Na tym forum jest masa osób, które przechodziły, przez rozstanie, rozwód...mam pytanie jak to wygląda od strony prawnej gdy oboje małżonków zamieszkuje mieszkanie komunalne, jak sprawa podziału?
WITAM,mam mieszkanie komunalne ,urodzilam sie ,wychowalam sie i jestem do dzis ,odziedziczylam je po rodzicach w ramach zasiedlenia .Wyszlam za maz ,chce te mieszkanie wykopic ale sama bez meza ,czy moge to zrobic,obawiam sie ze w razie nieszczescia ,musialabym splacic meza rodzenstwo gdyz nie posiada wlasnych dzieci ,jak to naprawde jest .
l
l
jak to wygląda od strony prawnej gdy oboje małżonków zamieszkuje mieszkanie komunalne, jak sprawa podziału?
Prawo najmu przysługuje i Tobie i mężowi. Jego utraty nie powoduje ani rozwód, ani eksmisja czy wymeldowanie.
Sąd może przyznać mieszkanie jednemu z rozwodzących się małżonków i nałożyć na niego obowiązek spłaty drugiego.
Ten z małżonków, który zostaje w mieszkaniu, musi wypłacić drugiemu połowę różnicy między czynszem wolnym, jaki obowiązuje w jego mieście lub dzielnicy, a czynszem regulowanym, który płaci, pomnożonym przez hipotetyczny okres trwania najmu. Ten okres ustali sąd.
mam mieszkanie komunalne...odziedziczylam je po rodzicach w ramach zasiedlenia
Mieszkania komunalnego nie można odziedziczyć.
Masz chyba na myśli prawo najmu lokalu.
Wyszlam za maz ,chce te mieszkanie wykopic ale sama bez meza ,czy moge to zrobic,
Nie, ponieważ maż też jest najemca...choćby tytuł najmu był tylko na Ciebie.
obawiam sie ze w razie nieszczescia ,musialabym splacic meza rodzenstwo
jakiego nieszczęścia?
Rodzeństwo nie dziedziczy, jeśli jest żona albo dzieci.
Ale oczywiście że wykup sama. Tak będzie lepiej dla wszystkich.
Rodzeństwo nie dziedziczy, jeśli jest żona albo dzieci.
Ale oczywiście że wykup sama. Tak będzie lepiej dla wszystkich.
Dokładnie. Rodzeństwo dziedziczy tylko w sytuacji, kiedy osoba umierająca nie miała ani żony, ani dzieci.
Artemida napisał/a:Rodzeństwo nie dziedziczy, jeśli jest żona albo dzieci.
Ale oczywiście że wykup sama. Tak będzie lepiej dla wszystkich.Dokładnie. Rodzeństwo dziedziczy tylko w sytuacji, kiedy osoba umierająca nie miała ani żony, ani dzieci.
Pytania dotyczą mieszkania komunalnego ...chyba, że coś źle zrozumiałam
Tak, więc nie ma mowy o DZIEDZICZENIU.
A prawo najmu obejmuje oboje małżonków, nawet gdy decyzja jest na jedna osobę.
czy to znaczy ze maz zeniac sie ze mna ozenil sie z moj mieszkaniem ,wymeldowal sie ,mysle o rozwodzie ,nominacja komunalnego mieszkania jest na mnie ,z prawem mieszkania mojego syna .czy przy rozwodzie sad bedzie rozwazal do kogo ma nalezec nominacjia.