potrawy na grilla - Netkobiety.pl

Witaj na Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Porozmawiasz na takie tematy jak : miłość, związki, psychologia, edukacja, finanse, religia, zdrowie i uroda...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

#1 2009-05-02 20:13:26

atina
Zbanowany

potrawy na grilla

Dziewczyny zapewne wiekszość z nas zaczęła sezon grillowania.
Może podzielimy się przepisami na smaczne i sprawdzone dania przyrządzane na świeżym powietrzu.
Wczoraj byłam na takim grillu i podzielę się z Wami przepisam na przepyszne żeberka z miodem,na prawdę super palce lizać tongue

1-1,5kg żeberek
3 łyżki miodu
3 łyżki musztardy
vegeta
rozmaryn
sok jabłkowy

Żeberka,najlepiej nie za grube ale mięsiste i nie zbyt tłuste podzielić na małe porcje,posypać vegetą,odstawić na 1/2godziny.
Przygotować marynatę,miód,musztardę  połączyć z sokiem jabłkowym dodać rozmaryn i do takiej marynaty włożyć żeberka na 24 godz.
Wyciągnąć i osączyć,piec na grillu,mi smakowały ,są super.tongue

Ostatnio edytowany przez atina (2009-05-03 09:44:45)

Miłość - to dwie dusze w jednym ciele. Przyjaźń - to jedna dusza w dwóch ciałach. A gdy miłość łączy się z przyjaźnią, powstaje wówczas jedność podwójna i zupełna.

#2 2009-05-06 15:35:54

kasiulka188
Przyjaciółka Forum

Re: potrawy na grilla

Ja tez mam przepis na zalewa z musztardy i miodu bardzo podobny tylko nie pamiętam a w tej chwili nie mam dostępu do niego, w tym przepisie mozna zastąpić też musztardę przecierem pomidorowym. Wszytko trzeba trzymać ok doby w tak przygotowanej zalewie. Można robić tak żeberka, skrzydełka czy inne mięsa.

Osobiście jednak wolę coś innego a mianowicie szaszłyki. Niby nic a jednak jakoś bardziej mi smakują. Robie je w ten sposób: biorę mięso coś w rodzaju schabu i boczek wędzony, do tego cebula, ogórek kiszony i papryka marynowana. Wszystko kroję w taką większą kostkę i nadziewam naprzemiennie. Później przyprawiam zmięszaną wegetą(kucharek itp.), pieprzem, papryką ostra i zawijam na godzinkę dwie w folię aluminiową. Później już bez foli daje na grila i powoli dochodzą do tego co ma być. Pyszne polecam:)

Super jest niekiedy a niekiedy to wcale...
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Wczoraj to już historia, jutro to tajemnica, a dzisiaj to dar losu!

#3 2009-05-07 07:07:28

liza1971
Cioteczka Dobra Rada

Kasiulka ja również wole szaszłyki a szczególnie przypieczoną cebulkę nie zawijam w nic tylko przyprawiam i odkładam aby przeszły.

#4 2009-05-07 08:56:21

atina
Zbanowany

Szaszłyki też uwielbiam tongue
Robię je z mięsa drobiowego z piersi ,kurczaka lub indyka.Mięsko kroję w grubszą kostkę i marnuję w gotowych marynatach,mi najbardziej podchodzi Kamisa pikantna,po godzinie-dwóch marnowania nadziewam na patyczki,mięsko później boczek wędzony ,cebulkę ,paprykę świeżą lub pieczarki,posypuję przyprawą do grilla odstawiam jeszcze na godzinkę do lodówki i na grilla.
Mam grilla z pokrywą,można w nim mięsko najpierw świetnie poddusić a następnie podpiec odkrywając pokrywę.

Miłość - to dwie dusze w jednym ciele. Przyjaźń - to jedna dusza w dwóch ciałach. A gdy miłość łączy się z przyjaźnią, powstaje wówczas jedność podwójna i zupełna.

#5 2009-05-07 12:57:30

robaczek2105
Wróżka Bajuszka

Ja uwielbiam kaszanke z griilla  jablkiem i cebulka.
nacina sie kaszanke i w te ..szparki.. wklada sie cieniutkie paski jakblka i cebulki,zawija sie folia aluminiowa.i na grill.
Pycha.
lubie ,takze golonke z grilla polewana piwem.
taka golonke najlepiej wczesniej zamarynowac dzien wczesniej w marynacie,i podpiec zanim pojdzie na grill.hmm pycha!!big_smile

The starry skies above me and the moral law inside me

#6 2009-05-07 13:08:53

asiulka090
Wróżka Bajuszka

karkowka big_smile mniaaaami

#7 2009-05-07 14:20:34

kasiulka188
Przyjaciółka Forum

liza1971 tak czy tak przyrządzony szaszłyk jest the best!!!
hehehehehee

Super jest niekiedy a niekiedy to wcale...
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Wczoraj to już historia, jutro to tajemnica, a dzisiaj to dar losu!

