Szczepionka przeciwko HPV - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Szczepionka przeciwko HPV

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 25 ]

Temat: Szczepionka przeciwko HPV

Sa szczepionki przeciwko temu wirusowi co o tym sadzicie??lekarz mi mowil ze narazie sa drogie i malo o nich wiadomo a poza tym taka szczepionka ma pewne granice wiekowe czyli mozna ja robic od pewnego wieku do ewnego wieku a to minimum to dopiero po 20.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Szczepionka przeciwko HPV

Z tego co wiem szczepionki kosztują po 500 zł każda no i sumie cykl szczepień trwa pół roku;  szczepionka chroni przed zakażeniem wirusem HPV co najmniej przez pięć lat. No czyli wypada co kilka lat wydawać 1500zł!!!U nas dostępna jest szczepionka  Silgard. Ja jestem za szczepionkąale jest zdecydowanie za droga i tu ukłony w stronę państwa by dofinansowywało szczepienia!!!Mnie na ten moment nie stać, i nawet jakby było to pewnie wolałabym pienądze wydac na coś innego!!!

3

Lepiej zapobiegać niz leczyć, a zamiast szczepionki może też nas uchronić od HPV prezerwatywa, to na pewno tańsze rozwiązanie smile

4

No moze ale w 50% bo alo gumka peknie albo nie tego nigdy nie wiadomo i mozna miec pecha...

5

Wypadałoby pamietac ze wirusem mozna sie tez zarazic laem np. w publicznej toalenie przy sprzyjających warunkach. to sa ekstremalne sytuacje ale sie zdarzają.
Szczepionka jest faktycznie droga, ale slyszalam ze niedlugo ma wejsc na rynek polski odpowiednik, znacznie tanszy smile

6

mi lekarz tez zaproponowal tą szczepionkę.Obecnie kosztuje 1200zl ale jak sam powiedzial nie daje ona 100% pewnosci,że uchroni mnie przed rakiem.Jeśli chodzi o życie to byłabym skłonna poddać się szczepieniu,ale że co 5 lat się ją powtarza?tego to nie słyszałam.Muszę się bardziej doinformować przy kolejnej wizycie u mojego ginekologa

7

30 kwietnia idę do swojego lekarza na wizytę w sprawie tej szczepionki. Nie słyszałam ani nie wyczytałam w ich broszurach, że szczepionkę trzeba powtórzyć po 5 latach.
Wiem, że przyjmuje się 3 dawki szczepionki, w Szczecinie każda dawka to koszt 520 zł. Drugą iniekcję robi się po 2 miesiącach, trzecią po 6 mies. od podania pierwszej dawki.
W krajach zachodnich, takich jak Dania, szczepienie jest refundowane.
Szczepionkę podaje się chłopcom w wieku 9-15 lat i kobietom w wieku 9-26 lat. Najskuteczniejsza jest u dziewic, ponieważ z założenia nie miały one kontaktu z żadną z 4 form wirusa HPV, przeciwko którym skierowana jest szczepionka, ale lekarze zapewniają, że warto się szczepić będąc aktywną seksualnie, bo mało która kobieta zetknie się ze wszystkimi typami wirusa od razu.
Rzeczywiście w przypadku kobiety, która nie miała kontaktu z wirusem HPV skuteczność to 70% - ponieważ właśnie taki odsetek zachorowań na raka szyjki macicy wymaga obecności wirusa HPV, by się rozwinąć.

Na razie sama mam mnóstwo pytań i jak tylko będę wiedziała coś więcej po wizycie, na pewno się tym z Wami podzielę smile

