Zabezpieczenie alimentow-pomocy - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Zabezpieczenie alimentow-pomocy

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 12 ]

1 Ostatnio edytowany przez mimi1234 (2012-06-27 11:44:09)

Temat: Zabezpieczenie alimentow-pomocy

Witam,
prosze o rade.Jestem o rozprawie rozwodowej,odroczonej ,na ktorej sedzia zpaytala meza ile chce lozyc na dziecko ,maz odparl 500 zl i zostalo to zapotokolowane.Nie okreslono kiedy bedzie lozyc itd,nic po prostu.A kwota ktora zadeklarowal jest smieszna co do jego mozliwosci zarobkowych(wnioskowlam o przedstawienie jego Pit-a w sadzie(maz jest tylko w jego posuiadaniu,a ja nie moge udowodnic ile zarabia),ale sad nawet do niego nie zajrzał).
Ja nadal pozstaje bez srodkow do zycia,maz wczesniej przesylal pieniadze keidy chcial na dziecko w kwocie 300 zl i tyle.
Jestem zarejestrowana w urz Pracy bez prawa do zasilku,dziecko oddalam teraz do prywatnego przedszkola,bo nie mam innej mozliwosci szukania pracy i jedyne z czego zyje to pozyczanie pieniedzy od najblizszych.
Zglosilam sie do MOpsu,ale nie wiem ile mi przyznaja pieniedzy.
Chce zlozyc wnioske do sadu Okregowego w ktorym mialam sprawe rozwodowa o zabezpieczeni alimentow(wczesniejszy wniosek w Sadzie Rejonowym na zabezpiecznie zostal odrzucony z powodu braku moich srodkow dowodowych na jego mozliwosci zarobkowe(nie mam skad ich wziasc bo zabrał PIT)i wyznaczono rozprawe o alimenty,ale tam beda rozpatrywane alimenty tylko z 30 dni bo maz wniosl sprawe o rozwod).
Zatem wnoszac nowy wniosek chce dolaczyc PIT z 2010 r i wiecej nic nie mam.Prosze o podpowiedzenie czy to Sadowi moze wystarczyc i czy moge sie zwrocic do Sadu aby zobaowiazal jego do przedstawienie PITa za 2011 r na czas zasadzenie zabezpieczenia?
Przeciez Sąd musi odpowiedziec w ciagu 7 dni na moj pozew o zabezpieczeni i raczej nie zdazy uzyskac Pit-u od niego.
Boje sie ze znowu Sad odrzuci moj pozew o zabezpieczeni ei zostane do nastepnej sprawy rozwodowej(ktgorej nie okreslono terminu ze wzgl na mediacje)bez alimentow......
Drugie pytanie -czy bedzie zatem inna rozprawa o alimenty w Sądzie Okregowym,skoro sprawa o rozwod zostala na razie odroczona?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Zabezpieczenie alimentow-pomocy

jezeli nie skladalas osobnego wniosku o alimenty to nie bedzie rozpatrywany osobno. 500zl to standard i wcale nie mala suma a rodzice powinni utrzymywac dziecko po polowie czasami mozna zadac calosci kosztow od ojca bo matka swoj obowiazek realizuje calodobowa opieka. pit z 2010 to stara sprawa i moglo sie wiele zmienic w jego zarobkach ale warto sprobowac najwyzej odrzuca ale za to nie zastrzela:)
i jeszcze jedno: alimentow nie ustala sie od zarobkow ojca tylko potrzeb dziecka smile

3 Ostatnio edytowany przez mimi1234 (2012-06-27 13:21:59)

mfilipinka napisał/a:

jezeli nie skladalas osobnego wniosku o alimenty to nie bedzie rozpatrywany osobno. 500zl to standard i wcale nie mala suma a rodzice powinni utrzymywac dziecko po polowie czasami mozna zadac calosci kosztow od ojca bo matka swoj obowiazek realizuje calodobowa opieka. pit z 2010 to stara sprawa i moglo sie wiele zmienic w jego zarobkach ale warto sprobowac najwyzej odrzuca ale za to nie zastrzela:)
i jeszcze jedno: alimentow nie ustala sie od zarobkow ojca tylko potrzeb dziecka smile

Ale jaki ja jescze miałam złożyć osobny wnioske jak jeden poszedł do Sądu Rejonowego i tam będą tylko orzecony alimenty tylko za 30 dni niepłacenia na rodzinę?
Złoże teraz nowy w Okręgowym na zabezpieczenie,więc co?mogą go nie rozpatrzyć?nie rozumiem czemu...Jaka mam gwarancje ze maż mi zapłaci bo tak zadeklarowal?
Poza tym wykazałam większe koszty nakładu na dziecko,a sama nie pracuję,a mimo to Sąd tylko zapytał ile na dziekco będzie łożył nie biorąc mnie pod uwagę,mimo iż wystąpiłam o alimenty również na siebie...

