Witam.
Nie wiem czy w odpowiednim miejscu umieściłam wątek, jeśli nie,to proszę o przeniesienie ![]()
Otóż moim kompleksem i problemem są stopy! Mianowicie duże palce o stóp.
Jak byłam mała mama kupowała mi o rozmiar za duże buty ( zawsze powtarzała,że dzieciom stopy szybko rosną ) i z konieczności czy tez nie, podkurczałam palce żeby ich nie zgubić czy mieć bardziej " przy sobie ". Wynikiem takowego kilkuletniego zachowania są moje teraz brzydkie palce.
Podobne do halluksów z wyglądu,ale nimi nie są ( nigdy nie nosiłam butów na obcasie ). Z tego powodu rezygnuję z japonek czy klapek, wstydzę się i od pewnego czasu poważnie zastanawiam nad zoperowaniem ich.
Czy ktoś z Was miał podobnie? Czy ktoś z Was przeszedł takową operację? Zabieg? Gdzie się zgłosić? Ile takie coś kosztuje jeżeli już jest w ogóle MOŻLIWE? Niebezpieczne? Ile trwa rekonwalenstencja ?
Proszę o odpowiedzi i przydatne wskazówki.
Ech.... Szkoda,że nikt nie może mi pomóc. W zasadzie,to dobrze,że nie macie takich problemów,ale może słyszeliście?
Zacznij od wizyty u ortopedy.
Zacznij od wizyty u ortopedy.
DOjdziesz do źródła to otrzymasz wszystkie niezbędne informacje.
Dzięki za odpowiedzi. Ortopeda,to najodpowiedniejsza osoba. Wiem o tym,ale myślalam,że może ktoraś przeszła coś podobnego i udzieli mi kilku informacji.
Dzięki za odpowiedzi. Ortopeda,to najodpowiedniejsza osoba. Wiem o tym,ale myślalam,że może ktoraś przeszła coś podobnego i udzieli mi kilku informacji.
Ja ewentualnie mogłabym je trochę skrócić i dwa palce lekko naprostować...no ale jakoś sie przyzwyczaiłam ![]()
Leila, ja do swoich przyzwyczaić sie nie moge. Nigdy nie widzialam nic podobnego u kogoś,a to co jest z moimi jest straszne. W zyciu nie odważyłabym sie wyjsc mając tak koslawe stopy w odkrytych butach.... Dlatego chciałabym jak najszybciej dowiedzieć się czy da cokolwiek sie z nimi zrobic.... najgorsze sa wakacje, kiedy to gorac w zakrytych butach,wszyscy nosza wygodne i idealnie nadajace sie na takie upaly klapeczki,itp, a ja sie mecze. Rezygnuje tez z wypadow nad wode,bo strasznie sie tego krepuje i boje sie,że ktoś zobaczy ( jeju...jak ja dawno nie plywałam...;( ) ... Planuję zarobic troche kasy w razie jakiegos zabiegu,ktory na pewno kosztuje i nie wybieralam sie do ortopedy,ale chyba wybiore sie i bez tych pieniedzy na po prostu konsultacje,zeby nie zyc w niewiedzy i byc moze pozniej nie milo rozczarowac ....
nie wiem Paula czy robia takie operacje.
ja sobie zniszczylam strasznie stopy noszac glany... to ze mam chaluksy to genetycznie, ale ja mam z obydwu stron stopy, przez co musze nosic o1-2rozmiary buty za duze, inaczej nie wcisne stopy. jak mam japonki widze ze ludzie sie gapia na moje stopy, ale ja mam to gdzies... mam takie stopy jakie mam, a jak bedzie mnie stac to zoperuje to, i faktycznie mam to w planach, bo ogolnie mnie to nie boli, ale jak zaloze buty na obcasie to hmmm... 2h max:(
daj znac czy cos znalazlas. wiem, ze w Poznaniu jest dobra klinika chirurgii plastycznej. bo to juz tez sie chyba zalicza do plastyki..
Mery- dziekuję.
Najgorsze jest to,że nie wiem czy mozliwym jest przywyknięcie do moich stóp. Osobiście nigdy nie odważyłam się wyjść w japonkach... Mam tylko nadzieje,że jest takowy zabieg, zreszta kiedys o tym gdzies czytałam- babka miała podobny problem. Na razie musze sie przemóc i pójść do ortopedy...
Oszalałaś, kochana? Operację na kościach, bolesną, robić z powodów estetycznych? Boli to strasznie (siostra operowała haluksy).
