Brak świadkowej - prośba o poradę i pytanie o Wasze doświadczenia - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » WIECZÓR PANIEŃSKI, ŚLUB, WESELE » Brak świadkowej - prośba o poradę i pytanie o Wasze doświadczenia

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 26 ]

Temat: Brak świadkowej - prośba o poradę i pytanie o Wasze doświadczenia

Drogie Netkobietki,

15 czerwca biorę ślub. Będzie skromny, bez wesela. Gości malutko - najbliższa rodzina, max 20-25 osób.

Mam duzy problem z wyborem świadkowej, a raczej jej brakiem. Świadkiem będzie mój brat. Świadkowej brak.

Oboje nie jesteśmy specjalnie towarzyscy. Właściwie to jesteśmy odludkami. To brzmi okropnie smile ale nie mam żadnej koleżanki.
Straciłam Mamę jako młoda dziewczyna więc mogę powiedzieć że wychowywali mnie faceci - ojciec i dużo starszy brat.
Interesuje się informatyką. Dużo siedzę przy komputerze, interesują mnie sieci, bazy danych, Linuxy, Unixy itp świat. Lubię grać na komputerze smile
W pracy w moim zespole prócz mnie są sami mężczyźni. Nawet jakbym chciała poznać jakąś dziewczynę to zwyczajnie nie mam gdzie, ani nawet specjalnie nie wiem jak.
Na studiach na ponad 100 osób były tylko dwie koleżanki. Niestety z żadną z nich nie złapałam specjalnego kontaktu.
Mój narzeczony nie jest lepszy - nie ma koleżanek, kolegów też nie za bardzo smile

Drogie forumowiczki proszę doradźcie:
1. Słyszałam, że czasem jest dwóch świadków mężczyzn. To by rozwiązywało problem, ale bałabym się, że w dobie nowoczesności ktoś pomyśli że to para gejów smile
Obawiałabym się, że mój brat jak również mój przyjaciel nie będą czuli się komfortowo razem świadkując. Co o tym sądzicie?

2. Proszę, czy któraś z Was może opowiedziec jak wyglądał wybór świadkowej? Czy każda z Was ma jakąś przyjaciółkę lub dobrą koleżankę i wybór był oczywisty i tylko ja jestem w tak dziwnej sytuacji?

3. Czy jest możliwe, aby taki odludek jak ja znalazł sobie koleżankę w ciągu zaledwie paru miesięcy? Ja wręcz nie wiem gdzie taką osobę mogłabym znaleźć

pozdrawiam Was ciepło

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Brak świadkowej - prośba o poradę i pytanie o Wasze doświadczenia

Może być 2 facetów.
A co się przejmujesz tym co ktoś pomyśli? Poza tym  w gronie 20-25 osób nie będzie tak wiele osób do' myslenia'.

3

ci co maja być na przyjęciu,to za pewne nie tylko sami faceci,nie znajdzie się tam jakaś kobietka nadająca się na świadkową?

4

Kochana może być dwóch mężczyzn jako świadków. Jest to zupełnie normalnie, nie musisz szukać na siłę kobiety. Na pewno nikt ich nie weźmie za gejów, często bywa tak, że w rodzinie brakuje kobiet więc mogą być dwaj mężczyźni. Ja nawet byłam na weselach gdzie dwie kobiety były świadkami bo Państwo Młodzi mieli tylko siostry.
Ja również miałam problem z wyborem świadkowej, bo jedyna osoba, która mogła nią zostać była w dniu mojego ślubu w bardzo zaawansowanej ciąży. Więc wybrałam faceta spośród naszych znajomych. Wybrałam osobę, która będzie godnie sprawowała swoją funkcję. I dziś nie żałuję.
Nie szukaj na siłę koleżanki. To nie ma sensu. Osoba, która ma być świadkiem powinna nas znać i być świadoma obowiązków jakie na niej spoczną w tym ważnym dla nas dniu. Dodatkowo świadek potwierdza również fakt że nie zna przeciwwskazań do Waszego ślubu.

