Mieszkanie na parterze - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Mieszkanie na parterze

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 10 ]

Temat: Mieszkanie na parterze

Witajcie, jestem na etapie intensywnych poszukiwań mieszkanka, na co najmniej kilka lat smile Mam ofertę bardzo fajnego mieszkanka (miodzio), no ale niestety znajduje się ono w 4-piętrowym bloku na parterze i to mnie trochę zniechęca...Całe życie mieszkałam na 3 piętrze. Czy mieszkanie na parterze faktycznie ma same minusy? Dlaczego inni tak często z góry odrzucają parter? Jakie są plusy i minusy mieszkanka na parterze?:)

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Mieszkanie na parterze

ja mieszkałam na 1 piętrze,i w sumie teraz też tak mieszkam,mam kuzynkę która mieszkała całe zycie na parterze,teraz kupiła mieszkanie na właśnie 3 pietrze,miała dość zaglądania jej w okna,zalanego mieszkania przez sąsiadów,miała też przypadek że pod jej oknami na parterze facet się obnażał :)wiadomo też ryzyko włamania jest wszędzie ale na parterze chyba bardziej,ja gdybym miała kupić mieszkanie w bloku kupiła bym tylko na 1 piętrze

3

Ja mieszam na parterze... Zalety i wady? Wszystko zależy od sąsiadów, ja akurat nie mam najmilszych. Główną wadą jest zalewanie i to, że wszyscy obok Twoich drzwi przechodzą (nie to co mieszkając na samej górze), co wiążę się np. ze sprzątaniem sierści po bernardynie. Jak ktoś kogoś szuka, to najpierw wali do Ciebie, chyba, że jest domofon. W ogóle nie polecam mieszkania w bloku.

4

Wady:
-ludzie z ulicy zaglądają Ci do mieszkania
-tuż pod oknami biegają wrzeszczące dzieci
-w czasie imprez u sąsiadów pijane towarzystwo stoi Ci pod oknem, nie mogąc się rozstać
-wszyscy, ale to kurczę wszyscy wydzwaniają do Ciebie domofonem, bo: poczta, ulotki, sprzedaję ziemniaki, szukam Kowalskiego, sąsiad z 3 piętra nie otwiera...
-łatwo o włamanie, jeśli masz balkon
-smród, spaliny i pył z ulicy wdzierają Ci się do mieszkania, gdy usiłujesz wietrzyć (a jak masz nieszczelne okna, to i bez wietrzenia)
-hałas samochodów

Zalety:
-nie trzeba z językiem do kolan wnosić zakupów/wózka dziecięcego po setkach schodów
-jeśli masz psa z ADHD, który ciągnie na smyczy, spadasz z jedynie kilku stopni wink

5

A czy to nie zależy przypadkiem od najbliższej okolicy tegoż bloku? Nie zawsze przechodnie mają szanse zaglądać przez okna, nie zawsze da się pod oknem stać albo biegać. Pod oknami mieszkań na parterze w moim bloku nie za bardzo jest możliwość chodzenia (chyba, ze ktoś się bardzo uprze, ale żadnego chodnika tam nie ma).
Spaliny, kurz i hałas tak samo wpadają na 6-te piętro, gdzie ja mieszkam smile Tylko odpalanie silników samochodowych słychać mniej niż na parterze. Ale za to wrzaski z placu zabaw słychać chyba donośniej niż na niższych piętrach, bo tu już żadne drzewa nie wyciszają.
Na parterze też się ma tylko jednego bezpośredniego sąsiada na górze, więc ryzyko zalania jest takie samo jak na każdym innym piętrze (z wyjątkiem najwyższego).

Natomiast jeśli ma się małe dziecko to parter ma same plusy smile Nie ma ryzyka wypadnięcia z balkonu czy okna. W blokach bez windy już pierwsze piętro jest za wysoko, kiedy trzeba wtaszczyć wózek i niemowlaka...

6

vinnga napisał/a:

A czy to nie zależy przypadkiem od najbliższej okolicy tegoż bloku?

Też racja smile

7

Od ponad dwudziestu lat mieszkam na parterze (wcześniej na I piętrze) i za nic nie poszłabym mieszkać wyżej, tyle, że mieszkam w kamienicy, a nie w bloku.Mam tylko jednego sąsiada nad sobą. Mikt nie zaglada mi w okna (za wysoko), nie zalewa mnie ani nie wystaje pod oknami. Z praktycznego punktu widzenia - nie będziemy młodsi - parter jest idealny. Łatwiej mi wejść z siatami na parter niż na 3 piętro, jak nie moglismy łóżka młodego wnieść do mieszkania drzwiami, to wsadzilismy przez okno smile

8 Ostatnio edytowany przez truskaweczka19 (2012-11-15 21:09:07)

Ja od 8 roku życia mieszkam na parterze i idzie się przyzwyczaić. U nas jest chodnik, a parter jest niski, więc generalnie zaglądać w okna mogą, ale jeżeli ktoś stoi przy klatce, to po prostu zasłaniam okna, bo wtedy np mogliby widzieć co robię na komputerze, bo tak jest ustawione, a po co.
Moja mama trochę choruję, więc parter jest dobry, choć wtedy nie myśleliśmy o tym oczywiście, bo zdrowie miała świetne. Okolica jest raczej cicha, więc pod tym względem jest OK, no i sporo zieleni smile
Narzekam tylko na zasięg, bo niestety na parterze zazwyczaj jest gorszy.
No i to prawda, że zazwyczaj ulotki dzwonią do nas big_smile

9

Mieszkałam na parterze blisko 40 lat. Nie widzę wad. Poza tym, że (jeśli kiepska izolacja) zimno. Co zresztą latem jest wielkim plusem, a zimą, cóż, trzeba lepiej grzać i nie biegać boso.

Pod oknem miałam trawnik; jeśli ktoś ma chodnik, to pewnie nieco gorzej. Ale "pasące się" dzieciaki słychać i na I piętrze. Włamania? Bez przesady. Co zamierzasz tam trzymać? U mnie raz pod moją nieobecność przenocował chłopak od sąsiadów (był na gigancie), raz próbował ktoś wejść przez otwarte okno. Przez 40 lat!

Tylko nie można zbyt długo trzymać atrakcyjnych rzeczy na balkonie, bo faktycznie znikną.

Dla mnie same zalety: jak się czegoś zapomni, wskoczyć na 6 schodków nie problem. Wózek z dzieckiem bierze się pod pachę i dziecko się nawet nie zbudzi. Jak się zapomni klucza, zakupy można wrzucić na balkon:). W razie pożaru wychodzisz przez okno jak przez drzwi. Byłam dzieckiem więc właziłam przez okno, przez balkon, jak mi pasowało:) Czwarte piętro bez windy to dopiero przechlapane!  Mieszkałam 2 lata. Nigdy więcej.

Posty [ 10 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Mieszkanie na parterze

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024