Związek na odległość - wady i zalety. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ZWIĄZEK NA ODLEGŁOŚĆ, MIŁOŚĆ PRZEZ INTERNET » Związek na odległość - wady i zalety.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 23 ]

Temat: Związek na odległość - wady i zalety.

Wchodząc w związek z facetem, który jest kilkaset kilometrów ode mnie wiedziałam w co się pakuje. Ale czy na pewno? Dopiero po paru miesiącach rozłąki zaczęłam dostrzegać coraz więcej wad. Myślałam, że z czasem będzie łatwiej jednak nie jest tak prosto, chociaż widujemy się co 3 tygodnie to jednak za każdym razem wydaje mi się, że ze mną jest coraz gorzej. Przeżywam jego wyjazd ode mnie przez parę dni. Nie mogę przyzwyczaić się do pustego łóżka, całe mieszkanie mi o nim przypomina. Zaczynam sie robić coraz bardziej zazdrosna, wkurzam się o rzeczy o które wiem, że nie powinnam się wkurzać.
Wkurza mnie to, że jakiekolwiek nieporozumienia musimy załatwiać przez telefon. Jak jest gdzieś w trasie i długo nie odpisuje wyobrażam sobie od razu, że coś musiało się stać.
Ostatnio dowiedziałam się, że moja znajoma zamieszkała z chłopakiem (już 3 znajoma) i nagle sobie uświadomiłam, że mnie to ominie, że nigdy na studiach nie zamieszkamy razem, że dopiero za 4,5 roku jak skończę studia będziemy mogli razem zamieszkać. Omijają nas nasze wzloty i upadki, sukcesy nie smakują już tak dobrze gdy mówisz o nich przez telefon.
Jednak wiem, że przetrwamy bo wiem, że przez rozłąkę nasz związek staje się silniejszy i jeżeli to przetrwamy przetrwamy już wszystko (przynajmniej tak mi się wydaje). Poza tym nie grozi nam znudzenie się sobą;) i za każdym razem jak go widzę mam motylki w brzuchu.

A wy jak radzicie sobie ze związkiem na odległość? Jakie waszym zdaniem są wady i zalety? Może macie jakiś złoty środek którym możecie się podzielić?

Zobacz podobne tematy :
Odp: Związek na odległość - wady i zalety.

Ja przez pewien czas byłam w związku na odległość, więc co nieco mogę powiedzieć na ten temat.
Plusy takiego związku?
Hmm napewno tak jak napisałaś nie ma obawy, że się sobą znudzimy,
nie zatracimy się w takim związku nadal mamy "swój" świat
bardziej doceniamy siebie
nasza więź jest bardziej emocjonalna
nie przejmujemy się bzdurami
doceniamy chwile spędzone razem to taka nasza " świętość "
nasze związki są poważniejsze i dojrzalsze ( nie zawsze)
co ja sobie bardzo ceniłam to taką trochę "wolność"
ogólnie radość jest większa i uczucia takie troche inne jak przy " zwykłym związku"

minusy
hmm
brak takiej codziennej bliskości
wiele spraw i ważnych rozmów załatwianych przez telefon hmm
czasami gdy naprawde go potrzebowałam a jego nie było
dużo " rzeczy" wzajemnie nas omijało

to tak na gorąco co pierwsze mi przeszło do głowy
pewnie gdybym pomyślała wypisałbym więcej

Pewne jest, że ktoś kto nigdy nie był w takim związku nie ma o nim zielonego pojęcia, ja też zanim weszłam w taki związek wyobrażałam go sobie zupełnie inaczej a prawda była zgoła inna.
Mój związek niestety nie przetrwał, mój eks nie dał rady i się wycofał, ale nie żałuje ani jednej chwili.

