wsparcie dla partnera, który stracił pracę - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » wsparcie dla partnera, który stracił pracę

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 4 ]

1 Ostatnio edytowany przez Pytajka (2012-08-17 17:01:37)

Temat: wsparcie dla partnera, który stracił pracę

Dziewczyny poradźcie jak się zachować, kiedy partner stracił prace? Mój się dzisiaj dowiedział, że od 1 września nie będzie miał pracy. Pracę w Jego zawodzie ciężko znaleźć, jest ambitny, więc "byle czym" się nie zadowoli. Martwię się troche na zapas, że wpłynie to negatywnie na nasz związek. Pomijam kwestie finansowe, ja pracuję i tutaj jakoś sobie poradzimy, niepokoi mnie fakt, że bez pracy, chłopak "dostanie na głowe". Faktem jest, że wolny czas wykorzysta na nauke, czekają go w najbliższych miesiącach ważne państwowe egzaminy, czas będzie miał zapełniony. Jednak mój facet jak to facet - bez pracy będzie Mu ciężko. Nie będzie czuł się spełniony i to dla mnie oczywiste.

Nie jestem pesymistką, nie jest tak, że w niego nie wierze, że nie znajdzie czegoś nowego. Wiem, że znajdzie, ale jestem świadoma, że może to trwać nawet kilka miesięcy. A ja wówczas chciałabym być dla niego wsparciem. Tylko co zrobić? Nie nawiązywać do tematu sama z siebie, żeby go nie drażnić, nie sugerować, że coś mu nie wyszło? Zostawić to i reagować tylko w sytuacjach, kiedy on sam powie, że mu to ciąży?
Ja jestem zodiakalną rybą, więc otoczyłabym go "kokonem" współczucia i troski, tylko intuicyjnie wyczuwam, że to nie to, co dla niego będzie dobre.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: wsparcie dla partnera, który stracił pracę

rozmawiaj z nim niech wie że ma wsparcie w Tobie to jest najważniejsze , rozmowa i raz jeszcze rozmowa smile powodzenia.

3 Ostatnio edytowany przez Artemida (2012-08-24 17:55:56)

Odp: wsparcie dla partnera, który stracił pracę

On się ma źle czuć bez pracy. Żeby miał motywację.

Pomyślisz, że to wariactwo, ale ja teraz napiszę co pomoże Waszemu związkowi i proszę, potraktuj to bardzo poważnie.

Mężczyzna nie może być pasożytem. Bo od tego faktycznie mu się w głowie psuje. Niebezpiecznie, gdyby mu się taki stan spodobał. Przerzuć na niego domowe obowiązki. Jak trzeba, weź nadgodziny, żeby jego pomoc była konieczna. Określ co ma zrobić (niech tego będzie raczej za dużo niż za mało), może oprócz sprzątania i gotowania wymyśl coś, co Wam lepiej zorganizuje życie domowe (może by zrobił dla Ciebie jakieś szafki, półki, kwietnik, remont, przemeblowanie). To musi mieć sens, być potrzebne i przerastać Twoje siły/możliwości/chęci.

Terapia zajęciowa - żeby nie przeżuwał myśli jak to ciężko o pracę i działanie DLA CIEBIE. Bo gdy mężczyzna nie daje (nie umie, nie ma co dać, Kobieta nie umie wziąć), to przestaje kochać. Coś mu się w głowie przebudowuje i Kobieta staje się mniej cenna, mniej pożądana. A tego przecież nie chcesz.

Jasne, że musi mieć czas na naukę, ale absolutnie nie odpuszczaj pracy dla Ciebie, nie pozwól żeby gnił w bezczynności. Nie udawaj, że się cieszysz ze zmniejszonych dochodów, ale podkreśl, że każdy medal ma dwie strony, zawsze są plusy i minusy, a pewnie na remont (czy co tam wymyślisz), długo byś czekała, gdyby miał taki huk roboty jak dotąd.

Pamiętaj, że on musi codziennie czymś się wykazać. Nie może dla Ciebie polować na mamuty, ale może mamuta upiec. Może wymasować Ci stopy, gdy jesteś zmęczona, podać pyszny obiad. Może się nauczyć robić ekonomiczne zakupy (hurtowo? Z kimś na spółkę?), dobrze gotować (bez stosowania półproduktów), szybko sprzątać.

Mąż mojej znajomej zaczął szyć dla niej, potem dla jej koleżanek i okazało się, że lepiej na tym zarabia niż na inżynierowaniu. To przykład skrajny, ale obrazuje co jest możliwe.

Jeśli on okaże się zbyt dumny, żeby podjąć inną pracę, grymaśny, nie dość pomocny - kopnij celnie w tyłek i dziękuj Opatrzności, że Cię doświadczyła dość wcześnie, zanim się wpakowałaś w dzieci i kredyty z kimś nieskutecznym i niezdolnym do przejęcia odpowiedzialności za rodzinę.

Posty [ 4 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » wsparcie dla partnera, który stracił pracę

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024