Czy któraś z Was kupowała karmę psu w podeszłym już wieku i z wrażliwym żołądkiem? Możecie coś polecić (najlepiej z ceną od razu)? W przyszłym tygodniu idę z nim do weterynarza, ale boję się, że wete poleci mi coś drogiego na czego sprzedaży sam zyska profity.
To zależy ile chcesz wydać, bo karm dla psów wrażliwych jest mnóstwo, w różnych przedziałach cenowych.
Zaczynając od najlepszych:
BRIT Care Light Turkey & Rice 12kg - 142,99 zł
PURINA PRO PLAN Senior Sensitive Salmon & Rice 14kg - 149,00 zł
EUKANUBA Daily Care Sensitive Digestion 12,5kg - 165,00 zł
BRIT Premium Lamb & Rice 15kg - 139,00 zł
ARION Adult Lamb & Rice 15kg - 109,00zł
Osobiście uważam, że Pro Plan i Brit Care mają z tego zestawu najlepsze składy, ale nie będę udawać eksperta- skonsultuj się z weterynarzem, co będzie najlepsze dla Twojego psa.
Wow!!!!
Nie wiedzialam ze ceny karm w Pl sa az tak wysokie!!
I to w najtańszym znanym mi sklepie. Ale dostawa jest za darmo!
I to w najtańszym znanym mi sklepie. Ale dostawa jest za darmo!
To w Telekarmie czy w jakim? Dostawa za darmo to jest to. Jeszcze by się przydał umięśniony pan kurier, który wniósłby to 12 kg na piętro.
Naczytałam się o Bricie, Royalu i Orijenie pozytywnych opinii. BRIT i Royal mają podobne ceny, Orijen jest droższy. Na pewno zapytam się weterynarza, zobaczymy co on mi poleci. Jak kiedyś byłam u innego z kotem to mi polecił firmę krzak, a drogą jak cholera. Zaufałam mu i się przejechałam, bo kot wymiotował po tej karmie. Potem widziałam jak się wozi w jakimś audi z reklamą tej karmy na drzwiach, więc wszystko stało się jasne.
6 2012-08-08 19:21:03 Ostatnio edytowany przez bardzopracowita (2012-08-08 19:25:17)
Royal Canin gastro-intestinal 14kg cena 294zl (fakt,ze jest na zaburzenia zoladkowo-jelitowe ale na delikatny zoladeczek takze)-puszeczki tez sa
Dog Chow Purina z ryzem i jagnieciną 15kg cena 122zl
Hill-s d/d(niepozadane reakcje na pokarm z objawami zoladkowo-jelitowymi) 12kg cena 269 lub i/d cena 262 za 12kg(mozna zamiast suchej karmy wziasc puszeczki,smaczniejsze,latwiej wchlanialne cena 13zl /szt.psy chetnie to jedzą)
7 2012-08-08 20:19:45 Ostatnio edytowany przez busiu (2012-08-08 20:28:00)
Nie polecam Puriny Dog Chow, skład jest bardzo podobny do tego w Pedigree, to kompletne nieporozumienie jeśli chodzi o stosunek jakości do ceny. Dokładasz 20 zł i masz Purinę Pro Plan- bardzo dobrą karmę z wyższej półki.
Dla mnie Orijen to jedna z najlepszych karm dostępnych na rynku- zawartość 70% mięsa brzmi bardzo zachęcająco, ale trzeba swoje zapłacić.
Ale nawet najlepsza karma może się psu nie spodobać. Może dobrze by było kupić na próbę mniejsze opakowania i zobaczyć, co przypasuje psu?
Myślałaś może o tzw. BARFie? Gdybym miała ogródek, dobrą rzeźnie niedaleko i wielką zamrażarkę, to pewnie bym się zdecydowała na ten sposób żywienia psa.
A ceny spisywałam z Krakvet.pl, tam kupuję karmę i uważam, że jest najtaniej, ale oczywiście warto sprawdzić w paru miejscach.
Kupuj mu piersi z kurczaka, krótko duszone na patelni, potem rozdrobnione w maszynce do mielenia, lub drobno posiekane - nie ma lepszego i zdrowszego jedzenia dla psa.
Wyjdzie też taniej niż te "super-dietetyczne" karmy produkowane z kurzych łbów i rybich flaków.
Nie łudźcie się, że do produkcji tych chrupków używają mięsa.
Głównie używane są wszelkie odpady z przemysłu spożywczego, często zgniłe, śmierdzące i całkowicie nie zdatne do produkcji spożywczej dla ludzi.
Znajoma jest technologiem w zakładach Pedeegree i opowiadała z czego oni to robią.
Oczywiście w spotach marketingowych nie pokażą wam z czego to robią...
Weterynarz też wam wciśnie paczuszkę za 30 zł bo ma z tego prowizję 15zł.
Zwierzęta to jedzą, bo dodawane są do tego śmiecia starannie dobrane chemikalia o zapachu atrakcyjnym dla zwierząt. Karma = śmieci + chemia.
Dziewczyny, dziękuję za odpowiedzi! Wete polecił mi Orijena taki rodzaj. Dał mi nawet "próbkę" bym dała na spróbowanie mojemu staruszkowi. Wcinał, aż miło. Więc wór został zakupiony, pan kurier, może nie był Johnnym Deppem, ale bardzo miły i wniósł mi wór do domu.