3

Witajcie... Związek na odległość... skądś to znam, od paru dni mam duży problem
generalnie jak wiadomo chodzi o faceta, potrzebuję szybkiej porady.
Opiszę w skrócie mój problem,byłam z moim facetem 2 lata,na odległość co prawda nie sprawiała ona dużego problemu (do czasu)
pózniej jakoś zaczeło sie psuć,mniej spotkan poprostu brak funduszy,czasem chęci..
ale oboje czujemy do siebie coś nadal,przyznam bez bicia ze wiele razy prowokowałam kłutnie wiele razy były afery które konczyły się ''żegnam'' oczywiscie na godzine dwie lub max dzien bo więcej nie dałam rady wytrzymać, kilka dni temu była znów dosyć ostra sprzeczka o głupote jak zwykle,pekłam i znów było to słowo..
od tego czasu on unika ze mną kontaktu unika rozmów,ja wariuję dosłownie wpadam w taką panike że nie moge przestać płakac,teraz doszło do mnie widzę wyraźnie co zrobiłam źle,on nigdy nie był tak obojętny,co prawda pisze co jakiś czas ale unika tematu.. chcę tam pojechać i odrazu zaznaczę że to podróż przez całą polske.. on jednak mówi że to nie jest dobry moment na spotkanie ponieważ jak przyjadę to się ucieszy i ten problem pójdzie w kąt zanim sobie z nim poradzi po czym po jakimś czasie znów wróci a on znów będzie dla mnie obojętny... kiedy ja nie wyrabiam i nie mogę dłużej czekac... musze go zobaczyć i porozmawiać osobiscie, wyjaśnić bo czuje ze jesli tego nie zrozumie to będzie mój największy bląd.. wiem co robiłam źle wiem ile przykrości sprawiałam swoim zachowaniem i z całego serca chcę to odbudować i naprawić... proszę poradźcie coś bo osiwieję.... sad

4

Witam smile Ja też jestem w związku na odległość od 4 lat i o ile pierwsze 3 lata były ciężkie ale jakoś dawałam radę o tyle teraz często wydaje mi się że dłużej nie wytrzymam....też zaczęłam się czepiać o wszystko,nie wiem jak on to wytrzymuje wink a wszystko chyba przez to że mimo iż od dłuższego czasu szuka tu pracy to nadal jej nie ma...boję się że taka sytuacja będzie trwać jeszcze x czasu a nie chcę tego...wyżywam się na nim sad. Od kilku dni zaczęłam brać lekkie proszki na uspokojenie i chyba działają bo znoszę tą sytuację ciut lepiej wink

5

no ja miałam to samo, ale teraz kiedy zaczełam zdawać sobie sprawe z tego że mogę go stracić jesli nie pojade to przeraża mnie ta mysl ;((( normalnie te dni ciągną się i ciągna ;( jadę w poniedziałek, on nie chce mnie widzieć boję sie tego jak będzie sad(

6

wiadomo, że jest ciężko ale zamiast obrzucać się nawzajem, warto obrzucić się wsparciem, bo to jest niezbędne aby przetrwać te chwile rozłąki!
Związki na odległość sa trudne, wymagają stałej pielęgnacji i mnóstwa miłości.
Jak się kogoś kocha to odległość nie ma znaczenia, bo sama miłośc powinna napędzać do dalszych działań, życzę wszystkim wytrwałości wink))

7

Również żyję w związku na odległość. Jednak moim zdaniem..poza wadami oczywistymi..brakiem codziennego wsparcia, czułości. Taki związek posiada również zalety. Łatwiej jest uniknąć tzw. rutyny, każde spotkanie to takie uderzenie świeżości w związku smile Choć oczywiście prowadzenie go przez długie lata..jest moim zdaniem nierealne.

