Witajcie, z moim problemem zgłosiłabym się do lekarza, ale wcześniej objawy nie były tak dokuczliwe, a teraz sobota i nie mam gdzie iść. Jestem załamana, otóż mam niesamowicie suchą skórę od zawsze-nie wiem czy to ma związek. Ostatnio pojawiły się pojedyncze swędzące place i krostki na całym ciele. Teraz wszystko się nasiliło... W miejscu jakeigoś ucisku itp skóra niesamowicie swędzi, są krotski i wydaje się byś troche 'cieplejsza'. Jest tak szczególnie na plecach pod zapięciem stanika i na pośladkach. Mam ochote te krosty wydrapać do krwi... Nie mam pojęcie co mi jest, kiedy nie było tak źle zaczęłam pić wapno i liczyłam, że przejdzie... Dziś mam studniówkę i nie chcę siedzieć i sie drapać. Potrzebuję jakiejś pomocy ;( I ogólnie martwię się co mi jest...
Znalazłam w szafce FENISTIL więc zastosowałam go i teoretycznie świąd się zmniejszył, ale całkowicie nie zanikł
Bardzo, ale to bardzo proszę o pomoc. Co to mozę być i co mam robić. Jeśli nie zwalcę tego całkowicie to chociaż żeby lepiej czuć się dziś wieczorem i przeżbyć do poniedziałku
To mi wygląda na uczulenie - lekarz pierwszego kontaktu na pogotowiu zapisałby Ci wapno, Fenistil i Rutinoscorbin, i odesłał do dermatologa.
Wiem, bo miałam identyczne objawy, co Ty.
Uczulać Cię może balsam do ciała, żel pod prysznic, perfumy, lub nowy płyn do płukania/proszek do prania.
W moim przypadku były to perfumy.
Smaruj się Fenistilem 2 razy dziennie, będzie mniej swędziało. Nic innego nie dadzą Ci w aptece bez recepty. Pij wapno 3x dziennie.
Jak nie będzie poprawy, to w poniedziałek umów się do dermatologa.
3 2013-01-19 13:56:02 Ostatnio edytowany przez igla16 (2013-01-19 13:58:09)
Poczekaj do poniedziałku i zapisz się do lekarza pierwszego kontaktu. Powinien coś Ci dać na ukojenie i od razu do dermatologa dzwoń.
A na teraz- wapno.
4 2013-01-19 17:32:35 Ostatnio edytowany przez Cyngli (2013-01-19 17:33:32)
Poczekaj do poniedziałku i zapisz się do lekarza pierwszego kontaktu. Powinien coś Ci dać na ukojenie i od razu do dermatologa dzwoń.
A na teraz- wapno.
Lekarz pierwszego kontaktu w niczym nie pomoże. Wyśle tylko do dermatologa. A wapno może sobie sama kupić w aptece.
Mnie powiedziano (a poszłam z tym samym problemem co Autorka), dosłownie, że ''lekarz pierwszego kontaktu Bogiem nie jest, na wszystkim się nie zna''.
A do tego, że ''krosty jeszcze nikogo nie zabiły''
. Dostałam Rutinoscrobin (na wzmocnienie), Fenistil (na swędzenie) i wapno. To samo mogłam sobie sama kupić w aptece (w sensie, że bez recepty). U mnie objawy ustąpiły po 3-4 dniach, więc do dermatologa nie poszłam. Odstawiłam nowo zakupione perfumy i wysypka najpierw zaczęła schnąć, a potem całkiem się zagoiła.
5 2013-01-19 17:38:22 Ostatnio edytowany przez zgubiona_zagubiona (2013-01-19 17:40:03)
Dzieki za odpowiedzi:) wapno pije, smaruje te miejsca fenistilem i nie ma tragedii. Mam nadzieje że bedize ok, ale do lekarza pewnei wybiore się w poneidziałek. Tymczasem lecę kończyć przygotowania;) pozdrawiam!
Rutinoskorbin też łykam i mam nadzieję, że jakoś to będzie. Ja podejrzewam balsam do ciała,ale na razie to tylko podejrzenia. Dzięki za odpowiedzi raz jeszcze
Nie ma sprawy
).
Baw się dobrze na studniówce!!