Dobrze dobrane buty - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » WIZAŻ - STUDIO MODY I WIZAŻU » Dobrze dobrane buty

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 19 ]

Temat: Dobrze dobrane buty

Zakładam ten wątek, bo po wczorajszych zakupach wróciłam załamana. Chciałam sobie kupić zwykłe, czarne balerinki, niby mnóstwo w sklepach, ale problem w tym, że żadne nie pasują na moje stopy! Czy ja naprawdę jestem jakaś dziwna? Praktycznie wszystkie, które przymierzałam cisnęły mnie od razu w palce. Czy to ja jestem jakaś niewymiarowa, czy jest więcej kobietek z takim problemem? Jeśli tak: kto do cholery produkuje te buty?! I gdzie można znaleźć takie, w których da się przejść więcej niż 5 metrów?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Dobrze dobrane buty

A jaki masz rozmiar? Ja przeważnie 39 i np czasem mam problem z butami, bo mam chyba wysokie podbicie, ale z balerinkami jakiegoś wielkiego nie mam. Może po prostu taki krój, że na Ciebie wiele nie pasuje? Czy masz też problem z doborem innych butów?

3

Wydaje mi się że to nie zależy od długości stopy lecz od szerokości.Ja też mam problem.Mam dość szerokie stopy w palcach a wąską piętę.I tak jak Ciebie,w palcach cisną a z pięty spadają.Ostatnio kupiłam baleriny z gumką po bokach...ale jeszcze w nich dłużej nie chodziłam więc się okaże.A np.o eleganckich pantofelkach mogę pomarzyć... Wygodne są tylko tzw.zdrowotne ale są brzydkie

4

Kaisa_malene, a próbowałaś przymierzać buty o rozmiar większe do tego jaki dotychczas nosiłaś? Bo ja od półtora roku kupuję buty o numer większe, chociaż stopa mi wcale nie urosła. Coś chyba z rozmiarami się podziało ;-)

5

Ja mam rozmiar między 36, a 39, bo właśnie rozmiary różnie wypadają. Przeważne 37-38. Problem w tym, że mi się zawsze tylko duży palec nie mieści. Stopy mam właśnie wąziutkie, więc połowa balerinek i tak mi odstaje po bokach, ale nie to jest istotne. Po prostu co nie włożę stopy w buta to mam za mało miejsca na palce (a właściwie ten jeden, duży), a pięta lata jak wezmę rozmiar większy. Z innymi butami też mam problem. Tzn. tenisówki sobie raczej kupię bez problemów, bo je można związać i trzymają się stopy i nic nie lata. Ale np. obcasy to kolejna masakra, jeśli nie mają odkrytych palców: większość butów znowu mi palec właśnie miażdży, i to jeszcze zanim spróbuję w nich pochodzić. Nie mam aż tak wielkiego tego palca, bez jaj, ale faktycznie jest najdłuższy ze wszystkich, moje palce idą tak równomiernie w dół: od największego do najmniejszego, po łuku. Niektórzy mają drugi palec dłuższy. Może to o to chodzi? Tylko z kolei nie wierzę, że tylko ja mam taki typ stopy...

6

diana45 napisał/a:

Ostatnio kupiłam baleriny z gumką po bokach...ale jeszcze w nich dłużej nie chodziłam więc się okaże.A np.o eleganckich pantofelkach mogę pomarzyć... Wygodne są tylko tzw.zdrowotne ale są brzydkie

Mówisz o gumce na piętach? Ja miałam raz takie buty i to były najgorsze buty jakie miałam nie wygodne. kaisa_malene mam ten sam problem nie zawsze, ja mam rozmiar 40. I tak jeszcze nie jest ta 40 wcale duża więc proszę nie śmiać się bo znam dziewczynę co ma rozmiar buta 45 i nosi męskie obuwie.

7

flores18261 napisał/a:
diana45 napisał/a:

Ostatnio kupiłam baleriny z gumką po bokach...ale jeszcze w nich dłużej nie chodziłam więc się okaże.A np.o eleganckich pantofelkach mogę pomarzyć... Wygodne są tylko tzw.zdrowotne ale są brzydkie

Mówisz o gumce na piętach? Ja miałam raz takie buty i to były najgorsze buty jakie miałam nie wygodne. kaisa_malene mam ten sam problem nie zawsze, ja mam rozmiar 40. I tak jeszcze nie jest ta 40 wcale duża więc proszę nie śmiać się bo znam dziewczynę co ma rozmiar buta 45 i nosi męskie obuwie.

