Zaskakująca oliwa z oliwek - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 47 ]

1

Temat: Zaskakująca oliwa z oliwek

Tak, wiem że w internecie jest pełno informacji o zbawiennym działaniu oliwy, ale dopóki człowiek sam się o tym nie przekona, to nie uwierzy przecież.

Mój ojciec, mający już prawie 70 lat, nie jest wzorem do naśladowania jeśli chodzi o dbanie o siebie. Jest niepijącym alkoholikiem, pali papierosy, nie dba o dietę. A mimo to, kiedy ostatnio robił badania kontrolne, lekarze nie mogli się nadziwić- były wzorowe! Lekarze śmiali się, że musiał je ukraść jakiemuś noworodkowi.

Było ciężko mi w to uwierzyć, dopóki tata nie wspomniał o swoim zwyczaju. Codziennie rano wstaje i natychmiast wypija łyżkę oliwy z oliwek, na czczo. Robi tak od wielu, wielu lat- od kiedy jego kolega, lekarz wojskowy, nie zalecił mu tego podczas wizyty w szpitalu.

I ważne- tata kupuje zawsze najlepszą oliwę z oliwek- sprawdza kwasowość, i czy rzeczywiście jest extra vergine, tłoczona na zimno.

Tak więc sama wzięłam się za siebie i piję już drugi dzień oliwę. Jest przeohydna, ale może się opłaci! smile

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Zaskakująca oliwa z oliwek

ja uwielbiam oliwe z oliwek, ale do salaty, chleba, makaronu. na czczo, samej bym chyba nie dala rady tongue

3

ale tak samą pijesz? jak dużo? łyżkę, kieliszek, literatkę? póki co cięzko mi to sobie wyobrazić, ale kusisz efektami smile

4

Piję łyżkę stołową dziennie na czczo, z samego rana. Przyznam, że jest naprawdę ohydna w smaku- gorzkawa, trochę pieprzna, tłusta. Zawsze muszę mieć w zanadrzu wodę do popicia, bo sądzę, że inaczej się nie da. Sądzę, że efekty są tego warte, bo mój ojciec trzyma się jak 40-latek, i umysłowo, i fizycznie, i wyniki badań też to potwierdzają.

5

Swego czasu wiem, ze moj szwagier stosowal jakas kuracje majaca na celu oczyszczenie organizmu z toksyn, no i właśnie podstawą była tam oliwa. Tyle, że nie tylko ta z oliwek. Były bodaj trzy etapy i w zależności od etapu stosowało się inną oliwe i chyba jakieś zioła do tego też pił. Ale to głowy nie dam. Wiem tyle, że całkiem ładnie zrzucił na tym wagę - choć tego nie planował, na długi czas pozbył się też kilku innych kłopotów zdrowotnych.

Cała magia chyba w tych kwasach omega, które w dobrze wytworzonych oliwach znajdują sie.

6

Prawdopodobnie stosował miksturę oczyszczającą poniżej przepis. Jest to również niesmaczne tak jak sama oliwa ale dzięki cytrynie da się pić.

Skład Mikstury oczyszczającej
Miksturę oczyszczającą tworzą trzy składniki: środek blokujący wchłanianie (olej), środek gojący nadżerki (alocit ? wodny roztwór soku z aloesu albo ekstraktu z pestek grejpfruta) oraz środek rozpuszczający złogi (sok z cytryny). Każdy ze składników ma do spełnienia konkretne zadanie:

1.Olej dobrze łączy się ze śluzem wyściełającym błonę śluzową, dzięki czemu na około pół godziny blokuje wchłanianie pozostałych składników Mikstury oczyszczającej, już w początkowym odcinku przewodu pokarmowego. Tym sposobem umożliwia im dotarcie aż do jelita grubego.
2.Dzięki temu, że nie łączy się z wodą, olej nie pokrywa wodnistych nadżerek, lecz odsłania je na gojące działanie alocitu.
3.Alocit jest wodnym roztworem jednego z dwóch preparatów znanych z niezwykłych właściwości gojących ? soku z aloesu albo ekstraktu z grejpfruta, spełnia więc rolę środka gojącego nadżerki istniejące w błonie śluzowej przewodu pokarmowego, a także zapobiega powstawaniu nowych.
4.Sok z cytryny wykazuje doskonałe właściwości rozpuszczające, toteż jego zadaniem jest rozpuszczenie patologicznego śluzu obklejającego ściany jelita cienkiego, kamieni kałowych w jelicie grubym, a także złogów zalegających w przewodach żółciowych oraz trzustkowych.

7

Ja niestety muszę sobie darować oliwę :-( Nie mogę jeść tłustego (pęcherzyk żółciowy nie pozwala). A to fakt, że picie oliwy z oliwek albo oleju lnianego jest bardzo zdrowe.

