potrawy na grilla - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 59 ]

1 Ostatnio edytowany przez atina (2009-05-03 09:44:45)

Temat: potrawy na grilla

Dziewczyny zapewne wiekszość z nas zaczęła sezon grillowania.
Może podzielimy się przepisami na smaczne i sprawdzone dania przyrządzane na świeżym powietrzu.
Wczoraj byłam na takim grillu i podzielę się z Wami przepisam na przepyszne żeberka z miodem,na prawdę super palce lizać tongue

1-1,5kg żeberek
3 łyżki miodu
3 łyżki musztardy
vegeta
rozmaryn
sok jabłkowy

Żeberka,najlepiej nie za grube ale mięsiste i nie zbyt tłuste podzielić na małe porcje,posypać vegetą,odstawić na 1/2godziny.
Przygotować marynatę,miód,musztardę  połączyć z sokiem jabłkowym dodać rozmaryn i do takiej marynaty włożyć żeberka na 24 godz.
Wyciągnąć i osączyć,piec na grillu,mi smakowały ,są super.:P

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: potrawy na grilla

Ja tez mam przepis na zalewa z musztardy i miodu bardzo podobny tylko nie pamiętam a w tej chwili nie mam dostępu do niego, w tym przepisie mozna zastąpić też musztardę przecierem pomidorowym. Wszytko trzeba trzymać ok doby w tak przygotowanej zalewie. Można robić tak żeberka, skrzydełka czy inne mięsa.

Osobiście jednak wolę coś innego a mianowicie szaszłyki. Niby nic a jednak jakoś bardziej mi smakują. Robie je w ten sposób: biorę mięso coś w rodzaju schabu i boczek wędzony, do tego cebula, ogórek kiszony i papryka marynowana. Wszystko kroję w taką większą kostkę i nadziewam naprzemiennie. Później przyprawiam zmięszaną wegetą(kucharek itp.), pieprzem, papryką ostra i zawijam na godzinkę dwie w folię aluminiową. Później już bez foli daje na grila i powoli dochodzą do tego co ma być. Pyszne polecam:)

3

Kasiulka ja również wole szaszłyki a szczególnie przypieczoną cebulkę nie zawijam w nic tylko przyprawiam i odkładam aby przeszły.

4

Szaszłyki też uwielbiam tongue
Robię je z mięsa drobiowego z piersi ,kurczaka lub indyka.Mięsko kroję w grubszą kostkę i marnuję w gotowych marynatach,mi najbardziej podchodzi Kamisa pikantna,po godzinie-dwóch marnowania nadziewam na patyczki,mięsko później boczek wędzony ,cebulkę ,paprykę świeżą lub pieczarki,posypuję przyprawą do grilla odstawiam jeszcze na godzinkę do lodówki i na grilla.
Mam grilla z pokrywą,można w nim mięsko najpierw świetnie poddusić a następnie podpiec odkrywając pokrywę.

5

Ja uwielbiam kaszanke z griilla  jablkiem i cebulka.
nacina sie kaszanke i w te ..szparki.. wklada sie cieniutkie paski jakblka i cebulki,zawija sie folia aluminiowa.i na grill.
Pycha.
lubie ,takze golonke z grilla polewana piwem.
taka golonke najlepiej wczesniej zamarynowac dzien wczesniej w marynacie,i podpiec zanim pojdzie na grill.hmm pycha!!:D

6

karkowka big_smile mniaaaami

7

liza1971 tak czy tak przyrządzony szaszłyk jest the best!!!
hehehehehee

8

biała kiełbaska , była w niedziele i poniedziałek na grillu
wszyscy palce lizali

9

Podzielę się z Wami przepisem na pyszne ziemniaczki z grilla z serem feta.

-ziemniaki
-ser feta(ja na sześć dużych ziemniaków zużywam całe opakowanie)
-jogurt naturalny
-4 plastry boczku wędzonego
-szczypiorek

Ziemniaki ugotować tak żeby się nie rozpadły,poprzecinać na pół tak żeby tworzyły łódeczki,wydrążyć środek i włożyć wydrążony do miski.Boczek pokroić w drobną kosteczkę,wymieszać masą z ziemniaków,serem feta i szczypiorkiem.Dodać 2-3 łyżki jogurtu żeby masa nabrała gładkiej konsystencji.Masy nie należy solić gdyż ser feta sam w sobie jest slony.
Masę nałożyć do wydrążonych wcześniej łódeczek,zawinąć w folię aluminiową i piec na grillu przez 25-30 minut.Podawać z sosem czosnkowym.
Smacznego tongue