8

Eliza20 napisał/a:

Wchodząc w związek z facetem, który jest kilkaset kilometrów ode mnie wiedziałam w co się pakuje. Ale czy na pewno? Dopiero po paru miesiącach rozłąki zaczęłam dostrzegać coraz więcej wad. Myślałam, że z czasem będzie łatwiej jednak nie jest tak prosto, chociaż widujemy się co 3 tygodnie to jednak za każdym razem wydaje mi się, że ze mną jest coraz gorzej. Przeżywam jego wyjazd ode mnie przez parę dni. Nie mogę przyzwyczaić się do pustego łóżka, całe mieszkanie mi o nim przypomina. Zaczynam sie robić coraz bardziej zazdrosna, wkurzam się o rzeczy o które wiem, że nie powinnam się wkurzać.
Wkurza mnie to, że jakiekolwiek nieporozumienia musimy załatwiać przez telefon. Jak jest gdzieś w trasie i długo nie odpisuje wyobrażam sobie od razu, że coś musiało się stać.
Ostatnio dowiedziałam się, że moja znajoma zamieszkała z chłopakiem (już 3 znajoma) i nagle sobie uświadomiłam, że mnie to ominie, że nigdy na studiach nie zamieszkamy razem, że dopiero za 4,5 roku jak skończę studia będziemy mogli razem zamieszkać. Omijają nas nasze wzloty i upadki, sukcesy nie smakują już tak dobrze gdy mówisz o nich przez telefon.
Jednak wiem, że przetrwamy bo wiem, że przez rozłąkę nasz związek staje się silniejszy i jeżeli to przetrwamy przetrwamy już wszystko (przynajmniej tak mi się wydaje). Poza tym nie grozi nam znudzenie się sobą;) i za każdym razem jak go widzę mam motylki w brzuchu.

A wy jak radzicie sobie ze związkiem na odległość? Jakie waszym zdaniem są wady i zalety? Może macie jakiś złoty środek którym możecie się podzielić?

Hmmmm plusy i minusy sa zawsze - kiedyś prawde mówiąc byłem w takiej sytuacji jak Ty i w zasadzie nawet w podobnym wieku, jak Cię czytam to miałem podobne odczucia... W takim związku na odległość trwałem pierwsze 2 lata - jak Ty studiowałem i w zasadzie każdą wolną chwilę poświęcałem by wyjechać i spotkać się z ukochaną - a jeszcze jaki dylemat - wyjechać bez grosza - czy zostać i probowac cos gdzieś dorobić - by nastepnycm razem wyjechać choć z jakimś groszem przy duszy ;-) Oczywiście takie spotaknia raz na tydzień, dwa albo nawet miesiąc powodowały, że nie mogliśmy się soba nacieszyć - zawsze coś sie działo, było ciekawie, aktywnie, spontanicznie - słowem motylki motylki i jeszcze raz motylki :-) Ale chwile rozstań to był koszmar, dla mnie, dla niej - myslenie gdzieś tam pod kopułką - ile tak jeszcze wytrzymamy, czy to ma sens, kiedy w ogóle uda się znow spotkać - jak długo bedzie trzeba czekać... Fakt jest internet, telefon... ale to nie to samo... Pamietam, że czasami idąc ulicami swojego miasta mijałem pary - żałowałem, że tez tak nie mogę w danej chwili, danym momencie, z zalem liczyłem że znamy się od 1.5 roku, a spedziliśmy ze soba tylko 108 dni. Tak jak Ty sam siebie utwierdzałem, że skoro tyle przetrwalismy na odległość to przetrwamy wszystko - ale to życie weryfikuje co przetrwa a co nie - po 2 latach bycia na odległośc, przyszły 3 lata bycia stale ze sobą - i życie zweryfikowało. Teraz po czasie tak troche stając z boku moge napisać w swoim subiektywnym odczuciu (choć to może nieco tautologią trąca) - plusem zwiazku na odległość są te spotkania - istne "wakacje" - żyjesz w normalnej rzeczywistosci szkoła/praca/dom/znajomi - i tak w kółko aż przychodzi wyjazd - czas spotkania - WAKACJE - a wakacje fajne są :-) z kolei po takich wakacjach - jest nieco dołka - nikt nie lubi jak wakacje się kończą - a w przypadku zwiazków to nie tylko chwilowa melancholia - ale może się to mniej lub bardziej odbijać na osobach doświadczających tego.