Potrzeby dziecka są dużo większe,i nie da się teraz podzielic ich na pół kiedy ja nie pracuję.
A to,że dziecko jest w przedszkolu i nie sprawuję nad nim opieki cały dizeń to coś złego kiedy szukam pracy w tym czasie intensywnie,ząłatwiam sprawy dziecka co chwila,pisze pozwy do Sądów itd,co przy dziecku w domu byłoby fizycznie nie możliwe...

No nie mogę teraz myśleć,że najwyżej odrzucą,bo PIT stary bo skąd mam wziąśc inne dokumenty potwierdzające jego zarobiki jak ich nie mam?Jakiś pomysł?
Dostępu do konta też nie mam...

4

jezeli zlozyla pani pozew o rozwod i w tym byl wniosek o alimenty to rozpatrzone beda obie sprawy na tej samej rozprawie.
skladajac o zabezpieczenie moze pani we wniosku napisac ze nie ma pani mozliwosci udokumentowania jego zarobkow i sad powinien go do tego zmobilizowac...
mozna probowac zadac calosci utrzymania dziecka ale to rzadko zasadzaja. sad przewaznie zada aby rodzice placili po polowie. co by pani zrobila gdyby byly nie pracowal?? chcialaby pani placic calosc kosztow? ja rowniez mialam zasadzone po polowie i dostalam 500zl a naewt kiedy nie mialam dochodow dawalam rade i w ostatecznosci za te 500zl mozne dziecko utrzymac.
przedszkole prywatne dla sadu moze byc pani wybrykiem bo w koncu dziecko w przedszkolu a pani w domu... trzeba by bylo przedstawic to w taki sposob: miejsc w przedszkolu brak i ojciec powinien ponosic rowniez polowe kosztow przedszkola nic wiecej nie moge doradzic. oczywiscie z przedszkola faktore imienna na dziecko do sadu dostarczyc w 2 egzemplarzach (moze byc na rozprawe lub wczesniej).

5

mfilipinka napisał/a:

jezeli zlozyla pani pozew o rozwod i w tym byl wniosek o alimenty to rozpatrzone beda obie sprawy na tej samej rozprawie.
skladajac o zabezpieczenie moze pani we wniosku napisac ze nie ma pani mozliwosci udokumentowania jego zarobkow i sad powinien go do tego zmobilizowac...
mozna probowac zadac calosci utrzymania dziecka ale to rzadko zasadzaja. sad przewaznie zada aby rodzice placili po polowie. co by pani zrobila gdyby byly nie pracowal?? chcialaby pani placic calosc kosztow? ja rowniez mialam zasadzone po polowie i dostalam 500zl a naewt kiedy nie mialam dochodow dawalam rade i w ostatecznosci za te 500zl mozne dziecko utrzymac.
przedszkole prywatne dla sadu moze byc pani wybrykiem bo w koncu dziecko w przedszkolu a pani w domu... trzeba by bylo przedstawic to w taki sposob: miejsc w przedszkolu brak i ojciec powinien ponosic rowniez polowe kosztow przedszkola nic wiecej nie moge doradzic. oczywiscie z przedszkola faktore imienna na dziecko do sadu dostarczyc w 2 egzemplarzach (moze byc na rozprawe lub wczesniej).

No tak,ale jak poprosić Sąd by go do tego zmobilizował w tak krótkim czasie jak zabezpieczenie?

Gdyby mąż nie pracował czułabym się odpowiedzialna za dziecko,że jest trudna sytuacja i w miarę własnych możliwości(a możliwości zarobkowe męża są duże)chciałabym zaspokoić wszystkie jego potrzeby,a nie liczyc na drugą stronę.
Mąż jednak chce zrobić nam totalną biedę,"zobaczysz jak teraz bezie ci ciężko i bedziesz skomlec bym wrócił"i żyje sobie na super poziomie,a wczensiej płacił za wszystko bo ja siedizlam z mała w domu.

Wybryk dla Sądu?czyli co lepiej siedziec w domu z dzieckiem,nie móc wyjsc szukac pracy,albo moze na rozmowy kwalifiakcyjne pojsc z wóżkiem i to bylby lepszy wybryk dla Sądu?
Jak nie mam możliwości pomocy nad dzieckiem,to nie widzialam innego wyjscia,musialam sie zapozyczyc.
Ja wolalam siedizec w domu z dziekciem niz komukolwiek oddawac pod opieke,ale sytuacja mnie zmusila do tego kroku....

Ma potwierdzenia spotkan na rozmowy o prace,ale z nich na razie nic nie wynikło,wiec nie siedze w domu i nie "dłubię w nosie"...