10

jako dodatek do jakiegoś mięska polecam papryczkę, obojętnie jaki kolorek, posypana przyprawami wg uznania nasmarowana oliwą, potem na grilla i gotowe wink

11

Jeśli chodzi o grilla, to ja polecam szaszłyki- pierś kurczaka, kawałek brzuszka, cebula,papryka czerwona. Pierś obtoczyć w marynacie grillowej, wszystko nabić na patyczek wg. kolejności jaka się nam podoba smile
Gorąco polecam,
pozdrawiam smile

12

Ja często grilluje w mkrofali, bo nie mam warunków na ogródkowego grilla, no chyba że gdzieś w teren do najomych pojedziemy. Lubie warzywa grillować np. cukinie z czosnkiem i imbirem albo jabłka z masłem potem polewam je na talerzu budyniem.

13

ale smaka żeście mi narobiły, no! tongue też uwielbiam wszystko co z grilla, bo przecież i o niebo zdrowsze i jakie smaczne big_smile najbardziej szaszłyczki i warzywka smile ale dobrą karkówą na piwku na pewno nie pogardzę big_smile
karina - a jakaż to mikrofala, że da się w niej grillować? smile

14

W ciągu ostatnich tygodni (deszczowo, burzowo i zimno) nie mogłam się doczekać otwarcia tego sezonu grillowego, więc zmuszona byłam korzystać z grillowania w kombiwarze smile Ale nareszcie- pogoda dopisuje. I w weekend jedziemy do rodziców, szczęśliwych posiadaczy domka z ogródkiem. I, jak zwykle, dzień wcześniej zamarynuję swoje ukochane szaszłyki. Robię je w prosty sposób: paprykowo-pieprzowo-pikantnie. Ale do marynaty prócz mięsa, przypraw i oleju, wsadzam również cebulę i paprykę- bez tego nie wyobrażam sobie szaszłyka.
Zazwyczaj uzywamy musztardy miodowej, ale aż mi ślinka pociekła na ten przepis marynaty z miodem i musztardą!

15

Patunia28 posiadam mikrofalę z grillem ,fakt warzywek w niej nie grillowałam ale kiełbaski i mięsko tak,powiem Ci że nie są tak smaczne jak z tradycyjnego grilla.Kiełbaska jest taka pomarszczona,wysuszona a nie przypieczona,chyba lepiej w kuchni sprawdziłby się grill elektryczny.

16

och, a już miałam taką nadzieję... bo w mojej starej mikrofali też niby był grill, ale to chyba bardziej z nazwy niż faktycznie z funkcji... atina, a Ty jaką masz u siebie? bo może karina ma jakieś cudeńko, które jednak grilluje tongue

17

polecam "byczki" czyli suszone śliwki owijamy plastrem boszku nadziewamy wykałaczke i pieczemy na grilu, pychotka big_smile

18

patunia28 napisał/a:

och, a już miałam taką nadzieję... bo w mojej starej mikrofali też niby był grill, ale to chyba bardziej z nazwy niż faktycznie z funkcji... atina, a Ty jaką masz u siebie? bo może karina ma jakieś cudeńko, które jednak grilluje tongue

Firmy BEKO ,kupiłam ja nie tak dawno bo w grudniu więc jest to jeden z nowszych modeli,mi osobiście nie podchodza potrawy grillowane w mikrofali.

19

Osobiście grillowanie w mikrofali nie bardzo mi odpowiada.To już nie to samo.Polecam do żaru dodać namoczone ziarna jałowca ( chodzi o to ,żeby się nie spaliły , tylko tliły wydzielając zapach), albo polać piwem .Mięsko nabierze apetycznego aromatu.

20

A ja uwielbiam rybkę z grilla z ziółkami pieczoną w folii aluminiowej smile

21 Ostatnio edytowany przez atina (2009-07-22 22:08:36)

salomea napisał/a:

A ja uwielbiam rybkę z grilla z ziółkami pieczoną w folii aluminiowej smile

Ja też smile pychotka i zdrowa bo dusi się we własnym sosie.

