pozbawienie praw rodzicielskich ojca - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » pozbawienie praw rodzicielskich ojca

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 12 ]

1

Temat: pozbawienie praw rodzicielskich ojca

hej , mam problem , chciałabym pozbawić praw ojca mjego dziecka , wczesniej chcialam tylko ograniczyc ale to mi mało da , a mianowicie tak , całkowicie nie dogadujemy sie w istotnych sprawach dziecka , ojciec Nikodema ktory ma 4 msc nęka mnie , awanturuje sie , jest agresywny . zostawił mnie w połowie ciązy , nic sie nie interesował ,nie chcial mi pozmóc skompletować wyprawki , nic dosłownie nic , tak samo jak i jego rodzina , zreszta do dzisiaj . od kąd sie urodziło dziecko sprawia mi problemy , chce przychodzic sobie kiedy mu sie tylko zachce , chce stawiac mi warunki itd ustalilismy raz w tygodniu w piątki wizyty jego u syna to potrafil spozniac sie godzine i jednoznacznie mial krótszy czas z synem , nawet nie narzekal , co chwile zmienia zdanie raz chce przychodzic w te piatki raz nie chce , chce w inne dni itd. mam juz macxa , tym bardziej ze nic mu nie robie , zadnej krzywdy ani go nie wyzywam , staram sie zachowac rownowage miedzy nami a on potrafi mnie nawyzywac. awanturuje sie przy synku , ostatnio powiedzial ze nie wyjdzie z mojego domu , mam sobie wzywac policje , ze sie nigdzie nie wyporwadze , mam zapomniec ,ze za wyprawke mi nie bedzie oddawał a ma rozlozone to na raty a wie dobrze ze sie ucze niemam pieniedzy i wszystkio co mam wydaje na syna ale co tam ma to gdzies. Nie intersuje go ze mam juz rozporzadzony harmonogram dnia z synem i swoj i ze nie moze przychodzic sobie kiedy chce. np dzisiaj przyszedl , ja bylam w szkole siostra pilnowala mojego synka otworzyla drzwi i kazala mu zaczekac na mnie na dole ze zaraz bede bo chcial niby ze mna porozmawiac , to rozbil grubą szybę w klatce zaczol cos wykrzykiwac i uciekl , jak psychopata , potem sąsiadka mnie zaczepia bo po 10 minutach bylam w domu zebym uwazala bo gdzies uciekl i moze mi krzywde zrobic bo cos wykrzykiwal , więc widac jaki on jest nieobliczalny. potem przeprowadzilam z nim rozmowe przez telefon to powiedzial ze na tym sie nie skończy , ze bedzie przychodzil codziennie , nie bedzie ptrzyl na mnie , bedzie mi robil po zlosci ze mam sobie wzywac policje a jak go wkońcu zamkną w więzieniu to bedzie nasyłał na mnie swoich kolegów !!! to jest straszne mam na to swiadka bo moja siostr a slyszla rozmowe telefoniczną bo mialam na glosnik , a to wszystko co do mojej osoby to po czesci tyczy sie synka bo taka osoba nie moze dysponowac prawem do niego , jezeli mi cos zrobi lub jego koledzy to nikodem ucierpi tak ? naprawde niemam juz siły pomocy !!!! trak mi źle ze trafilam na takiego psychola , dodam jeszcze ze jest karany za pobicieb i z jego zachowania wynika ze nie zalezy mu na dziecku tylko na uprzykszaniu mi życia.....

