Potrzebuję RADY, najlepiej od osób, które znają co nieco życie - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » EMIGRACJA I ŻYCIE ZA GRANICĄ » Potrzebuję RADY, najlepiej od osób, które znają co nieco życie

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 10 ]

Temat: Potrzebuję RADY, najlepiej od osób, które znają co nieco życie

Jestem młodą dziewczyną, od listopada jestem zatrudniona w Niemczech, obecnie przyjechałam do Polski, żeby zdać maturę i mam cichą nadzieję, że mi się udało. Niedługo znów wracam do pracy i planowałam zostać tam do sierpnia-września, a później studia - jedno z moich marzeń.

Niestety jest pewien problem. Obie z mamą pragniemy kupić mieszkanie i mamy na to szansę, jednak w grę wchodzi rzecz jasna kredyt. Mama mieszka za granicą już ładnych kilkanaście lat i chciałabym Jej pomóc, bo to mama jest głową rodziny odkąd rodzice się rozstali.  Chciałabym pomóc mamie spłacać kredyt i zastanawiam się nad tym, żeby zostać tam hmm rok, może kilka lat i spełnić Nasze wspólne marzenie o własnym domu. Z drugiej strony studia.. Rok temu skończyłam technikum, zdałam egzaminy zawodowe, ale nie mogłam podejść do matury, już mniejsza o to dlaczego, także w porównaniu do moich znajomych, którzy byli w LO, to jestem o 2 lata do tyłu ze studiami.
Nie wiem co robić, mama na pewno ucieszyłaby się z takiej decyzji.

Pomóżcie

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Potrzebuję RADY, najlepiej od osób, które znają co nieco życie

To Twoje marzenia. Z tego co zrozumiałam oba: dom i studia. Ty wybierasz kolejność.

3

Z własnego doświadczenia mogę Ci powiedzieć, że im później zaczyna się studia tym jest trudniej. Jak piszesz, jesteś już o 2 lata do tyłu, więc...

Fajnie że chcesz pomóc mamie, ale nie zapominaj o sobie. Właśnie wkraczasz w dorosłość, a decyzje które teraz podejmujesz ukształtują Twoje dalsze życie. Studia to inwestycja w przyszłość, a wspólny dom z mamą pozostanie marzeniem do momentu kiedy dopadnie Cię miłość i postanowisz założyć własną rodzinę wink

4

dokładnie, ja miałam koleżankę w podobnej sytuacji, ale wzięła kredyt na dom w uk, i fajnie teraz mieszka z mężem, urodziło im się dziecko, ale jednocześnie marzenia o psychologii poszły w odstawkę. niestety, pewnie nie prędko do nich wróci.

5

Wybrałabym studia. Na dom zawsze jest czas, a ze studiami może być problem (zaczniesz spłacać kredyt, praca, zakochasz się, założysz rodzinę itd.).
Ale to Twój wybór.

6

Najpierw studia. Zgadzam się z przedmówczyniami, że im później tym trudniej, a jak dojdzie mąż dziecko może kolejne, Kochana 10 lat nie Twoje. To właśnie Tobie teraz powinna pomóc mama a nie Ty jej. Jak jej pomożesz? Z jakiej pracy chcesz pomóc jej spłacać kredyt? Z papierami jest ciężko a Ty piszesz że nawet matury nie masz.

Pomyśl o sobie. To powinno być Twoim i Twojej mamy priorytetem teraz. Inwestycja w Twoje wykształcenie

Pozdrawiam i Powodzenia smile

7 Ostatnio edytowany przez maugosha (2012-10-03 19:53:47)

To  zalezy jaka motywacje masz do podjecia studiow respektive pracy .... jesli  masz duza motywacje i wiesz dokladnie co chesz studiowac  ( precyzyjne plany na przyszlosc) a mniej ci pasuje praca i chetnie  chesz sie wywinac z tej  ewentualnej pomocy do zakupu mieszkania, to idz i studiuj ...ale jesli nie wiesz co chesz  studiowac, czujesz sie niepewna i jakos nie widzisz swojej pracy po studiach w przyszlosci a  mozesz miec prace  ktora bedzi ci pasowac i  potrzebujesz czasu na zastanowienie sie co  chesz w przyszlosci  robic to idz pracuj, kup mieszkanie ...jak bedziesz miala motywacje  i chec  i bedziesz wiedziec co chesz studiowac  to cie nic nie zatrzyma w przyszlosci ani maz ani dzieci ...
Podjac  byle jakie studia byle by studiowac jeszcze nikomu nie  zapewnily  spokojnej  przyszlosci  i pewnej pracy ... dzieki temu jest  kupa magistrow  bez pracy  ubolewajacych nad swoim zyciem... w 

czyli krotko zastanow sie co  wlasnie tobie w  tej  chwil pasuje...

8

Powiem tylko tyle... spojrz na te dwa lata z perspektywy calego zycia... i co dwa lata to nic. I co z tego, ze bedziesz troche starsza jak pojdziesz na studia?????? A to co zrobisz dobrego dla mamusi pewnie zwroci Ci sie kiedys z nawiazka smile

9

Switezianka - dokładnie. Tego przez dwa lata byś nie wysiedziała w Polsce.

Posty [ 10 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » EMIGRACJA I ŻYCIE ZA GRANICĄ » Potrzebuję RADY, najlepiej od osób, które znają co nieco życie

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024