Kredyt męża a wspólne mieszkanie - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Kredyt męża a wspólne mieszkanie

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 3 ]

Temat: Kredyt męża a wspólne mieszkanie

W 2007 roku mąż poręczył koledze ktedyt 32tys. Poza mężem jest jeszcze 2 poręczycieli. Kredytobiorca wpłacił 2 pierwsze raty po czym zaprzestał spłacania. Na dzień dzisiejszy jest 17 tys odsetek. Niedawno bank zlecił komornikowi ściągnięcie zadłużenia z mojego męża. Kredytobiorca i pozostali poręczyciele są praktycznie niewypłacalni. Martwimy sie, że komornik może zająć nasze mieszkanie. Ja i mąż jesteśmy właścicielami mieszkania a mieszka tam moja mamy, my w jej mieszkaniu. Mieszkanie zostało kupione po ślubie. Mąż poręczył kredyt przed ślubem, ja o tym nie wiedziałam. Czy komornik może zając mieszkanie którego mąz jest współwłąscicielem? Czy w takiej sytuacji, w prawie bankowym, jest możliwe że bank wystąpi o rozszerzenie spłacania kredytu na moją osobę? Wtedy mógłby zająć nasze mieszkanie. Rozumiem że teraz połowa mieszkania należy do męża a płowy nie da sie sprzedać więc komornik nie powinien go zająć. Chcemy uratować mieszkanie. Jakie mamy możliwości? Czy możliwe jest przepisanie mieszkania na mnie, sprzedaż, darowizna, czy rozdzielność majątkowa coś pomoże, separacja? Przed ślubem ojciec zapisał mi swój dom, czy on może być zagrożony? Czy komornik może zająć samochód którego współwłaścicielami jesteśmy ja i mąż? Czy może wejśc do mieszkania w którym mieszka mama i zająć jej sprzęty? Konto bankowe na moje nazwisko? Próbujemy zawrzeć ugode z bankiem i spłacić kredyt jednak bank nie chce gdyż szybciej odzyska pieniądze poprzez egzekucje komorniczą. Proszę o radę.

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez LeeBee (2013-01-06 11:38:33)

Odp: Kredyt męża a wspólne mieszkanie

Art 41§ 3. Jeżeli wierzytelność powstała przed powstaniem wspólności (czyli przed zawarciem małżeństwa) lub dotyczy majątku osobistego jednego z małżonków, wierzyciel może żądać zaspokojenia z majątku osobistego dłużnika, z wynagrodzenia za pracę lub z dochodów uzyskanych przez dłużnika z innej działalności zarobkowej, jak również z korzyści uzyskanych z jego praw, o których mowa w art. 33 pkt 9.

Art. 42. Wierzyciel małżonka nie może w czasie trwania wspólności ustawowej żądać zaspokojenia z udziału, który w razie ustania wspólności przypadnie temu małżonkowi w majątku wspólnym lub w poszczególnych przedmiotach należących do tego majątku.

Od Ciebie nikt nie może wymagać spłaty, gdyż to zobowiązanie powstało przed ślubem (a gdybyś się nie zgodziła to nawet po ślubie Ciebie by to nie dotyczyło)

To oznacza, że o mieszkanie możesz być spokojna. Komornik będzie ściągał dług z osobistego majątku męża i wynagrodzenia za pracę.

Posty [ 3 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Kredyt męża a wspólne mieszkanie

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024