#8 2009-05-07 14:54:34

niki
100% Netkobieta

biała kiełbaska , była w niedziele i poniedziałek na grillu
wszyscy palce lizali

każdego dnia człowiek walczy o przeżycie

#9 2009-06-04 21:44:06

atina
Zbanowany

Podzielę się z Wami przepisem na pyszne ziemniaczki z grilla z serem feta.

-ziemniaki
-ser feta(ja na sześć dużych ziemniaków zużywam całe opakowanie)
-jogurt naturalny
-4 plastry boczku wędzonego
-szczypiorek

Ziemniaki ugotować tak żeby się nie rozpadły,poprzecinać na pół tak żeby tworzyły łódeczki,wydrążyć środek i włożyć wydrążony do miski.Boczek pokroić w drobną kosteczkę,wymieszać masą z ziemniaków,serem feta i szczypiorkiem.Dodać 2-3 łyżki jogurtu żeby masa nabrała gładkiej konsystencji.Masy nie należy solić gdyż ser feta sam w sobie jest slony.
Masę nałożyć do wydrążonych wcześniej łódeczek,zawinąć w folię aluminiową i piec na grillu przez 25-30 minut.Podawać z sosem czosnkowym.
Smacznego tongue

#10 2009-06-05 18:33:50

mylenne
Przyjaciółka Forum

jako dodatek do jakiegoś mięska polecam papryczkę, obojętnie jaki kolorek, posypana przyprawami wg uznania nasmarowana oliwą, potem na grilla i gotowe wink

Nigdy Nie Mów Nigdy.Nigdy Nie Mów Zawsze.

#11 2009-06-07 22:37:07

abc
Zaglądam tu coraz częściej

Jeśli chodzi o grilla, to ja polecam szaszłyki- pierś kurczaka, kawałek brzuszka, cebula,papryka czerwona. Pierś obtoczyć w marynacie grillowej, wszystko nabić na patyczek wg. kolejności jaka się nam podoba smile
Gorąco polecam,
pozdrawiam smile

Jeśli przebywasz ciągle z tymi samymi ludźmi, to stają się oni w końcu częścią twojego życia. A skoro są już częścią twojego życia to chcą je zmieniać, bo ludziom wydaje się, że wiedzą jak powinno wyglądać twoje życie, nikt jednak nie wie jak powinien przeżyć własne...

#12 2009-07-04 19:34:30

karina1
Dobry Duszek Forum

Ja często grilluje w mkrofali, bo nie mam warunków na ogródkowego grilla, no chyba że gdzieś w teren do najomych pojedziemy. Lubie warzywa grillować np. cukinie z czosnkiem i imbirem albo jabłka z masłem potem polewam je na talerzu budyniem.

#13 2009-07-06 02:00:10

patunia28
Dobry Duszek Forum

ale smaka żeście mi narobiły, no! tongue też uwielbiam wszystko co z grilla, bo przecież i o niebo zdrowsze i jakie smaczne big_smile najbardziej szaszłyczki i warzywka smile ale dobrą karkówą na piwku na pewno nie pogardzę big_smile
karina - a jakaż to mikrofala, że da się w niej grillować? smile

Nie stój nad kwiatem z konewką i batem - to na nic!

#14 2009-07-07 21:53:56

muse
Na razie czysta sympatia

W ciągu ostatnich tygodni (deszczowo, burzowo i zimno) nie mogłam się doczekać otwarcia tego sezonu grillowego, więc zmuszona byłam korzystać z grillowania w kombiwarze smile Ale nareszcie- pogoda dopisuje. I w weekend jedziemy do rodziców, szczęśliwych posiadaczy domka z ogródkiem. I, jak zwykle, dzień wcześniej zamarynuję swoje ukochane szaszłyki. Robię je w prosty sposób: paprykowo-pieprzowo-pikantnie. Ale do marynaty prócz mięsa, przypraw i oleju, wsadzam również cebulę i paprykę- bez tego nie wyobrażam sobie szaszłyka.
Zazwyczaj uzywamy musztardy miodowej, ale aż mi ślinka pociekła na ten przepis marynaty z miodem i musztardą!