A czemu mamy się śmiać? Dziewczyna z rozmiarem 40- 42 już może mieć problem z doborem butów. W tej kwestii najlepiej mają chyba kobiety, mające rozmiar 37-39, jest większy wybór (bo i takich rozmiarów jest najwięcej wśród kobiet, jest popyt, jest i podaż). A może Kasia spróbujesz wziąć właśnie nawet numer większe? No albo jakieś wkładki żelowe chyba do butów są, może włozysz, jak będą nawet ciut za duże i to się wyrówna. Nie wiem co jeszcze doradzić albo doradź się w sklepie.
Co do obcasów, to ja tutaj też miałabym problem z dobraniem, chyba właśnie przez wysokie podbicie i budowę stopy (właśnie chyba tak mam, że szeroko w palcach, wąsko w pięcie), ale mi to nie wadzi, bo nie lubię obcasów. Tylko właśnie z balerinami rzadko mam problem, więc nie wiem.

8

Jak pytam o rozmiar 40 w sklepie to w sklepie panie robią głupie miny jakby rozmiar 40 nosił jakiś słoń , takie mam odczucia w sklepie.

9

Flores, może to tylko Twoje odczucia wynikające z kompleksów? Nie przejmuj się, naprawdę , Twój rozmiar jest Ok, moja koleżanka ma chyba 41, a ja powiem szczerze, że zawsze myślałam, że 39 jak ja big_smile. Kto by na to zwracał uwagę?

10

truskaweczka19 napisał/a:

A może Kasia spróbujesz wziąć właśnie nawet numer większe? No albo jakieś wkładki żelowe chyba do butów są, może włozysz, jak będą nawet ciut za duże i to się wyrówna.

No tylko to raczej nie pomoże, bo jak wezmę większy rozmiar to mi się z balerinek kapcie robią, bo mi pięta od razu lata. Na dłuższą metę bardzo niewygodne sa takie buty, bo się spina ciągle mięśnie stopy, żeby but nie zleciał. Jak już mówiłam: tenisówki kupuję 38, bo są dobre na długość, a można je ciasno związać i ładnie się trzymają stopy. Ale np. z adidasami już gorzej, bo są o wiele bardziej sztywne i niestety jeśli rozmiar idzie w górę, to but jest też szerszy, a nie da się go tak mocno zesznurować (to samo miałam z łyżwami, myślałam, że się wkurzę zanim znalazłam takie, w których mi stopa nie latała na boki, a przecież to jest bardzo istotne w łyżwach, żeby sobie kostki nie uszkodzić). Ja mam stopę 36-37 na szerokość, na długość zwykle 38. Dlatego obcasy z odkrytymi palcami, sandały na obcasach kupuję 36-37, bo dopiero wtedy dobrze trzymają mi stopę. Zresztą latem widzę naprawdę sporo dziewczyn w obcasach i ewidentnie większość butów jest po prostu za szeroka przy palcach, tam gdzie but powinien się porządnie trzymać stopy. No po prostu odnoszę wrażenie, że obecnie buty są tworzone przez ludzi niemajacych pojęcia o budowie stóp.

11

A może zastanów się nad rozmiarem z połówką. Będzie odrobinę większy, a nie za duży.
Moja znajoma tak ma, ze 37 są dla niej za małe a 38 za duże. I kupuje buty 37,5, które są idealne.
A co do obcierania butów - teraz tez kupiłam baleriny, niby skórzane i wszystko co najlepsze, ale tak niesamowicie obcierały. DO czasu kiedy się nie rozbiły. Większość balerinek podobno rozbija się o pół numeru czasem o cały, ale rzadko. Miej też ten fakt na uwadze wink
Na pewno nie masz jedyna na tym świecie takiej stopy smile Może powinnaś trafić na jakiegoś dobrego specjalistę, który pomoże Ci w doborze butów, jaki najlepiej typ by Ci pasował itd. Są takie specjalistki od staników i muszę przyznać, ze poszłam raz i kobieta była na tyle skuteczna, że po dobraniu pode mnie fasonów wiem teraz co powinnam kupować. Na pewno musi być ktoś taki od butów.
Ja mam małą stopę 35/36. I bardziej u mnie problemem jest znalezienie eleganckich butów, albo czasem jakichkolwiek butów w moim rozmiarze. Większość rozmiarówek zaczyna się od 36, a one różnie wychodzą.I podejrzewam, ze też nie jestem sama z takim problemem. Tylko trzeba wiedzieć w jakich sklepach szukać i może się znajdzie. Myślę, ze w Twoim przypadku może być podobnie.

