Witamina B 12 - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 9 ]

Temat: Witamina B 12

Charakterystyka witaminy B 12

Witamina B12 zwana również cyjanokobalaminą czy kobalaminą spełnia w organizmie rolę produkcyjną czerwonych ciałek krwi. Poza tym podobnie jak inne witaminy z grupy B kobalamina dba o prawidłową przemianę białek, węglowodanów i tłuszczów.

Kiedy potrzebna jest witamina B 12?

Witamina B12 jest wykorzystywana w wyjątkowo szerokim zakresie. Najbardziej przydatna jest w chorobach pokarmowych. Najczęstsze schorzenia w których podawana jest witamina B12 to:

-    choroby jelit
-    choroby żołądka
-    choroby nerek
-    choroby wątroby
-    choroby trzustki
-    długotrwała gorączka
-    pasożyty
-    zaburzenia genetyczne (niektóre osoby mają problemy z przyswajaniem witaminy B12)
-    niedokrwistość
-    alkoholizm

Osoby stosujące diety mogą potrzebować dodatkowych ilości witaminy B12. Skutkiem ubocznym niedoboru tej witaminy w organizmie jest niedokrwistość, dolegliwości żołądkowe oraz uszkodzenia układu nerwowego, co przejawia się w depresji, zmęczeniu oraz stanach lękowych.

Gdzie znajdziemy witaminę B 12 ?

Witamina B12 występuje w dużych ilościach w takich produktach jak ryby, skorupiaki, jaja czy też mleko. Bogatym źródłem tej witaminy są również mięsa, szczególnie takie jak wątróbka czy nerki. Dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę u osoby dorosłej wynosi zaledwie około 2 mikrogramów.

Ostrzeżenia

Do najczęstszych objawów przedawkowania w przypadku witaminy B12 należą biegunki oraz swędzenie skóry, Jednak te objawy pojawiają się na szczęście bardzo rzadko. Podobnie jest po wstrzyknięciu tej witaminy. Wtedy może dodatkowo wystąpić problem w oddychaniu. Inne objawy pojawiają się jeszcze radziej, ale mimo wszystko, gdy poczujemy, że coś jest nie tak, wybierzmy się do lekarza.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Witamina B 12

Post przeniesiony:

Honey napisał/a:

Witam smile
Czy ktoś może mi powiedzieć coś na temat witaminy B12? Czy miałyście z nią coś wspólnego? jak na was wpływała, na wasz organizm? Jak długo musicie ją brać? Kiedy się ją stosuje? Wogóle wszystko co z nią jest związane......

3

Ja właśnie dość boleśnie się przekonuję, jak ogromną wagę ma ta witamina. Pierwszą dawkę (w zastrzykach domięśniowych) dostałam w szpitalu: przez 3 dni codziennie po jednej ampułce. Potem przez miesiąc jeden zastrzyk w tygodniu, a teraz jedna ampułka na miesiąc.

4

BabaOsiadła napisał/a:

Ja właśnie dość boleśnie się przekonuję, jak ogromną wagę ma ta witamina. Pierwszą dawkę (w zastrzykach domięśniowych) dostałam w szpitalu: przez 3 dni codziennie po jednej ampułce. Potem przez miesiąc jeden zastrzyk w tygodniu, a teraz jedna ampułka na miesiąc.

Jesteś weganką? Skąd u ciebie aż tak duży deficyt tej wit.?

5

Averyl napisał/a:

Jesteś weganką? Skąd u ciebie aż tak duży deficyt tej wit.?

Nie, nie jestem weganką. Prowadziłam bardzo zły tryb życia: jedzenie niezdrowe i za mało, za to używek za dużo. Skończyło się aż uszkodzeniem nerwów.

6 Ostatnio edytowany przez Averyl (2013-04-17 20:14:42)

No to nieźle się zabawiałaś dziewczyno! Słyszałam, że jest to taka witamina, której rzadko brakuje w organiźmie!
Co do wit B12 od dietetyczki wiem, że nie powinno się jej mix z innymi wit. z gr B, bo gorzej się wchłaniają.

7

Ano, szalało się, zanim się ustatkowało, a za głupotę trzeba płacić.

8

Akurat wege czesto do wit B12 ma sie nijak. Bo jest to tzw. "witamina brudu". I nawet bardzo miesożerni ludzie maja znaczne niedobory, bo nie jedza tych "podlych" czesci zwierzecia skad można te witamine czerpac, natomiast nawet weganie, ale jedzacy np. duzo niemytych owocow zupelnie tego problemu nie maja. Generalnie moja hematolog ostatnio mi mowila, ze niedobory B12 sa zupelnie powszechne i że to normalne w krajach rozwiniętych, gdzie higiena osiąga pewien poziom.

Posty [ 9 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024