#15 2009-07-07 22:37:39

atina
Zbanowany

Patunia28 posiadam mikrofalę z grillem ,fakt warzywek w niej nie grillowałam ale kiełbaski i mięsko tak,powiem Ci że nie są tak smaczne jak z tradycyjnego grilla.Kiełbaska jest taka pomarszczona,wysuszona a nie przypieczona,chyba lepiej w kuchni sprawdziłby się grill elektryczny.

#16 2009-07-21 01:07:44

patunia28
Dobry Duszek Forum

och, a już miałam taką nadzieję... bo w mojej starej mikrofali też niby był grill, ale to chyba bardziej z nazwy niż faktycznie z funkcji... atina, a Ty jaką masz u siebie? bo może karina ma jakieś cudeńko, które jednak grilluje tongue

#17 2009-07-21 01:17:31

misiabe
Woman In Red

polecam "byczki" czyli suszone śliwki owijamy plastrem boszku nadziewamy wykałaczke i pieczemy na grilu, pychotka big_smile

...::kochać i kochanym być to słowa dla których warto żyć::...

#18 2009-07-21 21:35:40

atina
Zbanowany

patunia28 napisał:

och, a już miałam taką nadzieję... bo w mojej starej mikrofali też niby był grill, ale to chyba bardziej z nazwy niż faktycznie z funkcji... atina, a Ty jaką masz u siebie? bo może karina ma jakieś cudeńko, które jednak grilluje tongue

Firmy BEKO ,kupiłam ja nie tak dawno bo w grudniu więc jest to jeden z nowszych modeli,mi osobiście nie podchodza potrawy grillowane w mikrofali.

#19 2009-07-22 10:00:42

Jeanne
Zbanowany

Osobiście grillowanie w mikrofali nie bardzo mi odpowiada.To już nie to samo.Polecam do żaru dodać namoczone ziarna jałowca ( chodzi o to ,żeby się nie spaliły , tylko tliły wydzielając zapach), albo polać piwem .Mięsko nabierze apetycznego aromatu.

#20 2009-07-22 20:14:00

salomea
Przyjaciółka Forum

A ja uwielbiam rybkę z grilla z ziółkami pieczoną w folii aluminiowej smile

„Czasami świat ma tyle wad….”

#21 2009-07-22 22:08:09

atina
Zbanowany

salomea napisał:

A ja uwielbiam rybkę z grilla z ziółkami pieczoną w folii aluminiowej smile

Ja też smile pychotka i zdrowa bo dusi się we własnym sosie.

Ostatnio edytowany przez atina (2009-07-22 22:08:36)

#22 2009-08-09 00:33:31

kotoko
Przyjaciółka Forum

a do wszystkich pyszności z grilla, polecam sos jogurtowy ze startym zielonym ogórkiem i dużą ilością czosnku smile

mam wyłączoną opcję modyfikacji swoich idiotycznych pseudoprzemyśleń.

#23 2009-08-13 14:47:29

klinka
Niewinne początki

Aż się głodna zrobiła. Grilla mogę jeść całym rokiem, bez przerwy. Wiem, że to bardzo niezdrowe no i średnio wpływa na moją figurę ;/, ale każdy ma jakieś słabości żywieniowe. Moją jest właśnie "grillowane wszystko". Od samego patrzenia ślinka cieknie smile

Edytowane przez: Emilia. Powód edycji: usunięcie linku.

#24 2009-10-29 22:38:08

patunia28
Dobry Duszek Forum

Dlaczego uważasz, że grillowanie jest niezdrowe? neutral Przecież jest to jeden z najlepszych sposobów przyrządzania jedzenia - tłuszcz się wytapia, nie potrzeba dodatkowego, wszystko pięknie big_smile Głupota jakaś według mnie...

#25 2009-10-30 19:13:31

Emilia
Moderator

Z mięsa na rozżażone węgle skapuje tłuszcz, który pali się, a szkodliwe i rakotwórcze substancje znajdujące się w dymie z takiego tłuszczu osadzają się na mięsie. Z kolei w zbyt spieczonych kawałkach mięsa również kumulują się szkodliwe związki. Oto dlaczego grillowanie jest niezdrowe, to nie jest głupota, jak patuniu napisałaś.

Najlepsze rzeczy w życiu dostaje się za darmo wink.

Stopka forum