Mój brat pije i niszczy moje życie co mam robić???? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Mój brat pije i niszczy moje życie co mam robić????

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 9 ]

1

Temat: Mój brat pije i niszczy moje życie co mam robić????

Witam.Nie wiem do kogo się zwrócić a moje życie to koszmar bo mam brata alkoholika który pracuje góra 3 miesiące w roku przepija co zarobi traci pracę i jest potem na moim utrzymaniu.Mieszkamy w jednym domu mamy osobne mieszkania wspólne liczniki.Ja mam rodzinę męża i malutkie dziecko a mój brat jest sam i stale powtarza że mnie zniszczy dzisiaj jak mąż był w pracy on się upił(miał za co bo pracuje od miesiąca!)nie wiedziałam o tym i poszłam do niego żeby zapłacił swoją cześć rachunków zobaczyłam że coś jest z nim nie tak więc wyszłam do siebie on zrobił mi awanturę i mnie uderzył.Muszę skończyć mu pomagać niech się dzieje co chce nie mam już litości.Pomagam mu od 8 lat finansowo żywię go płace rachunki bo nie mam wyjścia a mam dopiero 29 lat i już nie daje rady naprawdę.Moje małżeństwo też tak długo nie pociągnie.Boje się i nie wiem co mam robić męża ciągle nie ma przecież musi pracować i zarabiać a ja jestem w domu sama z dzieckiem.Najgorsze jest to że on na zewnątrz wydaje się krystaliczny grzeczny miły i twierdzi że chce się go pozbyć z domu nawet sprawy spadkowej po rodzicach nie doprowadziłam do końca bo nie zgodził się na podział mieszkań więc wedle prawa może przebywać w moim mieszkaniu i czuć się jak u siebie.Nie pił od października zeszłego roku bo nie pracował poszedł teraz do pracy i już jest problem a on prosto w oczy mówi mi że jak go będę karmić i utrzymywać to on pił nie będzie.Ma 35 lat i może 4 lata przepracował.Co ja mam robić?Jeśli ktoś miał podobne doświadczenia proszę o rade.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Mój brat pije i niszczy moje życie co mam robić????

Sytuacja jest bardzo trudno, ale trzeba pamiętać, że nie ma sytuacji bez wyjścia. Powiedz, czy kiedykolwiek była rozmowa, albo chociaż sama myślałaś o jakiejś terapii dla niego? Alkoholizm jest poważnym problemem i niestety najbardziej poszkodowane często jest całe otoczenie takiej osoby. W tej sytuacji, Ty i Twoja rodzina. Może warto zastanowić się nad jakąś formą terapii dla osoby uzależnionej?

3

Może powinnaś mu postawić jakiś warunek . Wiem co znaczy żyć z takim człowiekiem uzależnionym od alkoholu ja żyję z dwoma to moi rodzice i wyjścia z tej sytuacji nie widzę . Może dlatego , że on jest sam nie ma bliskiej osoby to pije i nie ma stałej pracy .

4

Witaj.Niestety,alkoholika nie da sie uratowac.Pomagajac mu,robisz mu tylko krzywde ,a jeszcze wieksza-sobie.Nie jestes sama,masz meza,mozecie wspolnie cos zaradzic.Musisz go zostawic samemu sobie,nie masz innego wyjscia,tylko tak mu pomozesz.Poradz sie psychologa,dowiedz sie jak najwiecej o tej chorobie.Trzymam za Ciebie kciuki!Pzdr.

5

Najpierw załatwiłabym sprawy spadkowe. Czy na wasze mieszkania są założone dwie odrębne KW czy jest jedna wspólna na cały dom ? Mówisz, że on nie godzi się na podział mieszkania...Popytaj prawnika o inne wyjście, nie wierzę, że takiego nie ma.
Ale to trzeba chcieć  i nie kierować się sentymentami.
Druga rzecz- Ty nic nie musisz. Masz swoje życie, swoją rodzinę, braciszek jest dorosły, ma dwie zdrowe ręce, chodzi, więc sam odpowiada za swoje czyny i decyzje. On jest teraz na wygranej pozycji, bo wie, że weźmie Cię na litość, wzbudzi wyrzuty sumienia i ma wszystko w d....Nie ponosi żadnych konsekwencji swoich czynów. Niestety, ale jesteś współuzależniona i pewnie od najmłodszych lat czujesz się odpowiedzialna za rodzinę...

6

zgadzam sie z Toba,Kaja.Swietnie to ujelas.

7

Moi dziadkowie i brat starszy 2 lata, są alkoholikami. Ja mam 20 lat i jestem najgorsza w domu tylko dlatego, ze mówię głośno o tym,co myślę. Moja mama za wszystko płaci, a dziadkowie i brat przepijają wszystko. Oczywiście brat nie pracuje. Kilka razy chciał mnie zabić, a dla babci jestem najgorszym z wnuków...nienawidzę ich wszystkich, a gdy patrzę na mamę, to czuje jak serce pęka mi z żalu...trzymam kciuki za Ciebie.

8

Mój brat pije, z przerwami ale jednak i koleżanka chciała mi pomóc, poszłysmy do psychologa, a TEN...
nakrzyczał na mnie,że się przejmuję,że mu pomagam. Miałam obiecał psychologowi,że zadzwonię miesiąc później do niego i przez ten miesiąc ani razu nie pomoge bratu jesli bedzie pijany. Bolało,ale tak robiłam i dzis po paru latach jest mi lzej. Sama mam duzo problemów, a on zyje dla siebie. I juz wiecej nie zawraca mi głowy jak jest pijany. Poza tym w niczym go nie wyreczam.
Jesli alkoholik nie chce sam sobie pomoc Ty nic na siłę nie zrobisz. Odseparuj go. On Ci dobrze powiedział, utrzymuj go... oczywiscie nie gniewaj się, powiedziałam to ironicznie.
Non stop pomagasz mu, a on Cie wykorzystuje i to sie nigdy nie zmieni jesli Ty nie zmienisz podejscia, ale działaniem. Więc DZIAŁAJ!!!!!
Trzymam kciuki.

Posty [ 9 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Mój brat pije i niszczy moje życie co mam robić????

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024