Polonistyka na UJ - opinie - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STUDIA, SESJA I ŻYCIE STUDENCKIE » Polonistyka na UJ - opinie

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 2 ]

Temat: Polonistyka na UJ - opinie

Czy ciężko się dostać,na polonistykę,na UJ ? Jak tam jest ? Da się wytrzymać ? smile

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Polonistyka na UJ - opinie

Ten wątek założono już dawno, ale może moja opinia przyda się komuś zagubionemu.

Ludzie, NIE IDŹCIE na polonistykę UJ. Ten kierunek już 15 lat temu uchodził za skrajnie nieprzyszłościowy, ale w tamtych czasach ratowali go jeszcze fajni ludzie i klimat sprzyjający poszerzaniu horyzontów (wiem to od starszych znajomych, bo sama mam teraz 31 lat). Dzisiaj na polonistykę przychodzi mnóstwo przygłupów, cała masa jakichś hipsterskich popaprańców z metropolii w stylu Gorlic czy Żor. To jest tak odmóżdżające towarzystwo, że normalni ludzie rezygnują po dwóch, trzech latach i zmieniają kierunek albo w ogóle wyjeżdżają z Polski. Tak wygląda rzeczywistość. Same zajęcia nie są złe (w większości nawet wręcz przeciwnie), ale wszystko rozbija się o tych koszmarnych studenciaków bez krzty fantazji czy stylu.

Co do mnie - na polonistyce UJ zrobiłam licencjat, potem przeniosłam się na UŚ do Katowic i tam otrzymałam magisterium. UŚ mogę z czystym sumieniem polecić każdemu, kto chciałby posiedzieć sobie kilka lat w przyjemnych warunkach intelektualnych - program studiów oczywiście dość podobny do tego ujotowskiego, a atmosfera o niebo lepsza i zdrowsza.

Teraz pracuję jako tłumacz literatury - dostałam tę posadę w dużej mierze dzięki szczęściu, ale myślę, że dobrze się w niej odnalazłam. Oby potrwała jak najdłużej.

Nie ukrywam: moim zdaniem polonistyka (jakakolwiek i gdziekolwiek) to niezbyt dobry wybór. Jeśli czujecie się humanistami, wybierzcie raczej którąś filologię obcą, bo to daje znacznie lepsze perspektywy. Ale przede wszystkim ODPUŚĆCIE SOBIE polonistykę UJ. Ten kierunek się zwyczajnie wypalił i nic ciekawego tam już nie znajdziecie.

Posty [ 2 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STUDIA, SESJA I ŻYCIE STUDENCKIE » Polonistyka na UJ - opinie

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024