Przyjaźń ma wpływ na ważne relacje w życiu. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Przyjaźń ma wpływ na ważne relacje w życiu.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 14 ]

Temat: Przyjaźń ma wpływ na ważne relacje w życiu.

U ludzi, którzy nie mają przyjaciół, obserwuje się zmniejszoną zdolność przeżywania jakiejkolwiek miłości.

Mają oni tendencję do zawierania licznych małżeństw, zrażania do siebie innych członków rodziny, często też borykają się z kłopotami w pracy zawodowej.

Z drugiej strony ci, którzy nauczyli się kochać swoich przyjaciół, przeżywają długie i przepełnione szczęściem małżeństwa, dobrze współżyją ze współpracownikami i potrafią cieszyć się swoimi dziećmi."

Alan Loy McGinnis - psycholog, autor książki

Jak myślicie czy to prawda ?????????????????????

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez Marzenixx (2009-04-07 22:28:48)

Odp: Przyjaźń ma wpływ na ważne relacje w życiu.

myslę ze jest w tym dużo prawdy...   tylko niezgodze sie z tą zmniejszoną zdlonością przezywania jakiejkolwiek miłości....

tylko czasami warto zadać pytanie dlaczego ten ktoś nie ma przyjaciół....

3

Ja mam na ten temat całkiem inne zdanie , przyjaźń jest czymś pięknym , ale nie zmienia to faktu, że ludzie są podli i ranią nas właśnie w tym momencie kiedy potrzebujemy ich wsparcia . Nie zgodzę się z tym , że gdy się nie ma przyjaciela jest się nie przyjemnym dla swojej rodziny , bo to przecież ta rodzina jest największym skarbem,  który posiadamy, to oni są najlepszymi przyjaciółmi .

4

czy ja wiem? Mam bardzo malo przyjaciol...takich prawdziwych....
bo gdy bardzo ich potrzebowalam,to ich nie bylo....i dobrze,bo
teraz juz wiem kto tak naprawde zasluguje na moja przyjazn.
Aczkolwiek przyjazn jest bardzo wazna,bo od przyjazni do
milosci to juz krotka droga.Przyklad:najlepsza przyjaciolke
traktujemy jak siostre,a jak poznajemy faceta,najpierw go lubimy,a
pozniej.....jest jakies glebsze uczucie;)

5

Ja się zgadzam w pełni, że przyjaźń jest czymś niezastąpionym i nadającym pozytywnych barw naszemu życiu smile to, czy ludzie mają wielu przyjaciół czy tylko jednego to już chyba zależy od indywidualnych preferencji. a co do badań to być może jest tak, że te osoby które nie miały przyjaciół miały jakieś problemy z tworzeniem i utrzymaniem relacji interpersonalnych i one też wpływały negatywnie na przyszłe małżeństwa tych osób. W końcu w małżeństwie też istnieje przyjaźń między małżonkami, tylko całe szczęście, że nie tylko smile

6

Ja bym na to spojrzała inaczej. Osoby szczęśliwe i spełniające się w małżeństwie potrafią się otworzyć na swojego partnera. Obdarzają uczuciem i są nim obdarzani. Wtedy czerpią radość i siłę ze swojego małżeństwa. Potrafią tym samy tworzyć bliskie związki z innymi ludźmi i mają wielu przyjaciół.

7

ci,co mowia ze sa zdolni zyc bez przyjazni oszukuja samych siebie..a z tymi relacjami?cos w tym jest..chociaz nie tak do konca...

dzis niestety wiele osob szasta slowem przyjazn..deklaruje ja a nie dotrzymuje -bycia przyjacielem..tylko prawdziwych przyjaciol WSZYSTKIM ZYCZE

8

Jasne, że przyjaźń ma wpływ na późniejsze małżeństwa. Według mnie: mieć przyjaciela to znaczy znać jego wszystkie wady i zalety, a mimo to dalej go lubić. A w miłości jest bardzo podobnie. smile

9

A ja nie mam przyjaciol i jest mi z tym zle.
Znajomych jest pelno ale kogos bliskiego,kto by sie czasem zainteresowal moim losem-zero.
Z czego to wynika?Mialam kiedys przyjaciolke,ktora mnie zranila i jakos boje sie bez reszty zaufac innym,aby nie byc np obiektem plotek.

10

zranienie w przyjazni..brak zaufania..tak to bardzo czesto nas spotyka..i ja mialam tak ze moje zaufanie ktos zawiodl..ale..nie stracilam przez to zaufania do ludzi calkiem..bo z jednej strony nieufnosc,z drugiej..zycie jest zbyt krotkie by nie ufac nikomu..a plotki?sztuka jest nie zwracac na nie uwagi..wogule zycie to sztuka.pozdrawiam

11

Przyjaźń..jest ważna, ale prawdziwych jest bardzo mało.. miałam kogoś, kto był dla mnie przyjacielem, ale kiedy w życiu mojej "Przyjacióki" pojawił się facet ważne przestały być moje potrzeby jej obecności. Miałam chwile załamania, kiedy myślałam nawet o najgorszym to ona potrafiła przyjść do mnie ze swoim facetem i na moich oczach pieścić się znim!!!! A ja akurat wtedy rozstałam się z miłością mojego życia:(

12

przyjaciolka przychodzaca ze swym chlopakiem,sciskajaca sie na kanapie itp..swiadczy to o tym ,ze nie dojrzala ona do roli bycia przyjaciolka

13

Przyjaźń daje początek wszystkiemu i wszystkiego smilewink Od przyjaźni wszystko sie zaczyna smile ja nie mogla bym żyć bez przyjaźni  przyjaciół.
Ale przyjażń to ciężka praca smile
O przyjaźni sie nie mowi- ONA POPROSTU JEST big_smile

Posty [ 14 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Przyjaźń ma wpływ na ważne relacje w życiu.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024