8 Ostatnio edytowany przez nocnalampka (2012-10-18 10:03:11)

Tak, to jest ta mikstura Monik. Tyle, że tam w zaleznosci od etapu oczyszczania stosowalo sie inny olej. Odnalazlam szczegóły, bo może kogoś to zainteresuje.

Olej z oliwek (oliwę) w pierwszym 3-miesięcznym etapie stosują osoby cierpiące na schorzenia żołądka i/lub dwunastnicy, nadkwaśność lub kamicę żółciową. Osoby, które tych schorzeń nie mają ? pomijają ten etap.

Olej z kukurydzy w drugim 3-miesięcznym etapie stosują osoby, które skończyły bądź pominęły etap pierwszy i cierpią na choroby trzustki i/lub wątroby, i/lub mają podwyższony cholesterol. Osoby, które tych schorzeń nie mają ? pomijają ten etap.

Olej z pestek winogron jest dla tych, którzy zakończyli bądź pominęli poprzednie dwa etapy i nie mają objawów nieprawidłowego funkcjonowania górnych odcinków przewodu pokarmowego.

Dokladny opis dzialania i sporzadzania mikstury jest na stronie z ktorej skopiowalam ten fragm. Linku nie podam, bo nie wolno na forum, ale jak komus zalezy to znajdzie wink

9

Kurcze, ja juz na czczo biore leki, potem bazy mineralne nad oczyszczenie organizmu.. potem kawe. Gdzie w tym wszystkim miejsce na oliwe? big_smile

10

Świetny, naturalny sposób, muszę spróbować. Generalnie zimnotłoczone oleje mają dużo więcej wartościowych składników niż te "zwykłe".

11

Lilly123 napisał/a:

Świetny, naturalny sposób, muszę spróbować. Generalnie zimnotłoczone oleje mają dużo więcej wartościowych składników niż te "zwykłe".

to akurat nie jest do końca prawda - owszem, różnice są, ale np. w oleju rzepakowym te różnice są stosunkowo niewielkie. Te "zwykłe" to oleje rafinowane, czyli oczyszczone ze szkodliwych substancji, które były w glebie i powietrzu - dla dzieci więc nie należy podawać olejów tłoczonych na zimno, a tylko te rafinowane.

12

slyszalyscie moze czy smazenie na oliwie z oliwek jest zdrowe?spootkalam sie ostatnio z opinia, ze nie powinno sie smazyc na oliwie...bo to szkoodzi zdrowiu

13

krasnalka czy szkodzi to nie wiem, ale faktem jest że oliwa z oliwek źle znosi tak wysokie temperatury i po pierwsze bardzo szybko traci wszystkie swoje właściwości odżywcze, a po drugie może się łatwiej przypalać. Do smażenia znacznie lepiej nadają się oleje które wysoką temperaturę znoszą doskonale, np. olej rzepakowy.

14

tartinka napisał/a:
Lilly123 napisał/a:

to akurat nie jest do końca prawda - owszem, różnice są, ale np. w oleju rzepakowym te różnice są stosunkowo niewielkie. Te "zwykłe" to oleje rafinowane, czyli oczyszczone ze szkodliwych substancji, które były w glebie i powietrzu - dla dzieci więc nie należy podawać olejów tłoczonych na zimno, a tylko te rafinowane.

Tak? A skąd to wiesz? Ja słyszałam, że jest dokładnie odwrotnie.
"Podczas procesu rafinacji stosuje się bardzo wysokie temperatury, często przekraczające 200 stopni C, a w takich temperaturach nienasycone kwasy tłuszczowe przekształcają się syntetyczne tłuszcze zwane "kwasami tłuszczowymi trans". Te syntetyczne kwasy tłuszczowe trans mają bardzo niekorzystny wpływ na zdrowie."

Poniżej ciekawy artykuł - polecam.

Oliwa z oliwek - źródło zdrowia ludów śródziemnomorskich.

