Stypendium Sokrates-Erasmus - Netkobiety.pl

Witaj na Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Porozmawiasz na takie tematy jak : miłość, związki, psychologia, edukacja, finanse, religia, zdrowie i uroda...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

#1 2007-09-11 15:59:25

molina
Gość Netkobiet

Stypendium Sokrates-Erasmus

Hej jestem na 3 roku, bardzo chciałabym wyjechać na stypendium Sokrates -Erasmus do Anglii albo Niemiec bo znam najlepiej niemiecki i angielski. Jak  sie tam dostać ? Jak jest na takim stypendium ?

#2 2008-04-18 10:33:24

Kasia
Do zakochania jeden krok

Re: Stypendium Sokrates-Erasmus

Hej, to zależy gdzie studiujesz. Każda uczelnia ma umowy z określonymi uczelniami partnerskimi. Poszukaj na stronie uczelni, jeśli jest u was taki program to na pewno coś o nim pisze smile Na Socratesa trzeba się zakwalifikować, każdego roku jest ustalany termin postępowania kwalifikacyjnego. Najtrudniej jest się dostać oczywiście na te najbardziej oblegane uczelnie, ale to wszystko zależy ile jest chętnych.
Stypendium też jest różnie ustalane, zresztą co roku się zmienia jego wysokość. Niestety najczęściej samo stypendium nie wystarczy i trzeba trochę samemu zainwestować, zwłaszcza w tak drogim kraju jak Anglia... No, ale jestem przekonana, że warto smile

kołysz mnie dźwiękiem, który koi ból.....

#3 2008-12-24 13:32:56

Austi
Dobry Duszek Forum

Program Erasmus powstał w 1987 roku jako zakrojony na szeroką skalę europejski program wymiany studentów. Nazwa Erasmus nawiązuje do imienia holenderskiego filozofa i teologa, humanisty, Erazma z Rotterdamu (1466-1536). Nie bez przyczyny. Erazm, jak inni wybitni ludzie renesansu, kształcił się w wielu ośrodkach akademickich w różnych krajach Europy, a jego poglądy na edukację przesycone były głębokim humanizmem.

Erasmus jest programem dla uczelni, ich studentów i pracowników. Wspiera międzynarodową współpracę szkół wyższych, umożliwia wyjazdy studentów za granicę na część studiów i praktykę, promuje mobilność pracowników uczelni, stwarza uczelniom liczne możliwości udziału w projektach wraz z partnerami zagranicznymi.

Polska bierze udział w programie Erasmus od roku 1998/99. W latach 1995–2006 Erasmus wchodził w skład wspólnotowego programu Socrates, a od roku akademickiego 2007/2008 jest częścią programu „Uczenie się przez całe życie” (LLP – the Lifelong Learning Programme), którego celem jest przede wszystkim podnoszenie jakości i atrakcyjności kształcenia oraz ułatwianie międzynarodowej współpracy i wymiany w dziedzinie edukacji.

Podstawą uzyskania zaliczenia okresu studiów odbytych za granicą jest uzgodnienie przed wyjazdem na stypendium "Porozumienia o programie zajęć" (Learning Agreement) podpisanego przez trzy strony - uczelnię macierzystą, uczelnię przyjmującą i studenta.
Po zakończeniu pobytu na stypendium uczelnia przyjmująca wydaje "Wykaz zaliczeń" (Transcript of Records).  Jeżeli student zrealizował program pobytu zgodnie z „Porozumieniem”, a z „Wykazu” wynika, że zaliczył wszystkie uzgodnione przedmioty, uczelnia macierzysta uznaje okres studiów odbytych za granicą.

Generalnie pobyt na stypendium Erasmus - Sokrates to wspaniała przygoda, którą polecam każdemu kto ma taką możliwość. Ja miałam okazję 3 lata temu być na tym stypendium w Wiedniu i wspominam ten okres na prawdę bardzo dobrze : to był czas wielu fajnych, międzynarodowych , trwających do dziś przyjaźni, wielu interesujących doświadczeń, które nieco zmieniają perspektywę postrzegania różnych rzeczy po powrocie do kraju.  Jest to też trochę taka "szkoła życia" - trzeba sobie radzić samemu, załatwiać wiele formalności w obcym języku itd, ale rezultat jest jeden : taka większa, życiowa odwaga po powrocie i doszlifowanie języka obcego smile

Wiele tracimy wskutek tego, że przedwcześnie uznajemy coś za stracone.

— Johann Wolfgang Goethe

#4 2009-04-09 13:19:36

mariola_k
Niewinne początki

hej dziewczyny,

baardzo polecam stypendium Erasmus - to był czas mojego życia smile i tylu fajnych chłopaków z całej europy chyba nigdy nie poznałam hihihi.

pozdrawiam,
Mariola

#5 2009-04-09 15:14:59

Tiff
Przyjaciółka Forum

Wiem, że na pewno UZ (Uniwersytet Zielonogórski) oferuje taki program jak Erasmus.

Nie mam wrogów, to wrogowie mają mnie!

#6 2009-05-19 21:20:43

Indi
Niewinne początki

Ja jestem teraz właśnie na stypendium Erasmus we Włoszech i będę do końca czerwca, wspaniała przygoda i faktycznie można poznać dużo przystojnych chłopaków z całej Europy, to prawda. lol

#7 2009-08-29 22:06:50

brukselka
Wkręcam się coraz bardziej

Moja kuzynka była na stypendium w Niemczech i bardzo sobie chwaliła. Później tak ją ciągnęło do tego miasta (Regensburg), że pojechała i już siedzi tam 2 lata! A ostatnio przysyła mi stronkę na gg i tam co? założyła ze znajomym pub !! big_smile

Wyjazd na wymianę studencką naprawdę się przydaje, szczególnie dlatego, że można sobie wielu ludzi poznać, którzy mogą w przyszłości pomóc:)

Trochę o programach wyjazdowych, wymianowych, organizacjach studenckich znajdziesz tutaj: Studia w Unii Europejskiej

Ostatnie tematy :

Stopka forum