testament - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 11 ]

Temat: testament

witam mam takie pytanie mój dziadek umarł i prawdopodobnie zostawil testament jego dzieci w zaden sposob do tego nie dochodzą dziadek miał 6 dzieci ja jestem jego wnuczka mieszkamy w domu który należał do niego jak mogę spradzić do kogo ten dom należy tzn komu dziadek go zapisał jest to nieciekawa sytuacja wiem ze dziadek mial zadłużenie za niepłacony podatek a tak naprawde niew eim nawet jak mam się zabrac za to zeby wogole sie dowiedziec kto co mial zapisane

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: testament
natalka.aniolek napisał/a:

witam mam takie pytanie mój dziadek umarł i prawdopodobnie zostawil testament jego dzieci w zaden sposob do tego nie dochodzą dziadek miał 6 dzieci ja jestem jego wnuczka mieszkamy w domu który należał do niego jak mogę spradzić do kogo ten dom należy tzn komu dziadek go zapisał

Spytać hipotetycznych spadkobierców.
Ewentualnie notariusza, jeśli w okolicy jest tylko jeden. Innych pomysłów brak. Jeśli był to testament odręczny to już może wiatr rozwiał jego popioły...

3

Tak jak radzi Anhedonia - spytać ustawowych spadkobierców czyli dzieci ewentualnie jeszcze babcię (jeżeli żyje).
Jeżeli nie powiedzą (choć dlaczego nie mieliby powiedzieć?) to mozna wnieść sprawę do sądu o stwierdzenie nabycia spadku po dziadku. Wprawdzie Ty nie jestes w kręgu spadkobierców ustawowych (chyba żeby spadkobiercy powołani w pierwszej kolejności spadek odrzucili) ale możesz wykazywać swój interes prawny we wniesieniu takiej sprawy. Wtedy (w takiej sprawie spadkowej) jeżeli jest testament, to sąd będzie o to spadkobierców pytał.

luc napisał/a:

Tak jak radzi Anhedonia - spytać ustawowych spadkobierców czyli dzieci ewentualnie jeszcze babcię (jeżeli żyje).
Jeżeli nie powiedzą (choć dlaczego nie mieliby powiedzieć?) to mozna wnieść sprawę do sądu o stwierdzenie nabycia spadku po dziadku. Wprawdzie Ty nie jestes w kręgu spadkobierców ustawowych (chyba żeby spadkobiercy powołani w pierwszej kolejności spadek odrzucili) ale możesz wykazywać swój interes prawny we wniesieniu takiej sprawy. Wtedy (w takiej sprawie spadkowej) jeżeli jest testament, to sąd będzie o to spadkobierców pytał.

moja babcia nie żyje a dzieci mojego dziadka w tym temacie wogóle nic nie robią wiadome jedynie jest to że dziadek testament napisał napewno był u notariusza z jednym synem ale nikt nic więcej w tej sprawie nie ruszał moja mama mieszka za granicą więc nie wiem czy ja jako wnuczka jeżeli znałabym notariusza u którego  ten testament był spisany czy moglabym dowiedziec sie jego tresci o to najbardziej mi chodzi czy bez zgody jego dzieci moge dowiedziec sie tresci testamentu

5

...czy ja jako wnuczka jeżeli znałabym notariusza u którego  ten testament był spisany czy moglabym dowiedziec sie jego tresci o to najbardziej mi chodzi czy bez zgody jego dzieci moge dowiedziec sie tresci testamentu

Poproś mamę o przysłanie dla Ciebie pełnomocnictwa, to będziesz mogła dowiedzieć się wszystkiego a nawet założyć sprawę o spadek w sądzie (gdzie testament zostanie otwarty). Jeśli zajdzie taka potrzeba.

Anhedonia napisał/a:

...czy ja jako wnuczka jeżeli znałabym notariusza u którego  ten testament był spisany czy moglabym dowiedziec sie jego tresci o to najbardziej mi chodzi czy bez zgody jego dzieci moge dowiedziec sie tresci testamentu

Poproś mamę o przysłanie dla Ciebie pełnomocnictwa, to będziesz mogła dowiedzieć się wszystkiego a nawet założyć sprawę o spadek w sądzie (gdzie testament zostanie otwarty). Jeśli zajdzie taka potrzeba.

dzięki

7

Na tej stronie znajdziesz wzór wniosku o otwarcie i ogłoszenie testamentu, wzór wniosku o podział masy spadkowej i dużo innych pism.

8

na stronie spam znajdziesz wzór wniosku o otwarcie i ogłoszenie testamentu, wzór wniosku o podział masy spadkowej i dużo innych pism

9

Tutaj musisz mieć chyba jakiś akt notarialny i tam będzie informacja kto był / jest właścicielem domu.   Jakbyś szukała jakiś informacji, czegoś byś potrzebowała to ewentualnie polecam wejść sobie na taki serwis spam i sobie poczytać co nieco, o spadkach chyba też coś powinno być. Mnie się ostatnio kilka artykułów przydało. Pozdrawiam

10

bardzo dziękuje wszystkim:)

Posty [ 11 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024