klamal przez lata - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 8 ]

Temat: klamal przez lata

Czesc pisze tu bo nie wiem jak pomoc mojej mamie... Otóż jakies 10 lat po slubie moich rodzicow, gdy nas - dzieci z tego małżeństwa byla juz trojka, okazalo sie ze moj ojciec ma nieślubne dziecko - syna, ktory zostal poczęty jeszcze przed slubem moich rodzicow (chociaż w momencie jak juz byli zaręczeni). Matka tego dziecka nie przyznała sie nigdy ojcu ze byla z nim w ciazy i ze maja syna. Tak po prostu przyslala po 12 latach do naszego domu list z zadaniem o alimenty! Ta cala sytulacja byla dla moich rodzicow szokiem, zarowno dla mamy jak i taty, ktory przeciez o niczym nie wiedzial wczesniej.  Bardzo to wtedy przeżyli, mama początkowo chciala sie rozwieść z tata, jednak byly to zupełnie inne czasy i rodzina na nia naciskała zeby tego nie robila, poza tym miala jeszcze nas i chciala nam stworzyc normalny dom. Wybaczyla tacie zdrade i zgodzila sie by placil alimenty do czasu pełnoletności tego syna, ale ojciec w zamian sie zobowiązał, ze nie bedzie utrzymywał z nimi zadnych kontaktow. Niestety teraz po przeszło 15 latach okazalo sie, ze ojciec caly czas, za plecami mamy spotykal sie z tym dzieckiem i jego matka. I choc ten jego syn jest juz od dawna dorosłą osoba, ojciec go nadal wspomagl finansowa.
Cala sprawa wyszla na jaw w dosc nie przyjemny sposob, mama bowiem dowiedziala sie o wszystkim od osoby trzeciej, ktora wrecz wytknęła jej ze jest idiotka i ze daje sie oszukiwac. My dzieci (już dososle osoby) dopiero teraz się o wszystkim dowiedzieliśmy i  z jednej strony rozumiemy tate i nie mamy do niego żalu, ale z drugiej strony jest oszukiwana mama, która tez ma dużo racji.... Mama jest wsciekla na ojca, ma ogromny zal do niego, ze ja okłamywał tyle lat i za jej plecami się z nimi spotykal. Może ojciec chcial być w porzadku w obec tego dziecka, ale zamiast przyznac się do tego wolał latami oszukiwa mame. Jest ona teraz wsciekla, rozgoryczona, załamana, bezradna, a do tego wszystkiego ma podstawy by obawiac się, ze ten nieslubny syn bedzie sobie rościł prawa do naszego rodzinnego domu, na który cale swoje życie tak ciezko pracowala. Mama jest tak wściekła na ojca, ze boje się ze będzie zdolna nawet wyrzucić go z domu. Nie wiem jak z nia rozmawiac, jak jej pomoc, co robic ??????????
pomocy

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez luc (2012-07-16 00:18:32)

Odp: klamal przez lata

Z jednej strony Twój ojciec nie zachował się w porządku wobec Twojej Matki skoro obiecał jej brak kontaktów. Ale przecież to jego syn. I jak dla mnie, to dobrze robił, że się z nim kontaktował. Jeśli oczywiście przy okazji nie zdradzał nadal Twojej matki z tą kobiet, bo tego chyba nie dałoby się wybaczyć. Spróbuj z matką od tej strony, z pozycji dziecka wychowującego się bez ojca.

3

próbowałam, ale to na nic. Mama jest wściekła, ciągle bierze jakies proszki uspokajające i nie chodzi tu nawet o to, ze ojciec sie z nim kontaktował, lecz o to ze przez te wszystkie lata (podkreślam, ze to trwalo naprawde latami) kłamał jej prosto w oczy, szedl w zaparte i twierdził ze tego nie robi! Ona teraz twierdzi, ze nie  moze zyc z takim kłamcą, ze juz nigdy mu nie zaufa itp. Nie wiem juz jak ja uspokoic

4

Chyba mama potrzebuje czasu - nie napisałaś ile czasu minęło odkąd to wyszło na jaw.
A Ty z nią po prostu bądż. Niech Cię ma koło siebie. Nie broń ojca zbyt natarczywie żeby nie uznała Cię za wroga, ale w jakiejś stosownej chwili możesz spróbować przemycić coś na jego usprawiedliwienie.

5 Ostatnio edytowany przez Lady_AL/F (2012-07-16 17:00:54)

Twój ojciec nie był uczciwy wobec twojej mamy i ona ma prawo byc teraz rozgoryczona, bo jakby nie było oszukiwał ją perfidnie przez wiele lat.
W momencie gdy wyszło na jaw, że ma syna, twój ojciec powinien ustalić z mamą sposób kontaktowania się z tym dzieckiem. Wiem to było by trudne na tamtą chwilę ale było by uczciwe wobec wszystkich a przede wszystkim wobec tego dziecka-syna, który nie był niczemu winny. Takie sytuacje zdarzają się w życiu a ograniczanie kontaktu ojca z dzieckiem czy dziecka z ojcem, jest złe, zwłaszcza jeśli mamy doczynienia z ludżmi wrażliwymi.
Na pewno ta sytuacja dla twojej mamy jest trudna ale pomyśl również ile musiał przejść twój ojciec aby to ukrywać przez tyle lat. Myślę, że nie mówił wam o kontaktach z tym dzieckiem, żeby was nie ranić.
Powinnaś teraz wspierać mamę, bo ona na pewno bardzo to przeżyła i teraz trudno będzie jej racjonalnie myśleć. Tak naprawdę musicie ocenić ojca jakim jest mężem i ojcem.

6

Twój ojciec jest po prostu tchórzem i tyle.Twoja mama musi sama podjąć decyzję,co robić dalej.Musisz ją wspierać,zaakceptować to,co zrobi.Nie namawiać do niczego.Po prostu wysłuchać,przytulić,powiedzieć,że ją kochasz i zaakceptujesz to,co postanowi.

7 Ostatnio edytowany przez luc (2012-07-18 14:29:15)

kazia14 napisał/a:

Twój ojciec jest po prostu tchórzem i tyle.Twoja mama musi sama podjąć decyzję,co robić dalej.Musisz ją wspierać,zaakceptować to,co zrobi.Nie namawiać do niczego.Po prostu wysłuchać,przytulić,powiedzieć,że ją kochasz i zaakceptujesz to,co postanowi.

Mocno powiedziane i za mocno. Dla mnie to Twój ojciec nie jest tchórzem. Był nieuczciwy to fakt - obiecał się nie kontaktować, ale to robił. Gdyby był tchórzem to po prostu nic by nie robił, nie kontaktował się z dzieckiem pozamałżeńskim ani na niego nie łożył. Prawdę mówiąc to nawet zachował się bardziej odpowiedzialnie niż niejeden facet.
To, że Twoją mamę to teraz boli to zrozumiałe, przecież ona nie ma obowiązku wczuwania się w sytuację obcego dziecka - ma swoją rodzinę.
Tak jak napisałam wcześniej, bądż razem z mamą. Bądż dla niej wsparciem. Ale pamiętaj, że masz też ojca.
Kwestie prawne są do rozwiązania. Skontaktuj się z prawnikiem.

Posty [ 8 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024