Nowomowa i starodawne słownictwo. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Nowomowa i starodawne słownictwo.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 26 ]

Temat: Nowomowa i starodawne słownictwo.

Do założenia tego wątku natchnęło mnie moje wrażliwe na słowa ucho smile
Ostatnio kolega zadał pytanie: "No właśnie... dlaczego nie mówimy >dziewczęta< a zawsze >dziewczyny<, przecież to ładne określenie".

A co Wam się podoba? Jakie określenia, które być może już dziś nie są modne ?
Ja często używam słowa "tudzież", natomiast już bym nie użyła wyrażenia "bez liku" big_smile

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Nowomowa i starodawne słownictwo.

ho u mnie wszyscy polewają jak uzywam "tudzież" albo "onegdaj", ale więcej zwrotów to z gwary chociażby kaszubskiej jak "Jo" - choć bynajmniej kaszubem nie jestem

z nowoczesnych - w sumie ja wiem czy takich nowoczesnych - ale nie podoba mi sie używanie nagmine - słowa  "zajebiście" - drażni mnie to - sam wole to zastąpić - zwrotem "aksamitnie"

3

Ja nie znoszę słowa w wykrzykniku" Dokładnie!"

4

Mnie drażni nadużywanie słowa "masakra" ew."masakrycznie" yikes

Z "mowy starszej" uwielbiam, używane przez moją śp. babcię, słowo "dyć" big_smile

5

oooo..masakra! właśnie! Niestety przyłapuję się na tym, że nie mogąc wyrazić jak OKROPNE coś było, mówię 'masakra' - czy ktoś ma jakąs alternatywę, bardziej wyrazistą niż straszne, okropne, a nie jest to MASAKRA? big_smile

6

Catwoman napisał/a:

czy ktoś ma jakąs alternatywę, bardziej wyrazistą niż straszne, okropne, a nie jest to MASAKRA? big_smile

Zależnie od kontekstu "dno", "żałosne", "porażka", "dramat", "tragedia", "beznadzieja", "pasztet"
Ale to raczej wymiennie. Każde z tych słów, stosowane zawsze zamiast "masakra" stałoby się masakryczne smile

Bubuś, a w jakim kontekście używa się "dyć"? Co to w ogóle znaczy?

7

Moje dziecko kilka dni temu wysłało do mnie sms następującej treści :,,oks, ale jak nie da rady to spoks xD". Z jednej strony sms bardzo mnie rozbawił, a z drugiej pomyślałam sobie, że to co dzieciaki robią z językiem polskim jest... straszne yikes.

Vinngo, ,,dyć" oznacza potwierdzenie, czyli coś w stylu powszechnego ,,tak". Na przykład na pytanie czy jest Ci ciepło, czy podoba Ci się nowy mebel w pokoju, czy coś tam jeszcze starsi ludzie (głównie starsi ludzie, choć nie tylko oni) czasem odpowiadają właśnie w ten sposób. Zwykle dodają jeszcze do tego ,,a" i wychodzi ,,a dyć" big_smile. Może być też użyte zamiast ,,przecież", na przykład ,,no dyć Ci mówiłam" big_smile.

8

"Nie ogarniam" big_smile Słyszę zewsząd big_smile

9

Moją zmorą jest "luby". Nie mam pojęcia jak to się stało, że taki potworek wrócił do nas z przeszłości. Nie cierpię tego określenia. Co do własnych zwyczajów, wydaje mi się, że nie używam słów które już rzadko występują, ale sądzę że łatwiej byłoby to ocenić komuś znajomemu niż mi samej smile

10

eee "luby" jest fajne;) chociaż ja osobiście w nowomowie nie słyszałam.

11

"Luby" lepszy niż "absztyfikant" big_smile
Z nowszych to podobało mi się u młodzieży zasłyszane "dzięx" czy "dzięks"... nie wiem jak to napisać nawet lol

12

Oprócz opisanej już "masakry" drażni mnie też wszędzie słyszane "mega". I żeby chociaż to było np. : "Jesteś mega zdolny!", a nie: "Jesteś mega!".

13

Margolinka napisał/a:

Z nowszych to podobało mi się u młodzieży zasłyszane "dzięx" czy "dzięks"... nie wiem jak to napisać nawet lol

Przypuszczam, że ,,dzięx", bo w w sms-ie miałoby jedną literę mniej big_smile.

Mnie zarówno ,,nie ogarniam", jak i ,,masakra" bardzo ,,leżą", bo doskonale oddają to, co mają wyrażać wink.

I pomimo że zupełnie ich nie używam, do słownika nowomowy dodałabym jeszcze ,,spoks" (lub ,,spox" wink) i ,,słitaśny".

14

Ja niestety naduzywam Masakry. Mega czasem tez sie trafi. Kiedys, za czasow szkolnych mialo sie takie bogate slownictwo... a teraz? Chyba musze zaczac znowu wiecej czytac tongue

15

Margolinka napisał/a:

"Luby" lepszy niż "absztyfikant" big_smile

Uwielbiam słówko "absztyfikant" big_smile
Tak samo jak "kajet/kajecik".
Lubię też wplatać wyrażenia gwarowe typu np. cychalter zamiast stanik. ^^

Poza paroma przypadkami wkurzają mnie skróty wyrazów "alko", "sql" etc. Wiem, że teraz brzmię pewnie jak grumpy grandma, ale mam wrażenie, że "nidg bd sie mwc tak" tongue

16

Młodzieżą nie jestem, ale tak już przesiąkłam ich stylem mówienia, że można miec ze mnie bekę i polewkę.
Pisząc na gadu z chłopakami używam ich języka i walę takież byki.
Kończę tak jak z moimi bliskimi, czyli "ema".

