strach o przyszłość - obawa przed klęską - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » strach o przyszłość - obawa przed klęską

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 23 ]

1 Ostatnio edytowany przez Suzan_444 (2013-02-13 18:38:54)

Temat: strach o przyszłość - obawa przed klęską

Witam. (mam nadzieję , że nie było podobnego tematu - jeśli zaś okaże się inaczej to przepraszam).
Jestem pewna , że każdy z nas wiele myśli o swojej przyszłości. To normalne , że pragniemy dla siebie szczęścia , kochającego partnera , zdrowia , dobrej pracy. Co jednak , jeśli myślenie zamienia się w obawę i strach ? Jak sobie z tym poradzić ?
Pytam , gdyż sporo ludzi ma z tym problem. Obawiają się o środki finansowe , zdrowie , bezpieczeństwo najbliższych , zadają sobie wciąż pytania :  "A co by było gdyby .... , A jak to będzie , gdy..... , a tak naprawdę nie mają większego wpływu na to.  Martwią się o coś czego nie ma , a może jedynie być - powtarzam może , nie musi.  Mało tego , nie dość , że tracą nad tym dużo czasu , to jeszcze mogą popaść w różne kompulsje.

Wiem , że dla niektórych wydaje się to proste i niezbyt logiczne , jednak dla wielu jest to ogromny problem.
Czasem dochodzi nawet do obwiniania siebie za różne rzeczy , np. zachorowałam , gdyż zapewne niezdrowo się odżywiałam.
Macie pomysły jak pomagać takim osobom ?
I mam prośbę - nie chciałabym by odpowiedzi od razu sprowadzały się do terapii
Pozdrawiam.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: strach o przyszłość - obawa przed klęską

Ja polecam przeczytanie książki Pani Ewy Foley ''Powiedz życiu tak" lub "zakochaj się w życiu" . Pomagają one w zmianie perspektywy , nastawienia. Przynajmniej w moje życie dużo wniosły. Myślę, że większość przechodziła przez stan o którym mówisz. Ja też znam to, ale od dłuższego czasu utrzymuję inny stan myślenia smile Pomyśl : Wczoraj nie Twoje - zostały tylko wspomnienia, najlepiej wspominać to, co dobre, Jutro niepewne- po co więc dręczyć się na zapas? tylko dziś Twoje smile chwytaj dzień. Skup się na terazniejszości, doceniaj to co masz, ja wiem, że to może być niełatwe, ale skoro piszesz tu o problemie to jjuż dobrze o Tobie świadczy smile żyjąc przeszłością lub zatruwając się myślami dotyczącymi przyszłości nie żyjesz tak naprawdę. Jedynie życie w terazniejszości to życie pełnią życia smile Powodzenia, trzymam kciuki, by Ci się to udało:*

3

Też tak czasem mam. Chyba skuszę się na te książki wink

4

No bo każdy ma w mniejszym lub większym stopniu, ale nie możemy pozwolić by umysł nami sterował:) To my mamy sterować umysłem. Książki gorąco polecam. Autorka to wielki człowiek, mam do Niej ogromny szacunek. Zakupiłam książki i wracam do Nich często smile Pomagają na gorsze dni oraz w utrzymaniu dobrego nastroju , równowagi. Nie są takie że tak powiem bajkowe typu "sekret" czy "Potęga podświadomości" bo tamte to bajki hehe ale te są świetne , takie realistyczne bardziej:)
Co do takiego uczucia dziewczyny to myślę też że przechodzi z wiekiem troszkę. Poza tym życie zaskakuje nie tylko negatywnymi sprawami, sypie też niespodziankami, tylko trzeba otworzyć oczy i umysł wink Niekiedy coś , co uważałam za porażkę po czasie okazało się, że wyszło mi na dobre. Także głowa do góry. "Najpiękniejszych chwil nie zaplanujesz, same przyjdą";) I to w chwili, gdy się najmniej tego spodziewasz. Szkoda więc marnować życia nad gdybaniem , układaniem scenariuszów które najprawdopodobniej nigdy nie będą miały miejsca:)

5

Z tym wiekiem to masz rację. Ponad rok temu stało się coś co miałam za życiową tragedię, a teraz cieszę się, że tak wyszło! Wiem, że to jest dla mnie lepsze : )
Książki już mam, w pdf. Zaraz zabieram się do czytania.

6

Cieszę się smile Ciekawa jestem jak Ci się spodobają , miłej lektury smile
Pewnie, że nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło, człowiek często wyolbrzymia bez sensu smile a po czasie dopiero rozumie sens wszystkiego.

