Różne diagnozy, zmęczona już tym wszystkim - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Różne diagnozy, zmęczona już tym wszystkim

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 5 ]

Temat: Różne diagnozy, zmęczona już tym wszystkim

Różne diagnozy..

Cześć, pisałam już wcześniej na temat swoich problemów żołądkowo-jelitowych, z którymi rzecz jasna zmierzam się dalej. Odwiedziłam gastrologa ( w końcu znalazłam tego jedynego , przynajmniej tak mi się wydaje), który stwierdził u mnie zespół jelita drażliwego i przepisał Xifanx. Na czas brania leku pojechałam do domu rodzinnego, i było niemalże idealnie. Czułam się bardzo dobrze.
Kilka dni po powrocie i po zaprzestaniu brania leku (ustalonego z lekarzem) znowu powróciły moje jazdy. Chciałabym jednak tym razem zapytać Was, przedstawić swoją opinię, jaki jest tutaj wpływ psychiki i czy jest to depresja spowodowana dolegliwościami, czy też dolegliwości są objawem depresji?
Nie wiem już jak sobie z tym radzić. Naprawdę czasem myślę, żeby skończyć z tym wszystkim.
Np. w ostatnią niedzielę było wszystko super, robię studia, które mnie stresują, ale uczyłam się w spokoju, miałam apetyt, wszystko było ok. W poniedziałek ? praca. Długa droga do pracy, nie zjadłam śniadania, odrzuciłam w niedzielę dawkę antydepresantów i w poniedziałek rano też. W poniedziałek czułam się paskudnie: brak apetytu, mdłości, płacz, ból karku, spięcie mięśni, niesamowity niepokój, i chęć rzucenia wszystkiego. Z trudem wmusiłam coś do jedzenia. Nauka (niesamowity stres związany z nadchodzącym zjazdem i egzaminami, nie przyznawałam się do tego wcześniej, ale również stres , że nie jestem akceptowana przez grupę, że jestem inna, że nie dam sobie rady, czuje niesamowitą bezradność). Za każdym razem, kiedy zabieram się do nauki słyszę głos, że sobie nie poradzę, że będę tak tkwić w marazmie cały czas, przychodzą potem wyrzuty sumienia, ze zrobiłam za mało, jestem z siebie niezadowolona i potęguje to dodatkowo stres, że nie zdam egzaminu. I tak cały czas.
Dziś rano zażyłam dawkę doxepinu i cloranxenu i niesamowicie chce mi się spać, wmusiłam w siebie śniadanie bo wciąż mi niedobrze. Czy to wyniki stresu a nawet depresji?
Czy to lamblie?

Wczoraj zaczęłam podejrzewać , że mam chorobę Crohna (którą lekarz definitywnie odrzucił), jednak czekając w poczekalni na wizytę kobieta, która na to chorowała opowiedziała o tej chorobie i ciągłe walce z nią. Przestraszyłam się, że też to mogę mieć.
I wciąż boję się , że chudnę i źle wyglądam.
Czuję się po prostu tak, jakby nagle wszystkie plagi miały na mnie spaść.
Co o tym sądzicie: to depresja czy depresja jest skutkiem moich dolegliwości?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Różne diagnozy, zmęczona już tym wszystkim

Przede wszystkim zalecam  regularne spotkania z psychoterapeutą.
Nie od dziś wiadomo, że większość chorób ma podłoże psychosomatyczne i w takie choroby sami siebie wpędzamy,.

Catwoman napisał/a:

Przede wszystkim zalecam  regularne spotkania z psychoterapeutą.
Nie od dziś wiadomo, że większość chorób ma podłoże psychosomatyczne i w takie choroby sami siebie wpędzamy,.

Dokładnie. Ponadto warto znaleźć naprawdę dobrego gastrologa. Ja nim nie jestem, ale wiem, że instnieje związek pomiędzy substancjami warunkującymi odpowiednią pracę układu pokarmowego z tymi odpowiedzialnymi za funkcjonowanie psychiczne. Mówi o tym szczególnie medycyna nowoczesna,  w naszym kraju niestety jeszcze nieobecna- wspomina się o wartości dopaminy, bupriopionu itd. Także nie nakręcaj się kochana na chorobę Crona, bo mogłoby być to Wrzodziejące Zapalenie Jelita Grubego lub cokolwiek innego. Depresja może wywołać chorobę somatyczną i odwrotnie- sama do tego nie dojdziesz, potrzeba w tym momencie rad dwóch specjalistów jednocześnie. Moim zdaniem powinnaś wykonać badania takie jak gastroskopia i kolonoskopia, następnie podczas wizyty u psychiatry podsunąć pomysł na ewentualny związek przyczynowo-skutkowy i wtedy może dowiedziałabyś się co dalej ze soba zrobić. Nie wiem, w jaki sposób psychiatra postawiłby diagnozę z uwzględnieniem takiego podłoża, ale na pewno badanie krwi pomogłoby też w tym wszystkim.  Chorujący na WZJG często biorą sulpiryd, który reguluje masę ciała, a który jest przecież medykamentem dla schizofreników. Związek taki jest dość trudny do ustalenia, nie jest codziennością dla zwykłego lekarza, także nie kieruj się z tym do internisty. Specjaliści i raz jeszcze specjaliści. Powodzenia. Mam nadzięję, ze staniesz w końcu na nogi! :*

4

Znajdź jednego, ale dobrego lekarza. Wiem, że to trudne... sad

Posty [ 5 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Różne diagnozy, zmęczona już tym wszystkim

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024