8

Jak napisała yvette, ograniczeń wiekowych, zwłaszcza tych "minimalnych" praktycznie nie ma, jednak najlepszym wydaje się wiek pomiędzy okresem dojrzewania a inicjacją seksualną. Wtedy zazwyczaj kobieta nie jest jeszcze zarażona wirusem, dlatego skuteczność jest największa.
Tak na prawdę nie wiemy kiedy się zarażamy, może to być niezależne od stosunków płciowych, gdyż wirusy HPV przenoszą się przez kontakt, nie drogą seksualną. Dlatego prezerwatywa nie chroni przed zakażeniem! Owszem, zmniejsza ryzyko, gdyż powierzchnia kontaktu jest ograniczona, ale nie wyklucza zakażenia.
Szczepionka jest droga, głównie dlatego, ze jest nowa i jej wypuszczenie na rynek jeszcze nie zwróciło się producentom. Przypuszczam, że z czasem będzie coraz tańsza. Ja płaciłam niecałe 500 zł za 1 dawkę, gdyż są apteki gdzie zniżki powyżej 200zł za zakupy sięgają nawet 10%, a to w tym przypadku dużo. Proponuję poszukać takich aptek.
Co do doszczepiania to najprawdopodobniej będzie potrzebne za około 5 lat, tak jak pisałyście, ale to jeszcze nic pewnego, bo doświadczalnie okaże się, ile przeciwciała będą się utrzymywały w ciele zaszczepionych kobiet (w przypadku wirusów zapalenia wątroby okazało się, ze utrzymują się dłużej niż przypuszczano pierwotnie). Nawet gdyby,  to już nigdy nie będzie 1500zł, bo doszczepiamy się zawsze 1 dawką.
Jeżeli chodzi o skuteczność - trudno jest na razie o niej mówić. Jest to zapobieganie dysplazji wysokiego stopnia i rakowi szyjki macicy, które spowodowane są obecnością wirusa w komórkach. Bardzo dużemu odsetkowi nowotworów szyjki macicy towarzyszy obecność wirusa, dlatego wiąże się z nią duże nadzieje na ograniczenie zachorowalności. Jak do tej pory jest to niesamowicie duże osiągnięcie, bo jej przyjęcie oznacza ZAPOBIEGANIE a nie wczesną diagnostykę. A to w nowotworach jest praktycznie niespotykane.
Wiem, że koszty są duże, ale w miarę możliwości finansowych szczepionkę polecam. Owszem, za 1500zł można gdzieś pojechać, ale co będzie jeżeli nowotwór stanie nam na przeszkodzie? Wtedy ani ta, ani kolejne wycieczki nie będą już takie same. Nasze życie nie ma ceny. Według mnie to wspaniale, ze dzisiejsza farmakologia i medycyna pozwala nam je ochronić, chociaż w tak niewielkim stopniu.

9

Przed zaszczepieniem wszystkim paniom które miały kontakt z narzadami płciowymi innej osoby polecam test na HPV (wrzucenie w google da Wam adrsy gabinetów).
Szczepionka jest dobrym rozwiązaniem także dlatego, że ostatnio lekarze odkrywają, że wirus HPV może przyczynić się do powstawania niektórych typów raka przełyku i odbytu. Jak się nie trudno domyslić zarażenie występuje odpowiednio przy seksie oralnym i analnym. Nie wiadomo jeszcze czy szczepionka pomoże i przy tych typach raków, ale wiele na to wskazuje.
Niezależnie czy się zaszczepisz czy nie chodź regularnie na cytologię.

10

Odświeżam temat. Kobiety, czy szczepicie się na HPV?

11

Żaden ze mnie autorytet, my z żoną juz jestesmy na to za starzy, od 20 lat wymieniamy sie wzajemmie wyrusami i bakteriami, niemniej stoję przed decyzją o szczepieniu nastoletniej córki. Przypudzczalnie sie na takie szczepienie dla niej zdecydujemy ale każdy/każda musi sam to przemysleć. Są w Europie kraje na zachód od Polski gdzie nie tylko dziewczynki ale i także 9 letni chłopcy mają takie szczepienie wsród obowiązkowych.

12

foggy napisał/a:

Żaden ze mnie autorytet, my z żoną juz jestesmy na to za starzy, od 20 lat wymieniamy sie wzajemmie wyrusami i bakteriami, niemniej stoję przed decyzją o szczepieniu nastoletniej córki. Przypudzczalnie sie na takie szczepienie dla niej zdecydujemy ale każdy/każda musi sam to przemysleć. Są w Europie kraje na zachód od Polski gdzie nie tylko dziewczynki ale i także 9 letni chłopcy mają takie szczepienie wsród obowiązkowych.

Tak? To wymień te kraje. Ohydna propaganda. Tfu.

13

Takie szczepionki powinny być zawsze do wyboru dla człowieka. W końcu mamy demokrację !

14 Ostatnio edytowany przez foggy (2018-11-16 12:33:02)

uzytkownik444 napisał/a:

Według wikipedii w 2017 roku w 77 krajajch szczepienie przeciw HPV został włączone do szczepien rutynowych.
https://en.wikipedia.org/wiki/HPV_vaccine#Europe
W Austrii szczepieni są chłopcy w wieku 10-12 lat a w UK chłopcy 9-15 lat od lipca tego roku także:
https://www.gov.uk/government/news/hpv- … in-england
Watpliwości jakie wywołują szczepienia są na całym świecie, choćby w Danii:
http://www.who.int/features/2018/hpv-va … enmark/en/
-------------
if science is too hard try religion

15

foggy napisał/a:
uzytkownik444 napisał/a:

