stypendium dla bezdomnej? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STUDIA, SESJA I ŻYCIE STUDENCKIE » stypendium dla bezdomnej?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 5 ]

1

Temat: stypendium dla bezdomnej?

Studiuję dziennie na 1 roku. Na mojej uczelni stypendium socjalne przysługuje osobie której całkowity dochód nie przekracza 250 zł na miesiac. Nie starałam sie o te stypendium ponieważ dochód moich rodziców z którymi mieszkam jest kwotą wyzszą. Niestety moja sytuacja bardzo drastycznie sie zmieniła i w przeciągu kilku dni muszę wyprowadzić się od rodziców. nie uzyskam od nich żadnej pomocy finansowej. Nie mam oszczędności ani możliwości pracy na cały etat z powodu studiów. Uczelnia nie jest w mojej miejscowości, do szkoły dojeżdżam. Czy jeżeli wymelduję się z mieszkania rodziców i nie będę nigdzie zameldowana (bo nie mam gdzie) to jako osoba bezdomna, która nie ma żadnego dochodu otrzymam stypendium? Zaznaczam, ze nie chodzi mi tutaj o to żeby dostać trochę kasy i sobie poszaleć. Po prostu za kilka dni muszę wynieść się z domu a nie mam pieniędzy na życie ani nie mam gdzie mieszkać. Bardzo proszę o odpowiedzi które mogą mi jakoś pomóc.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: stypendium dla bezdomnej?

Nie gorączkuj się. Uspokój się i zacznij rozważać różne scenariusze.
Czy musisz się wymeldowywać? (urzędowo trwa to ponad pół roku, jeśli sama nie polecisz tego załatwiać dobrowolnie)
Czy istnieje na twojej uczelni samorząd studencki do którego możesz się zwrócić o pomoc? Czy nie dałoby się w tej dramatycznej sytuacji spróbować np. przy ich pomocy, załatwić miejsce w akademiku?
Po pomoc trzeba wyjść do ludzi. Powodzenia

3 Ostatnio edytowany przez dayzi (2011-12-29 13:38:44)

tagaa napisał/a:

Studiuję dziennie na 1 roku. Na mojej uczelni stypendium socjalne przysługuje osobie której całkowity dochód nie przekracza 250 zł na miesiac. Nie starałam sie o te stypendium ponieważ dochód moich rodziców z którymi mieszkam jest kwotą wyzszą. Niestety moja sytuacja bardzo drastycznie sie zmieniła i w przeciągu kilku dni muszę wyprowadzić się od rodziców. nie uzyskam od nich żadnej pomocy finansowej. Nie mam oszczędności ani możliwości pracy na cały etat z powodu studiów. Uczelnia nie jest w mojej miejscowości, do szkoły dojeżdżam. Czy jeżeli wymelduję się z mieszkania rodziców i nie będę nigdzie zameldowana (bo nie mam gdzie) to jako osoba bezdomna, która nie ma żadnego dochodu otrzymam stypendium? Zaznaczam, ze nie chodzi mi tutaj o to żeby dostać trochę kasy i sobie poszaleć. Po prostu za kilka dni muszę wynieść się z domu a nie mam pieniędzy na życie ani nie mam gdzie mieszkać. Bardzo proszę o odpowiedzi które mogą mi jakoś pomóc.

To nie tak działa.
Do stypendium brane są dochody Twojej rodziny, czy z nimi mieszkasz, czy nie, czy jesteś zameldowana, czy nie. Jeśli sie uczysz  to złóż wniosek do sądu o alimenty od rodziców.
Żeby otrzymać stypendium socjalne musisz być albo samodzielna finansowo (warunki znajdziesz w necie) albo dostarczasz dochody rodziców lub alimenty od nich zasądzone (!) nie wystarczą dobrowolne.

PS. a skąd wzięłaś to 250zł?

4

No niestety Dayzi ma rację w kwestiach prawnych.
Spróbuj porozmawiać z samorządem studentów (na każdej uczelni jest taki), może pójdź do dziekana ds. studenckich, on/ona też może coś zadziałać w tej sprawie. Możesz również poradzić się w akademickim centrum prawnym, jeśli na Twojej uczelni jest kierunek prawo, to na pewno pomogą bezpłatnie, jeśli nie poszukaj na innych uczelniach w Twojej okolicy, przedstaw sytuację a może też zechcą coś doradzić.
Poza tym - nie wiem jaka jest sytuacja - jeśli rodzice kazali Ci się wyprowadzić z domu to wcale tego nie musisz robić!!! Jesteś na ich utrzymaniu, poza tym jesteś zameldowana w lokalu, jedyne co to byłabyś skazana na ich złość i niezbyt miłe chwile w domu.
Powodzenia.

Posty [ 5 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STUDIA, SESJA I ŻYCIE STUDENCKIE » stypendium dla bezdomnej?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024