Forum Kobiet - NETKOBIETY.PL

Witaj na niezależnym Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

Serdecznie zapraszamy do lektury naszych redakcyjnych blogów Od kuchni oraz Po godzinach Szczególnie polecamy : Psychologia Uroda Miłość Wychowanie Polityka Samotność

Dodaj odpowiedź

#1 2007-07-22 23:34:09

genia
Niewinne początki

Zespół jelita nadwrażliwego

Żyje już z tym problemem kilka długich lat swoją drogą dolegliowść ta kompletnie przorganizowała moje dotychczas poukładane życie , a teraz nie moge jeść ani nic smażonego tłuste smakołyki też odpadają , a ile można żyć tylko na gotowynych udkach nie
Zespół jelita nadwrażliwego colon irritabilis to wstretne choróbsko moze poradzicie cos w jaki sposb moge urozmaicic sobie diete tak zeby pozniej nie cierpieć ? jakies pomysly ?

Z góry dzięki.

#2 2007-07-24 15:38:09

Angelina
Niewinne początki

Re: Zespół jelita nadwrażliwego

Nie wiem na którą postać tej choroby cierpisz, czy zaparciową czy biegunkową. Moja babcia cierpiałą n a biegunkową postać jelita nadwrażliwego, czyli unikała wszystkiego co zawiera błonnik, a zatem wszystkie warzywa strączkowe musiała wyrzucić z jadłospisu. No genaralnei powinnaś dużo pić wody mineralnej albo soków warzywnych i owocowych ale naturalnych, no niestety musisz unikać tego co tłuste i słodkie, a mięso  to tylko białe i najlepiej pieczone lub gotowane. No tego nie unikniesz i po prostu tzreba się przyzwyczaić do takiego a nie innego trybu życia. Moja babcia, np. zazwyczaj piekła mięso w dużej ilości przypraw i to powodowało,że nabierało ono wyjątkowego smaku,że smażenie nawet nie było potrzebne!!!

#3 2007-08-26 23:53:23

miodzio
Zaglądam tu coraz częściej

Z tym nie ma  żartów, moja mama miał cały czas chroniczne zaparcia, nieważne co zjadła i potem, jak chciała sięzałatwic to nie była wstanie do tego stopnia,że mdlała> Lekarze jej powiedzieli,że to ma podłoże nerwicowe i przepisali jej jakieś leki na nerwy. Mama myślała,że jest chora na raka, a to podobno normalne,że pacjentom isę atk wydaje i popadają w kancerofobie, czyli obawe przed chorobą nowotworową. Takie nakręcanie się na pewno nie ułatwia leczenia, a nie jest to na pewno nowotwór i rak się z niego nie wytworzy!!!

#4 2007-11-20 20:29:20

malwa
Wkręcam się coraz bardziej

ja mam tez ta chorobe choc przzyznam ze ostatnio objawy ustapily i mam wzgledny spokoj u mnie znamienny byl stres przez ktory mialam atak jelitka;)

#5 2008-05-27 14:36:13

massagewarsaw

chodzi nie tylko o zmiane diety, ale o zmiane trybu zycia. Stres (jak napisala Malwa), w polaczeniu ze zlym jedzeniem i zlymi nawykami zywieniowymi, jest przyczyna choroby.

jedz niewielkie porcje, dokladnie przezuwaj kazdy kes, nie jedz przed spaniem.

#6 2008-06-16 23:33:01

cinimini
O krok od uzależnienia

Ja cierpie na chorobe crohna jest to cos takiego jak ZJN tylko nieco "uatrakcyjniony" .. mowiac po krotce moje zycie kreci sie wokol WC. Wystarczy, ze pomysle o czym co mnie stresuje , juz musze tam biec ... ogolne chora jazda...bo np. jade autobusem, jest korek,pierwsza mysl jaka przychodzi mi do glowy to "zebym tylko teraz nie musiala...." i co sie dzieje  - MUSZE!. Choroba ma swoje podloze w glowie, bo wystepuje u osob nadwrazliwych emocjonalnie,podatnych na steres... Malo to komfortowe i przyjemne...mam 24 lata, szukam partnera...i powiedz mu teraz o tej przypadlosci... Na szczescie takich jak ja sa tysiace i wzajemnie sie wspieramy...dlatego rowniez Ciebie Genia odsylam w to miejsce http://crohn.home.pl/forum/ znajdziesz tam wiele fachowych porad odnosnie choroby no i przepisow na lekkostrawne potrawy ...aby wreszcie nie jesc w kolko gotowanych udek - tez juz mi nosem wychodza wink

#7 2008-08-06 11:04:22

majka
Gość

Tez mam problemy z jelitami,ale od paru miesięcy pije miód i poprawa jest bardzo widoczna.Tylko to musi być miód akacjowy wieczorem rozpuszczam 2 łyżki miodu w szklance ciepłej wody a rano troszeczkę podgrzewam i wypijam na czczo można wcisnąć do tego cytrynę.To nie działa od pierwszego dnia .Dopiero po tygodniu nawet dwóch.Pije tak już od paru miesięcy i jest wszystko ok.Ale był taki czas,że pare dni nie piłam i dolegliwości wróciły.więc zaczęłam od nowa i znów jest dobrze.Możecie najpierw poczytać sobie na temat miodu akacjowego.A pózniej spróbowac.

#8 2008-08-06 11:19:39

massagewarsaw

tak, miod to dobry, naturalny lek na te dolegliwosc.

oprocz akacjowego jest jeszcze lepszy, ale znacznie drozszy, bo sprowadzany z australii, ktory pochodzi z drzewa herbacianego (ktorego olej ma silne wlasciwosci bakteriobojcze).

miod nazywa sie Manuka i do celow medycznych jest on badany i klasyfikowany, w zaleznosci od stezenia substancji aktywnych w nim zawartych (wiadomo, miod miodowi nie jest rowny, zalezy od kwiatow, pszczol, pogody).

do celow medycznych powinien on miec aktywnosc co najmniej 15+, nizej sklasyfikowany uzywany jest jako profilaktyczny ale nie leczniczy.

powinno sie go brac na czczo czyli najlepiej z rana, ale zeby nie przelecial przez uklad trawienny zbyt szybko, powinno sie go rozsmarowac na kromce chleba. Wystarczy mala lyzeczka. Sniadanie mozna jesc po pol godziny.

oprocz spozywania jest bardzo skuteczny na gojenie sie ran skory, do tego uzywa sie go w potencji 18+.

w wielkiej brytanii juz nawet publiczna sluzba zdrowia wprowadzila plastry zawierajace manuka honey, bo sa skuteczniejsze, niz dotychczas znane mascie.

nie jestem pewien, ze jest on dostepny w polsce, ale mozna kupic z internetu

#9 2008-08-28 21:09:44

CookieBitch
100% Netkobieta

widze kobietki ze chorujecie sad a ja myslalam ze takie choroby sa BARDZO rzadkie

Świat jest mały, ostatecznie wszyscy kiedyś spotkamy się w łóżku.

http://photoblog.pl/ciah

Dodaj odpowiedź

Stopka forum