5

Kociopałajka napisał/a:

Słyszałam, że czasem jest dwóch świadków mężczyzn. To by rozwiązywało problem, ale bałabym się, że w dobie nowoczesności ktoś pomyśli że to para gejów smile

Pamiętaj, że nie masz wpływu na to, co ludzie sobie pomyślą wink
A nawet jeśli, to co Ci przeszkadza, że ktoś ma dziwne skojarzenia i od razu jak widzi dwóch facetów, to bierze ich za parę? Jego problem.
Na prawdę nie ma co się przejmować.

A jeśli obawiasz się o dyskomfort brata i przyjaciela, to myślę, że nie potrzebnie sobie tym głowę zawracasz. Skoro są to bliskie Tobie osoby, to doskonale wiedzą, jaka jest Twoja towarzyska sytuacja.
Możesz z nimi o tym porozmawiać, żeby rozwiać swoje wątpliwości.

Kociopałajka napisał/a:

Proszę, czy któraś z Was może opowiedziec jak wyglądał wybór świadkowej? Czy każda z Was ma jakąś przyjaciółkę lub dobrą koleżankę i wybór był oczywisty i tylko ja jestem w tak dziwnej sytuacji?

Każdy stosuję taki sam klucz, co Ty, czyli wybiera najbliższe sobie osoby. To jest najważniejsze. Płeć i ewentualne pokrewieństwo, nie mają znaczenia.

Kociopałajka napisał/a:

Czy jest możliwe, aby taki odludek jak ja znalazł sobie koleżankę w ciągu zaledwie paru miesięcy? Ja wręcz nie wiem gdzie taką osobę mogłabym znaleźć

Szukanie sobie koleżanki, tylko po to, by mieć świadkową? Przyznaj sama, czy nie brzmi to absurdalnie? smile
To ma być bliska Tobie osoba, zaufana. Ktoś, dla kogo takie wyróżnienie będzie miało znaczenie, bo będzie potwierdzeniem, że jest dla Ciebie kimś ważnym.
Wspomniani przez Ciebie brat i przyjaciel, to najlepsze rozwiązanie. Na pewno to docenią i będzie im bardzo miło.

6

Mój brat miał jako świadków na weselu 2 facetów. Więc spokojnie może być. Zero jakiegokolwiek zdziwienia było. No po prostu nie było dziewczyny. smile

7

mam ten sam problem co ty... Jestem osoba malokontaktowa... nie potrafie sie dogadac z ludzmi. Jakos kazdy z gory mnie nie lubi. Mialam jedna przyjaciolke. Byla moja bratnia dusza. Jednak ona tez odeszla gdyz stwierdzila ze nie chce sie przyjaznic na odleglosc (bo moj narzeczony mieszka za granica i ja do niego sie przeprowadzilam). Wesele tuz tuz... A ja nie mam druchny. Czasami mysle, ze moze nie zaprosze nikogo, tylko sami z narzeczonym pobierzemy sie gdzies w malowniczym miejscu bez nikogo. Bez swiadkowej i tego wszystkiego... Ale z drugiej strony chcialabym miec piekny slub z usmiechajaca sie swiadkowa ktora bedzie mnie wspierac podczas calej uroczystosci... tylko gdzie mozna je ,,kupic,, wink ?

8

Podpinam się pod wypowiedzi moich przedmówczyń. Nie ma co na siłę szukać pierwszej lepszej 'świadkowej'. Faktycznie lepiej wybrać dwóch kompetentnych mężczyzn z rodziny. Skoro to będzie tylko przyjęcie to nie sądzę, żeby Wasza najbliższa rodzina pomyślała, że świadkowie sa homoseksualistami wink

Nie ma co się zastanawiać wink

Wszystkiego najlepszego na nowej Drodze Życia! smile

9

Eee tam, moi rodzice mieli dwóch świadków, mimo że mama miała przyjaciółki. Wzięła sobie swojego chrzestnego, mojego wujka, który jest dla niej jak ojciec smile. Nigdzie nie jest powiedziane, że dziewczyna musi mieć świadkową. Ja przy pierwszym ślubie miałam - siostrę eks i żałuję, mniejsza z tym, dlaczego. Dla mnie to wszystko jedno kto będzie, czasem nawet myślę, że przy drugim ślubie mógłby to być mój bliski przyjaciel, facet, ktoś na kim się nigdy nie zawiodłam, ale tu mam jak w banku, że mój partner się nie zgodzi (jest o niego dziko zazdrosny). Też nie mam za bardzo bliskiej przyjaciółki, a jedna która jest na pewno nie będzie chciała być świadkową.

