Mieszkanie komunalne a rozwód... - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Mieszkanie komunalne a rozwód...

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 9 ]

1

Temat: Mieszkanie komunalne a rozwód...

Na tym forum jest masa osób, które przechodziły, przez rozstanie, rozwód...mam pytanie jak to wygląda od strony prawnej gdy oboje małżonków zamieszkuje mieszkanie komunalne, jak sprawa podziału?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Mieszkanie komunalne a rozwód...

WITAM,mam mieszkanie komunalne ,urodzilam sie ,wychowalam sie i jestem do dzis ,odziedziczylam je po rodzicach w ramach zasiedlenia .Wyszlam za maz ,chce te mieszkanie wykopic ale sama bez meza ,czy moge to zrobic,obawiam sie ze w razie nieszczescia ,musialabym splacic meza rodzenstwo gdyz nie posiada wlasnych dzieci ,jak to naprawde jest .

l

l

3

maya7 napisał/a:

jak to wygląda od strony prawnej gdy oboje małżonków zamieszkuje mieszkanie komunalne, jak sprawa podziału?

Prawo najmu przysługuje i Tobie i mężowi. Jego utraty nie powoduje ani rozwód, ani eksmisja czy wymeldowanie.
Sąd może przyznać mieszkanie jednemu z rozwodzących się małżonków i nałożyć na niego obowiązek spłaty drugiego.
Ten z małżonków, który zostaje w mieszkaniu, musi wypłacić drugiemu połowę różnicy między czynszem wolnym, jaki obowiązuje w jego mieście lub dzielnicy, a czynszem regulowanym, który płaci, pomnożonym przez hipotetyczny okres trwania najmu. Ten okres ustali  sąd.

4

tes59 napisał/a:

mam mieszkanie komunalne...odziedziczylam je po rodzicach w ramach zasiedlenia

Mieszkania komunalnego nie można odziedziczyć.
Masz chyba na myśli prawo najmu lokalu.

tes59 napisał/a:

Wyszlam za maz ,chce te mieszkanie wykopic ale sama bez meza ,czy moge to zrobic,

Nie, ponieważ maż też jest najemca...choćby tytuł najmu był tylko na Ciebie.

tes59 napisał/a:

obawiam sie ze w razie nieszczescia ,musialabym splacic meza rodzenstwo

jakiego nieszczęścia?

5

Rodzeństwo nie dziedziczy, jeśli jest żona albo dzieci.
Ale oczywiście że wykup sama. Tak będzie lepiej dla wszystkich.

6

Artemida napisał/a:

Dokładnie. Rodzeństwo dziedziczy tylko w sytuacji, kiedy osoba umierająca nie miała ani żony, ani dzieci.

7

LeeBee napisał/a:
Artemida napisał/a:

Dokładnie. Rodzeństwo dziedziczy tylko w sytuacji, kiedy osoba umierająca nie miała ani żony, ani dzieci.

Pytania dotyczą mieszkania komunalnego ...chyba, że coś źle zrozumiałam smile
Tak, więc nie ma mowy o DZIEDZICZENIU.
A prawo najmu obejmuje oboje małżonków, nawet gdy decyzja jest na jedna osobę.

8

czy to znaczy ze maz zeniac sie ze mna ozenil sie z moj mieszkaniem ,wymeldowal sie ,mysle o rozwodzie ,nominacja komunalnego mieszkania jest na mnie ,z prawem mieszkania mojego syna .czy przy rozwodzie sad bedzie rozwazal do kogo ma nalezec nominacjia.

Posty [ 9 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Mieszkanie komunalne a rozwód...

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024