może ktos byl w podobnej sytuacji ???? mogę stracic alimenty ??? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » może ktos byl w podobnej sytuacji ???? mogę stracic alimenty ???

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

Temat: może ktos byl w podobnej sytuacji ???? mogę stracic alimenty ???

Jestem samotną matką, wychowuję 17,5 - letniego syna Jakuba. Mam przyznane sądownie na niego alimenty od jego ojca, których on jednak nie płaci, więc dostaję je z Urzędu Miasta, Wydziału Alimentów. Mam tez przyznane sądownie alimenty od teściów (świadczenie alimentacyjne od teściów pobierane jest przez Komornika). Obecnie jestem z kimś związana, z kimś z kim spodziewam się dziecka. Do końca września muszę złożyc papiery do Urzędu Miasta, w celu otrzymania zasiłku rodzinnego oraz zasiłku alimentacyjnego na syna Jakuba. Moje pytanie brzmi czy jest to zgodne z prawem. Czy nadal mam status osoby samotnej, skoro jestem w ciąży? Za 2 miesiące urodzę dziecko, za jakieś pół roku, gdy syn skończy 18 lat zamierzamy się pobrac z partnerem. Czy dla Urzędu Miasta nie będzie dziwne, gdy za 2-3 miesiące będę składała papiery na rodzinne dla drugiego dziecka i becikowe? Syn się uczy i chciałabym żeby nadal otrzymywał alimenty zarówno od swego ojca tzn. z Urzędu Miasta oraz od dziadków. Może najpierw przepisac zasiłek alimentacyjny z Urzędu Miasta na syna, ale jak to zrobic jeśli chodzi o dziadków? Poinformowac tylko komornika, że syn stal się pełnoletni i że teraz on ma je otrzymywac? Chciałabym żeby wszystko było zgodne z prawem. Obecnie ja nie pracuję, nie mam stałych dochodów. Mieszkam z partnerem i synem razem w mieszkaniu partnera, ale adres zamieszkania mam u rodziców, taki jaki podaję w różnych instytucjach i urzędach od zawsze od kiedy się rozwiodłam. Po ślubie chcielibyśmy z partnerem zameldowac mnie i syna właśnie u partnera. Nie wiem czy przysługują mi alimenty na syna od teściów jeśli mam już "nową" rodzinę chociaż nie sformalizowaną? Może będę musiała je oddac?
z góry dziękuję za pomoc Agnieszka

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: może ktos byl w podobnej sytuacji ???? mogę stracic alimenty ???

Niezależnie jakie teraz złożyłaś/złożysz wnioski, to z chwilą urodzenia dziecka zmieni się skład waszej rodziny( Ty+partner+Kuba+noworodek).
I z takiego składu rodziny będą wyliczane dochody. Meldunek nie ma tu znaczenia. Jak również to, czy jesteście małżeństwem czy nie. Nie będziesz już samotną matką...tym bardziej, że nie myślisz o rozstaniu z partnerem(sposobem na utrzymaniu statusu jest zasądzenie alimentów od partnera).

Jeśli chodzi o Jakuba...
Chłopak w chwili uzyskania pełnoletności staje się pełnoprawnym obywatelem. Od tego momentu sam siebie reprezentuje...w sądzie, u komornika, w urzędzie. Do niego będzie kierowana korespondencja i pieniądze.
Jednak skład waszej rodziny pozostaje taki sam bez względu na to czy to Kuba będzie składał wniosek na FA, czy Ty złożysz wniosek na rodzinne na dzieci.

3 Ostatnio edytowany przez sashasin (2012-10-01 21:42:41)

mysle ze nie bedzie takiego problemu. Moja mama wziela slub,urodzila dziecko a ja starsza corka innego mezczyzny caly czas mam alimenty nie zaleznie od tego ze jest mezatka itp.,a mama pobiera rodzinne tez wiec zadnego problemu nie ma,a jezeli chodzi o dziadkow to nie wiem jak to dziala niestety.

4

W świetle ustawy o swiadczeniach rodzinnych nie byłaś matką samotnie wychowujacą dziecko, nie otrzymywałaś dodatku z tytułu samotnego wychowywania dziecka w wys.170,00 zł. Status taki mają kobiety które mają dzieci nieuznane przez ojca, czyli ojciec nn, albo gdy ojciec dziecka nie żyje. Kobiety które mają zasądzone alimenty mimo, ze wychowują dzieci przeważnie same, lub z nowymi partnerami nie są matkami samotnie wychowującymi dzieci.
W Twoim przypadku wygląda to tak: gdy urodzisz dziecko to musisz dopisać je do składu rodziny w funduszu alimentacyjnym i świadczeniach rodzinnych oraz dopisać konkubenta i dołączych wszystkie dokumenty związane z jego dochodami..tj...zaświadczenie z US o dochodach za rok 2011 i jeśli dziecko przyjdzie na swiat przed końcem okresu zasiłkowego 2011/2012 w świadczeniach rodzinnych to też za rok 2010, wszystkie PITy partnera za ten okres i reszte brakujących dokumentów zależnie od sytuacji zawodowej. Pozdrawiam

5

Dodam jeszcze , że alimenty p[rzyznawane są na osobę uprawnioną czyli na syna, a tylko wypłacane były Tobie, gdy syn będzie pełnoletni moze otrzymywać świadczenia na np swoje konto, ale do uzyskania pełnoletności to Ty jestes wnioskodawcą. Komornik wie kiedy dzieci uzyskuję pełnoletność i on też przypisuje zadłuzenie ojca dziecka do dziecka, bo Ty jesteś tylko opiekunem małoletniego, a alimenty przyznane są na syna, wiec nawet alimenty od dziadków należą się mu bez względu na Twoją sytuację rodzinną. Jeśli kwalifikujesz sie z dochodów to możesz brać świadczenia z FA na syna, oraz kasę od dziadków dopóki sąd nie zniesie obowiązku alimentacyjnego:) Co do meldunku...wnioski o FA składa się we właściwym urzędzie względem miejsca zamieszkiwania. AAA-mam nadzieję, ze urząd nie wypłaca Ci na syna alimentów zasądzonych od dziadków, a jedynie od ojca dziecka?

6

dzięki za wszelkie odpowiedzi smile
faktycznie źle się wyraziłam pisząc że jestem samotna matką - jeśli chodzi o urząd miasta.
Alimenty od ojca mam wypłacane z FA, a od dziadków przez komornika.
Pamiętam tylko (ale nie jestem pewna, za duże emocje wtedy były na sali sądowej), że jak wygrałam sprawę o alimenty od teściów w Sądzie to sędzina coś tam powiedziała, że jak zmieni mi się status to muszę to zgosic. Nie pamiętam, czy chodziło o status rodzinny czy finansowy.
Dzwoniłam do komornika żeby się o to zapytac, ale on poprosił o moje nazwisko i nr sprawy, wiec podziękowałam i się rozłączyłam.

Nie znam nikogo w podobnej sytuacji, boję się że przyjdzie mi oddac alimenty pobrane od dziadków.

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » może ktos byl w podobnej sytuacji ???? mogę stracic alimenty ???

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024