7

Dokładnie, masz rację.
Jak przeczytam to napiszę Ci moje wrażenia :>

8

To fajnie dearly smile miło, że dasz znać. Ciekawa jestem Twojej opinii no i mam nadzieję, że autorka wątku też się skusi wink

9

Dziękuje za udzielone odpowiedzi wink
a co do książek , jestem bardzo wdzięczna. Chciałabym aby pomogły mi się skupić na teraźniejszości.
Powiem Wam , że często brakuje mi sił , aby z tym walczyć - po prostu przychodzi taki czas , że tylko siąść i płakać.  I mimo , iż wiem , że myślenie o niebezpieczeństwach , które mogą się zdarzyć to marnowanie czasu , to jednak nie mogę się od tego oderwać.  Jedna myśl pociąga za sobą następną i tak o.
Odkąd pojawiły się zaburzenia odżywiania wciąż są jakieś problemy. Sama nie wiem co o tym myśleć.
Może czasem lepiej mniej myśleć.
wink
pozdrawiam

10

Wiesz Suzan czasem po prostu nie da się tych złych myśli, złych emocji przegonić, w tych książkach, które tak mi się podobają autorka nazwała to "czarnymi nocami" w życiu każdego z nas. Po prostu trzeba niekiedy przeczekać aż one miną, poddać się , byle nie trwało to zbyt długo. Czasy są jakie są i tak naprawdę coraz więcej ludzi zapada na depresję itp. Każdemu zdarza się gorszy dzień czy taka huśtawka emocjonalna, rano jestem wesoła czasami a wieczorem nastrój spada albo odwrotnie , wieczorem zaczynam się cieszyć , uważam że to normalne. Tyle, że ostatnio udało mi się już zapanować nad tym wszystkim. Dobrą metodą na oderwanie się od swoich problemów jest zajęcie się innymi osobami, udzielenie Im pomocy.Czasem najdrobniejszy gest znaczy tak wiele i cieszy. Aha i moja nowa myśl to "Jeśli nie możesz nic zmienić, zmień myślenie" a w jaki sposób? a no w taki, że powinniśmy unikać gdybań, osądów i tak nie wiemy jak jest naprawdę. Nie można wszystkiego widzieć od razu w czarnych barwach. Dajmy na to ktoś nam się podoba, ale nie odwzajemnia uczuć, nikt wtedy przeważnie nie myśli , że może to dla naszego dobra? że może kogoś lepszego spotkamy? Każdy od razu widzi w tym nieszczęście. Wiadomo nieszczęśliwa miłość , zauroczenie boli, ale rozum też warto wziąć ze sobą. Poza tym co w tym złego, że kogoś kochamy> Przecież należy kochać bliznich:) a że Oni tego nie odwzajemniają czasem - Ich strata wink Ale to tylko jeden z przykładów. Tak jak mówię ja od grudnia ubiegłego roku już na serio wzięłam się w garść. Zwykle było tak, że albo starałam sie być za bardzo optymistką (a to też niedobre )albo popadałam w jakiś dół, jakieś huśtawki, postanowiłam skończyć z tym smile A książki Pani Ewy spadły mi  z nieba. W nich odnalazłam odpowiedzi na wszystkie dręczące mnie pytania. Warto się czymś lub kimś takim wspierać w tej naszej podróży zwanej życiem:) Teraz głównie skupiam się na docenianiu tego, co mam TERAZ i ufności w przyszłość. Los wie co robi, trzeba zaufać a wtedy żyje się lepiej, czego i Wam dziewczyny z całego serca życzę :* :*

11

A gdzie można kupić te książki?

12 Ostatnio edytowany przez Suzan_444 (2013-02-14 10:28:29)

No teraz to mam ogromna motywację by już dziś je zdobyć wink
Nie wiem jak to zrobię , ale znajdę je.

Akacjaa myślę , że warto zobaczyć w bibliotece wpierw , może akurat będą. A jeśli nie to przeszukujemy księgarnie. wink W internecie jest mnóstwo informacji na temat tych książek.

