Witaj na Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Porozmawiasz na takie tematy jak : miłość, związki, psychologia, edukacja, finanse, religia, zdrowie i uroda...
Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!
Dziewczyny zapewne wiekszość z nas zaczęła sezon grillowania.
Może podzielimy się przepisami na smaczne i sprawdzone dania przyrządzane na świeżym powietrzu.
Wczoraj byłam na takim grillu i podzielę się z Wami przepisam na przepyszne żeberka z miodem,na prawdę super palce lizać ![]()
1-1,5kg żeberek
3 łyżki miodu
3 łyżki musztardy
vegeta
rozmaryn
sok jabłkowy
Żeberka,najlepiej nie za grube ale mięsiste i nie zbyt tłuste podzielić na małe porcje,posypać vegetą,odstawić na 1/2godziny.
Przygotować marynatę,miód,musztardę połączyć z sokiem jabłkowym dodać rozmaryn i do takiej marynaty włożyć żeberka na 24 godz.
Wyciągnąć i osączyć,piec na grillu,mi smakowały ,są super.![]()
Ostatnio edytowany przez atina (2009-05-03 09:44:45)
Ja tez mam przepis na zalewa z musztardy i miodu bardzo podobny tylko nie pamiętam a w tej chwili nie mam dostępu do niego, w tym przepisie mozna zastąpić też musztardę przecierem pomidorowym. Wszytko trzeba trzymać ok doby w tak przygotowanej zalewie. Można robić tak żeberka, skrzydełka czy inne mięsa.
Osobiście jednak wolę coś innego a mianowicie szaszłyki. Niby nic a jednak jakoś bardziej mi smakują. Robie je w ten sposób: biorę mięso coś w rodzaju schabu i boczek wędzony, do tego cebula, ogórek kiszony i papryka marynowana. Wszystko kroję w taką większą kostkę i nadziewam naprzemiennie. Później przyprawiam zmięszaną wegetą(kucharek itp.), pieprzem, papryką ostra i zawijam na godzinkę dwie w folię aluminiową. Później już bez foli daje na grila i powoli dochodzą do tego co ma być. Pyszne polecam:)
Kasiulka ja również wole szaszłyki a szczególnie przypieczoną cebulkę nie zawijam w nic tylko przyprawiam i odkładam aby przeszły.
Szaszłyki też uwielbiam ![]()
Robię je z mięsa drobiowego z piersi ,kurczaka lub indyka.Mięsko kroję w grubszą kostkę i marnuję w gotowych marynatach,mi najbardziej podchodzi Kamisa pikantna,po godzinie-dwóch marnowania nadziewam na patyczki,mięsko później boczek wędzony ,cebulkę ,paprykę świeżą lub pieczarki,posypuję przyprawą do grilla odstawiam jeszcze na godzinkę do lodówki i na grilla.
Mam grilla z pokrywą,można w nim mięsko najpierw świetnie poddusić a następnie podpiec odkrywając pokrywę.
Ja uwielbiam kaszanke z griilla jablkiem i cebulka.
nacina sie kaszanke i w te ..szparki.. wklada sie cieniutkie paski jakblka i cebulki,zawija sie folia aluminiowa.i na grill.
Pycha.
lubie ,takze golonke z grilla polewana piwem.
taka golonke najlepiej wczesniej zamarynowac dzien wczesniej w marynacie,i podpiec zanim pojdzie na grill.hmm pycha!!![]()
karkowka
mniaaaami
liza1971 tak czy tak przyrządzony szaszłyk jest the best!!!
hehehehehee
biała kiełbaska , była w niedziele i poniedziałek na grillu
wszyscy palce lizali
Podzielę się z Wami przepisem na pyszne ziemniaczki z grilla z serem feta.
-ziemniaki
-ser feta(ja na sześć dużych ziemniaków zużywam całe opakowanie)
-jogurt naturalny
-4 plastry boczku wędzonego
-szczypiorek
Ziemniaki ugotować tak żeby się nie rozpadły,poprzecinać na pół tak żeby tworzyły łódeczki,wydrążyć środek i włożyć wydrążony do miski.Boczek pokroić w drobną kosteczkę,wymieszać masą z ziemniaków,serem feta i szczypiorkiem.Dodać 2-3 łyżki jogurtu żeby masa nabrała gładkiej konsystencji.Masy nie należy solić gdyż ser feta sam w sobie jest slony.
Masę nałożyć do wydrążonych wcześniej łódeczek,zawinąć w folię aluminiową i piec na grillu przez 25-30 minut.Podawać z sosem czosnkowym.