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: pozbawienie praw rodzicielskich ojca

Witam widze że wiele kobiet ma taki sam problem jak ja i tez szuka pomocy.
Chciałabym rozwieśc się z moim mezem bo nie mam życia ani nasz synek:(( ciągle w domu sa awantury dziecko krzyczy juz mam tego dość! Praktycznie od początku naszego związku sa problemy potrafił mnie (jak byłam w ciazy) zostawić bez pieniedzy karty i jedzenia w lodówce i pojechac sobie z kolega sie odstresować !! jezeli chodzi o wyprawke to wszystko kupiłam ja z moja rodziną on ani jego rodzina nic !! ciągle byłam i jestem poniżana jego matka jak byłam w ciazy strasznie mnie wyzywała itp (dlatego tez urodziłam wcześniej no a bedac w ciazy nie mogłam sie przemęczac ani nic) ona dała mi psa 60 kilowego do domu amstafa agresywnego bo ja gówno obchodziło ze jestem w ciazy a dla mojego meza to normalne było bo to jego ukochany piesek!!! jak nasz synek sie urodził tez powiedział mi że nie kocha nikogo bardziej niz swojego piesieka!!od kiedy dziekco sie urodziło ani razu nie przebrał mu pieluszki nie wykapał itp tłumacz że ja sobie lepiej radze!! nie wychodzi z nim na spacery ani nic !! w ogole ten caly nasz slub to byl tez ze wzgledu na to że miał sprawę o posiadanie i handel narkotykami i bal sie pójsc siedziec i dlatego ożenił sie ze mna !! ciągle sie ze mnie wysmiewa bo niestety podczas karmienia piersią zrobiły mi sie bardzo asymetryczne piersi i ciagle smieje  sie ze jestem mutantem i opowiada jaka jego była dziewczyna była super!! naprawde mam tego dosc !! nic mi ani dziecku nie kupuje on jest gruby a ja chudziutka jak szkapa bo nawet nie mam czasu zjesc porzadnie przy dziecku czesto nie mam co zjesc boon wszystko wyzera !! gdyby nie moi rodzice to cięzko by było z nami bo tak samo dziecku kupują bo on ciagle tłumaczy sie ze jemy za drogie rzeczy a sam chodzi po restauracjach !! udaje w pracy biednego i pokrzywdzonego że ja mu nie gotuje itp. mam trochę rzeczy ponagrywanych np to że bedzie kałamał przed sadem itp że mnie udupi i jego mamusia i tatus beda widywac sie z małym gdzie Mały ma 16 miesiecy a oni go raz widzieli na chrzciny nie przyszli ani nic pija alkohol ogolnie patologia z nich ostatnio szłam to w ogole oni nic potraktowali mmnie i dziecko jak powietrze!! chcem zeby oni tez nie mieli kontaktu z malym bo tylko bedzie dziecmo cierpieć !!! aha i jeszcze moj mąz mowil ze dziecko ma zaznac glodu to sie wtedy zycia nauczy to jeszcze powiedział do mojego taty i że ma sie zadawac ze zjodziejami itp zeby miec szacunek na ulicy a nie być "cipą" czy uda mi sie odebrac mu prawa?? prosze pomożcie bo ja juz dłuzej tego nie zniose sad(

3

witam jestem Żanetamam zaledwie 21 lat sytuacja polega na tym ze ojciec mojej 15 miesiecznej corki wogole sie nia nie interesuje dodatkowo wrecz powiem ze ma ja w tylku. jeszcze podczas zwiazku zdradzal mnie i oszukiwal znecal sie nade mna psychicznie gdy wygralam sprawe o alimenty przysadzono mi 500zl. oczywiscie na zadna rozprawe sie nie wstawil a alimenty otrzymuje przez fundusz alimentacyjny. jako mloda mama zwiazalam sie takze z innym mezczyzna od roku jestesmy para ale zeby bylo malo ojciec mojej corki ciagle mnie dreczy wysyla mi wiadomosci sms na facebooku takze pisze zeby pisal tylko do mnie ale wysyla wiadomosci razem z obecna konkubina takze do mojego obecnego partnera. swoim czasem gdy moje dziecko mialo niecale pol roku zaczal mi grozic ze mnie zabije ze zemsci sie oczywiscie zglosilam to na policje po jakims czasie dostal wyrok za grozby karalne z usilowaniem pozbawienia zycia i naruszenia ciala. nie wiem czy to wystarczajacy dowod do tego by pokazac w sadzie i zeby w koncu odczepil sie od mojego zycia.chcalabym pozbawic go praw calkowicie do dziecka a najlepiej zmienic jej nazwisko ale czy to jest mozliwe nie tracac przy tym alimentow??

