Jaki rodzaj płyty grzewczej (kuchennej) wybrać? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Jaki rodzaj płyty grzewczej (kuchennej) wybrać?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 12 ]

Temat: Jaki rodzaj płyty grzewczej (kuchennej) wybrać?

Witam! Muszę pożegnać się ze swoją starą klasyczną  kuchenką gazową. W zamian za nią planuję zakup płyty do zabudowy. Nie wiem tylko jaką wybrać?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Jaki rodzaj płyty grzewczej (kuchennej) wybrać?

Byleby indukcyjną - pozostałe aspekty dopasujesz do potrzeb i zasobności portfela.

3 Ostatnio edytowany przez Joga (2013-01-25 12:37:19)

Zgadzam się, że indukcja i wbrew pozorom nie jest droga w użytkowaniu. Ja gotuję i piekę bardzo dużo a rachunki za prąd płacę niższe niż moi znajomi z gazem ziemnym lub butlą gazową.
Co do producenta, kiedy wybierałam swoją, pracownik jednego ze sklepów powiedział mi, że jest jeden producent podzespołów do płyty a reszta zależy od poszczególnych firm. Wybierz więc to na co Cię stać, bo czy to będzie Bosch czy Mastercook (ja mam) to jakość jest mocno zbliżona. Według mnie ważne są funkcje dodatkowe płyty, ja mam:
- timer - ważne bo mogę ustawić coś do gotowania i wyjść z domu, a po powrocie czeka gotowa zupa smile
- blokadę płyty, fajne bo dzieciak albo ja przypadkowo, nie poprzestawiam ustawień

I to chyba tyle smile
zalety indukcji: nie nagrzewa się cała płyta tylko pole pod garnkiem, jak się coś wyleje, wycierasz na bieżąco albo i nie ale nic się nie "przypali" na płycie, łatwa do utrzymania w czystości ja nie używam, jakichś specjalnych detergentów, ściereczka, płyn do mycia i jest czysta:)no i wygląda ładnie, bardzo funkcjonalna, same zalety!

Ps zwróć uwagę na to czy montujesz płytę bezpośrednio nad piekarnikiem, bo gdzieś wyczytałam, że jeśli masz piekarnik z funkcją pyrolizy to może on uszkodzić elektronikę płyty, ze względu na wysoką temperaturę jaka się wytwarza podczas czyszczenia piekarnika - nie wiem jak to jest w praktyce, ale taką informację znalazłam więc warto sprawdzić:)

4

Ja u siebie mam ceramiczną płytę Amica, bo jak kupowałem 2 lata temu była tańsza niż indukcyjna.

5 Ostatnio edytowany przez ImNina (2013-01-25 13:30:16)

Dywan napisał/a:

Ja u siebie mam ceramiczną płytę Amica, bo jak kupowałem 2 lata temu była tańsza niż indukcyjna.

To pozorna oszczędność, indukcyjna jest tańsza w użytkowaniu (błyskawiczny czas reakcji). No i przy zwykłej ceramicznej można stracić nerwy zanim osiągnie się żądaną temperaturę.

6 Ostatnio edytowany przez Bardolka (2013-01-25 15:22:03)

Ja mam płytę gazową inox z żeliwną kratką firmy Amica i uważam ją za największy NIEWYPAŁ w mojej kuchni ... Po pierwsze, bardzo trudno ją utrzymać w czystości, po drugie, żeliwna kratka jest ciężka i ciężko ją doczyścić a to jest ogromny minus ...

Dziś wybrałabym indukcje ...

7 Ostatnio edytowany przez katarina (2013-01-25 20:37:38)

Joga wyczerpała temat smile nie wyczerpując czytelnika.

Dodam tylko, żeby zwracać uwagę na kupowane garnki - muszą mieć oznakowanie przeznaczenia do płyty indukcyjnej, bo ich spód jest inny
niż do płyt ceramicznych. No a postawienie takiego na gazie może zakończyć jego żywot. Dobre garnki są trochę droższe, ale to zakup na lata.

Kuchnia indukcyjna wymaga dużej mocy. Najbezpieczniej jest mieć instalację trójfazową.

Poza tym poczytaj sobie tu:
http://www.netkobiety.pl/t17336.html

8

Właśnie chciałam napisać to co katarina że może pojawić się problem z instalacją.
Mąż jest elektrykiem i tak ową płytę chciała zamontować klientka, niestety przebudowa instalacji nie wchodziła w grę i musiała zrezygnować, a każde wybicie korków oznaczało u niej wzywanie pana który ma wszystkie kluczyki do liczników i jakieś 2h bez prądu sad

9

Zdecyduję się na płytę indukcyjną. Muszę tylko zapytać męża czy nie będzie problemu z instalacją. A jeśli chodzi o producenta? Możecie mi jakiegoś polecić?

10

Indukcja to pomysł najlepszy z możliwych.
Ze znanych mi marek Bosch i Siemens są bdb (mam ja i mają znajomi).

Myśle że Electrolux też będzie ok.
Innych firm nie znam.

11

Ja mam Mastercook bodajże 77cm:) firma ok ale dziś kupiłabym taką z wolną strefą indukcyjną.

Posty [ 12 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Jaki rodzaj płyty grzewczej (kuchennej) wybrać?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024