22

a do wszystkich pyszności z grilla, polecam sos jogurtowy ze startym zielonym ogórkiem i dużą ilością czosnku smile

23

Aż się głodna zrobiła. Grilla mogę jeść całym rokiem, bez przerwy. Wiem, że to bardzo niezdrowe no i średnio wpływa na moją figurę ;/, ale każdy ma jakieś słabości żywieniowe. Moją jest właśnie "grillowane wszystko". Od samego patrzenia ślinka cieknie smile

Edytowane przez: Emilia. Powód edycji: usunięcie linku.

24

Dlaczego uważasz, że grillowanie jest niezdrowe? neutral Przecież jest to jeden z najlepszych sposobów przyrządzania jedzenia - tłuszcz się wytapia, nie potrzeba dodatkowego, wszystko pięknie big_smile Głupota jakaś według mnie...

25

Z mięsa na rozżażone węgle skapuje tłuszcz, który pali się, a szkodliwe i rakotwórcze substancje znajdujące się w dymie z takiego tłuszczu osadzają się na mięsie. Z kolei w zbyt spieczonych kawałkach mięsa również kumulują się szkodliwe związki. Oto dlaczego grillowanie jest niezdrowe, to nie jest głupota, jak patuniu napisałaś.

26

Ok, ale nikt nie mówi o przypalonym mięsie tylko o prawidłowo zgrillowanym. I uwierz mi, że grill jest nadal o niebo zdrowszy niż smażenie np. w głębokim tłuszczu. Opary? Ok, ale nie trzeba robić tego na grillu węglowym, można na elektrycznym, albo w mikrofali z funkcją grillowania i opiekania. Problem rozwiązany, a jedzenie pyszne i wyjątkowo zdrowe smile

27

Czy grilował ktoś pieczarki????
Chodzi mi o to czy trzeba je zawijać w folię aluminiową czy wystarczy na tackach do grilowania?

28

Jak faszerowane to zawijać, jak zwykłe to na tacce, blaszkami do góry.

29

Dzięki.

misiabe napisał/a:

polecam "byczki" czyli suszone śliwki owijamy plastrem boszku nadziewamy wykałaczke i pieczemy na grilu, pychotka big_smile

Ja śliwki posypuję lekko chili...pycha:)

31

Coś dla łasuszków, takich jak ja:) Banany w czekoladzie. Pyszne, ale po jednym ma się dość. Odcina się końcówki banana i obiera ze skórki tylko z jednej strony. Odkryty owoc nacina się podobnie jak kiełbaskę na grilla i w miejsca nacięć wkłada po kostce czekolady. Tak przygotowane banany zawija się w folię aluminiową i kładzie na grilla tak by kostki czekolady były na górze..bo inaczej czekolada wypłynie. Grillować, aż będą całkiem mięciutkie..Trwa to troszkę. Smacznego

32

ja preferuje łososia z grilla ;P

33

o tak, łosoś grillowany to jest coś smile

ja z kolei uwielbiam sery pleśniowe z grilla, np. camembert President z chilli - podpieczony na grillu smakuje wyśmienicie, a z dodatkiem żurawin jeszcze lepiej smile

34

kropka_roztropka napisał/a:
misiabe napisał/a:

Ja śliwki posypuję lekko chili...pycha:)

A ja jeszcze w środeczek śliweczki wkładam plasterek czosnku, wybornie i zaskakująco smakuje

35

Dorsz z grila! Opiekany w folii aluminiowej.

Dorsza obsypac przyprawa grillowa, ulozyc na folii, wycisnac na niego czosnek lub pokroic grubo cebulę i ulozyc na rybie, mozna dodac paski czerwonej papryki.
Zawinac kieszonke (UWAGA! -> SZCZELNIE), zostawiajac jedna odwinieta stronę.
Wlac oleju ok. 4 lyzki lub oliwy (jesli ktos woli)
Pożądnie nalezy wszystki pozawijac i pozaciskac i siuup na grilla.

Rybka pyyycha! i ten sosik z rybki z upieczonym chlebkiem...mm.....

Smacznego
jagodowa

36

Ja uwielbiam sałatki z grillowanymi kawałkami kurczaka, szczególnie smakuje mi Santa Fe - może ktoś z was jadł? Bardzo smaczna jest, a przy okazji zdrowa i nie ma dużo kalorii, wiec jest idealna dla osób, które chcą nieco kilogramów zrzucić.

37

mmm a możesz podać przepis na ta sałatkę??