4

zaabciaa napisał/a:

witam jestem Żanetamam zaledwie 21 lat sytuacja polega na tym ze ojciec mojej 15 miesiecznej corki wogole sie nia nie interesuje dodatkowo wrecz powiem ze ma ja w tylku. jeszcze podczas zwiazku zdradzal mnie i oszukiwal znecal sie nade mna psychicznie gdy wygralam sprawe o alimenty przysadzono mi 500zl. oczywiscie na zadna rozprawe sie nie wstawil a alimenty otrzymuje przez fundusz alimentacyjny. jako mloda mama zwiazalam sie takze z innym mezczyzna od roku jestesmy para ale zeby bylo malo ojciec mojej corki ciagle mnie dreczy wysyla mi wiadomosci sms na facebooku takze pisze zeby pisal tylko do mnie ale wysyla wiadomosci razem z obecna konkubina takze do mojego obecnego partnera. swoim czasem gdy moje dziecko mialo niecale pol roku zaczal mi grozic ze mnie zabije ze zemsci sie oczywiscie zglosilam to na policje po jakims czasie dostal wyrok za grozby karalne z usilowaniem pozbawienia zycia i naruszenia ciala. nie wiem czy to wystarczajacy dowod do tego by pokazac w sadzie i zeby w koncu odczepil sie od mojego zycia.chcalabym pozbawic go praw calkowicie do dziecka a najlepiej zmienic jej nazwisko ale czy to jest mozliwe nie tracac przy tym alimentow??

Nie jestem prawniczką, ale wydaje mi się, że jest. Pozbawienie praw rodzicielskich nie oznacza, że kwestionuje się czyjeś ojcostwo, a obowiązek alimentacyjny wynika z bycia ojcem. Tak na zdrowy rozsądek.

5

chodzi mi bardziej zeby tego czlowieka odizolowac od siebie i dziecka nie chce zeby widywal sie z nami bo i tak juz mi w zyciu duzo namieszal po za tym obawiam sie o wlasne zycie i dziecka

