Jak sobie ułożyć życie po takich doświadczeniach i przeżyciach? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Jak sobie ułożyć życie po takich doświadczeniach i przeżyciach?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 11 ]

Temat: Jak sobie ułożyć życie po takich doświadczeniach i przeżyciach?

Większość swojego życia (do skończenia 29 lat) byłam prześladowana ze względu na swój wygląd. Byłam po prostu brzydka. I odkąd sięgam pamięcią ze względu na to, że byłam brzydka, byłam nękana, poniewierana a nawet bita. W szkole dzieci nie chciały się ze mną bawić, siedzieć w ławce, rozmawiać, brzydziły się mną. Starsze dzieci znęcały się nade mną psychicznie i fizycznie. Gdy się stawiałam byłam bita do nieprzytomności. Pierwszy raz mnie pobili jak miałam 7 lat bo odpyskowałam agresorom. Wylądowałam  szpitalu ze złamaną ręką w dwóch miejscach i połamanymi żebrami. Wszyscy zeznali, że nie dość, że jestem brzydka to i łamaga i sama się potknęłam i uderzyłam o ścianę. Sprawę umorzono. I tak było cały czas. Wszystkie sprawy na policjach i w sądach umarzano. Wszystkie sprawy o nękanie mnie były umarzane a nawet twierdzono, że to normalne, że dzieci są w szkołach prześladowane a my z rodzicami odstawiamy jakieś cyrki. Nauczyciele ani dyrekcja problemu nie widzieli, sugerowali, ze problem jest ze mną bo jestem brzydka i przez to wzbudzam agresję pozostałych uczni i powinnam przyjmować nauczanie w domu bo moja osoba zakłóca pracę szkoły. Lekarze na szczepieniach z kolei mówili, że powinni mnie rodzice do szkoły specjalnej oddać bo skoro jestem taka brzydka to i na pewno głupia. Zmieniałam szkołę 4 razy ale w każdej było to samo. Problem wychodził tez poza teren szkoły, nie raz byłam zaczepiana przez przechodniów którzy się ze mnie wyśmiewali, popychali z szyderczym uśmiechem i mówili ?nie dotykaj jej bo pewnie ma jakiegoś syfa i będziesz tak samo wyglądać, tak samo będziesz mieć wykręconą mordę?. Kiedy miałam 11 lat pierwszy raz próbowałam się zabić, oczywiście szybko to się rozniosło a po powrocie do szkoły non stop słyszałam, ze szkoda że mi się nie udało bo marnuję powietrze. Potem było liceum, studia. Nie było wcale lepiej. Nadal byłam prześladowana. W wieku 25 lat podjęłam drugą próbę samobójczą po tym jak poszłam do swojej pierwszej pracy. Tam też byłam obiektem kpin i okrutnych żartów współpracowników.

Dziś mam 35 lat, założyłam swoją własną firmę która okazała się trafem w dziesiątkę. Zapisałam się znowu na terapie, chociaż nadal biorę leki bo mam nerwicę. Przed 30 tką zdecydowałam się na operację plastyczne. Operacje które zmieniły mój wygląd całkowicie i to podobno na plus (nikt mnie nie jest w stanie rozpoznać ze ?starego? towarzystwa). Tak więc  jeśli chodzi o wygląd stałam się ponoć bardzo atrakcyjną kobietą po Kiku operacjach plastycznych. Mężczyźni oglądają się za mną, próbują mnie adorować itd. Jednak? ja w dalszym ciągu nie potrafię nikomu zaufać . Nie mam koleżanek ani kolegów. Nigdy nie spotykałam się z żadnym mężczyzną. Jestem zamknięta w sobie i nie pozwalam się nikomu do siebie zbliżyć. Chodzę do psychologa, nawet do psychiatry ale zakodowane mam w głowie, że gdyby nie te operacje to w dalszym ciągu byłabym ofiarą nękania i wyszydzania więc głupotą jest nawiązywanie kontaktów z ludźmi.

Czy po takich przejściach można być w ogóle normalnym człowiekiem i funkcjonowac w społeczeństwie? Jak sobie pomóc i się przełamać?

