Wiara, okultyzm a zdrowie psychiczne - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Wiara, okultyzm a zdrowie psychiczne

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 6 ]

1 Ostatnio edytowany przez adlernewman (2012-12-21 16:27:55)

Temat: Wiara, okultyzm a zdrowie psychiczne

Tak sie zastanawialam ostatnio, ogladajac dokumenty egzorcystow i bylych "opetanych", ze naprawde zaczynam watpic w zdrowy rozsadek niektorych ludzi. Wiekszosc co opisywali jest zjawiskami psychologicznymi lub psychiatrycznymi, ktore sie normalnie leczy , a nie wrzeszczy na prawo i lewo, ze to jakies nadprzyrodzone rzeczy. Sama pisalam artykul o Annelise Michel kilka lat temu, ktory stwierdza na podstawie moich znalezien, ze mielismy do czynienia z choroba psychiczna, nie opetaniem.

Dziwacznie, mam do czynienia z kartami tarota (hobby) przez 15 lat I jakos nie mam zadnych objawow posesji demonicznej, jak zarowno jestem psychicznie zrownowazona.

A co Wy na to?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Wiara, okultyzm a zdrowie psychiczne

że może masz racje, a może nie! po co ryzykować?

3

Zeby nie byc zupelnym idiota?

Wiara generalnie zaslepia (i to chodz nie tylko o wiare chrzesciajnska, ale inne wyznania tez). Wierze w sensownosc moich zmyslow a nie zdania ksiedza, szamana czy yogi.

4

adlernewman napisał/a:

Zeby nie byc zupelnym idiota?

Wiara generalnie zaslepia (i to chodz nie tylko o wiare chrzesciajnska, ale inne wyznania tez). Wierze w sensownosc moich zmyslow a nie zdania ksiedza, szamana czy yogi.

Bliskie mi klimaty, ale niektórych zjawisk nie potrafię racjonalnie wytłumaczyć.

Co Ci zmysły podpowiadają, gdy patrzysz i słyszysz głos wydobywający się z egzorcyzmowanego?

A co widzisz i gdzie jest Twój racjonalizm, gdy siedzisz nad kartami Tarota?

5

Ja tarota powaznie nie traktuje. Bardziej to taka zabawa po kolacji ze znajomymi, niz jakies tam przepowiadanie przyszlosci.  Wszystko to "smoke and mirrors"- troche zimnego czytania, troche amatorskiej psychologii.

Jasne,ze sa zjawiska, ktore trudno wytlumaczyc, jednak ja bardzo watpie, ze maja one jakies paranaturalne zrodla. Ludzie setki lat temu uwazaliby elektrycznosc za magie, nie mowiac nic o telewizji czy internecie.

Na przyklad, slyszales kiedys o egzorcyzmie, ktory odbywal sie na osobie nie majacej nigdy zadnych religijnych przekonan? Dziwne, ale w kazdej kulturze osoby opetane sa wierzace (niezaleznie od wyznania), wiec daje mi to do myslenia, ze moze objawy ich "opetania" to religijnie zabarwione symptom psychiatryczne. Wlasciwie jest nawet taka jednostka chorobowa jak syndrom opetania.

Posty [ 6 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Wiara, okultyzm a zdrowie psychiczne

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024