Kiedy zaczyna się problem z alkoholem? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » TRUDNA MIŁOŚĆ, ZAZDROŚĆ, NAŁOGI » Kiedy zaczyna się problem z alkoholem?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 13 ]

Temat: Kiedy zaczyna się problem z alkoholem?

pytanie jak w temacie. kiedy poznać, że ktoś ma już problemy z alkoholem? dużo osób mówi, że nie musi pić gdy nie chcą i mogą w każdej chwili przestać, jednak piją dalej. Czy alkoholikiem jest osoba która pije dzień w dzień na umór wydając na to wszystkie swoje pieniądze? pytam bo znam wiele osób pijących bardzo często a na pytanie czy potrafia przestać odpowiadają,że tak jednak są to tylko słowa...

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Kiedy zaczyna się problem z alkoholem?

mojego kumpla kiedyś zgarnęła policja bo cos tam po pijanemu rzucał się do teściowej,a ma problem z alkoholem,na komisariacie powiedzieli mu że alkoholikiem jest już ktoś kto codziennie wypija jedno piwo- nie wiem jaka prawda w tym jest
ale napisze Ci jak to było z moja siostra,najpierw codziennie piwko,potem jedno było mało,potem zrobił sie czteropak,potem powody aby swidczyc o tym że ma problem z alkoholem  były takie że np.w każdym kacie mieszkania były poupychane butelki lub puszki po piwie,ludzie mi mówili ze kupuje za duzo piwa,że rozmawia z menelami,była w pewnym momencie tak beszczelna,ze gdy u mnie w domu odbywała się impreza rodzinna ona nie piła,ba ja juz wiedziałam o jej problemie więc bym nie pozwoliła na picie jej,ale ona poszła sobie posiedzieć do innego pokoju i tam wypiła sobie to piwo,po kryjomy,a puszki wrzuciła mi za szafę
oprzytomniała w końcu jak za dużo się wydarzyło z powodu jej picia

3

Problem pojawia sie wtedy, gdy alkohol zaczyna dyktowac inne aspekty czyjegos zycia.

Nie jest alkoholikiem ktos kto wypija piwko czy dwa dziennie, jezeli bez tego piwka tez moglby sie obyc i w sytuacji, gdy ma duzo roboty/ egzaminy/ zajmuje sie dziecmi czy po prostu przebywa z osobami niepijacymi, moze sobie odpuscic i priorytety odpowiednio ustawic.

Alkoholizm zaczyna sie wtedy, gdy chec wypicia drinka przerasta wszelkie racjonalne powody, kiedy ktos, chociaz wie, ze naraza sie na problemy zdrowotne, urazy, powodowanie klotni na tle picia, zwolnienie z pracy, zalamanie sie stosunkow z przyjaciolmi i rodzina, pic nie potrafi przestac. Alkohol zaczyna byc dla niego odsocznia od problemow i unikaniem odpowiedzialnosci za siebie i innych. Na przyklad, wraca po ciezkim dniu z pracy i zamiast obejrzec jeszcze raz papiery jakiegos projektu, ktory mu nie wychodzi (rozwiazac problem), postanawia wypic kilka kieliszkow wina- skutek jest taki, ze problem pozostaje nierozwiazany, a rano gosciu sie budzi z kacem i poczuciem winy, wiec...po alkohol siega nastepnego dnia. I kolo sie zamyka.

Oczywiscie ja nie mam tu na mysli jednorazowych kilku kieliszkow na imprezie czy kiedy czlowiek naprawde mial bitch dzien w pracy, tylko model zachowania, ktory zaczyna dominowac myslenie na codzien.

4

dziękuję za odpowiedzi smile a co jeśli ktoś pije tylko wtedy gdy ma pieniądze? a gdy ich nie ma jest spokojny i swoim zachowaniem nie wskazuje na to, że chciałby się napić?

5

Alkoholikiem może być człowiek, który pije raz w roku i może nim nie być osoba, która pije codziennie. Poszukaj w internecie informacji dotyczących symptomów choroby alkoholowej.

6 Ostatnio edytowany przez adlernewman (2012-10-12 14:33:23)

Zalezy. Jak nie pije ale ciagle mysli o tym "jednym" kieliszku, ja bym byla raczej ostrozna. Czlowiek bez problemow z alkoholem, jak nie ma piwa w domu (czy cokolwiek tam sobie popija czasem) nie zwraca na to uwagi. Co najwyzej sobie pomysli , jezeli zajrzy do lodowki "Och, nie ma..." i tyle, zamiast obsesyjnie o tym myslec.