38

Dobre są warzywa z grilla miesznka warzyw i troszkę pieczarek. Cukinia faszerowana i bakłażany farsz jak na mielone. Pieczemy we foli aluminiowej. A z mięska polecam karkówka,szaszłyki, sznycle ryba i wiele innych potraw są na prawdę świetne już nie mogę doczekać się sezonu na grill z domowego tak nie smakuje .

39

Temat w tej chwili jak najbardziej na czasie, ponieważ sezon grillowania zaczął się już jakiś czas temu smile
A propo sałatek! smile

Moje drogie Panie, szukam przepisu na tanią i smaczną sałatkę pasującą do jedzonka prosto z grilla. Nie mam 'iskry bożej' do gotowania, więc zależy mi na tym, żeby sałatka nie była zbyt skomplikowana big_smile
Luby szykuje urodzinowego grilla na ponad trzydzieści (!) osób, więc przydałoby się zrobić trochę tej sałatki - będzie miał kupę roboty, więc chociaż z sałatką go wyręczę.
Macie jakieś swoje ulubione przepisy? Jak już wspominałam - będzie mnóstwo ludzi, więc byłoby super, gdyby sałatka była niedroga... wink

40

Polecam, póki pamiętam ;-), przetestowany przepis na sos barbeque z Kwestii Smaku. Jest przepyszny, wszyscy bardzo go chwalili smile

1 duży pomidor, obrany i pokrojony w kostkę
4 łyżki wody
1 łyżka oliwy
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka octu winnego
1 łyżka cukru
1 łyżka musztardy
1 łyżka sosu worcestershire
1 łyżka drobno posiekanej papryczki chilli (opcjonalnie)

Wszystkie składniki włożyć do garnka. Gotować na małym ogniu często mieszając (drewnianą łyżką) aż do uzyskania gęstej konsystencji sosu. Ostudzić.

xMalwina, coś dla Ciebie, dodatek grillowy, czyli moja ulubiona grillowa sałatka ziemniaczana: smile
młode ziemniaki
brokuł
fasolka szparagowa
pomidory
sól, pieprz
na sos: musztarda francuska, majonez, śmietana w proporcjach 1:1:1
Ziemniaki szorujemy, kroimy na kawałki (ja miałam małe ziemniaczki, więc przekroiłam je tylko na pół, niektóre na trzy części), gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, ale takiej, żeby nie rozpadały się - nie chcemy sałatki-papki :-). Brokuła dzielimy na różyczki, odcinamy końcowki fasolki szparagowej, przekrajamy ją na pół i gotujemy warzywa w ten sam sposób, co ziemniaki.
Wszystko odcedzamy i dokładnie studzimy.

Łączymy w miseczce/kubku składniki na sos.
W misce  mieszamy warzywa, dodajemy sos, mieszamy wszystko jeszcze raz, doprawiamy solą i pieprzem.

http://3.bp.blogspot.com/-mnDjzLMDz2c/TfHw1g2IO0I/AAAAAAAAAVs/Goq0lDl9-BI/s640/IMGP1882.JPG

41

Mam propozycję dla wielbicieli grilla, może ktoś skorzysta.

Satay wg A. Grummich

Danie to w Kanadzie przygotowuje się z mięsa bizona, ale można zastąpić z powodzeniem z polędwiczek wieprzowych

6dag masła
sok i starta skórka z cytryny
ząbek czosnku
sos tabasco
2 łyżki startej cebuli
3 łyżki brązowego cukru
łyżeczka kolendry
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1/2 łyżeczki imbiru
łyżeczka sosu teriyaki
pieprz
65dag polędwiczek wieprzowych
cukinia
żółta papryka
czerwona papryka

Marynata:

W rondlu roztapiamy masło i dodajemy: sok i skórkę z cytryny, obrany i zmiażdżony czosnek, sosy tabasco i teriyaki, cebulę, cukier i kolendrę, kminek, szczyptę pieprzu oraz imbir. Dusimy 5 minut i studzimy.

Mięso kroimy w 2cm kostkę. Zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 8 godzin.

Papryki przekrawamy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę, a cukinie w plastry. Mięso wyjmujemy z marynaty i nadziewamy na patyki. Nakładamy na rozgrzany ruszt, obok rozkładamy warzywa. Grillujemy 5-6 minut z obu stron. Zdejmujemy, polewamy podgrzaną marynatą.

Można też upiec pokrojoną cebulę i pomidorki koktajlowe.

