumie jak te truskawki od góry dajesz? w jakiejś wiszącej donicy? Do sufitu powieszasz?

Poszukaj na allegro ja kupiłam planter i widziałam dzisiaj, że są i to dość tanie po 19,99PLN plus przesyłka, świetna rzecz, mieści 15 sadzonek. Tak w ogóle wracając do tematu, kupiłam dzisiaj rośliny na balkon, werbenę, pelargonie pełną, bidens i truskawki właśnie będzie kolorowo big_smile już się nie mogę doczekać. Jeszcze tylko borówka i coś pnącego nie wiem czy nie wiciokrzew. Czekam na wiosnę i niech tylko spróbuje się znów "odwołać" to zamorduję big_smile

ps. Borówki powinnaś posadzić co najmniej dwie odmiany z różnych źródeł  - bo coś o pyleniu było ale zapomniałam, może ktoś mądrzejszy przypomni big_smile

18

Joga napisał/a:

ps. Borówki powinnaś posadzić co najmniej dwie odmiany z różnych źródeł  - bo coś o pyleniu było ale zapomniałam, może ktoś mądrzejszy przypomni big_smile

No cos tam bylo wink Nie musza byc z roznych zrodel, chodzi raczej o dwie rozne odmiany kwitnace w podobnym czasie. Przy zapyleniu krzyzowym uzyskuje sie wiecej dorodniejszych owocow wink

19

Bubuś napisał/a:

No cos tam bylo wink Nie musza byc z roznych zrodel, chodzi raczej o dwie rozne odmiany kwitnace w podobnym czasie. Przy zapyleniu krzyzowym uzyskuje sie wiecej dorodniejszych owocow wink

O widzisz! Bubuś przypomniałaś się smile ja jestem kompletnym laikiem w temacie co widać. Jak przyjdą moje roślinki to pewnie się odezwę żeby poprosić o jakieś praktyczne rady, w tym roku lepiej przygotowuję się do sezonu big_smile

20 Ostatnio edytowany przez Bubuś (2013-04-06 17:16:07)

Moje krzewy, byliny i owocowka, czekaja w piwnicy marniejac w zastraszajaym tempie, jeszcze dwa tygodnie takiej pogody i bede mogla moje przedsezonowe zakupy wyrzucic na kompostownik... wszystko ciagnie do swiatla, ktorego niestey nie mam za wiele. Co cenniejsze okazy ustawione mam w mieszkaniu, parapetu w kuchni zaczyna mi brakowac sad

21 Ostatnio edytowany przez Joga (2013-04-06 19:40:32)

Ja dzisiaj kupiłam nawóz i ziemię, rośliny powinny "przyjść" w ciągu przyszłego tygodnia, oby były nie uszkodzone i ładnie rosły smile Ja już się nie mogę doczekać tej wiosny! Na razie wstawię je do pokoju syna i mam nadzieję, że nie zmarnieją. Od początku tygodnia będzie się ocieplało ale po 10 marca ma być już ciepło, kilkanaście stopni, tylko nie wiem jak szybko będziesz mogła wsadzić rośliny do gruntu, bo ziemia jest chyba zmarznięta? Może jak się trochę ociepli będziesz je wynosiła na dwór chociaż w ciągu dnia? Wtedy powinny przeżyć smile

22

Joga napisał/a:

ale po 10 marca ma być już ciepło, kilkanaście stopni,

Myslalas chyba o kwietniu tongue

No miejmy nadzieje, ze szybko sie rozpogodzi smile

23 Ostatnio edytowany przez Joga (2013-04-07 10:23:24)

Tutaj wklejam zdjęcie plantera na truskawki:) najpierw wkładasz sadzonki w otwory, później zasypujesz ziemią od góry, podlewasz i zakładasz pokrywę, chyba jakoś tak smile strasznie fajne, zobaczymy jak się sprawdzi.
http://ensped.pl/wp-content/gallery/planter_1/32_thumb_p_1258318803414.jpg

No i oczywiście Bubuś miałam na myśli kwiecień smile ale dzisiaj w TV prognoza była mega obiecująca, na koniec kwietnia temperatura nawet do 20stC big_smile
Bubuś a powiedz mi proszę, czy ziemię do pelargonii i innych balkonowych trzeba mieszać z piachem żeby rozluźnić? Gdzieś tak wyczytałam ale nie wiem czy to dobry pomysł.

24

Jezeli kupujesz podloze specjalistyczne (dedykowane danej grupie roslin, w twoim przypadku ziemia balkonowa) na ogol nie ma potrzeby rozluzniania piaskiem. Inaczej sie ma sprawa, gdy uzywasz podloza uniwersalnego, wowczas warto rozluznic piaskiem, albo syropianem.

Przestrzegam przed supertanimi mieszankami z duza zawartoscia torfu. Raz sie polakomilam, bo cena byla wyjatkowo atrakcyjna (cos kolo 6 zl za 80 l ) i cierpialam caly sezon. Ziemia tak szybko przesychala, ze nie nastarczylam podlewac sad Kwiatki na poludniowym balkonie byly non stop przywiedniete, co przy zakupie normalnego podloza nigdy nie mialo miejsca.

25 Ostatnio edytowany przez Joga (2013-04-07 13:08:25)

Nie no chyba kupiłam jakąś lepszą smile ja się na tym nie nam ale pytałam w sklepie i doradzili mi Hollas Aqua Save
http://www.kreocen.pl/img/z/0/p/524378/1/HOLLAS-Podloze-kwiatowe-Aqua-Save-20L.jpg

26

No faktycznie, fachurka wink

Posty [ 27 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Jakie rośliny na balkon/taras?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024