6

sad wysyla wezwanie z terminem 7 dni do uzupelnienia dokumentacji.
kiedy sytuacja matki i dziecka jest ciezka sad uwaza ze wszystkie koszty matka powinna ciac. znajomej sloik nutelli raz w miesiacu wypomniala sedzina...

7

mfilipinka napisał/a:

sad wysyla wezwanie z terminem 7 dni do uzupelnienia dokumentacji.
kiedy sytuacja matki i dziecka jest ciezka sad uwaza ze wszystkie koszty matka powinna ciac. znajomej sloik nutelli raz w miesiacu wypomniala sedzina...

A na jakiej podstawie wypomniała jej to Sędzina?przedstawiła paragony gdzie kupiła nutelle????

8

sedzina na rozprawie o alimenty uznaje tylko paragony imienne a kobieta miala na paragonie nutelle i pelnoziarnisty chleb. wedlug sadu dziecko moze jesc zwykly chleb i nie z nutella! przeciez matki na to nie stac! (raz w miesiacu...)
w sadzie nie wierza na slowo i trzeba potrzeby dziecka udowodnic na faktorach imiennych (przynajmniej w wiekszosci sadow) no i wiele zalezy oczywiscie od sedziego i jego humoru smile

9 Ostatnio edytowany przez mimi1234 (2012-06-28 19:04:44)

mfilipinka napisał/a:

sedzina na rozprawie o alimenty uznaje tylko paragony imienne a kobieta miala na paragonie nutelle i pelnoziarnisty chleb. wedlug sadu dziecko moze jesc zwykly chleb i nie z nutella! przeciez matki na to nie stac! (raz w miesiacu...)
w sadzie nie wierza na slowo i trzeba potrzeby dziecka udowodnic na faktorach imiennych (przynajmniej w wiekszosci sadow) no i wiele zalezy oczywiscie od sedziego i jego humoru smile

Sory,ale cieżko mi uwierzyć,że miała paragony imienne z nutellą ze sklepu spozywczego....
Przecież w spozywczaku nie dają takich faktur,albo ja o czymś nie wiem...

To że mężuś pozostawił mnie w trudnej sytuacji finansowej nie tłumaczy tego,że dziecku nie mogę czegoś kupić.I tak pozyczam kasę na zycie która musze oddać,bo zabrął mi CAŁĄ MOJĄ kasę!Zabrła dostęp do konta do którego tylko miałam pełnomocnictwo,a rozdzielnosc majatkową miałam od niedawna...więc formalnie jego konto konto to mógł zrobić co chciał.ale tam są moje pieniądze które też cieżko sobie wypracowałam!To chyba kradzież?!
A nikogo to nie obchodzi!!!

Można to gdzies zgłosić przed podziałem majątku ktory nie wiem kiedy będę mogła mieć bo sprawa rozwodowa się przeciąga???

10 Ostatnio edytowany przez mfilipinka (2012-06-28 19:21:16)

faktore moze wypisac kazdy sklep. bierzesz paragon i mowisz ze chcesz imienna faktore do sadu.
idac do biedronki po sok i bulke dla dziecka dostajesz paragon i z tym paragonem zglaszasz sie do wypisania faktory co w tym dziwnego i nieosiagalnego.
to jak cie maz zostawil to swinstwo ale jezeli nie potrafisz udowodnic ze to byly twoje pieniadze lepiej zapomnij o nich juz teraz

11

mfilipinka napisał/a:

faktore moze wypisac kazdy sklep. bierzesz paragon i mowisz ze chcesz imienna faktore do sadu.
idac do biedronki po sok i bulke dla dziecka dostajesz paragon i z tym paragonem zglaszasz sie do wypisania faktory co w tym dziwnego i nieosiagalnego.
to jak cie maz zostawil to swinstwo ale jezeli nie potrafisz udowodnic ze to byly twoje pieniadze lepiej zapomnij o nich juz teraz

Radizłam się prawnikó i mówili,że faktur ze sklepu spozywczego nie ma sensu brac,bo każdy wie ile kosztuje życie...więc zbierałam paragony..i co teraz?mogę prosić o wystawianie faktur imiennych na te paragony wstecz?

Świństwo świństwem,ale to znaczy,że mąż jest bezkarny i może sobie tymi pieiędzmi dysponować do czasu ozprawy o podizał majątku a ja będę w skrajnej biedzie?
Czyli "mąż"może robić z moją kasa co chce,a jakby mi obcy z konta zabrał to dopeiro wtedy jest to przestępstwo?Graniczy po mału to z paranoją.
Udowodnić łatwo można,wystarczy wziąść wyciąg z konta(przez Sąd teraz???)-przecież jego zarobki też były moją kasą do czasu ustanowienia rozdzelności majątkowej!

Posty [ 12 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Zabezpieczenie alimentow-pomocy

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024