Mnie kiedyś mój chłopak powiedział, że mam obrzydliwe palce u stóp. Słodziak, co?
Moje palce są zdeformowane od zbyt małych butów. Pamiętam dokładnie, jak się przyzwyczaiłam do białych ślicznych bucików i nie chciałam innych. Nosiłam codziennie, choć stopy rosły. Mama kupiła mi następne, ale nie wyrzuciła moich ulubionych, a nie widziała jak się ubieram do szkoły. W końcu nauczycielka na wywiadówce zwróciła uwagę, że chodzę w za małych butach, wtedy dopiero wszyscy się zainteresowali. Nowe, o numer większe okazały się ciasne. Nosiłam buty przeszło numer za małe... Dziecku faktycznie stopa może urosnąć o numer na kwartał a nawet szybciej. No i teraz moje stopy wyglądają jakbym miała odciski, nie dość że kształt, to jeszcze kolor (czerwone jak poziomki).
Ale uwaga! Spotkałam mężczyznę, który uwielbiał moje stopy. Nie jestem z nim, ale już nie mam problemu z tymi niby-odciskami. Zaczęły mi się podobać. I następni mężczyźni nie mieli uwag negatywnych związanych z moimi stopami. Akceptuję siebie w całości. To chyba widać
I tego Ci życzę.
Jeśli się bardzo upierasz... Operacja potrwa pewnie kilka godzin. Prywatnie świetni specjaliści od stóp są w Poznaniu. Z haluksy siostra zapłaciła kilka tysięcy (coś koło 8) i przez kilka miesięcy nie pracowała, przez całe tygodnie nie chodziła (tylko do wc) i bolało długo, strasznie (była ciągle na lekach). Gdyby haluksy nie sprawiały jej bólu, nie operowałaby się. Znajoma, która zoperowała sobie jedną nogę, na drugą się nie zdecydowała.
"Oszalałaś, kochana? Operację na kościach, bolesną, robić z powodów estetycznych? Boli to strasznie (siostra operowała haluksy)."
Pytanie mam zatem, jak bardzo boli??? bo ja muszę operowac haluksy , prawa noga( i tylko prawa) jest okropna, haluks przekrzywił mi duzy palec, wyglada to źle.... prosze pwiedz mi ile cierpiala twoja siostra...
Jestem zdecydowana , to zrobic, jednak najpierw potrzebuje konsultacji z ortopeda, czy jest to mozliwe, jak przebiegnie. Oczywiscie, ze jezeli, to zagrozi to mojemu zdrowiu,jedynym wyjsciem bedzie przywykniecie do njch. To nie sa haluksy, ale w zasadzie podobnie wygladaj te kosci, oraz duze palce, sa powyginane. Zaden moj facet nie widzial moich stop, Mecze sie z tym strasznie,ale, nie majac innego wyjscia bede musiala to zaakceptowac..
Dobry wieczor Paulla,
Przede wszystkim, w sprawach zdrowotno "stopowych" z haluksami, nigdy nie sluchaj zadnych porad jesli nie sa to lekarze.
Jestem naprawde bardzo powazna tutaj i nalegam, bys absolutnie zrobila sobie zaufanie i lekarzom, z ktorymi sie skontaktujesz.
Tak, mysle, ze jest to do zalatwienia i jesli masz dodatkowe ubezpieczenie i dobrego chirurga to PO ZABIEGU ODZYSKASZ ZAUFANIE W SIEBIE. Okres doscia do siebie po operacji jest w ramach 1 go do dwoch miesiecy.
Nie jest to bolesne!
Wiec glowa do gory i dzialaj!
Z powazaniem
Leszczynek
Dziekuje Leszczynek!
Dzięki Twoim slowom zrobiło mi się lżej na duchu . Jakaś iskra nadziei we mnie ponownie zapłonęła. Wiem kochana, że każdy jest indywidualnością i nie ma co myśleć - ją bolało, mnie też musi. Najpierw dobry ortopeda, konsultacja i dobra placówka gdzie w razie czego odbyłaby się operacja. Szczegółowy wywiad, to podstawa! Pozdrawiam , dam znać jak już sie wybiore do lekarza, czego dowiem, co mogę, jak poszlo, itp.
Znam osobę która ma bardzo zdeformowane stopy (nie wiem z jakiego powodu). Jedyną osobą której to przeszkadza to ONA sama. Żaden z przyjaciół nie zwraca na to uwagi. Więcej wiary w Siebie a nie w swój wygląd..