42

Ja robię piersi z kurczaka tak, że marynuję je w oleju rzepakowym (bo najzdrowszy) z dodatkiem ziół i przypraw (polecam dodać trochę pokrojonej papryczki chilli i sprasowanego czosnku) i wrzucam na tackę aluminiową (nie bezpośrednio na ruszt, bo nie lubię jak jest przypalone).

43

Już w niedzielę miałam grilla , chyba jestem pierwsza w tym roku.

44 Ostatnio edytowany przez agnes91 (2012-04-03 21:11:18)

ja często na grilla kładę kurczaka na przeróżne sposoby wink
Na słodko to banana z czekoladą tzn nacinam banana w paru miejscach wkładam w niego gorzką czekoladę. Potem zawijam go w folię aluminiową no i na grilla. Chwile poleży i jest pyszny wink

Robię też warzywa - paprykę, cukinię,bakłażan.
Najfajniej wychodzi bakłażan i papryka w całości. Trzymam na grillu do momentu kiedy nie będzie naprawdę spalona skórka z każdej strony. Nastepnia wkładam do zimnej osolonej wody i ściągam skórkę. Po tej zabawie warzywa są gotowe do zjedzenia. Wypuszczają swój sok i są naprawdę pyszne smile

Bakłażany z mozzarellą

1 bakłażan
3 opakowania mozzarelli
3 cytryny
1 czerwona cebula
500 ml przecieru pomidorowego
6 ząbków czosnku
oliwa z oliwek
pół pęczka natki pietruszki
świeża bazylia
szczypta chili
sól
pieprz

Bakłażana kroimy w plastry, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie grillujemy. Z cytryn ścieramy skórkę, którą mieszamy z 5 zmiażdżonymi ząbkami czosnku, posiekaną pietruszką oraz solą. Na desce aluminiowej rozkładamy bakłażana na którym umieszczamy plastry mozzarelli oraz pietruszki, przykrywami plastrami bakłażana i zapiekamy około 10 minut.
Sos:
posiekaną cebulę oraz ząbek czosnku podsmażamy na oliwie, dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku. Dusimy kilka minut aż nadmiar wody odparuje.

Camembert z grilla
2 opakowania sera Camembert
1 jabłko

Jabłka myjemy, kroimy w plastry z których wykrawamy gniazda nasienne. Na kwakach foli aluminiowej układamy po plasterku jabłka. Kładziemy na nich ser i przykrywamy kolejnym plasterkiem jabłka. Zawijamy w folię. Układamy na rozgrzanym grillu. Pieczemy około 15 minut, aż ser będzie płynny w środku

Szaszłyki z cukinią
300 g polędwiczki wieprzowej
2 niewielkie cukinie
200 g pomidorków koktajlowych
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
3 łyżki oliwy z oliwek
sól

Polędwiczki myjemy i osuszamy.  Umieszczamy w marynacie z ziół, papryki, soli oraz oliwy. Odstawiamy w chłodne miejsce, przynajmniej na godzinę. Cukinię kroimy w grube plastry. Na patyczki nadziewamy na przemian mięso, cukinię oraz pomidorki koktajlowe. Szaszłyk smarujemy oliwą i opiekamy na grillu.

Grillowane szaszłyki łososiowe
6 porcji łososia - filety lub dzwonki
2 limonki
pół szklanki oliwy smakowej (najlepiej chili)
20 dag zielonej fasolki szparagowej

Filety umyj i osusz papierowym ręcznikiem.
Odetnij grubą skórę i wyjmij ości. Sok z limonki wymieszaj z oliwą.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Gotową marynatą zalej porcje łososia.
Przykryj folią i odstaw na noc do lodówki.
Rybę pokrój w grube kawałki.
Nadziej na patyki do szaszłyków, a następnie grilluj.
Fasolkę ugotuj w lekko osolonym wrzątku.
Na fasolce ułóż gotowe szaszłyki z łososia.
Serwuj z ostrym sosem śmietanowym.