12

37,5 bardzo ciężko dostać, to raz. Dwa: 37,5 często też jest mi za małe w palcach wink Ja zawsze przymierzam wszystko w pobliżu mojego rozmiaru licząc na to, że COŚ będzie pasować. Z większości sklepów wychodzę jednak z niczym... I nie do końca zgadzam się, że buty się rozbijają: na szerokość tak, na długość rzadko. I na dodatek jakiś czas trzeba w nich pochodzić i się pomęczyć, żeby pasowały. A mi się już haluks trochę zrobił i nie chcę go powiększać. Jak ktoś mi jest w stanie dać namiary na specjalistę od obuwia, który mi poleci dobre buty to będę przeszczęśliwa. Albo same jeśli macie podobny problem: dajcie namiary na sklep, w którym buty są dopasowane do dłuższej stopy.

13

buty na platformie na pewno trzeba rozmiar większe bo w palcach jest ciasno wink

14

zgadzam się w 100% z Agnes - no niestety niektórzy taka budowę stopy mają, ale to nie trauma,bo wiadomo, że albo buty mogą sie rozbić, albo zawsze mozna sobie pomóc podpiętką, która spowoduje, że but wyda się mniejszy...

A tak na marginesie, chyba jednak warto inwestować w buty dobrej jakości, które się nie "rozejdą"... łatwiej chyba dodać te pare zł na podpiętkę. Takie jest moje zdanie!
Dlatego kupuję buty tylko w dobrych sklepach - ostatnio stałym bywalcem zostałam w Conhpolu i nie żaluję wink

15

Buty z czasem się przystosują do twojej stopy. Ja również nie mam różowo z doborem obuwia. Przyzwyczaiłam się już, że zawsze początkowo buty są niewygodne, ale z czasem już są jak najbardziej ok ;-)

16

Nie no, oczywiście bym mogła na upartego w cisnących mnie butach chodzić, ale przecież sobie wtedy halluksa zrobię. To chyba właśnie dlatego tyle kobiet ma halluksy obecnie: bo zanim ten but się rozejdzie to już im się palec wykrzywi. Kiedyś bardzo popularne były prawidła, a teraz jakoś nigdzie nie mogę ich znaleźć. Może to by było najlepsze rozwiązanie? Tylko znowu nie mam gwarancji, że się buty rozejdą i co mam zrobić jak prawidła nie pomogą? Wyrzucić? I kolejna sprawa: co innego buty, w których zaczynam odczuwać dyskomfort po kilku krokach, ale większość gniecie mi stopę w momencie włożenia jej do buta. I jak tu w ogóle rozważać chodzenie? tongue Ehh, naprawdę nie rozumiem czemu te buty na taki dziwny model produkują, dlaczego nie ma już butów, gdzie można wybrać np. tęgość? Zresztą z bielizną to samo jest: 75cm w obwodzie to standard z jakiegoś powodu. Na szczęście rewolucja stanikowa trwa od jakiegoś czasu, może więc czas na rewolucję obuwniczą? big_smile Przecież żadna z nas nie chce mieć halluksów i kuleć za kilka lat z tego powodu...

17 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2012-12-10 12:12:26)

Ja postawiłam w tym roku głównie na ciepełko w dobrej cenie ;-)
Zobaczcie - znalazłam je tylko w sieci ;-)

spam

18

Kaisa - balerinki chyba w ogóle nie są  zbyt szczęśliwymi butami, bo są kapciowate, rzadko bywają porządne, najczęściej szybko się rozwalaja i są niewygodne. Może musiałabyś jakichś drozszych, z lepszych materiałów wykonanych butów poszuakć, żeby tych halluksów uniknąć?

19

Właśnie, na lato wybierz sobie jakieś porządne sandałki z odkrytymi palcami. Może łatwiej będzie Ci znaleźć odpowiednie

Posty [ 19 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » WIZAŻ - STUDIO MODY I WIZAŻU » Dobrze dobrane buty

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024