Czy jest złoty środek - nie wiem - choc może, zwyczajnie nie przejmować się tym i przyjąc zasadę - będzie co ma być i nie przytłaczać się troskami rozłąki... W każdym razie przez 5 lat bycia w zwiazku te 2 lata bycia na odległość mam głeboko wryte w pamięć i uważam, że jest to piękne i wspaniale to wspominam (pamiętam każdy dzień, w zasadzie jakby to było dziś) - z okresu gdy już razem byliśmy stale - cieżko mi sobie przypomnieć jakieś szczególne dni, pamiętac daty - zaręczyny, kilka wiekszych kłótni i remont nowego mieszkania (gdy byłem z siebie dumny, że poradziłem sobie ze wszystkim - nie znając się praktycznie na niczym)

9

Ja osobiście nie wierzę ani w szczęśliwość, ani w przetrwanie związków na odległość, być może dlatego, że sama w takim związku bym nie wytrwała, bo potrzebuję bliskości fizycznej partnera smile Nie umiem sobie wyobrazić związku widząc na codzień partnera w kamerce internetowej smile Ale ja to ja smile
Mojej mamie z kolei pasował taki związek. Ojciec pracował za granicą, przyjeżdżał na święta, albo co 2-3 miesiące na krókie weekendy. Ale, gdy już wrócił na  emeryturę na stałe do Polski - okazało się, że moi poczciwi staruszkowie nie potrafią być razem, jedno przeszkadza drugiemu...
Sądzę, że wiele zależy od charakteru obojga, także ich sytuacji życiowo-finansowej. Mam kolegę, który ma za sobą aż sześć nieudanych związków na odległość. Mam też koleżankę, która przez 5 lat żyła na odległość z facetem z Hiszpanii, nikt niczego dobrego jej nie wróżył, a jednak się pobrali i zamieszkali razem, są ze sobą kolejne 5 lat wink

10 Ostatnio edytowany przez Bullinka (2012-11-20 17:16:17)

hmmm....

Osobiscie uwazam, ze zwiazek na odleglosc nie nalezy do latwych.
Brak w codziennym zyciu drugiej osoby, samodzielne, badz telefoniczne radzenie sobie z dniem powszednim, klopotami itd
Ale...
Jestem w takim zwiazku ( niedlugo bedzie 5 lat ), choc poczatkowo sadzilam, ze szybko sie rozpadnie. Na dodatek dzieli nas duza roznica wieku. Wiekszosci sie to jakos "nie widzi"...
Ale...
Takiej milosci nie zaznalam w zyciu, ani takiego zrozumienia, pelnej akceptacji i wsparcia.
Ale...
Jak w kazdym zwiazku sa zgrzyty, tym trudniejsze, ze wlasnie na odleglosc...
Ale...
Uwazam, ze jesli w zwiazku ROZMAWIA sie, to wszystko da sie rozwiazac.

Bo przeciez:
na zaden zwiazek nie ma zlotej recepty powodzenia-trzeba nad kazdym pracowac.

11 Ostatnio edytowany przez babieniedogodzisz (2012-11-21 01:05:30)

brzydkazona, tak jak napisałaś nie każdy jest stworzony do trwania w takim związku, to naprawde trudna sztuka, trzeba się liczyć ze wszystkimi niedogodnościami, z tym, że czasem spotkanie może nie dojść do skutku, że czasami nie będziemy się widzieć po kilka tygodni, jednak myślę, że nic nie może równać się z tą radością gdy już spotykamy ukochaną osobę, jest to zupełnie inna radość :-)
Zgodzę się też, że taki związek nie może trwać wiecznie musi być wyznaczona jakaś realna data" złączenia się"
Chciałam się też odnieść do tego co pisał Mrok, pisałeś, że w takich związkach spotkania są traktowane jak wakacje, dlatego w różnych porodnikach itd, radzone jest żeby przyjazdu ukochanego nie traktować jak święta tylko żeby normalnie umawiać się wspólnie ze znajomymi, do kina żeby po prostu nie odseparowywać się od świata, wtedy mamy większe poczucie, że partner uczestniczy w naszym życiu :)

No i Bullinka nie wątpliwie masz racje, brak komunikacji między ludzmi niestety jest codziennością w naszym społeczeństwie, szukamy setki rozwiązań zamiast zdecydować się na najprostrze i w zasadzie na najbardziej skuteczne - rozmowę ona potrafi zdziałać cuda.