17

O. Fajny temat big_smile.

- luby - sama używam zawsze z lekko ironicznym zabarwieniem, nie wiem czemu, ale mówione ze śmiertelną powagą MASAKRYCZNIE mnie denerwuje big_smile
- masakra - kiedyś mnie wkurzało, teraz zdarza mi się od czasu do czasu powiedzieć. Podobnie z "mega" i "nie ogarniam", chociaż to ostatnie kojarzy mi się najbardziej z dzikim rechotem znajomych na żart "Idzie kot przez pustynię i mówi: Nie ogarniam tej kuwety". Od żartu zabawniejsza była ich reakcja.
- tudzież - używam często gęsto
- epicki - nadużywam, co niezmiernie denerwuje moją mamę
- aczkolwiek - nie jest stare, ale jakoś... młodzi ludzie nie za bardzo używają, a ja owszem
- onegdaj - a fe!
- spoxikom, dzięxom, lofcianiom - STOP. Spoko, dzięki - wystarczające skróty jak dla mnie, a lofciania to nie wiem nawet pod co podporządkować. Zapewne pod jakieś schorzenie.

Trochę pomieszałam nowe ze starym, ale pewnie da się połapać big_smile.

18

Lofcianie... pierwsze słyszę, ale jestem skłonna uznać, że pochodzi od ang. słowa "love" i oznacza kochanie. Ale nie podoba mi się wink

Słowa 'luby' oraz 'ziomek' odnowiła sama młodzież:)

19

Catwoman napisał/a:

Lofcianie... pierwsze słyszę, ale jestem skłonna uznać, że pochodzi od ang. słowa "love" i oznacza kochanie. Ale nie podoba mi się wink

Słowa 'luby' oraz 'ziomek' odnowiła sama młodzież:)

Nie slyszalas nigdy o Lofffffciam Ciem? big_smile haha
To, co jeszcze mnie wkurza (chociaz teraz juz nie jest tak popularne, jak kiedys) to pIsAniE dUzYmI i MaLyMi LiTerKamI nA zMiAnE! Albo zamienianie "sz" na "sh" np. Ja tesh Ciem koffam" big_smile

20

A, to "sh" zamiash "sz" oczywiście widziałam i czasem sama stosuję wink Ale raczej w słowie"bosheee" zamiast "bożeee" -jako wykrzyknik smile

21

J@ Te$h  VV@$  |_0FfFfFc|@/\/\  <333 - to jest dopiero tragedia. No ale to już bardziej sprawa pisowni, a nie słownictwa i tak, jak loveaellie napisała, pojawiają się już rzadziej. Chociaż tesh, jush, boshe - ciągle są popularne, podobnie jak to nieszczęsne loffcianie...

22

Ale nie taka tragedia, skoro odczytałam właściwie ciągiem, bez żadnego problemu big_smile

23

To znaczy, że mogłabyś się maskować w środowiskach pokemonów big_smile. A tak na poważnie - pewnie że się da, ale jakoś nie mam wysokiego mniemania o stanie umysłu osób, które notorycznie tak piszą czy pisały w momencie, kiedy pokemoniasta pisownia była na fali. To jest jakieś... infantylne tongue.

A jeszcze co do słów:
- klawo - prędzej bym umarła, niż użyła
- pasi - z dziwnych powodów mój dziadek nienawidzi tego słowa, zawsze poprawia mojego brata, który używa go raczej wyłącznie w żartach
- nara/narka - toleruję, ale "nara" wydaje mi się takie jakieś "olewcze"
- zacny/zacnie - teraz chyba ma swoje odrodzenie, połowa spraw przestała być "mega", a zaczęła być "zacna", ja sama raczej nie używam, chyba że w żartach.

24

Uwielbiam słowo "klawo" i nie dam sobie na niego nic powiedzieć! big_smile
Ale może wyjaśnię skąd to się wzięło: od dziecka lubię westerny oraz Lucky Luke'a i tam po raz pierwszy to słowo usłyszałam. Jako dziecko nie zdawałam sobie sprawy z tego, ze niektórych słów się nie używa i słowa "klawo" używałam w wieku 7-12 lat stale gdy coś było cool, fajne i git big_smile

25

Vian napisał/a:

Lubię też wplatać wyrażenia gwarowe typu np. cychalter zamiast stanik. ^^

o to mi się przypomniało, że moja mama mówi "biusthalter" big_smile

Vian napisał/a:

Poza paroma przypadkami wkurzają mnie skróty wyrazów "alko", "sql" etc. Wiem, że teraz brzmię pewnie jak grumpy grandma, ale mam wrażenie, że "nidg bd sie mwc tak" tongue

padłam big_smile:D

nie lubię:
-beka
-polewka
-aczkolwiek
-słitaśny
-słit
-tudzież
-onegdaj - na szczęście ani ja ani nikt mi znajomy tak nie mówi big_smile
-elo ziom neutral
-spoko - czasem i mi się zdarzy ale już bokiem wychodzi...
a i skracanie słów pisanych na bd cb sb db odp pow neutral

lubię:
-wspomnianą masakrę big_smile
-kurczę
-zajebiście
-mega (jakieś)
-wypasione, full wypas

Posty [ 26 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Nowomowa i starodawne słownictwo.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024