13

Dziewczynki Kochane , jeśli nie możecie ściągnąć z internetu mogę Wam wysłać na e-maila , bo ja najpierw ściągnęłam , spodobały mi się więc zakupiłam. Zamówiłam w księgarni i już następnego dnia była smile:) nie są one drogie. Jak nie dacie rady ich zdobyć to służę pomocą , chętnie się podzielę i Wam prześlę smile

14 Ostatnio edytowany przez Suzan_444 (2013-02-14 23:01:39)

Witam ponownie - zaczęłam czytać książkę pt: "Powiedz życiu tak"   . Już na samym początku czuć siłę , która z niej płynie. Jestem pewna , że dużo wniesie do mojego życia.
Dziękuję wink

15

Cieszę się droga Suzan_444, że tak mówisz i że Ci się spodobało. smile Dokładnie, też poczułam się świetnie już w momencie czytania pierwszych stron. Jest idealna jak dla mnie i w moje życie wniosła bardzo dużo , to taka moja biblia ; ) Bardzo mi pomaga smile Zyczę Ci i innym osobom , które często czują się zagubione , aby to przezwyciężyły. Wszystkiego dobrego:)

16 Ostatnio edytowany przez Suzan_444 (2013-02-14 23:40:33)

dziękuje i wzajemnie wink

17

Kiedyś słyszałam taką mądrość wschodnią - ale nie zacytuję jej, tylko przytoczę jej sens.
Nie ma sensu denerwować się rzeczami, na które nie mamy wpływu, bo nasze emocje nic nie zmienią.
Nie ma sensu denerwować się rzeczami, na które mamy wpływu, bo nerwy nie pomogą zrobić tego lepiej.

Nie ma sensu przesadnie denerwować się przyszłością. Zrób tyle ile możesz, by się zabezpieczyć: nie zaciągaj kredytu, gdy masz niestabilną sytuację, raczej spróbuj zaoszczędzić coś, jeśli wiesz, że masz skłonność do jakiś chorób - staraj się unikać tego, co przyśpieszyłoby rozwój dolegliwości, itd, ale nie ma sensu popadać w skrajność życie niesie tyle niespodzianek, że nie da się zabezpieczyć przed wszelkimi problemami, trzeba w sobie wyrobić siłę, by stawić im czoło.

18 Ostatnio edytowany przez Suzan_444 (2013-02-15 16:10:10)

Skoro już mowa o książkach i cytatach , przypomniałam sobie o jednej z moich ulubionych książek a mianowicie- może ktoś czytał            "Pokochaj siebie" Wayne W. Dyer.  Jest tam cały rozdział dotyczący poczucia winy z przeszłości i niepokoju o przyszłość.

"Bez względu na to , czy spoglądasz wstecz czy w przód , efekt ten sam : marnujesz teraźniejszość."

Polecam i zapraszam do przeczytania wink

19

Dzięki Suzan za poleconą książkę wink Widzę że wzięłaś się za zmianę nastawienia wink wcielasz teorię w praktykę smile Już widze nawet porad zaczynasz udzielać ,  typu "zmień nastawienie"no no wink jestem dumna z Ciebie :* Tak trzymaj . Pozdrawiam smile i coś czuję że super babeczka z Ciebie smile a właściwie wiem wink

20

Dziękuję kochana za te słowa wink

Czuję , że to odpowiedni czas na zmianę nastawienia i dlatego działam smile Nie ma co czekać - ważna jest w końcu teraźniejszość smile

21

Suzan_444 napisał/a:

Dziękuję kochana za te słowa wink

Czuję , że to odpowiedni czas na zmianę nastawienia i dlatego działam smile Nie ma co czekać - ważna jest w końcu teraźniejszość smile

Właśnie smile Jeszcze bym dodała, że tak jak masz w swojej pięknej sentencji "Najtrudniejszy jest dialog z samym sobą" - trzeba najpierw polubić siebie, dbać o siebie , wtedy można też dbać o innych i kochać Ich szczerze:) , no i podejmować decyzje w zgodzie ze sobą smile Potrafimy nawiązać dialog z samym sobą smile To jest możliwe i gwarantuje szczęście wink Oczywiście są trudne decyzje życiowe, pytamy wtedy o radę przyjaciół czy zwracamy się z prośbą o rad,ę do ludzi z forum , ale tak naprawdę sami decydujemy bo sami wiemy co dla nas jest najlepsze, a opinią innych nie warto się przejmować, bo mamy prawo mieć własne zdanie, być sobą i żyć według swoich przekonań. Dzięki temu każdy z nas jest wyjątkowy i oryginalny wink a życie należy do nas i zależy w znacznej  mierze  od nas samych smile

22

Cześć książki to dobre wyjście ale czy rzeczywiście pomogą w polepszeniu przyszłości? Nie obrażajcie się ale ja jestem realistka a bardziej na świat patrzę pesymistyczne i wątpię aby przeczytanie jakiejkolwiek książki pomogło w ulepszenia przyszłości, to jest zadanie dla naszych rządzących, to od nich głównie zależy ta nasza lepsza przyszłość,  przeczytamy książkę to praca nie zleci nam z nieba jak kasza manna a nasza przyszłość będzie taka jak i przed przeczytaniem książki

Posty [ 23 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » strach o przyszłość - obawa przed klęską

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024