Szwagierka podjudza teściowa - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELACJE Z PRZYJACIÓŁMI, RELACJE W RODZINIE » Szwagierka podjudza teściowa

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 15 ]

Temat: Szwagierka podjudza teściowa

Kochani. Jestem tak wściekła od wczoraj z powodu zachowania siostry mojego męża oraz teściowej. Mój mąż ma problemy w domu ze swoją matką, która niestety w żaden sposób nie potrafi zrozumieć problemów swojego syna. Wczoraj pierwszy raz sama poszłam do teściów (jesteśmy małżeństwem od 2 miesiecy, 2 lata razem, ale jakoś nie zdarzało się aby była u jego rodziców sama). Jestem pierwszą dziewczyną mojego męża (ma 28 lat. Całe życie matka mu mówiła, że ma sobie tylko jednej jedynej szukać. No i tak zrobił). Podczas rozmowy postanowiłam powiedzieć co boli mojego męża, nawiązać rozmowę i stać się impulsem do wspólnych rozmów na temat emocji, z którymi ł. (mój mąż) już sobie nie radzi. Czuje się pokrzywdzony przez zachowania swojej matki, która nie dość, że ma menopauzę i mimo zaleceń lekarza nie bierze leków, jest jeszcze podjudzana przez swoją córkę (siostrę ł.). Wczoraj się dowiedziałam, że jego siostra do tego stopnia nie może mnie zdzierżyć, że wkurza ją nawet to w którym miejscu w ich domu usiądę. To i wiele innych rewelacji dowiedziałam się od matki ł. Matka ł. niestety często wyje, że jej synek nie bedzie jej odwiedzał, tak wiec przynajmniej raz w tygodniu mój mąż do niej jeździ lub razem jeździmy. Dowiedziałam się, że właśnie siostra ł. opowiada matce jak to synka na manowce wyprowadzę, jaka to zła jestem itd. że matka sama zostanie. Oczywiście siostrunia jest wtedy wychwalana pod niebiosa.
Miesiąc przed ślubem wynajęliśmy mieszkanie, wszyscy o tym wiedzieli, wpłaciliśmy kwotę i postanowiliśmy wziąć tylko to co niezbędne zakładając, że dostaniemy kredyt i kupimy coś swojego. Rodzice ł. wyjechali wtedy na tydzien na wakacje (wiedzieli o mieszkaniu i o tym, że wszytsko juz załatwione). I nagle coś pieprznęło matkę ł. i zaczęła wyć i wrzeszczeć na nas oboje, że jakim prawem jej takie coś robimy. Okazało się, że siostrunia maczała paluchy i naopowiadała matce jak to ł. się chyłkiem z domu wyniósł, że prawie gołe ściany zostawił (co oczywiście jest kłamstwem, bo on i ja wzięliśmy tylko kilka rzeczy do ubrania na zmianę i ręczniki). Mimo, że byliśmy zdenerwowani przed ślubem, dołożyły nam jeszcze od siebie.
Ł. jest niczym chłopiec do bicia, który ma robić tak jak one chcą, a kiedy odmówi robią z niego potwora.

Doradźcie mi co ja mam robić, skoro podczas rozmowy tak mnie wyprowadzają z równowagi i przekręcają kota ogonem? Nie chcę się z nimi kontaktować, ale co ze świętami? Co dalej?

Czy ktoś był w podobnej sytuacji?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Szwagierka podjudza teściowa

Moją uwagę przykuło to zdanie:

blondynka26 napisał/a:

(...)Podczas rozmowy postanowiłam powiedzieć co boli mojego męża, nawiązać rozmowę i stać się impulsem do wspólnych rozmów na temat emocji, z którymi ł. (mój mąż) już sobie nie radzi.(...)

Dlaczego?
Ze względu na sposób traktowania mężczyzny oznaczonego literą "ł."
Mało, że jego matka stosuje wobec niego szantaż emocjonalny, to jeszcze jego żona załatwia jego sprawy poza jego plecami. Te dwie, odmienne, metody powodują jedno: ubezwłasnowolnienie "ł."

blondynko26,
nie bronię ani Twej teściowej, ani Twej szwagierki. Bronię Twego męża. Bronię jego prawa do stanowienia o sobie.