Na razie tyle z przepisów. Jak mi wpadnie coś jeszcze do głowy to pewnie dopiszę wink

45

agnes91 - szaszłyki łososiowe brzmią pysznie smile

Ja robię pstrąga z cytrynkami.
Do środka wypatroszonego pstrąga wsypuję trochę pieprzu cytrynowego i wkładam plasterki cytryny. Na wierzchu układam świeże zioła (można też posypać suszonymi). Zioła możecie dać takie jakie lubicie big_smile i wtedy rybka w folię aluminiową, ewentualnie jak macie to w taką specjalną "siatkę" do grilowania rybek.
Pychaaaa big_smile

46

Grillowane filety z kurczaka z gruszkami i oscypkiem wg Roberta Sowy

8 piersi z kurczaka (po ok. 80g)
4 gruszki

Marynata:

0,5 szklanki oliwy z oliwek
1 op. marynaty grillowej klasycznej np. Prymat
12 plasterków serka oscypek
4 plastry chudego bekonu
2 gałązki rozmarynu
1 pęczek kolorowych sałat

Sos:

100 ml oleju słonecznikowego
1 pęczek natki pietruszki
4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
sól, grubo mielony czarny pieprz
1 łyżeczka chili
pieprz cayenne np Prymat
1 łyżka miodu
sok z cytryny do smaku

Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować i doprawić do smaku. Gruszki obrać, pokroić w plastry i skropić z sokiem z cytryny.
Plastry owoców, mięso i ser oscypek zalać marynatą i odstawić w chłodne miejsce.
Gruszki, oscypek, kurczaka i bekon grillować z gałązkami rozmarynu przez ok. 10-15 minut, przekładając na drugą stronę.
Piersi kurczaka, gruszki, ser oscypek i bekon ułożyć na talerzach. Całość udekorować kolorowymi sałatami i skropić przygotowanym wcześniej sosem.

47 Ostatnio edytowany przez aniolek27 (2012-07-30 12:22:17)

Karkówka z czosnkiem ("Nasz Głos", bez podania autora)

80 dag karkówki
kilka ząbków czosnku
cytryna
2 łyzki oleju
sól i pieprz

Umytą i osuszoną karkówkę pokroić w plastry ok. 1 cm. i lekko rozbić.
Czosnek przecisnąć przez praskę, wycisnąć sok z cytryny. Następnie wymieszać z olejem, czosnkiem i przyprawami. Można wszystkie składniki włożyć do słoiczka, potrząsając przez chwilę.
Tak przygotowaną marynatą posmarować mięso i włożyć do lodówki co najmniej na kilka godzin. Mięso oiec na rozgrzanym grillu aż wytopi się tłuszcz.

Cukinie z parmezanem

4 małe cukinie
oliwa
2 ząbki czosnku
parmezan
sól i pieprz

Cukinie kroimy na plasterki ok. 0,5 cm i wkładamy do zalewy z oliwy i czosnku (kilka łyżek oliwy wlewamy do słoiczka, dodajemy przeciśnięty przez prasę czosnek i energicznie potrząsamy). Wkładamy na pół godziny do lodówki.
Grillujemy kilka minut, po czym przewracamy na drugą stronę i posypujemy odrobiną parmezanu. Grillujemy do zrumienienia.

48 Ostatnio edytowany przez aniolek27 (2012-08-10 18:11:50)

Ostatnio postanowiłam wypróbować łososia na grillu - zainspirowało mnie kilka propozycji i powstał:

Grillowany łosoś z kolorowym pieprzem, solą morską i ziołami

cztery filety z łososia
suszony tymianek (łyżeczka lub dwie)
świezo mielony kolorowy pieprz
łyżeczka soli morskiej gruboziarnistej
odrobina oliwy z oliwek
pomidorki koktajlowe i szczypiorek do dekoracji

Filety opłukałam i osuszyłam.
Sporządziłam marynatę: tymianek, świeżo zmielony kolorowy pieprz oraz sól morską wymieszałam z 2 łyżkami oliwy (swoją porcję tylko delikatnie przesmarowałam pędzelkiem). Posmarowałam marynatą rybę i odstawiłam do lodówki na pół godziny.

https://lh5.googleusercontent.com/-fISXFGbDsPw/UCUt00Hk65I/AAAAAAAAF2A/2i1Sqh3Whe4/s512/P1110736-001.JPG?gl=IE

Po tym czasie zawinęłam rybę w folię aluminiową. Następnie należy piec na grillu przez ok. kwadrans (to już "działka mojego męża wink). Dobrze jest często odwracać z boku na bok.
Gdy rybaa jest już gotowa, należy delikatnie zdjąć folię. Można ozdobić każdą porcję pomidorkami koktajlowymi i szczypiorkiem. Można jeszcze delikatnie opruszyć solą morską. Polecam, smakuje wybornie!