12

Byłam kiedyś w związku na odległość. Miłość była piękna i prawdziwa. Niestety... podróże na drugi koniec kraju kosztują. Widzieliśmy się raz w miesiącu. Tak jak mówisz nigdy nie miałam z kim świętować swoich sukcesów. Zawsze byłam sama. Nigdy go nie było gdy wydarzyło się coś ważnego. Gdy potrzebowałam pomocy też byłam sama. Szkoda bo do tej pory wspominam go z sentymentem:) Jeśli dasz rade to walcz i wytrzymaj.

PaulA3 Koszty można zminimalizować smile
Jeżeli jest się studentem/ uczniem to na pkp masz zniżki i to spore bo 50%

Zawsze można też puścić wici wsród znajomych i gdy oni wybierają się w okolice lubego można zabrać się z nimi wink
Sama osobiście z tego nie korzystałam bo podróże do lubego nie kosztowały mnie więcej jak 30 zł ( w dwie strony )

Moja kumpela jednak miała to szczęście, że jej znajomy często kursował na " jej trasie" więc zabierała się z nim.On kasy nie brał bo tak i tak by jechał więc miał to wliczone w koszty własne a z towarzystwem wiadomo raźniej smile

Można z lubym umówić się w połowie drogi, to minimalizuje koszty podróży jak i czas no i można pozwiedzać okoliczne miejscowości do których z pewnością docelowo byśmy się nie wybrali. To akurat praktykowaliśmy i fajnie się wspomina jak się słyszy o jakiejś małej wiosecce której nazwa nic nikomu nie mówi a my w duchu się uśmiechamy bo miejscowość jest nam dobrze znana smile

14

Czesc;)
Ja rowniez zyje w zwiazku na odleglosc;( Moj facet wyjezdza juz 3 lata.. przez ten czas skonczylam szkole srednia, zaczelam studia.. Kiedy koncze sesje moj facet przyjezdza po mnie i razem jestesmy za granica, potem wracam w pazdzierniku, nastepnie on wraca w grudniu i jest ze mna do marca;) i sie powtarza.. Zdazylam sie juz przyzwyczaic do trudnych rozstan. Jednak najwazniejsze ze codziennie dluuugie godziny rozmawiamy razem prze internet. Oczywiscie moja nieobecnosc przy nim i straszna zazdrosc ktora nim kieruje powoduja czeste spiecia miedzy nami.. On dasa sie ze wychodze w weekendy, gdzie on zostaje w domu i na mnie czeka. Nie moze zrozumiec tego ze jesli jestem tutaj sama potrzebuje miec przyjaciol..
Teraz wraca za 3 tygodnie i nie moge sie doczekac

15

Chyba zaczynam sobie nie radzić po ponad 6latach w związku na odległość.Kiedyś było inaczej...dzieli nas ponad 100 kilometrów,mam wrażenie,że coś pęka(wcześniej sytuacja zmusiła mojego faceta do wyjazdu za granice-koszmar związany z bólem rozstania).Coraz częściej wygaduje mi i wypomina wszystko,nie moge znaleźć w nim oparcia,szukam pracy-czegokolwiek,bo nie jestem wykształcona,a on nawet sie nie ucieszył,nie wiem może nie wierzy we mnie? Jest mi ciężko,a jeszcze mamy trudną sytuacje finansową.Ciężko mi tak żyć.

16

Gdybym miała możliwość aby cofnąć czas oddałabym wszystko żeby tak zrobić.Dużo rzeczy żałuje w życiu i między innymi tego,że za szybko wyszłam za mąż,po niespełna 6 miesiącach znajomości,a na dodatek ciągle mam wrażenie,że źle wybrałam,nie z tą osobą chciałam być,bo gdy ta inna osoba jest gdzieś blisko to mam motyle w brzuchu itp.

