jezyk romski - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

Temat: jezyk romski

chcialabym sie uczyc tego jezyka bo fascynuje mnie kultura romów... wie ktos gdzie to jest mozliwe? moze jakis slownik? albo moze zna ktos jakies slowa ,zwroty po romsku?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: jezyk romski

najlepiej to w ich towarzystwie...choć u mnie w mieście niechętnie się dzielą romowe takimi umiejetnościami bo chcą mieć ten język zarezerwowany tylko dla "swoich"

3

A skąd jesteś? Bo z tego co wiem na mojej uczelni (UP w Krakowie) są studia podyplomowe o nazwie "Sytuacja Romów w Polsce - historia, prawo, kultura, stereotypy etniczne." Tylko, że pewnie one są bardziej ukierunkowane na kulturę niż na samą naukę języka.

4

Nie tylko u Ciebie w mieście Nokia. Wszędzie tak jest. Taka ich natura, że są zamknięci w sobie i niechętnie dzielą się tym co typowo ich. Kulturą, językiem, obyczajami. Wiem, bo sama miałam kilka lat temu do czynienia z Romami. Pisałam rozdział do książki o kulturze romskiej. Mieszkałam wtedy w nie dużym miasteczku, więc większość ludzi się znała, a mimo tego i tak nieźle musieliśmy się naprosić o wywiady, możliwość wejścia do domu, robienia zdjęć itp. Właśnie to jest jedna z głównych cech ich kultury, że niechętnie dopuszczają do niej kogoś obcego smile

Pralinka nie mam pojęcia czy są jakieś słowniki. Tak właściwie to wątpię, bo każda grupa romska ma swój odmienny dialekt i czasem im samym jes się trudno ze sobą dogadać. Musiałabyś poszukać w księgarniach językowych.

5

Teraz język romski, jako kierunek studiów, jest w każdym większym mieście, więc można wybrać się na takie studia smile Uczyć się samemu chyba jest ciężko, nie jest to język, który słyszymy na co dzień, tak jak angielski.
Swoją drogą, nigdy nie zastanawiałam się nawet jak brzmi język romski, a co dopiero mieć ochotę się go uczyć wink

Nemezys napisał/a:

Teraz język romski, jako kierunek studiów, jest w każdym większym mieście, więc można wybrać się na takie studia smile Uczyć się samemu chyba jest ciężko, nie jest to język, który słyszymy na co dzień, tak jak angielski.
Swoją drogą, nigdy nie zastanawiałam się nawet jak brzmi język romski, a co dopiero mieć ochotę się go uczyć wink

Z tego co kojarzę brzmi śpiewnie i romantycznie.

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024