Uwielbiam pomidory, w tej chwili są najlepsze i w dostępnej cenie...ostatnio robiłam pomidory suszone-są przepyszne...ale na tym moja wiedza się kończy. Może macie jakieś ciekawe i sprawdzone przepisy na zimę...
2 2012-09-09 17:18:01 Ostatnio edytowany przez flores18261 (2012-09-09 17:21:13)
?2 kg zielonych pomidorów,
?2 papryki czerwone,
?2 papryki żółte,
?3 cebule,
?1 l wody,
?1 l octu,
?1 szklanka cukru,
?4 łyżki soli,
?5 ząbków czosnku,
?ziele angielskie,
?liść laurowy,
?nasiona gorczycy.
Sposób przygotowania:
Pomidory kroimy w dość grube plastry. Następnie dodajemy do nich pokrojoną w paski paprykę czerwoną i żółtą. Wszystkie warzywa delikatnie mieszamy i umieszczamy w słoikach. Do każdego słoika dokładamy jeszcze 1 liść laurowy i 1-2 ziarna ziela angielskiego i około 1/3 łyżeczki gorczycy. Następnie kroimy w drobną kostkę czosnek i również dodajemy go do warzyw. Z soli, wody, cukru i octu tworzymy zalewę, którą gorącą przelewamy do słoików. Po zastygnięciu pomidorów wystarczy jeszcze pasteryzować je przez około 30 minut.
Ciężko dostać zielone pomidory. A może coś z czerwonych?
4 2012-09-10 00:15:59 Ostatnio edytowany przez maya7 (2012-09-10 00:19:00)
?2 kg zielonych pomidorów,
?2 papryki czerwone,
?2 papryki żółte,
?3 cebule,
?1 l wody,
?1 l octu,
?1 szklanka cukru,
?4 łyżki soli,
?5 ząbków czosnku,
?ziele angielskie,
?liść laurowy,
?nasiona gorczycy.Sposób przygotowania:
Pomidory kroimy w dość grube plastry. Następnie dodajemy do nich pokrojoną w paski paprykę czerwoną i żółtą. Wszystkie warzywa delikatnie mieszamy i umieszczamy w słoikach. Do każdego słoika dokładamy jeszcze 1 liść laurowy i 1-2 ziarna ziela angielskiego i około 1/3 łyżeczki gorczycy. Następnie kroimy w drobną kostkę czosnek i również dodajemy go do warzyw. Z soli, wody, cukru i octu tworzymy zalewę, którą gorącą przelewamy do słoików. Po zastygnięciu pomidorów wystarczy jeszcze pasteryzować je przez około 30 minut.
Dziękuję za przepis, wygląda mi to na przepis na sałatkę z zielonych pomidorów, której usilnie poszukuję, gdyż pomidory dojrzewają ...mam pytanie czy musi być aż 1 litr octu?
Ciężko dostać zielone pomidory. A może coś z czerwonych?
W tej chwili na targu dostaniesz zielone pomidorki po 2 zł. ja właśnie zrobiłam zapas i kombinuję przepis...jeżeli chodzi o przepis z czerwonych to polecam suszone pomidorki z ziołami w oliwie - pycha
5 2012-09-10 17:34:39 Ostatnio edytowany przez flores18261 (2012-09-10 17:36:50)
Hej przepis dostałam ten od kogoś. Ja robię troszkę inaczej z mamą dajemy jeszcze małe ogóreczki koper i pietruszka starta na grubych oczkach i olej łyżeczka na słoik a co do octu to powiem Ci możesz dać mniej . Z czerwonych robimy przeciery .
Sezon pomidorowy w toku
Co pysznego robicie na zimę?
Dzis robiłam sałatkę z zielonych oczywiście i zalewa jest tam szklanka octu coś z tym 1litrem przesadziłam pisząc to jakiś czas temu eh i poszło to do publikacji. A na dzialce robiłam znajomym przeciery , ugotowałam lekko pomidorki oraz nacie selera a na koniec to wszystko robiłam przez sito z drobnymi oczkami a i odmaina co ważne na przecier tylko na dają się lima kg bynajmniej u mnie za 1, 50 gr one są mało pestkowe a dużo mają w sobie miąszu polecam te pomidorki. A robicie coś z tych małych ? A wiecie na co sa pomidory np. czarne słyszałam , że na raka a żółte ? zielone ? czerwone wie ktoś z Was? Niby nie istotne ale ten pan z działki którym pomagam lubi wszystko wiedzieć o pomidorku ma dużo odmian . Ja uwielbiam malinowe ![]()
Ostatnio suszyłam razem z ziołami, potem całość zalałam olejem i tak sobie stoją. Co prawda to raczej nie zapas na zimę, bo wyszedł mi ich jeden słoik z całej blachy pomidorów, ale za to jakie pyszne!
Ja potem lubię tą ziołową zalewę z pomidorów wykorzystywać do smażenia, dlatego zalewam rzepakowym nie oliwą z oliwek - dodaje super aromatu ![]()
Ostatnio suszyłam razem z ziołami
Jak suszyłaś? W piekarniku?
Pomidory na zime wg Smaczna Pyza
ok. 4 kg pomidorów
2 pęczki świeżej bazylii
2 duże główki czosnku
Pomidory dokładnie umyłam, osączyłam i przełożyłam do duże gara. Zalałam wrzątkiem tak aby były tylko przykryte i po ok. 10 s. odcedziłam, przelałam zimną wodą. Obrałam je ze skórki i pokroiłam właściwie byle jak wykrawając tylko twarde trzpienie.
Bazylię opłukałam, osączyłam, grubo posiekałam. Czosnek po obraniu pokroiłam w drobną kostkę. Wszystkie trzy składniki wymieszałam w misce. Pomidory podczas krojenia puściły tyle soku, że nie było potrzeby dolewać żadnego płynu.
Mieszankę pomidorową nakładałam do wyparzonych, takich dżemowych, słoików i zakręciłam. Pasteryzowałam słoiki 20 min.. Po wyjęciu odstawiłam je do góry dnem, do ostygnięcia.
Pomidory są na tyle kwaśne, że nie potrzeba żadnej soli ani octu do konserwacji. Tak przygotowane są świetną bazą sosu, można je też dodać do zupy albo duszonego mięsa. Można oczywiście pasteryzować je bez dodatków albo dodać inne zioła np. oregano czy tymianek - to zależy od waszej inwencji i późniejszego przeznaczenia pomidorów.
Z podanej ilości składników powinniśmy otrzymać 10 - 12 słoików poj. 0,33l