Według wikipedii w 2017 roku w 77 krajajch szczepienie przeciw HPV został włączone do szczepien rutynowych.
https://en.wikipedia.org/wiki/HPV_vaccine#Europe
W Austrii szczepieni są chłopcy w wieku 10-12 lat a w UK chłopcy 9-15 lat od lipca tego roku także:
https://www.gov.uk/government/news/hpv- … in-england
Watpliwości jakie wywołują szczepienia są na całym świecie, choćby w Danii:
http://www.who.int/features/2018/hpv-va … enmark/en/
-------------
if science is too hard try religion

Z twojej tabelki wynika, że obowiązkowe są w Macedonii i Grecji. Na zachodzie bez zmian....

16

Jesteś pewien, że przeglądałeś te same tabelki ?
Nie wiem co miałeś z geografii, ale sądzę, że drobne kłopoty, skoro utrzymujesz, że min. Austria, Dania, Finlandia, Islandia, Irlandia, Luksemburg, Holandia, Portugalia, Hiszpania, czy Szwajcaria nie są na zachodzie.
Czemu ma służyć atak na foggy'ego który przytacza informacje z wiarygodnych źródeł ?
Zadaj sobie chociaż tyle trudu, żeby zapoznać się z danymi o które sam prosiłeś, zanim się na ich temat wypowiesz.

17

Odswiezam temat...  Czy ktos moze szczepil dziecko albo sam poddal sie szczepieniu? Czy wystapily skutki uboczne???

18

Właśnie poczytałem o tej szczepionce , dotyczy to też innych szczepień.
,,Nie szczepi się dziewczynek nadwrażliwych na substancje czynne."
Nikt z lekarzy nie chce robić takich badań . Szczepienie odbywa się tylko na podstawie sprawdzenia temperatury ciała,  obejrzenie gardła i osłuchaniu.  Stosowanie się do karty charakterystyki szczepionki jest nie stosowane , zresztą nikt o niej nie wspomina. Jest wielkie oburzenie jak człowiek pyta o takie rzeczy.

19

Dzieki Morfeusz smile) , czytalam ten artykul, takze wiele innych i informacje sa sprzeczne, przewazaja jednak chyba te pozytywne...
Moze ktos jednak mial stycznosc ze szczepionka w realu i moglby cos dodac?

20

Cześka,  podeślę Ci coś jeszcze . Daje to mocno do myślenia.  To co się działo w Dani daje do zastanowienia odnośnie tej szczepionki . Pomyśl jeszcze,  szczepienie 9 latkow , dziewczyny 11-12 lat . Działanie szczepionki 5-6 lat . Czy ma to sens?

21

... chyba jest wiecej artykulow na nie, fajnie byloby uchronic je przed chorobami ale tak sie nie da, sprzedaja obietnice chyba .. bede musiala pilnowac by sie regularnie badaly i tyle bo szczepionka zabezpiecza rzekomo tylko na kilka lat i przed kilkoma typami wirusa a jest ich sporo..

22

Ja zaszczepilam moją córkę jako nastolatkę. Wcale nie trzeba było czekać do 20 roku.
Szczepionki są drogie, ale skuteczne.
Szczepionki się nie powtarza co 5 lat. Ta szczepionka jest całkiem inna od tych, które my dostajemy. Ta na HPV jest specjalnie hodowlana i zaczyna działać od momentu wszczepienia. Jest dość bolesna, ale do przeżycia

23

WiolaK napisał/a:

Ja zaszczepilam moją córkę jako nastolatkę. Wcale nie trzeba było czekać do 20 roku.
Szczepionki są drogie, ale skuteczne.
Szczepionki się nie powtarza co 5 lat. Ta szczepionka jest całkiem inna od tych, które my dostajemy. Ta na HPV jest specjalnie hodowlana i zaczyna działać od momentu wszczepienia. Jest dość bolesna, ale do przeżycia

W najlepszym przypadku skuteczność 80% , czy w antykoncepcji pozostawiłabys sobie te pozostałe 20 % jako pewność,  że będzie wszystko ok?

24

Violak, czy to ta szczepionka na G? Ile czasu minelo odkad zaszczepilas corke?? Oprocz bolu czy wystapily jakies inne skutki uboczne, skarzyla sie na cos?? 3 dawki czy 2??

25

Morfeusz, ale zawsze lepsze 80% skutecznosci niz 0...
Szczepionka to nie antykoncepcja przeciez. Ciężko ocenic tak naprawdę skutecznosc, bo jest dla nas w miarę nowym rozwiązaniem.

Posty [ 25 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Szczepionka przeciwko HPV

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024