O tych przekrętach w karmach marketowych słyszałam już nie raz i trzymam się od nich z daleka. Niestety,wiele osób wciąż karmi tymi śmieciówkami swoje psy - w końcu PR maja niesamowity...Co do "dania" z kurczaka, na pewno spróbuję. Dam mu jako uzupełniacz.
Nie łudźcie się, że istnieją zdrowe karmy dla psów/kotów robione z mięsa.
Wszystkie są robione z odpadków nie nadających się do konsumpcji przez ludzi.
Puściłybyście pawia widząc co trafia do zbiornika i jak ohydnie śmierdzi.
Z mięsnych śmieci przemysł spożywczy robi parówki i pasztetową, a to co nie nadaje się nawet do pasztetowej trafia do psich chrupków.
Są tylko tanie, drogie i bardzo drogie karmy, ale każda jest robiona z odpadków.
Cena w znikomym stopniu odzwierciedla jakość produktu. Chodzi tylko o to aby wyciągnąć jak najwięcej kasy od naiwniaków
W zależności od tego jak klient ma dużo kasy, oferuje się tańszą lub droższą karmę.
Firmy produkujące ten syf mają armie przedstawicieli handlowych, a weterynarze są ich pośrednikami.
Weterynarz na drogiej "dietetycznej" karmie zarabia często ponad 50%.
Wiadomo, że będzie to polecał....
Karmiłybyście wasze dzieci czymś takim ?
A dajecie sobie wmawiać bzdety, ze ten syf jest zdrowy dla psa czy kota...
Owszem, pies i kot zajadają się tym gó...m, tak samo jak trzylatek będzie zajadał się czipsami - bo są tak nasączone zapachami i wzmacniaczami smaku, że ręka sama sięga po kolejną garść. Ale to nie oznacza, że jest to zdrowe.
Zdrowe jedzenie dla psa czy kota to chude mięso - kropka !
Josera SensiPlus pies czuje się po tej karmie bardzo dobrze. Minęło trochę czasu zanim znaleźliśmy odpowiednią karmę.
Teraz oboje jesteśmy zadowoleni, jemu smakuje i czuje się dobrze a ja nie muszę przepłacać.
Perzyzwoite ceny znalazłam w sklepie imodog.pl
Mój psiak ma 7 lat i chorą trzustkę- wet poradził kupno karmy Royal Cann która wyniosłaby nas ok 500zł miesięcznie ( bo to duży pies), więc przerzuciliśmy się na gotowanie mu ryżu z kurczakiem, czasem jakieś warzywa dostanie i wyszło nas to o wiele taniej.
najlepiej zapytać weterynarza, ja np. swojemu jak miał chory żołądek to gotowałam specjalnie - ryz, marchewke i kurczaka
14 2017-09-19 18:34:20 Ostatnio edytowany przez adiafora (2017-09-19 18:42:53)
Kupuj mu piersi z kurczaka, krótko duszone na patelni, potem rozdrobnione w maszynce do mielenia, lub drobno posiekane - nie ma lepszego i zdrowszego jedzenia dla psa.
Wyjdzie też taniej niż te "super-dietetyczne" karmy produkowane z kurzych łbów i rybich flaków.
Nie łudźcie się, że do produkcji tych chrupków używają mięsa.
Głównie używane są wszelkie odpady z przemysłu spożywczego, często zgniłe, śmierdzące i całkowicie nie zdatne do produkcji spożywczej dla ludzi.
Znajoma jest technologiem w zakładach Pedeegree i opowiadała z czego oni to robią.Oczywiście w spotach marketingowych nie pokażą wam z czego to robią...
Weterynarz też wam wciśnie paczuszkę za 30 zł bo ma z tego prowizję 15zł.Zwierzęta to jedzą, bo dodawane są do tego śmiecia starannie dobrane chemikalia o zapachu atrakcyjnym dla zwierząt. Karma = śmieci + chemia.
po co dusić? Zwierzeta powinny jeść tylko surowe mięso. Z resztą się zgadzam. Wszystkie te gotowe karmy, cuda niewidy to syf, przetworzony, konserwowany i pozbawiony enzymów. To wygodne dla wlaściciela, bo kupi 10 kg worek z paszą, naszpikowany witaminami i mikroelementami (bo inaczej by pies nie miał siły chodzić na takim zdechłym paliwie) codziennie wrzuci do michy garść, myśląc, że dba o zdrowie pupila i śpi spokojnie.
To tak, jakby człowiek odzywiał się konserwami i zupkami w proszku a na deser łykał suplementy. A ten z wrażliwym żołądkiem popijał miętą
Polska nie jest krajem wolnym od salmonelli. Kurczaki chlodzi sie w duzej wannie z lodem - wystarczy ze jeden ma salmonelloze. Zreszta inne drobnoustroje tez.
Surowe kurczaki nalezy traktowac jak material zakazny - nie dotykac dlonmi kurczaka i potem innego pokarmu, zwlaszcza takiego ktory nie zostanie poddany obrobce termicznej. Naczynia, deski, zlew (ale nie wyobrazam sobie moczenia kurczka w zlewie) wymyc goraca woda. Oczywiscie po obrobce termicznej mozna kurczaka traktowac jak inne mieso.