3

przeciez nie napisałam, że dobrze zrobiłam. sytuacja ciągnie się od wielu miesięcy, a nikt nie chce rozmawiać, chciałam sie zwrócić do niej o pomoc i wyszło jak wyszło.

4

blondynka26 napisał/a:

przeciez nie napisałam, że dobrze zrobiłam. sytuacja ciągnie się od wielu miesięcy, a nikt nie chce rozmawiać, chciałam sie zwrócić do niej o pomoc i wyszło jak wyszło.

Ale o co chodzi właściwie? Twój dorosły mąż ma problem, że mamusia go nie kocha? Czy że kocha go za bardzo?
Nie rozumiem tej sytuacji... Szwagierka nakręca teściową, a ta wyje, że ją synek zostawi, tak? No ok. Ale dalej nie rozumiem problemu...

5 Ostatnio edytowany przez nika29 (2012-10-05 21:10:57)

czy szwagierka ma rodzinę? czy to panna? w obu przypadkach zle, ze opowiada na ciebie. zostawi mamusię? wziął ślub po to, aby wlasnie ją zostawic.
poszukaj tematu"nienawisc bratowej" jest na tej stronie wystarczy kliknąć relacje z przyjaciółmi, relacje w rodzinie, w spis treści, ostatni wpis mój z 9 września. :>
przerabiałam

6

Zaraz, zaraz. Piszesz teściowa to, szwagierka tamto. A gdzie w tym wszystkim jest Twój mąż?
Jakie on ma stanowisko w tej sprawie?

7

Blondynka26 musisz powiedzieć swojemu "ł" żeby wziął sprawy w swoje ręce. Bo poprzez wasze gierki, to on ucierpi najbardziej i Ty pewnie także.

8

Lydia odpowiedź ł: "nie bo matka w histerię wpada i nie idzie z nią rozmawiać, więc lepiej w ogóle nie mówić".
nika29 - panna, ma chłopaka, ale on nie chce się wiązać
rebel - mój mąż ma dosyć histerii matki, ale nie potrafi ich rozwiązać. (histerie podjudza też jego siostra). W efekcie ona wyje, a on próbuje "ratować" tę wyjącą matkę.

9

Na wycie i histerie reagujemy identycznie, niezależnie od wieku histeryka - ignorujemy. Rodziców odwiedzamy i pomagamy kiedy jest taka konieczność (w miarę własnych możliwości i oczywiście pamiętając, że to małżonek i realne potrzeby własnych domowników są najważniejsze). Ale przede wszystkim żyjemy własnym życiem, we własnym domu, nie mieszając się w prymitywne manipulacje, a jeśli to niemożliwe odcinamy się od manipulanta. Takiej nauki na przyszłość udzielił mi ktoś mądry, jak jeszcze nie planowałam nawet dorosłości i zakładania własnej rodziny. Ale jako dorosła tego się trzymam i póki co dobrze na tym wychodzę.

10

Kobieto, nie wiem...trzeba było patrzec za kogo wychodzisz za mąż, bo widac, że mąż umywa ręce.

BTW: po co tak bardzo przejmujesz się tymi 2 kobietami? Nie masz własnych problemów? Własnego życia?
Nie mieszkasz z nimi, więc o co chodzi.
Dla mnie zasada jest prosta - nie lubię kogoś = omijam szerokim łukiem.

11

blondynka26 napisał/a:

Doradźcie mi co ja mam robić, skoro podczas rozmowy tak mnie wyprowadzają z równowagi i przekręcają kota ogonem? Nie chcę się z nimi kontaktować, ale co ze świętami? Co dalej?

Przecież nie musiecie razem spędzać świąt. Jeśli jedziecie w odwiedziny, to razem. Rozmawiaj na neutralne tematy, nie daj się wciągnać w dyskusje na tematy osobiste. Ucinaj od razu: to nasza osobista sprawa, nasza decyzja, tak postanowiliśmy. Nie wtajemniczaj ich w Wasze problemy. Zaczepki ignoruj. W końcu im się znudzi.
I przestań się nimi przejmować. Żyj swoim życiem, nie myśl o nich, o tym co powiedziały, jak się zachowały. Szkoda Twojego czasu.