Według współczesnych badań przeprowadzonych nad populacja ludności zamieszkującej region śródziemnomorski, ludzie ci cieszą się nieporównanie lepszym zdrowiem niż społeczeństwa środkowych oraz zachodnich regionów Europy.
Między innymi powodem tego jest zdecydowanie większy udział w ich codziennej diecie kwasów tłuszczowych omega 3 zawartych w tłuszczach ryb morskich, oraz omega 9 zawartych w oliwie z oliwek.
Dzięki takiej diecie ludność krajów śródziemnomorskich, mimo wcale nie niższego poziomu cholesterolu we krwi, znacznie rzadziej niż inne populacje europejskie zapada na chorobę wieńcową.
W procesie dokładnego zrozumienia, dlaczego do zdrowych tłuszczów nalezą oliwa z oliwek oraz inne tłuszcze roślinne tłoczone na zimno - proponuję troszeczkę historii.
Otóż jeszcze trochę ponad 100 lat temu, wytłaczanie oleju z: orzechów, nasion słonecznika, siemienia lnianego, rzepaku,czy tez na południu Europy z oliwek - odbywało się tylko na prasach ręcznych i tylko na zimno.
W owych trudnych czasach ludzie wiedzieli, że tłuszcz roślinny jest drogi w produkcji, a znacznie podnosi walory smakowe oraz zdrowotne potraw oraz to, że bardzo łatwo się psuje.
Dlatego tez z należytym doń szacunkiem pieczołowicie przechowywali go w kamiennych naczyniach stojących w ciemnych i chłodnych piwnicach.
Na dobrą sprawę w owych czasach żywność była albo świeża albo zepsuta, bowiem nie znano środków konserwujących, oczywiście część mięsa solono, warzywa i owoce wekowano i tak przedłużano ich trwałość, natomiast olej mógł być albo świeży albo zepsuty.
W dzisiejszym pełnym dobrobytu świecie na półkach sklepowych całymi miesiącami stoją oleje roślinne i nic się z nimi nie dzieje. Jak to jest możliwe?
Mianowicie jednym z licznych wynalazków rewolucji przemysłowo-technicznej był proces produkcji tłuszczów roślinnych o przedłużonej trwałości.
Opracowano specjalna technologię rafinacji tłuszczu roślinnego, w wyniku, której usuwano zeń wszystkie składniki odpowiedzialne za psucie się, co zdecydowanie przedłużało jego trwałość.
Głównym czynnikiem odpowiedzialnym za psucie się płynnych tłuszczy roślinnych są właśnie tak korzystne dla naszego zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe, oraz witaminy. Im więcej wiązań nienasyconych posiada taki tłuszcz tym bardziej jest nietrwały i podatny na proces utleniania, ( czyli przyłączenia się tlenu do atomów węgla właśnie w miejscu wiązań podwójnych).
Aby tłuszcz nie uległ zepsuciu ( utlenieniu) i miał znacznie bardziej użyteczna w przemyśle spożywczym konsystencje stałą, zaczęto przeprowadzać tzw uwodornienie nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Stosowany przy produkcji margaryn proces uwodornienia, polega na wymuszonym w bardzo wysokich temperaturach przyłączeniu atomów wodoru do atomów węgla w newralgicznym miejscu węglowych wiązań podwójnych.
W ten sposób tłuszcz nienasycony staje się tłuszczem nasyconym o rakotwórczych prawie nie występujących w naturze wiązaniach typu ?trans".
W przeprowadzonym w wysokich temperaturach przemysłowym procesie uwodornienia całkowicie zanika witamina E, lecytyna, oraz prowitamina A, natomiast zdrowe tłuszcze omega 3 i omega 6 przekształcają się w rakotwórcze uwodornione tłuszcze typu ?trans". Ich rakotwórcze działanie polega na tym, iż nasz organizm nie odróżnia tej formy od formy prawidłowej typu ?cis" i zużywa je tak samo do wbudowywania w postaci fosfolipidów w błony komórkowe, komórek wchodzących w skład różnych tkanek ustrojowych.
Zadaniem fosfolipidów jest zgodna z ich, właściwościami fizykochemicznymi, przepuszczalność lub blokowanie dostępu różnych substancji do komórki. Jeśli teraz komórka zamiast prawidłowego fosfolipidu w swojej błonie komórkowej posiada wbudowaną formę ?trans ? wtedy dochodzi do zupełnie niekontrolowanego przepływu informacji oraz substancji obcych do wnętrza komórki, co doprowadza do jej zmutowania oraz co gorsze do niekontrolowanego rozmnażania się w formie nowotworowej. Aby choć trochę rozjaśnić to zjawisko wystarczy wspomnieć, że skoro ?transy" tak znacznie potrafią zmienić widoczne gołym okiem właściwości oleju roślinnego i przemienić go w stałą twardą margarynę, możemy wtedy sobie wyobrazić jak bardzo różnią się od formy prawidłowej ?cis" i jak dużych zmian nowotworowych mogą dokonać w komórkach naszego tak skomplikowanego organizmu.
