Witaj na pierwszym niezależnym Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tu wsparcie użytkowniczek forum oraz fachowe porady naszych Ekspertów!
Nie jesteś zalogowany.
Zróbmy tak: opiszmy książkę, którą właśnie czytamy/przeczytałyśmy według schematu:
Autor:
Tytuł:
Recenzja:
I postarajmy się, żeby recenzje były pisane jak najmniej emocjonalnie, subiektywnie.
No to zacznę:
Michał Kruszona (uwielbiam drożdżówki z kruszonką - ale nie dlatego wybrałam tę książkę!)
Rumunia. Podróże w poszukiwaniu diabła.
Byłam w Rumunii. Diabła nie spotkałam. Ponoć wampiry gryzą tylko dziewice, a mnie to już od lat nie grozi ![]()
Autor - antropolog kultury, historyk szuka śladów D. (w tym również śmierci, kultury cmentarzy i wszystkiego, co ciemne, mroczne, niezroumiałe) w kulturze, historii, obyczajowości Rumunii. Znajduje: Sighisoarę i miejsce poczęcia Vlada Palownika, gadające trupy, anioła Raquela, wesoły cmentarz w Sapanta, Demona XX wieku - "geniusza Karpat" (jedźcie w Fogarasze zobaczyć szosę - nie pamiętam ile tysięcy więźniów i żołnierzy zginęło przy jej budowie - ale niestety szosa jest bardzo przydatna). Dotąd dotarłam. Będę czytać nadal.
Niestety, moje postrzeganie Rumunii jest inne. Dla mnie jest ona domem, miejscem, gdzie chcę wracać, gdzie mieszkają wspaniali, otwarci ludzie. Z niesamowicie bogatą kulturą. Siedmiogród nie ma nic wspólnego z Drakulą - to kraina pięknych saskich miast, gdzie na cmentarzach, na nagrobkach odnajduję nazwiska moich niemieckich przodków, gdzie podziwiam piękno kościołów (luterańskich, katolickich, prawosławnych)...
Każdy jednak dostrzega tam to, co chce. I każdy znajdzie tam to, czego szukał...
Autor : Robert Bly
Tytuł : Żelazny Jan
Recenzja : Piękna, mądra książka o facetach
Jest to niemal baśniowa opowieść o istocie męskości i męskiej inicjacji, a także o problemach i życiowych wyzwaniach współczesnych mężczyzn. Nauka płynąca z tej książki - tam gdzie rana mężczyzny tam jego geniusz. Inspirujące ![]()
Autor : Jakub Ćwiek
Tytuł : Kłamca, Kłamca II, Liżąc ostrze
Recenzja: opowieści o aniołach, aniołach upadłych,
autor odkryty przypadkiem , póki co ma na koncie 3 książki plus opowiadania , zakochaliśmy się w nim od pierwszej strony, z utęsknieniem czekam na każde jego nowe "dziecko", wczoraj zaczęłam czytać Liżąc ostrze - nie mogłam odłożyć zanim nie zobaczyłam "koniec"
polecam
Autor: Konrad Milewski
Tytuł: Niebo Na Ziemi
Recenzja: książka psychologizująca, motywująca, to pewnego rodzaju poradnik ze świadectwem autora. Autor dzieli się drogocennymi wskazówkami m.in jak zyć ponad siebie, jak żyć realizując swoje marzenia aż do osiągania Cudów, czyli tych spełnionych marzeń. To książka dla ludzi wierzących, poszukujących. aby potrafili odnaleźć własną wewnętrzną siłę. w książce są fajne miejsca na notatki które pozwalają czytelnikowi na chwilkę refleksji i spojrzenia w głąb siebie. dla mnie to genialny pomysł. po lekturze tej ksiażki byłam tak dziwnie podbudowana, a sięgnęłam po nią w chwili małego psychicznego dołka. dla lepszego zrozumienia o co mi chodzi i dla zdopingowania do jej przeczytania zamieszczę cytat, który bardzo przypadł mi do gustu ![]()
"W oczekiwaniu na Cud obdarzaj innych szacunkiem i swoją miłością, patrz na nich z uwielbieniem i z wielką godnością. Nie spoglądaj z góry, z pozycji wygranej, chyba, że chcesz im pomóc wstać i pójść dalej"
dla mnie bomba a wy jak uważacie ![]()
Autor : Jacek Pałkiewicz
Tytuł : Pasja życia
Ową tytułową pasją życia jest podróżowanie...Świetny język, bogate i malownicze opisy, tego słynącego z trudnego charakteru podróżnika. W swojej książce opisuje przygody z niezliczonych podróży, z różnych zakątków świata. Podróż po świecie poprzez lekturę tej książki, to niezwykle barwna przygoda!I po przeczytanie jej, nie można robić już nic innnego tylko - podróżować!Polecam!
Ostatnio edytowany przez Ewa (2008-04-02 00:35:40)
Autor : Doris Lessing
Tytuł : Szczelina
Opowieść o kobietach i mężczyznach uwikłanych w sieci pierwotnych zależności snuje mieszkaniec starożytnego Rzymu, historyk próbujący odtworzyć w jego przekonaniu barwną i intrygującą historię Szczelin i Potworów. Szczeliny przez całe życie rodzą się i umierają w świecie, w którym rządzą nimi dość prymitywne prawa wspólnoty plemiennej z rytualnymi zabójstwami na czele. Kobiety są samowystarczalne, mają swój własny świat, a pełnia harmonii ich żywota zostaje zniszczona w momencie, kiedy na świat przyjdzie pierwszy przedstawiciel płci odmiennej. Koszmarny noworodek zapoczątkuje apokalipsę spokojnego życia Szczelin.
To była moja pierwsza przeczytana książka tej noblistki. Teraz w merlinie zamówiłam sobie jeszcze "Martha Quest " , jak przeczytam napiszę recenzję