https://lh4.googleusercontent.com/-_oR6d4lsJcE/UCUt5wC7g4I/AAAAAAAAF2I/A-8XuuT6ku8/s512/P1110746-001.JPG?gl=IE

49 Ostatnio edytowany przez aniolek27 (2012-08-21 16:16:46)

Przepisy pochodzą z polskiej gazety Mir (magazyn informacyjno-rozrywkowy) wydawanej w Irlandii:

Karczek z grilla

1,2-1,5 kg karczku

Marynata:
0,5 szklanki oliwy lub olej
5 ząbków czosnku
1 duża cebula
2 liście laurowe
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka dowolnej przyprawy grillowej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyzka słodkiej papryki
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki ketchupu

Mięso kroimy w cienkie plasterki i rozbijamy delikatnie.
Czosnek przepuszczamy przez praskę. Podobnie cebulę, którą najlepiej najpierw drobno posiekać i potem zgniatać po kawałku. Cebula wtedy puści sporo soku lepiej aromatyzując mięso.

Wszystkie składniki marynaty łączymy w misce i dokładnie mieszamy, dodajemy mięso i odstawiamy do lodówki na co najmniej  24 godz.

Najlepiej mięso przygotować rano, jeśli grilla planujemy na drugi dzień - cienko je kroimy i dodatkowo rozbijamy. Dzięki temu zamarynowane mięso wystarczy opiekać tylko kilka minut z każdej strony na mocno rozgrzanym ruszcie. Podajemy z lekką sałatką i pieczywem.

Grillowany stek ze schabu

800 g schabu bez kości
0,25 l soku jabłkowego
4 jabłka
100 g cukru
80 ml oleju
60 g masła

Mięso pokrój na niezbyt grube plastry. Lekko rozbij tłuczkiem.
Z połowy oleju, przyprawy do grilla i marynaty staropolskiej zrób zalewę i zamarynuj nią mięso.
Z cukru zrób karmel, rozcieńcz go z sokiem jabłkowym, a pod koniec dodaj masło.
Jabłka wypestkuj, pokrój w grube plastry, po czym posmaruj olejem. Pokrop octem jabłkowym i grilluj krótko, aby nie rozmiękły. Mięso połóż na rozgrzanym grillu i upiecz.
Do sosu karmelowego dodaj kardamon. Na talerzu ułóż mięso na przemian z jabłkami maczanymi w sosie. Resztą sosu polej mięso

50

Pięczone mięsiwa źródło: TeleTydzień

6 długich kiełbasek (ok. 1kg)
9 małych pomidorków
4 średnie cebule
3 różne rodzaje papryki
litr piwa - W WERSJI DLA DOROSŁYCH
750g mięsa mielonego
jajko
ząbek czosnku
sól i pieprz

Kiełbasę włóż do piwa na kwadrans (nie jest to konieczne), po czym wyjmij i osusz. Płytko ponacinaj kiełbasę z każdej strony. Następnie zwiń ją w ślimaczki i zepnij długimi wykałaczkami.

Jedną cebulę posiekaj i zeszklij na patelni, resztę pokrój na ćwiartki i odłóż. Z papryk wydrąż środki i miąższ pokrój na paski.

Mięso mielone wymieszaj z jajkiem, zeszkloną cebulą i wyciśniętym czosnkiem. Dopraw solą, pieprzem, i uformuj małe kuleczki. Kulki ponadziewaj na patyczki, przetykając pomidorkami .

Porozkładaj na grillu kiełbaski, męsne szaszłyki, ćwiartki cebuli i pokrojoną paprykę. Piecz przez ok. 10-15 minut

51

Ja uwielbiam cukinie pokrojoną w grubsze plastry i zamarynowane w sosie musztardowym (musztarda z dużą ilością oliwy, pieprzem, czosnkiem, solą, octem balsamicznym i małą ilością cukru) i potem na grilla - Pyszne!