10

właśnie miałam pisac o tym wątek smile ja mam ślub we wrześniu i ten sam problem do tego jedyna osoba która może być moją świadkową jest lesbijką i moja rodzina się sprzeciwia...

11

Tegan napisał/a:

jedyna osoba która może być moją świadkową jest lesbijką i moja rodzina się sprzeciwia...

A co boją się, że będzie Cię klepać po tyłku w kościele i trzymać za kolano pod stołem tongue
Powiedz im, że jak będą planować własny ślub, to wezmą sobie kogoś innego.
To jest Twój ślub. Ten argument wszystkim mądrym ludziom powinien zamknąć usta.

12

Dziękuję Wam ciepło za wszystkie porady. Wzięłam je do serca - będzie jak radzicie, tzn jednym świadkiem będzie mój wspaniały brat, a na drugiego świadka poproszę przyjaciela.
Dzięki temu będą dwie ważne i bliskie nam osoby bez konieczności robienia cyrków.
Szukanie na siłę jakiejś psiapsióły faktycznie nie ma sensu smile

13

I dobrze robisz, o to w tym chodzi, żebyś w tym szczególnym dniu miała przy sobie bliskie osoby i swojego ukochanego, a reszta to tylko szczegóły! smile

14

Też mam problem z brakiem odpowiedniej wiadkowej. nie mam

15

Też mam problem z brakiem odpowiedniej świadkowej. Nie mam dużo znajomych, raczej jestem zamknięta w sobie. Rodzina uważa, że powinnam wziąć moją kuzynkę, ale stosunki między nami są raczej chłodne. Mamy zupełnie różne podejście do życia. Między innymi ona twierdzi, że ślub jest "dla idiotów, bo czemu związywać sobie samemu ręce". Przy takim podejściu raczej nie wyobrażam sobie jej jako osoby, która będzie mnie wspierać w przygotowaniach i w czasie ceremonii. Zastanawiam się nad poproszeniem koleżanki, ale ona jest ateistką (nie jest ochrzczona) i obawiam się, że będzie to problemem przy ślubie kościelnym. Czy któraś z was spotkała się z taką sytuacją? Czy od świadków w czasie ślubu kościelnego wymaga się dopełnienia jakichś warunków religijnych?

16

Dwa razy byłam świadkową i poza podpisaniem dokumentów nie musiałam dopełniać żadnych innych formalności (np. donieść karteczkę ze spowiedzi czy coś w tym stylu).

17

Bastat napisał/a:

Zastanawiam się nad poproszeniem koleżanki, ale ona jest ateistką (nie jest ochrzczona) i obawiam się, że będzie to problemem przy ślubie kościelnym. Czy któraś z was spotkała się z taką sytuacją? Czy od świadków w czasie ślubu kościelnego wymaga się dopełnienia jakichś warunków religijnych?

Świadek musi być osobą pełnoletnią (wymagany przy podpisie dowód tożsamości). Musi być też obecny w dniu ślubu i zdolny do stwierdzeni zawarcia małżeństwa.
Prawo kanoniczne nie nakazuje, by świadkowie byli katolikami.

Do zabobonów (czasami niepotrzebnie branych pod uwagę) należy też zasada, że świadkiem może być tylko osoba stanu wolnego i że świadkowa nie może być w ciąży.

Czyli poza dowodem osobistym nic świadka innego nie wyróżnia. No może tylko to, że Młodzi czują do niego sympatię i intuicyjnie wiedzą, że sprawdzi się w tej roli.