12

Merredithhh napisał/a:
blondynka26 napisał/a:

Przecież nie musiecie razem spędzać świąt. Jeśli jedziecie w odwiedziny, to razem. Rozmawiaj na neutralne tematy, nie daj się wciągnać w dyskusje na tematy osobiste. Ucinaj od razu: to nasza osobista sprawa, nasza decyzja, tak postanowiliśmy. Nie wtajemniczaj ich w Wasze problemy. Zaczepki ignoruj. W końcu im się znudzi.
I przestań się nimi przejmować. Żyj swoim życiem, nie myśl o nich, o tym co powiedziały, jak się zachowały. Szkoda Twojego czasu.

Dokładnie tak samo uważam. Miałam w przeszłości trochę podobną sytuację i tylko nie dyskutowanie z teściową i szwagierką na osobiste tematy, zajęcie się swoim życiem i mieszkanie osobno, da ci możliwość odcięcia się od nich i trochę oddechu od tego "cyrku". Porozmawiaj z mężem. co on o tym wszystkim sądzi. Przecież nie możecie tak żyć!

13

Blondynka, powiedz swojemu mężowi, że jeśli ma problemy emocjonalne, to niech pójdzie do psychologa o tym porozmawiać. Ty nie próbuj załatwiać ich za niego, bo działając w ten sposób niczym nie różnisz się od jego matki.

Powiem tak jak nocnalampka - histeryk potrzebuje widowni. Ignorowanie wycia histeryka daje rezultat, gdy histeryk ma lat 3 i 53. Więc nie reagujcie na wycie i tyle.

Mieszkacie osobno i zajmijcie się swoim małżeństwem, nie matką i szwagierką.

Spędzanie razem świąt nie jest przymusowe. W sytuacji, którą opisujesz nawet lepiej będzie, gdy na święta wyjedziecie, albo zrobicie je sobie sami. Może być magicznie, bo to Wasze pierwsze święta w małżeństwie.

14 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2013-01-19 20:48:05)

u mnie jest trochę inaczej. teściowa ok ale szwagierka które jest panną już nie. mieszkamy osobno szwagierka nigdy nie interesowała się nikim poza sobą. nie ma dzieci. kiedy moja córka skończyła 13 lat ciocia postanowiła kupić jej telefon i pisać sms-y - i dzwonić. nie do nas tylko kontaktowała się z córką. odesłałam telefon mówiąc, że nie ustaliła tego z nami. obraziła się oczywiście. jak to z dorastającą córką bywało różnie - trzaskanie drzwiami kłopoty wieku dorastania. i to wykorzystuje szwagierka - nie mówi że córka nie ma racji tylko słucha i "szczerze współczuje". innymi moimi dziećmi raczej się nie interesuje. czasem coś kupi. na jednej imprezie imieninowej usłyszałam że moja córka jest podobna do szwagierki. teść jak żył czasem mówił do mojej córki - córeczko. szwagierka mnie unika jak ognia. jak czasem jedziemy do teściowej to szwagierka idzie do swojego pokoju z moją córką i tam siedzą .mój mąż uważa że się czepiam, i że nie ma problemu. a dziecko po zwykłej awanturze, jaką ma się czasem z matką/ nie chce się uczyć do matury/ powiedziało cioci, że wolałaby żeby szwagierka była jej mamą. oczywiście szwagierka nie trzymała tego długo w tajemnicy i mi to powiedziała. czy ja się czepiam? dziecko mi odbija ode mnie. dodam że jest typem człowieka - mi się należy. życia nie umiała sobie ułożyć to teraz w nasze włazi. wykorzystuje dorastanie mojego dziecka i stawia sie w pozycji tej lepszej. mieszka z teściową i ma ok 38 lat.napiszcie co mam robić.

jak człowiek jest zakochany nie zastanawia się. liczy na szczęście. a trzeba przyjrzeć się ukochanej rodzince przyszłego męża. teraz nie miałby u mnie szans on chce mieć spokój a swojej siostrze nic nie powie bo by się jeszcze obraziła.

Posty [ 15 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELACJE Z PRZYJACIÓŁMI, RELACJE W RODZINIE » Szwagierka podjudza teściowa

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024