6 Ostatnio edytowany przez mer150212 (2012-12-03 12:14:43)

witajcie:-D
trafilam tutaj bo szukalam konkretnych wskazowek do tego.zeby jak.najlepiej bronic siebie i mojego syna.
na poczatku wypadaloby opisac moja sytuacje zyciowa.otoz byla mezatka 6 lat.syna mam.5 letniego.rozwod formalnie uprawomocniony mam koncem czerwca...a nie nieszkalismy.juz z eksem od prawie dwoch.lat gdzie wczesniej pomieszkiwal bardziej.niz wygladalo to.jak.zycie w normalnej.rodzinie.Moj byly maz ma problem z alkoholem i to skreslilo nas jest chodzi.o malzenstwo i rodzine.choc on.nie potrafi do dzis tego glosno powiedziec...on widzi moja wine...to.ze wyganialam.go.z domu.gdy wracal.pod wplywem alkoholu.nie chcialam takiego.partnera ktorym.trzeba bylo.sie zajmowac jak drugim.dzieckiem.no.i.nie potrafilam zniesc mysli ze moje dziecko.musi.ogladac swojego  tate w takiej nie dyspozycji. za tym wszystkim pojawiac sie zaczely problemy finansowe.dlugi.i.ciagle tracona praca gdyz czesto nie mial sily,ochity pojsc po i"immprezie"do.pracy.dopiero gdy moja mama poszla na emeryture ja moglam isc do pracy i moglam.juz sama zwczac pracowac na siebie i.dziecko.gdyz do tej pory liczylam.na pomoc moich rodzicow.Wtedy zaczelam odbijac sie od dna...zauwazylam.ze nie musze tak.zyc...ze potrafie sie wydostac z tego.bagna.z czasem prace na zlecenie zamienilam.na prace o.umowe.przepracowalam troche .dostalam umowe na czas nieokreslony i zaciglam.kredyt zeby zalozyc sprawe rozwodowa...pozew zlozylam.z poczatkiem.lutego.pierwsza sprawa byla w marcu.moj.byly maz nie stawil sie na zadnej .wyrok postwnowila sedzia juz na drugiej zaocznie.byly maz ma ograniczone prawa jedynie moze dowuadywac sie w szkole ,przychodni o ogolne info .600zl alimentow...i widzenia w 1 i 3niedziele .niestety czedto nie korzysta z tego.widzenia jak.mowila radkowi.ze tata go.odwiedzi.czekal.a on.sie nie pojawial.potem to.juz nic nie mowilam ho.wiedzialam.ze zawodne to.jest.a jesli juz dotrze to czasem pod wplywemalkoholu albo awantury i.problemy wytrzasa zamiast dzieckiem sie zajac... niestety nie daje mi.spokoju .wysyla smsy.dzwoni. ostatnio.zjawil.sie i.wkoncu.nagralam go.na dyktafon ...fragment zacytuje ....pojdziesz do.piachu .to reakcja na posiadanie przeze mnie nowego.partnera, ktiry.mojemu.synowi daje duzo.milosci i uczy do.duzo.radek.szybko.pokochal go.moj.eks nawet do.niego.ma problem.gdy uslyszal.ze kocha go.i ze vhce ze mna i.nim mieszkac.byl.obruszony i. wyszedl po 2h wizyty.nie potrafie sobie psychicznie poradzic z moim.eksem.czuje sie ponizana.obarczana gdy dochodzi.do wizyty.potem.rsdek tez jestniegrzeczny.nawet w przedszkolu .obowiazku alimentacyjnego.nie uznal.teraz gdy dostalam pismo od komornika poszla zlozyc wniosek.do F.alimentacyjnego... czuje ze nie bede miala latwo.nie pozwoli mi.ulozyc sobie zycia na nowo.miec normalna kochajaca sie rodzine...czuc sie bezpiecznie...i dac synowi to.co.najlepsze...zeby.mial.jsk.najlepsze warunki do rozwoju... chce pozbawic go.praw rodzicielskich zeby zyc....bez presji nie czuc jego.oddechu za plecami...i zeby.nie mial.mozliwosci.odgrywania sie zacto.ze miakam prawo do.leoszego.jutra bez niego

7

mer ale jaki jest Twój problem? Czego rady mają dotyczyć?

8

chce dowiedziec sie co moge zrobic zeby ograniczyc to wszystko do.minimum..chce miec wkoncu spokoj..zyc spokojnie ...bez stresu ktory moj eks wywoluje

9 Ostatnio edytowany przez LeeBee (2012-12-03 13:04:50)

No to masz problem. Bo ex najbardziej przeszkadza Tobie, a nie dziecku, A Sąd bierze pod uwagę relacje ojca z dzieckiem, a nie Wasze. Jak Cię zastrasza to idź na Policję, złóż zawiadomienie.
Twój ex i tak ma mało spotkań dwa razy w miesiącu po kilka godzin. Już większego minimum chyba być nie może.

Podstawą do odebrania praw jest rażąca postawa rodzica wobec dziecka np. znęcanie się psychiczne i/lub fizyczne, wystawianie dziecka na zagrożenie (np. picie alkoholu podczas widzeń, pozostawianie dziecka bez opieki), strach dziecka przed ojcem (uzasadniony).
To wszystko jest podparte badaniami psychologicznymi w RDOK. Chcesz to próbuj, ale nie bądź pewna wygranej.

PS. Nawet jak pozbawisz ojca praw do dziecka, to nadal może się z nim widywać. Musiałby być wystosowany zakaz styczności,a to podobnie jak przy odebraniu praw musi mieć solidne podstawy merytoryczne.

