Czym dla Was jest pewnosc siebie? Jaki macie stosunek dla takich osób?Jak Waszym zdaniem zachowuje sie osoba pewna siebie?
Moim zdaniem osoba pewna siebie to osoba, która zna swoją wartośc, szanuje siebie, ale też innych. Pewności siebie nie należy mylić z próżnością i wywyższaniem się nad innych ludzi.
Pewnosc siebie to swiadomosc siebie i swojego ciala. Osoba pewna siebie potrafi spojrzec na siebie obiektywnie. Zdaje sobie sprawe ze swoich wad i zalet, jest w stanie opierac poczucie wlasnej wartosci na swoich mocnych stronach, a swoje wady podzielic na dwie czesci: te ktore sa od niej niezalezne i je zaakceptowac. Oraz te ktore jest w stanie w sobie zmienic. W ten sposob poznaje swoje mozliwosci i na tym opiera poczucie wlasnej wartosci.
Pewność siebie - jedna z istotniejszych cech.
Aż trudno ująć wszystko: zaczynając od takich aspektów, o których napisali inni, po świadomość czego się chce od życia i odwagę w realizowaniu tego.
Pewność siebie jest bardzo ważnym elementem w relacjach z ludźmi - osoby niepewne siebie są postrzegane jako słabsze, takie którymi trzeba się zająć, albo nawet może zrobić za nie jakieś obowiązki, w przeciwieństwie do "przywódców" osób bardzo pewnych siebie, a przecież ta otoczka, jak się prezentujemy, nie jest tożsama z umiejętnościami, wiedzą.
Osoby pewne siebie idą do przodu, niezrażają się przeszkodami, raczej "co mnie nie zabije, to mnie wzmocni".
Ja lubię osoby pewne siebie. Zdecydowanie wolę ludzi, którzy wiedzą o co im chodzi, jaką wartość ze sobą niosą
Podpisuje sie pod wszystkimi postami powyżej co do definicji pewności siebie. Poza tym dodam od siebie,że pewnośc siebie jest seksi ;D Osoby trykające pewnością siebie wdł. mnnie olśniewają, przykuwają naszą uwagę w pozytywnym tego slowa znaczeniu ...
Kiedys bylam taka kobieta i pamietam jak dzis jakie to jest cudowne uczucie;)) czujesz jak bys wszystko mogla zrobic, przejdziesz kazda przeszkode!! to bylo piekne uczucie... teraz niepotrafie poradzic sobie z problemami, boje sie, placze, nie biore drugich szans... jestem totalnie inna osoba i to jest okropne uczucie takiej niemocy:((
Kiedys bylam taka kobieta i pamietam jak dzis jakie to jest cudowne uczucie;)) czujesz jak bys wszystko mogla zrobic, przejdziesz kazda przeszkode!! to bylo piekne uczucie... teraz niepotrafie poradzic sobie z problemami, boje sie, placze, nie biore drugich szans... jestem totalnie inna osoba i to jest okropne uczucie takiej niemocy:((
co sie stalo,że zmienilo sie u Ciebie ?
co robić i jak postepować, by być taka osobą???
a ja myslę że taka osoba trzeba się urodzic.. oczywiscie mozna a nawet trzeba nad tym pracować , wyzbyć sie kompleksow , nie byc wycofanym bo takim osobom jest trudniej w życiu..
sama jestem osobą otwartą , akceptującą siebie w 100%.. ale pomimo mojej samoswiadomosci staram sie nie byc arogancka , zadufana w sobie osoba ....
Pewności siebie nigdy nie miałam za dużo, a nieudany związek pogrzebał resztki.
Pracuję nad odzyskaniem chociaż minimum, ale jeszcze nie wiem jakie będą skutki ![]()
Pewność siebie to wg mnie taki stan, kiedy przestajesz się przesadnie przejmować tym, co pomyślą inni, bo sama wiesz ile jesteś warta. Pewna siebie nie dasz się wpędzić w dół krzywdzącą opinią.
Lubisz siebie, jednocześnie zdając sobie sprawę, że jesteś tylko człowiekiem, dajesz sobie prawo do błędów i akceptujesz je.
Mnie by tyle pewności siebie wystarczyło. Publiczne przemówienia i karaoke mogę sobie odpuścić ![]()
Pewność siebie to wg mnie taki stan, kiedy przestajesz się przesadnie przejmować tym, co pomyślą inni, bo sama wiesz ile jesteś warta. Pewna siebie nie dasz się wpędzić w dół krzywdzącą opinią.
Lubisz siebie, jednocześnie zdając sobie sprawę, że jesteś tylko człowiekiem, dajesz sobie prawo do błędów i akceptujesz je.
Musze sie tego nauczyc tylko jak????
Być pewnym siebie to wiedzieć jakie ma się wady, zalety, znać siebie, wiedzieć jak zachowuje się w danych sytuacjach. Być pewnym siebie to wierzyć w siebie, być odpowiedzialnym za to co się mówi, robi.
tak dokładnie, znać sowje mocne i słabsze strony i akceptować je, umieć wyrażać siebie, umieć bronić swoich zasad i wartości i postępować zgodnie z nimi, nie przejmować się opinią innych, kierować się w życiu indywidualnie obranymi wytycznymi, miec do siebie zaufanie i poprostu lubic siebie! pewność siebie to również asertywne postępowanie i umiejętność radzenia sobie w trudnych życiwych sprawach , oczywiście to w dużym uproszczeniu bo definicja pewnosci siebie jest dla każdego inna:)