Zazdrość - czy zawsze negatywna ? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » TRUDNA MIŁOŚĆ, ZAZDROŚĆ, NAŁOGI » Zazdrość - czy zawsze negatywna ?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 15 ]

Temat: Zazdrość - czy zawsze negatywna ?

hej , zastanawiam się od jakiegoś czasu nad zazdrością - czy ma tylko jeden negatywny wydźwięk ?
Czy uważacie,że istnieje "zdrowa zazdrość" w związku dwoja ludzi ?
A co oznacza jeśli jedna strona wogóle nie przejawia zazdrości ? Większą dojrzałość ? Czy większą pewność siebie ?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Zazdrość - czy zawsze negatywna ?

OK, chyba w sumie chodzi o poziom zazdrosci. Snucie sobie scenariuszy w glowie, sprawdzanie telefonow, inwigilacja i zatruwanie sobie zycia- kompletne przegiecie. Zobaczenie swojego faceta obmacujacego jakas inna kobiete (czy calujacego, czy w lozku, cz spedzajacego 99% czasu z kims innym)- powazna rozmowa i zadanie wyjasnien.

Jasne, ze jak sie kocha to nikt nie chce sie dzielic z partnerem, ale jest roznica pomiedzy reagowaniem na fakty a paranoja.

3

Zazdrość to uczucie.

Dzielenie zaś uczuć na te "dobre, właściwe" oraz na "złe, niewłaściwe" jest pułapką; często prowadzi do zaprzeczania ich przeżywaniu, chowania w najbardziej odległych zakamarkach, co z kolei powoduje sporo negatywnych konsekwencji (z somatycznymi włącznie).

Istotną sprawą przy omawianiu każdego uczucia nie jest więc przypisywanie mu znaku "+" czy "-", ale odpowiedź na pytanie, w jaki sposób przeżywane przez nas uczucie wpływa na nasze zachowanie.
Dlatego też ocenie proponuję poddawać zachowanie podejmowane pod wpływem tejże zazdrości.

4

Wielokropek napisał/a:

Zazdrość to uczucie.
Dzielenie zaś uczuć na te "dobre, właściwe" oraz na "złe, niewłaściwe" jest pułapką; często prowadzi do zaprzeczania ich przeżywaniu, chowania w najbardziej odległych zakamarkach, co z kolei powoduje sporo negatywnych konsekwencji (z somatycznymi włącznie).

Skoro tak, to czemu ten dział nazywa się "Trudna miłość, zazdrośc, nałogi" ? Raczej w worku z "niewłaściwymi" zachowaniami...?

Zgodzę się,że nasilenie zazdrości i sposób jej okazywania jest tu istotny,ale ja ostatnio widzę wszystkich którzy ZAZDROŚĆ pakują do wora ze wszystkim co negatywne - zresztą tak jak tutaj.

Nie mówię o świrowaniu, awanturach, sprawdzaniu tel., tylko zwykłym okazaniu zazdrości (komentarzem, miną, gestem) - czy to znaczy że ta strona jest mniej dojrzała, mniej pewna siebie ?

Przykład :jesteśmy na imprezie, tańczę z meżem koleżanki ( proponuje to mi,a nie żonie bo ona jest zagadana ze znajomą), widze jej minę jakby miała mnie udusić.Kończę taniec i coś tam żartujemy.Więcej z nim nie tańczę. Ja ją rozumiem, ale jej facet uważa,że jest dziecinna.W tym samym czasie mój facet wcale nie reaguje.

No więc jak to jest ?

5

Wydaje mi się, że to zależy też od tego jaką dana osoba, która jest zazdrosna ma samoocenę i zaufanie do swojego partnera/partnerki.
Jasne, można od czasu o czasu pokazać, że "jesteś mój/moja i już" xD, ale wszystko z umiarem, nie popadać w paranoję.

6

Obojętnie czy przyczyną zazdrości jest zaburzona osobowość czy konkretne działania drugiej strony, jest to sygnał, że coś się źle dzieje. Od tego co "strony" z tym zrobią zależy to, czy uczucie okaże się czymś na plus czy na minus.
Inaczej: zazdrość to symptom jakiegoś zaburzenia, sygnał, że coś w związku bądź tylko u jednej ze "stron" szwankuje.