PS 2. Nawet jak uda Ci się pozbawić praw i ograniczyć widzenia, to uważasz, że ex nie będzie już Cię nękał? Że telefony, sms się skończą? Nie sądzę.

Jeśli uważasz, że te spotkania nie przebiegają jak powinny to złóż wniosek do sodu o zmianę w zakresie widzeń, tak aby obecny był przy tym kurator, ponieważ mąż nie potrafi skupić się jedynie na dziecku.

10

z gory dziekuje za odpis. na policje pojde napewno.niech maja swiadomosc ze cos sie dzieje zwlaszcza ze moj ex juz siedzial.w wiezieniu za nieplacenie kolegium wiec jemu uak.tp powiedzial nie zalezy i moze wrocic tam spowrotem.co.do  reszty to.naprawde myslisz ze nie mam.podstaw do tego.zeby robic cos z tym.nie potrafie dojsc z nim do.porozumienia bo to on chce zwalic na.mnie wine zwlaszcza ze widzi.ze ja radze sobie.nawet powiem.szczerze lepiej funkcjonuje...wygladam...bo uwolnilam.sie i to go boli.

jeszcze jedna westia czy skoro nie stawial sie na zadnej.sprawie... sad   wydal.wyrok na podstawie zeznan.moich i.moich swiadkow czy po takim.okresie moj.ex ma mozliwosc zrobienia czegos .np.jesli chcialby zabierac syna gdzies... a w wyroku.ma zasadzone odwiedziny jak.pisalam  w miejsvu zamieszkania syna i przy mnie...czy mpze domagac sie zmian.w wyroku sadowym i jakie musi.miec podstawy do tego

11

mer150212 napisał/a:

naprawde myslisz ze nie mam.podstaw do tego.zeby robic cos z tym.nie potrafie dojsc z nim do.porozumienia bo to on chce zwalic na.mnie wine zwlaszcza ze widzi.ze ja radze sobie.nawet powiem.szczerze lepiej funkcjonuje...wygladam...bo uwolnilam.sie i to go boli.

Powtarzam. Sądu nie będzie obchodzić jakie są WASZE relacje, tylko OJCA Z DZIECKIEM.
Próbować możesz, jeśli uważasz, że ojciec ma zły wpływ na dziecko, ale absolutnie nie podawaj jako argumentu tego, jaki ex ma stosunek do Ciebie, chyba że w kwestii tego, że dziecko jest świadkiem tym niepotrzebnych dyskusji (krzyków). Pisząc wniosek skup się tylko na dziecku i na wpływie zachowania ojca na dziecko, opisz jak spotkania wyglądają, że przychodzi pod wpływem alkoholu lub nie przychodzi wcale.

mer150212 napisał/a:

czy po takim.okresie moj.ex ma mozliwosc zrobienia czegos .np.jesli chcialby zabierac syna gdzies... a w wyroku.ma zasadzone odwiedziny jak.pisalam  w miejsvu zamieszkania syna i przy mnie...

Jeśli wyrok określa jasno miejsce i czas widzeń, to poza te ramy ex wyjśc nie może. Czyli nie może syna nigdzie zabrać.

mer150212 napisał/a:

czy mpze domagac sie zmian.w wyroku sadowym i jakie musi.miec podstawy do tego

Zmian się może domagać zawsze. A argument? Wystarczy, że powie, iż zasądzone spotkania są zdecydowanie za rzadko, a on by bardzo chciał dbać o więź z synem.

Moim zdaniem jeśli nie masz niezbitych dowodów do pozbawienia praw, to najpierw złóż wniosek o zmianę wyroku dotyczącego widzeń, w zakresie osób obecnych podczas widzenia i wnioskuj o kuratora.
Jeśli ex nie będzie się stosował, przychodził itd., to wtedy będziesz miała dodatkowe argumenty w postaci opinii wiarygodnej osoby (kuratora), aby praw ojca pozbawić.

Posty [ 12 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » pozbawienie praw rodzicielskich ojca

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024