Ponad to izomery ?trans ?mają wpływ na podwyższenie poziomu insuliny we krwi, spadek poziomu testosteronu (i co wy na to drodzy ciężko ćwiczący czytelnicy?), Wpływają tez na potencjalne wytwarzanie wolnych rodników w organizmie człowieka, posiadają tez zdolność przenikania przez łożysko do płodu ciężarnej kobiety, a w wyniku karmienia piersią - z mlekiem dostają się do organizmu noworodka.
A wracając do procesów produkcji oleju: Również tłoczenie tłuszczu z ziaren na skalę przemysłową zaczęto przeprowadzać w temperaturze ponad 80*C, co doprowadzało do pewnych zmian strukturalnych w surowcu ( miedzy innymi doprowadzało do znacznego zmiękczenia twardych nasion)pozwalających na wydobycie w szybszym czasie znacznie większych ilości oleju, niżby to miało miejsce przy ziarnach zimnych. Oczywiście pozwalało to na produkcję dużej ilości taniego oleju, niestety wysoka temperatura miała negatywny wpływ na walory zdrowotne tak otrzymywanego oleju.
Ponadto w zachodzącym w wysokich temperaturach ( 200-300*C) procesie rafinacji, kolejnym etapie wielkoprzemysłowej produkcji oleju roślinnego o przedłużonej trwałości, dochodzi już do całkowitego usunięcia powodujących psucie się oleju: witamin, fosfolipidów, oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Niestety pionierzy produkcji niepsujących się tłuszczy roślinnych nie zdawali sobie wtedy dokładnie sprawy, że przedłużanie trwałości tłuszczy jak też ich utwardzanie, choć jest korzystne z punktu widzenia technicznego, ma się do zdrowia jak przysłowiowa ? pięść do nosa".
Oczywiście dziś, aby naprawić, choć częściowo wspomniane błędy dokonuję się uzupełniania rafinowanych olejów syntetycznymi witaminami nie powodującymi przyspieszonego psucia się produktu. Oczywiście nie można jednak porównywać tego oleju z olejem zawierającym naturalne witaminy, fosfolipidy oraz NNKT ( niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe ).
Powyższy proces możemy porównać do tego, co robi się z mąką i z cukrem, czyli najpierw produkty te się maksymalnie rafinuje, pozbawiając tego, co jest korzystne dla naszego zdrowia, a potem wzbogaca się je syntetycznymi witaminami i substancjami mineralnymi.
W dzisiejszych czasach będąc tego świadomi możemy wybierać między margarynami jak też i innymi rafinowanymi tłuszczami płynnymi, a zdrowymi olejami tłoczonymi na zimno, które zawierają naturalne witaminy, fosfolipidy jak też niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.
Wspomnianym na początku źródłem działających zdrowotnie (przeciwmiażdżycowo) kwasów tłuszczowych omega 9 jest goszcząca na ladach każdego sklepu wytwarzana w krajach śródziemnomorskich oliwa z oliwek.
Wyróżniamy jej trzy klasy jakości: extra-virgin, virgin oraz pure. Zarówno extra-virgin jak i virgin powstają podczas procesu wyciskania na prasach hydraulicznych na zimno, z tym, że klasa extra powstaje z oliwek najlepszej jakości. Natomiast pure stanowi połączenie oleju z wytłoczyn oliwek już użytych do produkcji oliwy najwyższej klasy z innymi olejami rafinowanymi, wiec zdecydowanie nie jest godna polecenia.
Niestety większość tłuszczy roślinnych spożywanych przez mieszkańca krajów uprzemysłowionych przechodzi proces smażenia. Standardem wszak jest w barach szybkiej obsługi jak i niektórych restauracjach smażenie przez cały dzień potraw na tym samym oleju, który po przekroczeniu zalecanego czasu do wymiany staje się źródłem totalnie bezwartościowego a w dodatku niezdrowego - rakotwórczego tłuszczu o wiązaniach ?trans".
Proszę również uświadomić sobie, że bardzo obfitym źródłem uwodornionych tłuszczy ?trans" są wszelkie wyroby spożywcze powstałe na ich bazie. Do produktów spożywczych zawierających niezdrowe ?transy" śmiało można zaliczyć: ciasta, ciasteczka, chipsy, frytki jak tez wszelkie potrawy podawane w fast-fudach.
Osobiście polecam do smażenia oliwę z oliwek i oczywiście stosowanie za każdym razem świeżego oleju do kolejnej potrawy. Dobrym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, tych samych, które występują w oliwie z oliwek, są orzechy włoskie, ziemne, migdały i pistacje ( naturalnie mam tu na myśli świeże produkty nie poddane prażeniu i soleniu)
Proponuje tez zwrócić baczna uwagę na to, jaki tłuszcz kupujemy. Pamiętajmy, że wartościowe nierafinowane tłuszcze zawierające nienasycone wiązania podwójne zawsze będą relatywnie drogie, będą posiadały krótki termin przydatności do spożycia, jak też będą przechowywane w ciemnych nieprzejrzystych opakowaniach o niewielkiej pojemności.
Starajmy się wszystkie tłuszcze zwłaszcza te tłoczone na zimno przechowywać w ciemnym chłodnym miejscu - najlepiej w lodówce, oraz nie kupujmy ich więcej niż jesteśmy w stanie spożytkować w ciągu jednego miesiąca.