Wyglad, wygladem, ale skoro on mi nie pozwala w siebie wierzyc? Sprobowac mozna, jak juz pisalam wyzej na pewno dla ladniejszych stop nie naraze zdrowia...
17 2012-08-19 18:34:53 Ostatnio edytowany przez żyworódka (2012-08-19 18:36:25)
Witam. ![]()
Pytanie mam zatem, jak bardzo boli??? bo ja muszę operowac haluksy , prawa noga( i tylko prawa) jest okropna, haluks przekrzywił mi duzy palec, wyglada to źle.... prosze pwiedz mi ile cierpiala twoja siostra...
Moim zdaniem, zależy to od wielu czynników, ale przede wszystkim od dobrze wykonanego zabiegu (fachowości lekarza) oraz od organizmu pacjenta, jak "gojne" jest jego ciało.
Są osoby, którym rany źle się goją albo dosyć długo.
Ja zawsze byłam, jestem i będę przeciwna ingerencji skalpela w ciało. Dopuszczam takie działanie tylko i wyłącznie w uzasadnionych przypadkach, jak ratowanie życia.
Dziewczęta, czy znacie takie powiedzenie: operacja się udała, a pacjent zmarł?
Oczywiście, jest to taki drastyczny przykład, jednakże należy wziąć pod uwagę różne nieprzewidziane następstwa/komplikacje wynikłe po przeprowadzonym zabiegu np. infekcja rany.
Michalina i Paulla, czy stosowałyście jakieś zabiegi na stopy jak np. ultradźwięki?
Nie zlikwidują całkowicie Waszych dolegliwości, ale mogą zablokować dalsze zniekształcenia stopy. Taki zabieg można stosować dwa razy w roku.
Zabiegi może przepisać ortopeda lub chirurg.
Dodatkowo, możecie też same wykonywać proste ćwiczenia stóp, polegające na zginaniu i prostowaniu palców, aby je "uelastycznić" w stawach. Pływanie jak najbardziej wskazane.
Michalinie polecam zakup takiej podpórki na haluksy (wykonanej ze skóry), którą nakłada się na palucha na dwie do trzech godzin dziennie z zastrzeżeniem, że nie można zakładać jej na czas chodzenia. Taka podpórka powoduje powolne prostowanie palucha - odchylanie go w przeciwną stronę i przy dłuższym stosowaniu można uzyskać poprawę. Oczywiście nie należy spodziewać się jakiejś rewelacyjnej poprawy, ale warto spróbować.
Sprzedaż prowadzą sklepy zaopatrzenia ortopedycznego, koszt w granicach 15 - 20 zł.
Pozdrawiam. ![]()
Strasznie Ci dziękuję! Rozjaśniłaś mi problem, jestem wdzięczna. O ultra dźwiękach nie słyszałam, wezmę się za to. Idę niedługo do ortopedy, może Lux Med będzie miał takie zabiegi. Wkładek, o których wspomniałaś również poszukam. Masz rację, ingerencja w ciało niesie za sobą określone skutki, lepiej unikać .
troszkę późno ale chciałam się dowiedzieć co z tymi zabiegami? sama mam troszkę zdeformowane dwa palce przez to ze są najdłuższe chyba i z chęcią bym się dowiedziała czy da się coś z tym zrobić na zasadzie zabiegu ![]()
troszkę późno ale chciałam się dowiedzieć co z tymi zabiegami? sama mam troszkę zdeformowane dwa palce przez to ze są najdłuższe chyba i z chęcią bym się dowiedziała czy da się coś z tym zrobić na zasadzie zabiegu
Zacznijmy od tego, czy w ogóle byłaś u lekarza ortopedy?
Poza tym, nie określiłaś się o jaki zabieg Ci chodzi - chirurgiczny czy fizykoterapeutyczny.
Dopóki się da, to jak już wcześniej pisałam, ja chirurgicznego nie polecam. Dobrze jest wziąć zabiegi ultradźwięki i kupić wkładki.
Ja też mam problem ze stopami - halluksy. Ale nie jest to spowodowane chodzeniem w butach na obcasie ale niestety mój tata je ma i ja też więc pewnie to kwestia genetyczna. Jakoś się z tym pogodziłam i już się tym nie przejmuje
kiedyś miałam opory przed chodzeniem w japonka i odsłanianiem stóp ale teraz co mi tam...
naczytałam się o operacji stóp, chodzeniu w gipsie przez 6 tygodni i innych okropnościach i dodatkowo - taka operacja ponoć może nam bardziej zaszkodzić niż pomóc ale należy zacząć od kontaktu ze specjalistą czyli ortopedą ![]()