nie samą bajką żyje małe dziecko - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » nie samą bajką żyje małe dziecko

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 21 ]

1

Temat: nie samą bajką żyje małe dziecko

Wpadła mi w ręce książka niewątpliwie dla dzieci i to takich 3-6 letnich, która nie jest bajką. To Maciupek i Maleńtas, Niezwykłe przygody w Brzuchu Mamy. Autorką jest Anna Janko znana ze swoich felietonów w Zwierciadle. Książka, jak nietrudno się domyślić, opowiada o przygodach bliźniaków przed ich urodzeniem, Jest moim zdaniem świetną "pomocą naukową" dla rodziców, których pociechy zaczynają zadawać trudne pytania.I chciałam się Was zapytać czy, a jeśli tak to co możecie polecić niebajkowego dla małych dzieci?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: nie samą bajką żyje małe dziecko

Znam te książkę, o której wspominasz. Ja daję mojemu dziecku książki, które nie są bajkami, ani baśniami. Większość dzieci ma swoje dziecinne fascynacje. Często są to zwierzęta, dinozaury, wulkany. Dziewczynki bywają kierowane w stronę mody i chyba częściej są odbiorcami  baśni o romantycznych królewnach. Mój syn uwielbiał Dinotopię Jamesa Gurneya. Najpierw z powodu ilustracji, później również ze względu na przygodową treść.

3

Moje dziecko lubi książki o zwierzętach. Jak był całkiem mały to kupowałam mu takie książeczki ze sztywnymi kartkami ze zwierzętami właśnie, bo zauważyłam, że interesuje się niemi znacznie bardziej niż np. samochodzikami. Teraz czytamy trzecią już książkę Antoniny Żabińskiej o zwierzakach. Były wcześniej Dżolly i s-ka oraz Rysice, teraz jest Borsunio.

4

Ja kupuję atlasy dla dzieci. Różne. O przyrodzie, zwierzętach, kosmosie.

5

ja podpisuję się pod tym co napisała babulenka - atlasy i encyklopedie dla dzieci są świetne

6

No nie wiem... Kiedyś moje dziecko dostało angielska encyklopedie dla dzieci, obrazkowa. Pomyślałam sobie: fajnie się będzie uczyło języka. Ale jak zobaczyłam że Warszawa leży nad Dunajem, to się nieco załamałam. Dlatego dokładnie przeglądam książki. Ogromnie lubię serie różne o zwierzakach. Np w internetowym antykwariacie udało mi się kupić kilka tomów z serii Tajemnice zwierząt za jakieś w ogóle śmieszne pieniądze.

7

Moja córka też jest fanka wydawnictw encyklopedycznych.Ma kilka encyklopedii dinozaurów,atlas ras psów,encyklopedię dzikich zwierząt a ostatnio kupiła sobie sama 100 najbardziej jadowitych zwierząt i zaczytuje się wieczorami.Oczywiście przed kupnem przeglądam książke i nie trafił mi się rudamarchewko taki okaz:))
Z racji tego,że edukuje się muzycznie lubi też książki dla dzieci o kompozytorach- jej ulubiona to Opowieść o Szopenie.Napisana fajnie,dobrze się czyta i łatwo zapamiętuje.

Polecam też książki Grzegorza Kasdepke: Bon czy ton- savoir vivre dla dzieci,Horror czyli skąd się biorą dzieci,Mam prawo(conieco o prawach człowieka i dziecka),Ostrożnie!- wszystko co powinno wiedzieć dziecko,żeby mogło bezpiecznie bawić się w domu.Tylko bez całowania- czyli jak sobie radzić z niektórymi emocjami.
Książki są fantastyczne,wymieniłam zaledwie kilka,ale każdy tu znajdzie coś dla siebie.

8

Rudamarchewko- współczuję. To trzeba mieć wyjątkowego pecha hmm.
Gojka102- ciekawe te Twoje propozycje smile.

9

Gojko, z tergo co piszesz, córcia potrafi już sama czytać. aco z takich mądrzejszych rzeczy czytać maluchowi? Np. 4 latkowi?

10

Ja przejrzałam prezent, ale tego Dunaju to tak na pierwszy rzut oka nie było widać, ale zraziłam się.

11

tamira napisał/a:

Gojko, z tergo co piszesz, córcia potrafi już sama czytać. aco z takich mądrzejszych rzeczy czytać maluchowi? Np. 4 latkowi?

Nie jestem teraz w domu ale do tej pory moja córka posiada książeczkę:Czy wiesz,że...?.Książka odpowiada na ciekawe pytania dotyczące zwierząt,np dlaczego królik tupie,cze zebry są czarne w białe paski czy białe w czarne,jak krokodylice opiekują się młodymi.I miała też encyklopedię zwierząt do najmłodszych z Puchatkiem.Były tam piękne zdjęcia i podzielona była jakoś tak: kiedy byłem mały- rzecz o młodych różnych zwierzaków,kiedy się usamodzielniają,jak opiekują się nimi rodzice;potem było:rosnę- o tym jak duże są poszczególe zwierzaki,co jedzą i chyba rozdział o tym jak zakładają rodziny.Tą książkę córka znała na pamięć bo czytaliśmy ją codziennie.Moja córka uwielbiała i uwielbia też opowiadania o zwierzętach- polecam wszelkie opowiadania Grabowskiego.Autor opowiada o tym jak np przygarnia zwierzaki,opisuje ich historie,zwyczaje.Pisze mądrze i dowcipnie.Autor znany mi jest z dzieciństwa i warto po niego sięgnąć.

12

Niniejszym ogłaszam, że widziałam dziś tę książkę, o której pisze pomysłodawca tematu. Ładna, śliczne ilustracje. Zauważyłam tez, że czcionka i interlinia sa przystosowane do nauki czytania. Kupię następnym razem, bedę miała na prezent.

13

Babuleńko, a korzystasz z księgarni netowych? Jeśli tak to z jakich- wiesz, ceny, opłata za przesyłkę...

14

Ja korzystam głównie z księgarni danego wydawnictwa.

15

rudamarchewka napisał/a:

Babuleńko, a korzystasz z księgarni netowych? Jeśli tak to z jakich- wiesz, ceny, opłata za przesyłkę...

Różnie... Czasem z normalnych, tych tradycyjnych:). Czasem z internetowych. Wszystko zależy od tego, ile mam czasu, jaki poniosę koszt za przesyłkę i jaka jest cena. Akurat jeśli chodzi o książki z wydawnictwa NK, najkorzystniejszą ofertę ma zazwyczaj sklep producenta. Ale nie chcę reklamować, jeśli ktoś ma ochotę, niech sam zajrzy smile.

16

Ja lubię wyszukać sobie kilka książek naraz, bo często jest tak, że przesyłka jest za darmo jeśli kwota za książki przekroczy np. 100 zł. Tylko trzeba uważnie poszukać informacji

17

To jest wkurzające. Informacje o kosztach przesyłek powinny być widoczne obok cen artykułów. I nie byłoby niedomówień.

18

a co z jakimiś bezpiecznymi grami internetowymi dla dzieci? Teoretycznie one też edukują, rozwijają itd.

19

babulenka napisał/a:

Ja kupuję atlasy dla dzieci. Różne. O przyrodzie, zwierzętach, kosmosie.

Jak ja lubiłam z rodzicami przeglądać atlasy. Teraz dzieci szybko się nudzą książkami, niestety.

20

Gojka, dziękuję za kopalnię wiedzy smile

Posty [ 21 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » nie samą bajką żyje małe dziecko

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024