Pląsawica Huntingtona - jak sobie poradzić? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Pląsawica Huntingtona - jak sobie poradzić?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 3 ]

Temat: Pląsawica Huntingtona - jak sobie poradzić?

Witam!
Trzy lata temu dowiedziałam się o chorobie mojej mamy. Początkowo wszyscy w domu myśleli, że jest to zwykła nerwica, ale prawda była brutalna. Ciężko jest mi się pozbierać, nie potrafię zaakceptować myśli, że moja mama umiera, że może zostało jej 5 lat życia. Zero nadziei na poprawę jej stanu, zero nadziei na to, że wyzdrowieje. Choroba ją niszczy... ją i naszą rodzinę. Jest ciężko.
Nie potrafię rozmawiać z ludźmi o chorobie. Zaledwie 3 osoby wiedzą o tym, a mam sporo przyjaciół i znajomych. Przeważnie rozmawiam o chorobie, gdy jestem po paru głębszych. Przeraża mnie myśl, że któregoś dnia będę musiała powiedzieć mojemu przyszłemu mężowi: "uważaj, mogę być chora, możesz mieć za żonę osobę, która nie dożyje 60-siątki, a przez ostatnie parę lat życia będzie ona przykuta do łóżka i będziesz musiał się nią opiekować. Chore mogą być też twoje dzieci".
Boję się braku akceptacji ludzi, boję się braku zrozumienia. Nie chcę współczucia. Jak się przełamać? Jak się pogodzić ze zbliżającą śmiercią własnej matki?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Pląsawica Huntingtona - jak sobie poradzić?

Możesz, ale nie musisz zachorować na pląsawicę. Możesz, nawet teraz, przeprowadzić badania genetyczne, dzięki którym albo potwierdzą się Twe obawy (ale wówczas możesz bardzo wcześnie zacząć rehabilitacje, dzięki którym postęp choroby będzie spowolniony), albo okaże się, że jesteś zdrową. Ponieważ jest to choroba dziedziczna możesz zrobić badania prenatalne.

Jak pogodzić się ze zbliżającą się śmiercią własnej matki?
Śmierć jest rzeczą nieuchronną, dotyka każdego bez wzgledu na wiek, płeć, chorobę. Może ta świadomość będzie Tobie pomocną? Może wspólnie zastanówcie się nad tym, co razem chcecie zrobić, jakie wspólne marzenia chcecie spełnić? Zaplanujcie sobie wspólny czas tak, byście nie żałowały zmarnowanych chwil i okazji do bycia razem. Pięć lat to, wbrew pozorom, szmat czasu.

Choroba, zwłaszcza nieuleczalna, jest dobrym sprawdzianem ludzi wokół Ciebie. Przekonasz się wówczas (fakt, jest to nauka bolesna), kto jest Twoim przyjacielem, a kto tylko mówi, że nim jest.

3

Odp: Pląsawica Huntingtona - jak sobie poradzić?

Zaglądasz jeszcze na forum? Dopiero znalazłam temat... byłabym ogromnie wdzięczna za odpowiedź

Posty [ 3 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Pląsawica Huntingtona - jak sobie poradzić?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024