18

moj slub cywilny lada dzien... do koscielnego jest jeszcze rok. Cywilny w innym panstwie a koscielny z weselem i wogole wszystko dla rodziny w Polsce. Niemam nikogo z znajomych ani tutaj ani w PL... jestem w desperacji, chyba napisze ogloszenie do gazety! Jedyni ludzie ktorych lubie i oni mnie sa azjatami. Nie mowia po polsku i wogole nie chca sie mieszac. Zloza zyczenia i owszem ale swiadkowac nie chca i juz. Szanuje ich zdanie i rozumiem to inna kultura. Pogadac na kawie czy w szkole czy na zakupy isc jest ok ale slub... no maja swoje powody kulturowe i ok. Musze uszanowac... tylko co teraz? Jest kolezanka mojego narzeczonego co czasem wpada do nas, ale ona masli sie do MOJEGO wink caaaaaly czas cos potrzebuje, a to wydrukowac a to znowu gdzies podwiezc.... no ciagle cos. nawet nie mam tu kolegi faceta. wezme kogos z ulicy wink

19

No to powiedz tej rodzinie z Polski, której zalezy na tych obrzędach religijnych, aby wskazali świadków. W końcu ślub w Polsce bierzesz dla nich, aby byli zadowoleni, prawda?

20

ja jestem tradycjonalistka wink slub w kosciele biore bo ja chce wink chce ale nie mam swiadkowej... ani na jeden slub ani na drugi smile swiadkiem ma byc albo kolega mojego narzzeczonego albo jego kuzyn a swiadkowa? brak smile jak slowo daje, wezme z ulicy i opisze wrazenia ;P

21

Cześć ja mam nieco inny problem...  Mam potencjalną światkową. Najlepsza przyjaciółka od podstawówki. Tylko jej facet nie pozwala bo się będzie z jakimś obcym facetem bawiła.... Starszy od strony mojego przyszłego męża. I nie mam pojęcia co robić... Nie mam wielu koleżanek. Druga sama za 2 tyg bierze ślub. I tak zostałam na lodzie. sad

22

Nie rozumiem. Dlaczego partner twojej przyjaciółki nie może iść z nią? Kto powiedział, że świadkowie idą na ślub jako para? Że mają się razem bawić? To taka tradycja? Nie znam jej, jak dla mnie to tylko głupie komplikowanie sobie życia.

23

Oczywiście zaproszenie dostałaby ze swoim facetem. I ona by chciała tylko się ten jej facet burzy. Wiesz... Starsi zabawiają towarzystwo raczej razem.... więc dla swoich połówek mogą mieć mniej czasu a nawet bardzo mało. Potrafię się postawić na jej miejscu bo jak się ma potem z nim kłócić to po co jej to?Tylko ja zostaję wtedy totalnie bez nikogo. A nie chcę kogoś kogo słabo znam itp... sad
Płakać mi się chce. I tak wesele na szybko robione i okropnie się tym stresuję a tu jeszcze mam nie mieć wsparcia bliskiej osoby w tym dniu.... Mój P ma co prawda siostrę ale ona ma 18 lat i strasznie roztrzepana jest, nie wiem czy podoła.

24

caro0119 napisał/a:

Oczywiście zaproszenie dostałaby ze swoim facetem. I ona by chciała tylko się ten jej facet burzy. Wiesz... Starsi zabawiają towarzystwo raczej razem.... więc dla swoich połówek mogą mieć mniej czasu a nawet bardzo mało.

Zaproś świadkową z partnerem na kawę i spokojnie pogadajcie. Niech obydwoje się dowiedzą, że to dla Ciebie bardzo ważne. Zresztą. nic nie stoi na przeszkodzie, żeby partnerzy Waszych świadków również włączyli się w zabawianie gości.

Oczywiście, że świadkowie mają dużo pracy i ich partnerzy muszę czasami chwilę posiedzieć i poczekać, ale jeśli będą o tym uprzedzeni i zapewnisz ich, że postarasz się, aby działo się to rzadko, to nie powinni robić problemu.

25

świadek mieszka w Wołominie pod Warszawą a świadkowa w Puławach. Więc doprowadzić do takiego spotkania nie jest łatwo. A też na siłę nie chcę nikogo zmuszać. I tak się miotam. W ciągu kilku dni przyjaciółka ma mi dać odpowiedź.... Zobaczymy co zdecyduje

Posty [ 26 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » WIECZÓR PANIEŃSKI, ŚLUB, WESELE » Brak świadkowej - prośba o poradę i pytanie o Wasze doświadczenia

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024