M.C. progress, forum sfd.pl

15

paulina20 napisał/a:
tartinka napisał/a:
Lilly123 napisał/a:

Tak? A skąd to wiesz? Ja słyszałam, że jest dokładnie odwrotnie.
"Podczas procesu rafinacji stosuje się bardzo wysokie temperatury, często przekraczające 200 stopni C, a w takich temperaturach nienasycone kwasy tłuszczowe przekształcają się syntetyczne tłuszcze zwane "kwasami tłuszczowymi trans". Te syntetyczne kwasy tłuszczowe trans mają bardzo niekorzystny wpływ na zdrowie."

Stąd to wiem, że przeprowadzane były na ten temat badania. W olejach rafinowanych zawartość kwasów omega-3 wahała się od 7% do 9%, natomiast w olejach tłoczonych na zimno od 8,3% do 9,2%.

16

Cześć,
Oliwa, choć rzeczywiście najlepszy rodzaj tłuszczu uzyskiwany z roślin (no, może poza tłuszczem kokosowym i palmowym) jest mimo wszystko mocno przereklamowana. Zdecydowanie lepszym tłuszczem (mam na myśli nie tylko kulinaria ale i zdrowie) jest zwykły... smalec. Podobnie z magicznym olejem lnianym (omega-3) - zawiera tylko kwasy tłuszczowe ALA, które i tak muszą być w naszym ciele syntetyzowane do EPA i DHA - a to z kolei jest robione (niestety) w bardzo niewielkiej ilości, która na dodatek z wiekiem maleje aż do zaniku - zdecydowanie zdrowiej pozyskiwać jest omega-3 ze źródeł "zwierzęcych". Chętnie podam linki do badań ale ponieważ to moje pierwsze posty na tym forum to jeszcze nie mogę smile
Pozdrowienia
HORM

17

taaa zjedz za dużo smalcu i wątroba siada ;] no i ten cholesterol - zamiast zbijać to rośnie. Chyba jakieś dziwne źródła masz...

18

Tak poczytałam to wszystko i doszłam do wniosku, że warto zainwestować w tą oliwę i pić sobie profilaktycznie. Jak tu takie efekty u różnych osób się pojawiają, to aż żal by było nie skorzystać smile Każdy w końcu marzy o tym, żeby jak najdłużej być sprawnym i zdrowym. Może to jakaś cząstka sekretu na długowieczność tongue

19

horm napisał/a:

Cześć,
Oliwa, choć rzeczywiście najlepszy rodzaj tłuszczu uzyskiwany z roślin (no, może poza tłuszczem kokosowym i palmowym) jest mimo wszystko mocno przereklamowana. Zdecydowanie lepszym tłuszczem (mam na myśli nie tylko kulinaria ale i zdrowie) jest zwykły... smalec. Podobnie z magicznym olejem lnianym (omega-3) - zawiera tylko kwasy tłuszczowe ALA, które i tak muszą być w naszym ciele syntetyzowane do EPA i DHA - a to z kolei jest robione (niestety) w bardzo niewielkiej ilości, która na dodatek z wiekiem maleje aż do zaniku - zdecydowanie zdrowiej pozyskiwać jest omega-3 ze źródeł "zwierzęcych". Chętnie podam linki do badań ale ponieważ to moje pierwsze posty na tym forum to jeszcze nie mogę smile
Pozdrowienia
HORM

Tłuszcz kokosowy, palmowy, a już tym bardziej smalec (sic!) są pełne nasyconych kwasów tłuszczowych, które wywołują miażdżycę i choroby serca. Dietetycy nawołują do tego by zastępować tłuszcze nasycone, nienasyconymi, a tych należy szukać w takich tłuszczach jak np. olej rzepakowy czy oliwa z oliwek. Pod względem składu tłuszczowego najkorzystniej wypada olej rzepakowy, jego proporcje są zbliżone do tych, które określane są jako idealne.

20 Ostatnio edytowany przez Metyl (2013-06-12 18:29:11)

busiu napisał/a:

Tak więc sama wzięłam się za siebie i piję już drugi dzień oliwę. Jest przeohydna, ale może się opłaci! smile

busiu, pijesz ją nadal? Jeżeli to tak jak długo piłaś ( nadal pijesz )? Jakie efekty zauważyłaś? I czy możesz napisać, którą konkretnie się 'odtruwałaś' ( marka, nazwa, typ etc )?

21

MONIK-11 napisał/a:

Prawdopodobnie stosował miksturę oczyszczającą poniżej przepis. Jest to również niesmaczne tak jak sama oliwa ale dzięki cytrynie da się pić.