52

Cukinia i pietruszka grillowana

-cukinia i pietruszka
-oliwa z oliwek
-na trzy łyżki oliwy pół octu
-zioła prowansalskie
-pieprz najlepiej ziołowy
-nieobowiązkowa słodka papryka lub chilli
-wszystkie inne zioła, na które macie ochotę

Pietruszkę i cukinię pokroić w plasterki około 5 mm. W miseczce wymieszać oliwę, ocet i zioła. Warzywa maczać w miksturze i układać na folii aluminiowej pionowo. Zawinąć w rulonik, położyć na grilla i delektować się smakiem.

http://img441.imageshack.us/img441/1725/dsc2521j.jpg

53

Pikantny burger

50 dag mielonej wołowiny
2 jajka
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
1 cebula
3 łyż. brązowego cukru
4 łyż. miodu
4 bułki
4 papryczki chili
3 dymki
2 łyżki oleju

Do mięsa dodaj jaka, utarty czosnek, sól, pieprz i dobrze wymieszaj. Wstaw na pół godziny do lodówki.

Obierz cebulę i pokrój w talarki. Wlej do rondelka 2 łyżki oleju i podsmaż na nim cebulę. Dodaj cukier i miód, powoli karmelizuj.

Na rozgrzany grill połóż przekrojone bułki (nie przekrawaj do końca) i upiecz je.

Uformuj z mięsa grubsze placki i połóż na grillu. Piecz po 5 minut z każdej strony, pod koniec połóż na grillu papryczki i podpiecz je krótko.

Do bułki wkrój dymkę, połóż upieczone burgery i papryczki oraz cebulę.

54

Bakłażan z kozim serem źródło: TeleTydzień

1 duży bakłażan
4 pomidory
sól
5 łyżek oliwy
1/2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki posiekanego świeżego oregano
pieprz
10dag sera koziego
1 łyżka siekanego szczypiorku
15dag rukoli
2 łyżki posiekanych orzeszków piniowych

Bakłażan oczyść umyj i pokrój w plastry o grubości ok. 1cm. Posól i odczekaj, aż puści sok. Pomidory umyj, dwa z nich pokrój w plastry, a pozostałe w małe kawałeczki. Wymieszaj oliwę, sok z cytryny i oregano. Dopraw marynatę do smaku.

Plasterki bakłażana osusz papierową serwetką i posmaruj 2/3 przygotowanej marynaty. Grilluj z obu stron ok. 8minut. Połowę plastrów posmaruj serem. Ułóż na nim plastry pomidorów i przykryj pozostałym bakłażanem. Powstałe piramidki podpiecz krótko na grillu i posyp szczypiorkiem.

Rukolę opłucz, wymieszaj z pokrojonymi na kawałeczki pomidorami i posyp orzeszkami piniowymi. Sałatkę pokrop pozostałą marynatą i podawaj z grillowanym bakłażanem.

55

Osobiście często wcinam chleb z odrobiną majonezu i serem smile
Bardzo skromna przekąska, ale zapewniam że pyszna no i oczywiście stosunkowo tania.
Osobiście nie przepadam za mięsem z grilla.
Polecam zrobić kilka na próbę, jako przegryzka do kiełbasy smakuje wyśmienicie smile
Jeżeli pod koniec miesiąca portfel ''świeci'' pustkami, polecam takie skromne rozwiązanie.
Niebo w gębie, a za niską cenę.

56

Pamiętajcie, żeby nie używać na grillu oliwy z oliwek - jest niestabilna i nie znosi wysokich temperatur, przez co po pierwsze szybko się przypala, a po drugie i tak nie ma już żadnych właściwości odżywczych. Na grilla znacznie lepiej nadaje się olej rzepakowy.

57

Tartinka oliwę używam do marynat dodając do niej zioła i przyprawy smile .

Ja wpadłam w szał grillowania odkąd kupiliśmy LotusGrill ? nieduży, domowy, bardzo wygodny i prawie niedymiący grill smile

Ja bardzo lubię piersi z kurczaka w glazurze miodowej:
Umyte i osuszone piersi z kurczaka lekko rozbijamy i nacieramy solą i pieprzem. W małym garnuszku rozgrzewamy 5 dag masła, dodajemy 4 łyżki sosu sojowego oraz 4 łyżki miodu i mieszamy tak by powstała gęsta glazura. Mięso polewamy gorącą glazurą i grillujemy często obracając i smarując pozostałym sosem.

58

ufoludek napisał/a:

Tartinka oliwę używam do marynat dodając do niej zioła i przyprawy smile .

No ale właśnie potem mięso w takiej marynacie z oliwy szybciej będzie się przypalać niż w marynacie z oleju rzepakowego. Oliwą dla smaku można potem polać upieczone mięsko, a marynować lepiej w oleju, który lepiej znosi późniejsze wysokie temperatury na ruszcie.

Posty [ 59 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024