Miałem zazdrosną dziewczynę. Normalnie gehenna, panie i panowie, duży minus wtedy wyszedł smile

7

anecznik napisał/a:
Wielokropek napisał/a:

Zazdrość to uczucie.

Skoro tak, to czemu ten dział nazywa się "Trudna miłość, zazdrośc, nałogi" ? Raczej w worku z "niewłaściwymi" zachowaniami...?

Zgodzę się,że nasilenie zazdrości i sposób jej okazywania jest tu istotny,ale ja ostatnio widzę wszystkich którzy ZAZDROŚĆ pakują do wora ze wszystkim co negatywne - zresztą tak jak tutaj.

Nie mówię o świrowaniu, awanturach, sprawdzaniu tel., tylko zwykłym okazaniu zazdrości (komentarzem, miną, gestem) - czy to znaczy że ta strona jest mniej dojrzała, mniej pewna siebie ?

Przykład :jesteśmy na imprezie, tańczę z meżem koleżanki ( proponuje to mi,a nie żonie bo ona jest zagadana ze znajomą), widze jej minę jakby miała mnie udusić.Kończę taniec i coś tam żartujemy.Więcej z nim nie tańczę. Ja ją rozumiem, ale jej facet uważa,że jest dziecinna.W tym samym czasie mój facet wcale nie reaguje.

No więc jak to jest ?

No, i widzisz. Dla Ciebie jest zupelnie normalne, ze kobieta rzuca zazdrosne spojrzenia tylko dlatego, ze facet z inna babka tanczy, a dla mnie to od razu przegiecie. Przeciez nic nie robi. Taniec to normalne zachowanie na imprezie.

W moim odczuciu zazdrosc ma zwiazek z wlasna samoocena- im nizsze poczucie wlasnej wartosci, tym wieksza zaborczosc i podejrzliwosc.

8

anecznik napisał/a:

hej , zastanawiam się od jakiegoś czasu nad zazdrością - czy ma tylko jeden negatywny wydźwięk ?
Czy uważacie,że istnieje "zdrowa zazdrość" w związku dwoja ludzi ?
A co oznacza jeśli jedna strona wogóle nie przejawia zazdrości ? Większą dojrzałość ? Czy większą pewność siebie ?

Większą dojrzałość. W dojrzałym związku nie ma zazdrości, za to jest coś lepszego - zaufanie.

9 Ostatnio edytowany przez sam22 (2012-10-26 12:47:27)

Wszyscy chcemy być szczęśliwi. Pewne uczucia obniżają poziom szczęścia, a inne podnoszą poziom szczęścia. To czuć.

Jeśli uważasz, że twoja zazdrość podnosi poziom szczęścia, to możesz być zazdrosna.

W mojej opinii zazdrość obniża poziom szczęścia. Następnym etapem jest obniżanie poziomu szczęścia swojego partnera. Zaczyna się niszczenie całego związku -- zostaną tylko rzeczy neutralne dla zazdrości -- np. seks, dzieci, kolacje, kino -- to co możecie robić razem. Trudno tak żyć.

Nie wyobrażam sobie, żebym na imprezie prosił inne kobiety do tańca. Już tyle razy żona na mnie z nienawiścią patrzyła... nie mam na to więcej ochoty. Wyprzedzając komentarze -- Tak! To nienormalne. Tak! Jakoś potrafię to zignorować i z tym żyć. W końcu tańce z innymi kobietami nie przynoszą szczęścia. I jest tysiąc takich spraw.

Lydia napisał/a:

W dojrzałym związku nie ma zazdrości, za to jest coś lepszego - zaufanie.

W moim jest zaufanie i zazdrość. Zazdrość jest niezależna od miłości.

10

Zazdrość to normalne uczucie i nie zawsze negatywne, jeśli okazywane jest z umiarem. Wg. w każdym związku potrzeba odrobiny zazdrości.

"W moim odczuciu zazdrosc ma zwiazek z wlasna samoocena- im nizsze poczucie wlasnej wartosci, tym wieksza zaborczosc i podejrzliwosc."
Zgadzam się. Do tego wg. mnie dochodzi zaufanie do partnera i dojrzałość.