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez didina (2012-07-22 14:16:41)

Odp: Jak sobie ułożyć życie po takich doświadczeniach i przeżyciach?

musisz odciąć się od poprzedniego życia, masz już nowy, lepszy wygląd- teraz musisz to wykorzystać. Trzeba iść do przodu, zostawić przeszłość w tyle. Wiesz dobrze, że jeżeli tego nie zrobisz, to nie dasz kroku na przód. Dużo osiągnęłaś.. możesz jeszcze więcej. Masz wiele do zyskania. Wiele przeszłaś, znalazłaś dużo siły żeby znaleźć się w punkcie w którym teraz jesteś- na pewno zajdziesz jeszcze trochę tej siły, żeby nie rozpamiętywać przeszłości i skupić się na tym, co dobrego możesz teraz osiągnąć z nowym wyglądem.
Wierzę, że dasz radę smile

ps.
tak naprawdę  masz już sporo- wykształcenie, atrakcyjny wygląd, własną firmę, niezależność. To naprawdę dużo, żeby zacząć nowe, lepsze życie, bez rozpamiętywania przeszłości

3 Ostatnio edytowany przez Lady_AL/F (2012-07-22 20:42:25)

przekleta napisał/a:

Czy po takich przejściach można być w ogóle normalnym człowiekiem i funkcjonowac w społeczeństwie? Jak sobie pomóc i się przełamać?

Tak można.

To co przeszłaś w swoim życiu to trauma, która może ale nie musi powracać. Niekiedy bardzo trudno jest zapomnieć te wszystkie złe chwile z przeszłości ale jeśli chcesz zacząć normalnie żyć, musisz swoją przeszłość zostawić i już do niej nie wracać. Wiem, że bardzo trudne jest wymazanie przeszłości ale możliwe, tylko jeśli tego naprawdę chcemy. Takie powracanie do tego co było, bardzo nas wyniszcza i zamiast robić krok do przodu powoduje, że cofamy się o dwa.
Życie wystarczająco Cię doświadczyło, dlatego teraz "płyniesz z prądem" i osiągasz sukcesy.

Pozdrawiam

4

A może pomyślisz nad zmianą otoczenia ? I zacznij gdzieś bywać w tym nowym otoczeniu.

5

powinnas wyjsc do ludzi i zmienic otoczenie :)pozdrawiam

6

klarek napisał/a:

A może pomyślisz nad zmianą otoczenia ? I zacznij gdzieś bywać w tym nowym otoczeniu.

uważam że to godne pochwały . Ja też przeszłam w życiu myślę o wyjeździe z dzieckiem . Wyprowadzić się z domu i zacząć na nowo życie układać.też chcę zmienić otoczenie zwłaszcza nie chcę mieć do czynienia z osobami które mnie prześladowały .

7

przeklęta, podziwiam Twoje osiągnięcia i widzę ze masz bardzo silny charakter.  Potrafiłaś zainwestować w siebie psychicznie i fizycznie , więc teraz pora na następny krok, zbliżyć się do ludzi. Wiem że potrafisz rozróznić ludzi wartościowych od tych powierzchownych dla których uroda jest wyznacznikiem.
Nie wszyscy piękni są szczęśliwi, uroda z wiekiem mija a zostaje to co ma się w sercu i umyśle. Powodzenia Ci życzę i wierze że poradzisz sobie z kompleksami.

8 Ostatnio edytowany przez Doughnut (2014-02-10 20:19:37)

Nie mam najmniejszego pojęcia co bym zrobiła na Twoim miejscu. Chyba nie ma żadnej doskonałej rady, złotego środka na to, by zapomnieć o przeszłości, zaufać ludziom. Ale może spróbuj się skoncentrować na przyszłości? Podejmując jakiekolwiek decyzje, wyłączaj myślenie "kiedyś..", nastaw się na "jutro...". I uśmiechaj się. smile
Powodzenia!

edit: no tak, teraz widzę, że to temat baardzo stary. smile

9

przeklęta ,powiedz czy terapia przynosi efekty.Ja mam blokadę w głowie,nie umiem zaufać,boję się bliskości jednocześnie jej pragnąc.
Ty przeżyłaś traumę z powodu(jak mówisz,swojego wizerunku),ja tylko tkwiłam w toksycznym związku.Teraz kiedy się w końcu wyzwoliłam
coś nie pozwala mi na bliskość.
Zostało mi pisanie (z mężczyznami i kobietami).Ale to za mało.

10

Musiałam niezwłocznie odejść od komputera.Teraz dokończę swój wpis.
Kobieto niegdyś przeklęta przez małych i bezmyślnych ludzi.To masz za sobą,a ode mnie wielki szacunek.Mimo przeciwności(delikatnie mówiąc)dałaś radę.Rozejrzyj się wokoło i podnieś zawsze wysoko głowę:jesteś wykształconą,doświadczoną przez życie,operatywną kobietą.
Napisz książkę pt''Przeklęta''.Może na jej podstawie ktoś zrobi film?Może to będzie (paradoksalnie)pożytek dla innych?Może swoją historią komuś pomożesz?
Może... jest wiele możliwości.
Chciałabym mieć w swoim otoczeniu taką dawno temu przeklętą ,a dzisiaj odzyskaną

Posty [ 11 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Jak sobie ułożyć życie po takich doświadczeniach i przeżyciach?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024