Smacznego ![]()
jako dodatek do jakiegoś mięska polecam papryczkę, obojętnie jaki kolorek, posypana przyprawami wg uznania nasmarowana oliwą, potem na grilla i gotowe ![]()
Jeśli chodzi o grilla, to ja polecam szaszłyki- pierś kurczaka, kawałek brzuszka, cebula,papryka czerwona. Pierś obtoczyć w marynacie grillowej, wszystko nabić na patyczek wg. kolejności jaka się nam podoba
Gorąco polecam,
pozdrawiam ![]()
Ja często grilluje w mkrofali, bo nie mam warunków na ogródkowego grilla, no chyba że gdzieś w teren do najomych pojedziemy. Lubie warzywa grillować np. cukinie z czosnkiem i imbirem albo jabłka z masłem potem polewam je na talerzu budyniem.
ale smaka żeście mi narobiły, no!
też uwielbiam wszystko co z grilla, bo przecież i o niebo zdrowsze i jakie smaczne
najbardziej szaszłyczki i warzywka
ale dobrą karkówą na piwku na pewno nie pogardzę ![]()
karina - a jakaż to mikrofala, że da się w niej grillować? ![]()
W ciągu ostatnich tygodni (deszczowo, burzowo i zimno) nie mogłam się doczekać otwarcia tego sezonu grillowego, więc zmuszona byłam korzystać z grillowania w kombiwarze
Ale nareszcie- pogoda dopisuje. I w weekend jedziemy do rodziców, szczęśliwych posiadaczy domka z ogródkiem. I, jak zwykle, dzień wcześniej zamarynuję swoje ukochane szaszłyki. Robię je w prosty sposób: paprykowo-pieprzowo-pikantnie. Ale do marynaty prócz mięsa, przypraw i oleju, wsadzam również cebulę i paprykę- bez tego nie wyobrażam sobie szaszłyka.
Zazwyczaj uzywamy musztardy miodowej, ale aż mi ślinka pociekła na ten przepis marynaty z miodem i musztardą!
Patunia28 posiadam mikrofalę z grillem ,fakt warzywek w niej nie grillowałam ale kiełbaski i mięsko tak,powiem Ci że nie są tak smaczne jak z tradycyjnego grilla.Kiełbaska jest taka pomarszczona,wysuszona a nie przypieczona,chyba lepiej w kuchni sprawdziłby się grill elektryczny.
och, a już miałam taką nadzieję... bo w mojej starej mikrofali też niby był grill, ale to chyba bardziej z nazwy niż faktycznie z funkcji... atina, a Ty jaką masz u siebie? bo może karina ma jakieś cudeńko, które jednak grilluje ![]()
polecam "byczki" czyli suszone śliwki owijamy plastrem boszku nadziewamy wykałaczke i pieczemy na grilu, pychotka ![]()
patunia28 napisał:
och, a już miałam taką nadzieję... bo w mojej starej mikrofali też niby był grill, ale to chyba bardziej z nazwy niż faktycznie z funkcji... atina, a Ty jaką masz u siebie? bo może karina ma jakieś cudeńko, które jednak grilluje
Firmy BEKO ,kupiłam ja nie tak dawno bo w grudniu więc jest to jeden z nowszych modeli,mi osobiście nie podchodza potrawy grillowane w mikrofali.
Osobiście grillowanie w mikrofali nie bardzo mi odpowiada.To już nie to samo.Polecam do żaru dodać namoczone ziarna jałowca ( chodzi o to ,żeby się nie spaliły , tylko tliły wydzielając zapach), albo polać piwem .Mięsko nabierze apetycznego aromatu.
A ja uwielbiam rybkę z grilla z ziółkami pieczoną w folii aluminiowej ![]()
salomea napisał:
A ja uwielbiam rybkę z grilla z ziółkami pieczoną w folii aluminiowej
Ja też
pychotka i zdrowa bo dusi się we własnym sosie.
Ostatnio edytowany przez atina (2009-07-22 22:08:36)
a do wszystkich pyszności z grilla, polecam sos jogurtowy ze startym zielonym ogórkiem i dużą ilością czosnku ![]()
Aż się głodna zrobiła. Grilla mogę jeść całym rokiem, bez przerwy. Wiem, że to bardzo niezdrowe no i średnio wpływa na moją figurę ;/, ale każdy ma jakieś słabości żywieniowe. Moją jest właśnie "grillowane wszystko". Od samego patrzenia ślinka cieknie ![]()
Edytowane przez: Emilia. Powód edycji: usunięcie linku.
Dlaczego uważasz, że grillowanie jest niezdrowe?
Przecież jest to jeden z najlepszych sposobów przyrządzania jedzenia - tłuszcz się wytapia, nie potrzeba dodatkowego, wszystko pięknie
Głupota jakaś według mnie...
Z mięsa na rozżażone węgle skapuje tłuszcz, który pali się, a szkodliwe i rakotwórcze substancje znajdujące się w dymie z takiego tłuszczu osadzają się na mięsie. Z kolei w zbyt spieczonych kawałkach mięsa również kumulują się szkodliwe związki. Oto dlaczego grillowanie jest niezdrowe, to nie jest głupota, jak patuniu napisałaś.