Skład Mikstury oczyszczającej
Miksturę oczyszczającą tworzą trzy składniki: środek blokujący wchłanianie (olej), środek gojący nadżerki (alocit ? wodny roztwór soku z aloesu albo ekstraktu z pestek grejpfruta) oraz środek rozpuszczający złogi (sok z cytryny). Każdy ze składników ma do spełnienia konkretne zadanie:

1.Olej dobrze łączy się ze śluzem wyściełającym błonę śluzową, dzięki czemu na około pół godziny blokuje wchłanianie pozostałych składników Mikstury oczyszczającej, już w początkowym odcinku przewodu pokarmowego. Tym sposobem umożliwia im dotarcie aż do jelita grubego.
2.Dzięki temu, że nie łączy się z wodą, olej nie pokrywa wodnistych nadżerek, lecz odsłania je na gojące działanie alocitu.
3.Alocit jest wodnym roztworem jednego z dwóch preparatów znanych z niezwykłych właściwości gojących ? soku z aloesu albo ekstraktu z grejpfruta, spełnia więc rolę środka gojącego nadżerki istniejące w błonie śluzowej przewodu pokarmowego, a także zapobiega powstawaniu nowych.
4.Sok z cytryny wykazuje doskonałe właściwości rozpuszczające, toteż jego zadaniem jest rozpuszczenie patologicznego śluzu obklejającego ściany jelita cienkiego, kamieni kałowych w jelicie grubym, a także złogów zalegających w przewodach żółciowych oraz trzustkowych.

MONIK 11 - jeśli jeszcze tu zaglądasz to poradź : ja codziennie na czczo piję wodę z cytryną i super oczyszcza mi organizm. Gdybym chciała pić tą oliwę z oliwek ( nie jest taka zła) to co najpierw powinnam wypić - tą oliwę czy wodę z cytryną ? Tej mieszanki o której piszesz nie chce mi się robić ale oliwę mogę łyknąć przed pracą - tylko nie wiem które pierwsze ?

22

busiu, może tym razem dojrzysz ten temat. Odpowiedziałabyś na moje pytanie wyżej?

23

tartinka napisał/a:
horm napisał/a:

Cześć,
Pozdrowienia
HORM

Tłuszcz kokosowy, palmowy, a już tym bardziej smalec (sic!) są pełne nasyconych kwasów tłuszczowych, które wywołują miażdżycę i choroby serca. Dietetycy nawołują do tego by zastępować tłuszcze nasycone, nienasyconymi, a tych należy szukać w takich tłuszczach jak np. olej rzepakowy czy oliwa z oliwek. Pod względem składu tłuszczowego najkorzystniej wypada olej rzepakowy, jego proporcje są zbliżone do tych, które określane są jako idealne.

Tłuszcz a bardziej olej kokosowy jest dobry bez porównania do palmowego. Tylko ten olej kokosowy musi być tłoczony na zimno to jest okey. Ma dobroczynne działania dla organizmu a przede wszystkim na skórę włosy. To są te tłuszcze omega 3 te dobre smile

24

O niebo lepszy jest nasz zwykły olej rzepakowy smile
Każdy tak  się zachwyca tą oliwą z oliwek a do rzepaku ani się nie umywa.

25

JustynaJuha napisał/a:
tartinka napisał/a:
horm napisał/a:

Cześć,
Pozdrowienia
HORM

Tłuszcz a bardziej olej kokosowy jest dobry bez porównania do palmowego. Tylko ten olej kokosowy musi być tłoczony na zimno to jest okey. Ma dobroczynne działania dla organizmu a przede wszystkim na skórę włosy. To są te tłuszcze omega 3 te dobre smile

olej kokosowy to 80-90% nasycone kwasy tłuszczowe, a te nie są zdrowe! omega-3 znajdziesz też w rybach lub, jeśli o tłuszczach mowa, w oleju rzepakowym - 2 łyżki tego drugiego pokrywają dzienne zapotrzebowanie.

26

Witaj Horm - Ktoś się ze mną wreszcie zgasza. Uważam także , że najlepszy jest smalec. Oliwa z oliwek jest najlepszym olejem roślinnym. To już bardzo blisko do diety dra Jana Kwaśniewskiego.  Od długiego już czasu propaguje się diety beztłuszczowe. Większość moich znajomych unika tłuszczu jak ognia - wszyscy powinni być bardzo zdrowi - a jest wręcz przeciwnie.
Warunek zdrowia jest prosty - jeśli węglowodany (mąka, cukier) to jeść tylko odrobinę tłuszczu.
Jeśli jemy tłuste potrawy, to węglowodanów bardzo malutko.

