Stypendium - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 10 ]

Temat: Stypendium

Witam, chciałabym się starać o stypendium na studiach ponieważ moich rodziców nie stać na zapewnienie mi wykształcenia. Dlatego moje pytanie brzmi: czy do dochodu netto na osobe w rodzinie wlicza się tylko dochód moich rodziców, czy brata, który zarabia na siebie i tylko z nami mieszka też? I co z emeryturą dziadka, który też z nami mieszka?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Stypendium

Najlepiej będzie jak zapytasz na uczelni. U mnie zajmował się tym dziekanat. Uzyskasz informacje z pierwszej ręki. Pozdrawiam!

3

dzięki. A myślisz, że ma sens przemeldowanie się do miasta gdzie będę studiować, wtedy mój dochód będzie wynosił 0 zł.? I mam szanse na wyższe stypendium. Słyszałam o takim sposobie ale nie wiem czy jest dobry i czy w ogóle miejsce zameldowania jest brane pod uwage przy przydzielaniu stypendium..

4

nowa Ola napisał/a:

dzięki. A myślisz, że ma sens przemeldowanie się do miasta gdzie będę studiować, wtedy mój dochód będzie wynosił 0 zł.? I mam szanse na wyższe stypendium. Słyszałam o takim sposobie ale nie wiem czy jest dobry i czy w ogóle miejsce zameldowania jest brane pod uwage przy przydzielaniu stypendium..

To nie tak działa...:D
Dochód do stypendium liczony jest na tej samej zasadzie co do świadczeń rodzinnych (na podstawie tej ustawy).
Czyli liczysz sie Ty, rodzice i dzieci będące na ich utrzymaniu. Nie ma znaczenia gdzie mieszkasz czy jesteś zameldowania.

Brata dochód byłby liczony, gdyby tak jak Ty uczył się i nie spełniał kryterium na "samodzielnego finansowo" i nie miał skończonych 25lat.

Myślę, że wszystko znajdziesz na stronie uczelni.

5

dayzi napisał/a:

Czyli liczysz sie Ty, rodzice i dzieci będące na ich utrzymaniu. Nie ma znaczenia gdzie mieszkasz czy jesteś zameldowania..

Serio to tak działa..? A co jeśli rodzice uznali, że jest już dorosła i niech sobie sama na siebie zarabia?

6

No własnie zastanawiam się czy nie jest jakoś inaczej liczone jeżeli student jest na własnym utrzymaniu, czyli przekracza dochód jakiś tam rocznie / ma minimalną krajową.

7 Ostatnio edytowany przez dayzi (2012-06-26 11:52:09)

Serwis Stypendia i kredyty studenckie
Student samodzielny finansowo

Zgodnie z art. 179 ust. 6 ustawy Prawo o szkolnictwie wyższym student jest samodzielny finansowo, jeżeli on lub jego małżonek spełnia łącznie następujące warunki:

1) posiadał stałe źródło dochodów w ostatnim roku podatkowym,
2) posiada stałe źródło dochodów w roku bieżącym,
3) jego miesięczny dochód w okresach, o których mowa w pkt 1 i 2, nie jest mniejszy od minimalnego wynagrodzenia za pracę pracowników ogłaszanego na podstawie przepisów o minimalnym wynagrodzeniu za pracę, obowiązującego w ostatnim miesiącu ostatniego roku podatkowego w przypadku dochodu studenta z ostatniego roku podatkowego i obowiązującego w miesiącu złożenia wniosku o przyznanie stypendium (w 2005 r. jest to 849 zł brutto),
4) nie złożył oświadczenia o prowadzeniu wspólnego gospodarstwa domowego z rodzicami lub jednym z nich.

W opinii Ministerstwa za samodzielnego finansowo może być uznany student, który łącznie z małżonkiem spełnia ww. warunki tj. wymagane warunki spełnia student albo małżonek studenta albo obydwoje łącznie.

źródło: Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego
------------------
W innym wypadku liczy się studenta jako "dziecko na utrzymaniu".

"A co jeśli rodzice uznali, że jest już dorosła i niech sobie sama na siebie zarabia?"
Uznać to sobie mogą...ale obowiązek alimentacyjny wyprzedza pomoc socjalną z uczelni.

8

Ok. Dziękuje wink bardzo mi pomogliście ;*

9

Mam jeszcze jedno pytanie smile Mam przed sobą to zaświadczenie z Urzędu Skarbowego o dochodzie. Jest kwota dochodu, podatku i składki na ubezpieczenie społeczne odliczone od dochodu. I przy kwocie dochodu jest gwiazdka i pisze: "Przychód pomniejszony o koszty uzyskania przychodu, bez pomniejszenia o składki na ubezpieczenia społeczne i zdrowotne oraz o należny podatek dochodowy." A ja do stypendium potrzebuje dochód  na członka rodziny netto. Czyli jak to mam policzyć? Od Dochodu odjąć te składki na ubezpieczenie społeczne i potem podzielić na 12 m-c i na liczbę członków rodziny??

Posty [ 10 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024