17

Dorota...to straszne! jak to wytrzymujesz?? ja ciągle boje się że w moim wieku juz nikogo nie znajdę i w końcu z desperacji wyjdę za pierwszego chłopaka z którym się zwiążę..

18

związek na odległość to najgorsze co może być. mój facet odkąd zaczął  pracować w delegacjach w ogóle nie widzi świata poza pracą...wytłumaczyć można to tym że ja mam lekką pracę to z nudów się czepiam. ale czepianie się to jedno a jego zachowanie to drugie...mówi dzwoń kiedy chcesz...ja dzwonię a on burczy na mnie że czasu nie ma hmm wieczorem jak wróci kładzie się spać zmęczony podczas gdy jego kolega z pracy jedzie odwiedzić dziewczynę...i tu pytanie czemu on potrafi do niej jechać a mój nie potrafi do mnie ??? non stop kłocę się z nim o to....że czemu mnie tak traktuje. może jestem jakaś zaborcza  a podejrzewam że coś w tym jest....w walentynki zamiast kupić mi byle jaką czekoladę chociaż to kupił jakieś pierdoły do samochodu za 300zł które nie były potrzebne na teraz...zaczęłam się nawet zastanawiać że może ja mam coś z głową nie tak...pogadałam z koleżanką co jest mężatką...mówi że facet nie lubi nachalności że powinnam odzywać się tylko wtedy jak coś ważnego chce powiedzieć...no to co mam nie odzywać się  do niego 2 tyg czy ile ??? jak sie widzimy ma zmienne nastroje....raz jest nie miły dla mnie a innym razem normalny...planujemy zaręczyny...chce ich ale coraz bardziej boje się że to będzie totalna klapa...jest zbyt oziębły dla mnie...ja jestem jedynaczką i nie miałam miłości  w domu ...ojciec mnie źle traktuje do dziś a matka zmienna jest ...chciałabym żeby był bardzo czuły dla mnie...nie wiem co juz pisać...mam wiele emocji w sobie ale nie umiem ich wyrazić.

19

wada?, - że na odległość...
zaleta?, - że na odległość...

20

cześć dziewczyny smile
przez prawie trzy lata byłam w związku na odległosc , chyba byłam za mloda na cos powaznego bo w pewnym momencie zachciało mi sie imprezowac, poznawac ludzi , próbowac nowych rzeczy. Nie było czasu na przesiadywanie na skajpie , wysyłanie smsów . I wkońcu śmiercią naturalną umarło wszystko smile  Teraz przeprowadziłam się na studia mój obecny chłopak został w domu , prawie 500 km  drogi do przejchania . Ale nie jest źle . Jestem zdania że jeśli naprawde dwie osoby są gotowe na wyrzeczenia , ufają sobie i bardzo się kochają to są w stanie przetrwać rozłąke. Wiadomo nie jest łatwo, ale nikt nie powiedział że powiinno być , prawda?  Tęsnota jest , brak bliskosci jest ale jakże piekne są spotkania po kilkunastu tygodniach:) Tak jakby wszystko zaczęło się jeszcze raz. Damy radę smile!

21

Kilkunastu tygodniach?!
Nie dałabym rady!
Dla mnie 3 tygodnie to już nadto!

22

Od poczatku tego roku z przyczyn ode mnie nie zaleznych
tkwie jak na razie w takim na szczescie "przejsciowym" zwiazku. 
I choc mamy niezly staz bo to juz 4 lata to

...Ciezka proba...
Tylko dla wytrwalych, ufajacych w 101% i kochajacych na zaboj par smile
Mysle tu o jakichs gora 2 latach, na dalsza mete to meczarnia przeciez.

Przede wszystkim opiera sie na poswieceniu z dwoch stron,
a ma tyle samo zalet, jak i wad.

Pozdrawiam wszystkich kochajacych "inaczej" czyli na odlegosc wink

Posty [ 23 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ZWIĄZEK NA ODLEGŁOŚĆ, MIŁOŚĆ PRZEZ INTERNET » Związek na odległość - wady i zalety.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024