Czy ktoś z Was zna dobre ćwiczenia do wykonywania w domu na bolące plecy od siedzącego trybu życia? Najlepiej takie, które da się wykonywać w dość ciasnej przestrzeni i niewymagające specjalistycznych sprzętów. Ewentualnie poprosiłabym o jakieś dobre rady, jak się takiego "siedzącego" bólu pozbyć. Z góry dziękuję. ![]()
przyłączam się do pytania...
możecie coś polecić? (ja jestem dobrze rozciagnieta, gimnastyka opanowana, ale już nie zawsze pomagają moje sposoby) czasem joga a czy coś jeszcze można zrobić?
mnie na bolacy kręgosłup, dokładnie odcinek szyjny pomogło spanie na poduszce wypełnionej łuską gryki. Nie wierzyłam w coś takiego ale sama się przekonałam że to działa. A bóle już takie miałam, że ledwo wstawałam z łóżka
Sam mam ten problem, zwłaszcza po dłuższej pracy przy komputerze. Najlepiej pomagają mi ćwiczenia rozciągające, które poza rozładowywaniem napięcia, wzmacniają także siłę mięśni. Korzystny efekt powinna dać także yoga ![]()
czasem to kwestia postawy siedzacej, którą trzeba zmienić. Poszukaj filmików na youtube. Ja ci polecam jak dziewczyny po prostu troche ciało bardziej rozruszać jakimś sportem po pracy.
Dla pracujących przy komputerze polecam siedzenie na piłce rehabilitacyjnej.
Zbawiennym było też wyrzucenie starego materaca, poduszek i zamiana na nowe z warstwą tzw. leniwej pianki.
Jak zaczęłam się porządnie wysypiać i przestałam budzić ze sztywnym kręgosłupem, świat stał się piękniejszy ![]()
Warto też ćwiczyć brzuszki, ponieważ wzmacniając te mięśnie, odciążamy odcinek lędźwiowy.
ja ćwiczę jogę...
nie wiem czy to od tego zmiana, czy to od umysłu ale cos się zmienia.
z tym że zawsze dużo trenowałam gimnastykę, teraz przestałam... ze względów zdrowotnych no i muszę kombinować inaczej ![]()
Na bolące od siedzenia plecy skuteczny jest dysk sensomotoryczny tzw. dynapad, po prostu kładziesz go na krzesło i siedzisz na nim, bardzo pomocny w utrzymaniu prawidłowej postawy ciała, do tego stymuluje mięsnie tułowia... bardzo dobra rzecz dla osób, które spędzają długie godziny przed komputerem.
najlepszym przyrządem to rozciągania i trenowania mięsni pleców jest drążek. Podczas siedzącego trybu pracy kregi kręgosłupa się zbijają. na drążku idzie je rozciągnąć
drązek jest fajny, ale nie poćwiczysz na nim w kazdym wieku... uważam, że może powodować kontuzje
wiem,że to dziwnie zabrzmi,ale ja na ból pleców (w pracy) ściskałam i rozluźniałam pośladki ![]()
Tak samo wstawałam co jakiś czas od komputera chociażby na parę chwil,żeby się rozprostować i najzwyczajniej w świecie uciskałam sobie krzyż (znaczy,masowałam bolące miejsce) To takie mini ćwiczenia w trakcie pracy ![]()
A ponadto podpisuję się pod resztą,że jest masa gadżetów,które można sobie sprawić oraz regularna gimnastyka pomoże utrzymać mięśnie w dobrej kondycji.Bo ból pleców generalnie jest oznaką napięcia,nieprawidłowej postawy oraz zasiedzenia ![]()
Zdrówka wszystkim życzę ![]()
Mi najbardziej dokucza odcinek szyjny, ale nie wiem jak mogłabym sobie pomóc ![]()
Jeśli dokucza Ci odcinek szyjny to może pomyśl o sprawieniu sobie poduszki ortopedycznej... w zależności od tego czy śpisz na boku czy na plecach dobierzesz dla siebie odpowiednią... w sieci pełno ofert z takimi poduszkami... ale unikaj allgrowych podróbek..
wiem,że to dziwnie zabrzmi,ale ja na ból pleców (w pracy) ściskałam i rozluźniałam pośladki
Tak samo wstawałam co jakiś czas od komputera chociażby na parę chwil,żeby się rozprostować i najzwyczajniej w świecie uciskałam sobie krzyż (znaczy,masowałam bolące miejsce) To takie mini ćwiczenia w trakcie pracy
A ponadto podpisuję się pod resztą,że jest masa gadżetów,które można sobie sprawić oraz regularna gimnastyka pomoże utrzymać mięśnie w dobrej kondycji.Bo ból pleców generalnie jest oznaką napięcia,nieprawidłowej postawy oraz zasiedzenia
Zdrówka wszystkim życzę
Jak się ma dobre krzesło do komputera to też kręgosłup nie dostaje tak po tyłku i dłużej wytrzymuje. Ponoć są specjalne ćwiczenia do wykonywania w biurze na przykład żeby rozluźnić kręgosłup.
15 2014-05-08 13:58:36 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2014-05-08 14:07:30)
najlepsze na bóle pleców jest podciąganie się na drążku, np na trzepaku. Sama mam ten problem i o dziwo, ćwiczenia na drążku pomagają. Co do innych ćwiczeń jest obawa, że można sobie bardziej rozwalić kręgosłup. Już lepiej korzystać z profesjonalnej rehabilitacji spam lub inna tego typu klinika. tą mam sprawdzoną.
Kiedy bolą mnie plecy zawsze kładę się na twardej podłodze, unoszę zgięte w kolanach nogi i przytrzymuję je rękoma. Kręgosłup wtedy odpoczywa ![]()