27

@witam - smalec szkodzi na serce, podnosi poziom cholesterolu itd. Oliwa z oliwek jest zdrowa, ale nie określiłabym jej mianem "najlepszej", bo w kwestii składu tłuszczowego najlepszy jest olej rzepakowy, gdzie proporcja kwasów omega-3 do omega-6 jest najbardziej zbliżona do idealnych 1:1

28

"Czyści krew, pędzi mocz i przedziwnie wzmacnia..." big_smile

Ciężko byłoby udowodnić, że to faktycznie ten zwyczaj z łyżką oliwy daje długowieczność.

Niektórzy ludowi znachorzy radzą robić sobie przez miesiąc lewatywę, żeby się "oczyścić".
Albo dietę tuńczykową. Inni jeszcze radzą wsuwać cytrynę.

Znajomy robił sobie kiedyś miesiąc diety warzywnej, która miała mu oczyścić organizm. Zrobił się od tego taki smutny big_smile

Gdzieś słyszałem, że cholernie trudno kupić "prawdziwą prawdziwą prawdziwą" oliwę z oliwek. Nawet te bardzo drogie są oszukiwane.

29

Tak, tak, Horm. Uważam ,że najlepszy jest smalec, ale oliwa z oliwek jest też wspaniała.
Cóż, najgorsza jest przesada we wszystkim. Niedawno wszystkie autorytety jajko wskazywały jako źródło wszelkiego zła (2w tygodniu). Obserwuję odwrót od tej opinii.
Rozczarowana bezradnością medycyny zdecydowałam się zastosować tłustą dietę. Wyniki były rewelacyjne. Ale ja nie lubię tłustych golonek itd. Uwielbiam za to ciasta, kremy...
Wiem, że będę musiała do tej diety wrócić, więc już teraz szukam takich przepisów , które będą mi smakowały. Niestety, odstępstwo od zasad tej diety skutkuje wzrostem cholesterolu itd.
Nie jest więc dla każdego.

30

ZaubererDE napisał/a:

"Czyści krew, pędzi mocz i przedziwnie wzmacnia..." big_smile

Ciężko byłoby udowodnić, że to faktycznie ten zwyczaj z łyżką oliwy daje długowieczność.

Niektórzy ludowi znachorzy radzą robić sobie przez miesiąc lewatywę, żeby się "oczyścić".
Albo dietę tuńczykową. Inni jeszcze radzą wsuwać cytrynę.

Znajomy robił sobie kiedyś miesiąc diety warzywnej, która miała mu oczyścić organizm. Zrobił się od tego taki smutny big_smile

Gdzieś słyszałem, że cholernie trudno kupić "prawdziwą prawdziwą prawdziwą" oliwę z oliwek. Nawet te bardzo drogie są oszukiwane.

A jak jest zz olejem lnianym?

31

Już jestem! Oliwę nadal piję. Czy efekty są? Ciężko powiedzieć. Na pewno zniknęły moje problemy z trawieniem- to zdecydowanie mogę przypisać oliwie, bo dieta moja się nie zmieniła. Mam trochę mniej przesuszoną skórę, trochę mniej wyprysków, trochę ładniejsze włosy. Badań żadnych nie robię, więc nie potrafię stwierdzić, czy w środku zaszły jakieś konkretne zmiany.

Jeśli chodzi o rodzaj oliwy - cały czas szukam. Generalnie kieruję się przede wszystkim tym, żeby była z pierwszego tłoczenia, na zimno, czyli extra vergine. Ale nie dajcie się oszukać- to że jest napis "extra vergine" jeszcze nie oznacza, że jest to zgodne z prawdą. Podobno wiele firm "oszukuje" na oliwie. Porządna oliwa MUSI mieć oznaczenie kwasowości- extra vergine to poniżej 0,8%, a te z wyższej półki mają mniej niż 0,3%.

32

Więc jaką Ty stosujesz? Podanie marki na forum raczej nie powinno stanowić problemu. Zwłaszcza że oliwa to produkt nie taki stosunkowo tani i jeśli miałbym zrobić sobie choćby miesięczną kurację to wolałbym nie wywalać kasy w błoto.

33

busiu, jaką oliwę stosujesz?

34

A może zamiast oliwy z oliwek to olej rzepakowy na zimno tłoczony? Oj oszustw na oliwie i olejach jest cała masa. Wystarczy w sieci trochę poszukać.

35

No tak, z tą oliwą bywa różnie. a jak już się uda kupić dobrą to na pewno nie tanio. Lepiej już faktycznie użyć czegoś pewnego, jak olej rzepakowy - pod względem składu tłuszczowego jest korzystniejszy dla zdrowia niż oliwa z oliwek, zawiera też więcej witamin i kwasów omega-3

36

Za duzo reklam ludzie ogladacie. Olej ma byc tloczony na zimno i wazny jest stosunek 3 do 6.