Bylam z gosciem, ktory byl funkcjonujacym alkoholikiem, i miewal tak, ze nie pil przez pare dni wcale, ale potem przez dwa tygodnie na umor. Kiedy mial te swoje "dni trzezwosci" nigdzie nie mogl z domu wyjsc, bo jak tylko zobaczyl, ze ktos ma drinka, to mu hamulce od razu puszczaly. No, po prostu nawet do restauracji nie mozna bylo isc, nie wspominajac o tym, ze jezeli ja mialam ochote na gin i tonik (tak raz na tydzien) on mi urzadzal niesamowite awantury, kiedy sam "sie ograniczal". Jak mu mowilam, ze ma problem (i jego matka, i ojciec i koledzy...) to sie oburzal, ze on przeciez zadnym alkoholikiem nie jest bo potrafi przestac pic. Brzmi to smiesznie, gdyby tylko nie bylo to tragiczne.

I Wielokropek, jak zwykle, ma racje. Znam ludzi, ktorzy maja drinka po pracy codziennie, ale absolutnie nie mysle, ze sa alkoholikami, i tacy, ktorzy raz na rok z wozu spadaja i widac od razu, ze nie oni kontroluja alkohol, ale on nich.

7

majeczka22 napisał/a:

dziękuję za odpowiedzi smile a co jeśli ktoś pije tylko wtedy gdy ma pieniądze? a gdy ich nie ma jest spokojny i swoim zachowaniem nie wskazuje na to, że chciałby się napić?

To znaczy, że nie ma tak do końca problemu. Gdyż nałogowy alkoholik pożyczyłby pieniądze, sprzedał coś z domu. To osoba, która wie, że ma problem, ale nie taki ogromny by popadać w potencjalne długi. Zasada - nie mam na picie - nie piję różni od zasady - nie mam na picie, ale jednak piję.

8

Alkoholik to taki człowiek, który nie ma kontroli nad ilością wypijanego alkoholu. Wiem, bo jestem alkoholiczką, znaczy jeszcze mnie nie zdiagnozowano, ale tak mi się wydaje. Wygląda to tak, mogę nie pić, ale jak już się napiję to na pewno się upiję i do tego części poprzedniego dnia nie będe pamiętać.
Dlatego nie piję, bo nie umiem pić tak, żeby się nie upić

9

Ciężko jest stwierdzić gdzie leży granica pomiędzy alkoholizmem, a piciem kontrolowanym. Tym bardziej, że wiele osób sobie nie zdaje sprawy z tego, że są alkoholikami. To coś jak niezdiagnozowana choroba.

10 Ostatnio edytowany przez Bullinka (2012-10-13 19:42:30)

Jesli ktos nie potrafi normalnie funkcjonowac bez piwa czy drinka jest dla mnie alkoholikiem tzn:
-jesli w domu musi stac piwo/drink/wodka, bo trzeba od czasu do czasu, przez caly dzien je pociagac, to ta osoba jest w moim mniemaniu alkoholikiem,
-jesli ktos, co wieczor, aby usnac musi wypic drinka, jest dla mnie alkoholikiem,
-jesli w domu nie moze stac alkohol, bo zostanie wypity-od razu lub codziennie, po odrobinie, to osoba go pijaca jest dla mnie alkoholikiem,
-jesli nie potrafi przezyc dnia bez "lyka" w pracy, przed praca, po pracy, jest dla mnie alkoholikiem,
-jesli jakis czas nie pije a pozniej kilka dni, tygodni upija sie, jest dla mnie alkoholikiem,

Picie kontrolowane nie istnieje. Kazdy alkoholik uwaza, ze w kazdej chwili moze przestac pic.

Chyba, ze mowisz o wypiciu drinka czy innego alkoholu na imprezie, gdzie z gory zakladasz, ze wypijesz 1 czy 2 i tego sie trzymasz, nie dajac sie namowic na wiecej.

11

Niekiedy alkoholicy mają ciągi, potrafią kilka miesiecy nie tknąc alkoholu, a pozniej przez kilka tygodni czy tez miesiecy nie ma dnia by trzezwym być
Mialam w pracy takiego jednego delikentna ,2 miesiące pil, pozniej trzezwiał na wiele miesiecy,,chodzil do pracy,funkcjonowal normalnie, i za pól roku czy tam wiecej, ponownie ciag mu sie wlączał

12 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2014-11-18 21:38:36)

Mój mąż pije od 6 lat, wiele razy próbowałam namówić go na terapie...nie udało się...zmarł rok temu na marskość wątroby..bardzo długo się obwiniałam..popadłam w depresje. Dopiero terapia w poradni spam uzmysłowiła mi że to nie moja wina...nie chciał się leczyć...próbowałam wszystkiego..ale to on wybrał...zawsze jak nas coś niepokoi trzeba reagować. Jeśli nie jesteś pewna psycholog będzie potrafił określić ewentualny poziom uzależnienia.

Posty [ 13 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » TRUDNA MIŁOŚĆ, ZAZDROŚĆ, NAŁOGI » Kiedy zaczyna się problem z alkoholem?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024