(pisze to osoba lecząca się z chorobliwej zazdrości)

11

Zdrowa zazdrość jest wskazana, bo pozwala nam odczuć, że nie jesteśmy partnerowi obojętne, niestety ta chora działa na związek destrukcyjnie. Dla mnie zazdrość staje się uczuciem negatywnym kiedy pojawia się, choć w związku nie zostało zawiedzione zaufanie ani nawet przekroczona cienka linia lojalności w stosunku do partnera.

Jeśli jednak ktoś nie dał nam powodów do tego rodzaju emocji, które wiążą się z podejrzliwością i kontrolowaniem, to wyraźnie problem ma osoba, która kontroluje. Jego podłożem zwykle jest niska samoocena, a tym samym - co zresztą często z tego wynika - niepewność uczuć ze strony partnera.

Osoba pewna siebie okazuje zazdrość tylko w sytuacjach, kiedy partner rzeczywiście dał lub daje jej powody do uzasadnionych obaw, ale wówczas takie zachowanie ma realne podstawy, wydaje się więc usprawiedliwione.

12

Lejdi_in_red napisał/a:

Zazdrość to normalne uczucie i nie zawsze negatywne, jeśli okazywane jest z umiarem. Wg. w każdym związku potrzeba odrobiny zazdrości.

"W moim odczuciu zazdrosc ma zwiazek z wlasna samoocena- im nizsze poczucie wlasnej wartosci, tym wieksza zaborczosc i podejrzliwosc."
Zgadzam się. Do tego wg. mnie dochodzi zaufanie do partnera i dojrzałość.

(pisze to osoba lecząca się z chorobliwej zazdrości)

No właśnie też uważam,że odrobina zazdrości nie zaszkodzi, ale widzę, że wiele osób uważa to za niedojrzałe.

Koleżanka z sytuacji tanecznej jest bardzo atrakcyjna, ale jej mąż jest za to bardzo kontaktowy to powoduje, że mimo pewności siebie ona widzi wianek kobiet wokół niego i się złości.Rozumiem ją, może jestem niedojrzała, ale on kiedyś nam poradził gdzie można dobrać sobie ładny stanik, bo któraś z tych koleżanek z nim o tym gadała .... ja zdębiałam,żona zbladła - awantury nie było, ale coś tam go ustawiała sam na sam.

Leczenie z zazdrości ? Czyli co -terapia ?

13

sam22 napisał/a:

Jeśli uważasz, że twoja zazdrość podnosi poziom szczęścia, to możesz być zazdrosna.
(...)
Nie wyobrażam sobie, żebym na imprezie prosił inne kobiety do tańca. Już tyle razy żona na mnie z nienawiścią patrzyła... nie mam na to więcej ochoty. Wyprzedzając komentarze -- Tak! To nienormalne. Tak! Jakoś potrafię to zignorować i z tym żyć. W końcu tańce z innymi kobietami nie przynoszą szczęścia. I jest tysiąc takich spraw.
(..) W moim jest zaufanie i zazdrość. Zazdrość jest niezależna od miłości.

Akurat moja zazdrość uważam,że mieści się w normach i działa na mnie motywująco.
Czy zazdrość żony Cię nie odpycha od niej ?Po prostu nauczyłeś się omijać sytuacje w których ona może czuć się zazdrosna ? Próbowałeś ją zmienić ?

14

"Koleżanka z sytuacji tanecznej jest bardzo atrakcyjna, ale jej mąż jest za to bardzo kontaktowy to powoduje, że mimo pewności siebie ona widzi wianek kobiet wokół niego i się złości."
Mój partner też łatwo nawiązuje kontakty przez co ma mnóstwo mnóstwo koleżanek.

W pierwszych postach pytałaś co z osobą, która nie okazuje swojej zazdrości... Ja myślę, że po prostu jest bardzo pewna swojego partnera, co też nie zawsze jest dobre.

Posty [ 15 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » TRUDNA MIŁOŚĆ, ZAZDROŚĆ, NAŁOGI » Zazdrość - czy zawsze negatywna ?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024