37

horm napisał/a:

To prawda, - mimo wielkiej popularności oliwy i jej niezaprzeczalnych zalet dla nas, ludzi z Europy Środkowej o wiele zdrowszy jest olej rzepakowy, właśnie ze względu na te proporcje.

38

emma123 napisał/a:
horm napisał/a:

To prawda, - mimo wielkiej popularności oliwy i jej niezaprzeczalnych zalet dla nas, ludzi z Europy Środkowej o wiele zdrowszy jest olej rzepakowy, właśnie ze względu na te proporcje.

oliwa z oliwek niewątpliwie też ma swoje zalety, ale faktem jest, że jeśli chodzi o zawartość kwasów omega-3 to nawet nie umywa się do oleju rzepakowego...

39

ja od paru lat korzystam z oliwy Frantoi Cutrera. dodaje ją do sałatek min. 2 razy w tygodniu. poprawiły się moje wyniki cholesterolu a i sałatki lepiej smakują.

dobra oliwa jest o wiele lepsza od oleju i zdrowsza. kwestia jaką się kupuje. ja wolę wydać troszkę więcej niż na olej a jeść zdrowo.

Pozdrawiam Natalia.

40

Mimo, że to reklama to się zgadzam. Jeśli już kupować oliwę to z certyfikatami DOP i innymi dla produktów regionalnych. Reszta oliw to w zasadzie to samo, czy kosztuje 10 zł czy 40 zł. Pokazywali kiedyś taki program na Planete, jak to produkują takie oliwy:)

41

Oprócz spożywania oliwy z oliwek można ja również wykorzystać jako naturalne maseczki czy pilingi do twarzy i ciała . Omijamy przy tym dodatkową chemie, barwniki które są w gotowych kosmetykach.

- kuracja przeciwzmarszczkowa: oliwę z oliwek możemy zmieszać z witaminą E w płynie (dostępna w małych buteleczkach w aptece). Nakładamy na całą twarz i szyję.

- oliwę z oliwek połączoną z ziarnami zbórz możemy także zastosować jako naturalny peeling do twarzy i całego ciała.

- maseczka ściągająca: mieszamy surowe jajko z oliwa z oliwek i dodajemy łyżeczkę mleka lub jogurtu.

- oliwa z oliwek w połączeniu z miodem może odżywić naszą cerę, jeśli ma skłonność do pękania i pierzchnięcia. To samo dotyczy ust.

Takich oliwkowych mikstur jest dużo w internecie.

Ja korzystam zamiennie (oliwa z oliwek lub olej z orzecha włoskiego - tłoczony na zimno )Każdy z nich ma inne właściwości a jak kojąco działa na skore, włosy , paznokcie .

42

Czyli jakie np? Można tu na forum chyba wpisać nazwy czy tam w jakiej sieci sklepów są dostępne, no nie?

43

Ja używam np. Sitia, Crete D.O.P firmy Gaea. Cena gdzieś w okolicach 40 zł za 0,5l. Generalnie wszystkie z tymi certyfikatami będą dobre, bo kary za fałszowanie takiej oliwy są bardzo wysokie, dlatego nie opłaca się jej fałszować. A kupuję ją w Piotrze i Pawle. W innych sklepach nie widziałem.

44

Oliwa super działa. Ja i moja rodzina stosujemy dietę śródziemnomorską i są efekty. Mąż dość fajnie obniżył cholesterol i zmniejszył dawkę leków na nadciśnienie. Ale właściwie całkiem zrezygnowaliśmy z masła. Rano - pieczywo polane oliwą.Pycha!
Tylko faktycznie trzeba mieć sprawdzonego dostawcę, który ma dobry certyfikowany produkt. Sfałszowanej oliwy (olej np.slonecznikowy z silnym aromatem oliwy, barwnikiem i niewielką ilością prawdziwej oliwy)  jest dużo na rynku a przodują w tym sieciówki i supermarkety. Niestety. Ja kupuję sprowadzoną bezpośrednio z  Hiszpanii lub Grecji, no i z certyfikatami, tłoczoną i przechowywaną w odpowiednich warunkach:)

45

Niedawno zakupiłam oliwę extra virgin Frantoi Cutera, podobno jedna z najlepszych na świecie (tak przynajmniej piszą w necie..). Mimo że do najtańszych nie należy, warto kupić. Wspaniały smak i aromat.

46

Używam oliwy frantoi cutrera też już od dobrych paru lat i szczerze mówiąc to nie wyobrażam sobie by zrobić teraz sałatkę z jakąś inną albo z olejem! Fuj.

47

busiu napisał/a:

Ohydna jest ta z supermarketu, natomiast taka "prawdziwa" jest przesmaczna!!! i nie ma nic wspolnego ze smakiem oliwy za 30 zl.

Posty [ 47 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024