Sucha skóra na stopach... - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PIELĘGNACJA TWARZY I CIAŁA » Sucha skóra na stopach...

Strony 1 2 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 1 do 65 z 110 ]

Temat: Sucha skóra na stopach...

Hej!

Mam problem. Zauważyłam ostatnio, że strasznie wysusza mi się skóra na stopach. Zareagowałam standardowo, kupiłam jakieś kremy nawilżające, najpierw jeden, potem drugi i nic nie działało jak powinno. Co więcej, nawet doszło do pogorszenia, skóra stała się nie tylko sucha, co jeszcze bardzo szorstka i popękana.

Mogłby ktoś polecić jakiś preparat, może komuś coś pomogło?

Dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam wink

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Sucha skóra na stopach...

Jakie kremy stosowałaś? Może spróbuj krem z dr. Stopa, do tego mocz stopy w ciepłej wodzie z mydlinami. Nawilżaj i natłuszczaj na noc. A jak nic nie pomaga to idź do dermatologa.

3 Ostatnio edytowany przez sierpniowa (2012-04-13 19:15:38)

http://wizaz.pl/kosmetyki/foto/3618_250.jpg

Polecam gorąco kremy z tej serii, używam, już po 3 dniach stosowania różnica była ogromna.
No i nie zapomnij o regularnym usuwaniu zrogowaciałego naskórka z pięt.

4

Polecam regenerujący krem do stóp Lirene 30% urea.
To mocznik sprawia, że skóra jest nawilżona i gładka, a w tym kremie (spośród dostępnych na polskim rynku) jego stężenie jest najwyższe. Kosztuje około 8 zł.

5

Do tej pory używałam właśnie w/w. Różnicy specjalnie nie zauważyłam, niestety sad

6

raz w tygodniu scieranie naskorka specjalnym nozykiem albo tarka (nie mylic z pumeksem albo tarka jak tarka do warzyw, najlepsza jest taka chocby z papierem sciernym). a nastepnie codzien na oc smarowac gruba warstwa kremu nawilzajacego no i skarpeteczki smile

7

Oliwciaaa, polecam Ci baaardzo, z całego serca olej lniany. Mam skórę wrażliwą, bardzo suchą, więc myślę, ze to Ci może pomóc smile Olej lniany ma działanie silnie regenerujące, łagodzi i wygładza otarcia.
Po postu rozprowadzasz olej na stopach, kładziesz ciepłą, wilgotną ściereczkę. Czekasz aż ostygnie. Zdejmuejsz, znów smarujesz olejem stopy, znów kładziesz ciepłą ściereczkę. I tak 2-3 razy. Na koniec trzymasz olej na stopach pół godziny i później zmywasz to,co się nie wchłonęło smile

Możesz też wypróbować wywar z siemienia lnianego- po prostu moczysz nogi w gotowym wywarze z siemienia przez 15-30 minut smile

8

A ja używam zwykłego Rossmanowskiego "Fuss Wohl" - Fuss Balsam
Pamiętajmy że od zasypki antypotowej skóra również się wysusza.
Myślę że moczenie stóp w mydlinach i dobry krem powinno poskutkować.
Mimo wszystko najłatwiej będzie czym prędzej zarejestrować się do dermatologa.
W moim mieście:
Czas oczekiwania to ok. 1 miesiąc (NFZ)
Prywatny gabinet w publicznej przychodni - Kilka dni +50zł wizyta
Prywatny Gabinet w prywatnej klinice: 1/2 dni +90zł

Z doświadczenia wiem że leczenie się w prywatnej klinice u dermatologa nie musi równać się skutecznością. Jedynym atutem takiego miejsca jest całkowicie zredukowany czas oczekiwania na wizytę smile

9

O a ten olejek lniany to może być dobrym sposobem. Pamiętaj też by ścierać tą skórę, namoczyć, natłuścić i ścierać. Widzisz, moja matula miała tak twarde stopy i leczyliśmy blisko miesiąc stopy. Tylko stosowana była sól, krem, peeling z dr.Stopy do tego dwa razy w miesiącu jakieś maski parafinowe na ciepło. Udało się ale łatwo nie było. Są jeszcze takie płyny olejkowe zmiękczające twarde odciski.

10

Jeśli masz problem z suchością stóp, spróbuj może Dermactolu ? kremu do stóp. Mi od dawna już pomaga, przyspiesza regenerację naskórka, nawilża skórę, zmiękcza? Na dodatek wnika tak głęboko w skórę, że zapobiega utracie wilgoci z głębszych warstw skóry. Gorąco polecam, długo szukałam tak działającego środka aż w końcu znalazłam. wink

11

Ja też miałam bardzo suche stopy, ale zaczęłam używać "kremu do stóp i rąk, głęboko odżywczy" z Ziaji (pomarańczowo-białe opakowanie). Jest bardzo dobry.:)

12

również polecam neutrogenę oraz krem nivea

13

Mocz nogi i natłuszczaj. Z dr stopa jest krem zmiękczający może spróbuj. Może pomogą okłady natłuszczające z oliwki dla dzieci? Jak nic nie pomaga to może warto iść do dermatologa albo podpytać kosmetyczki.

14

Gdzieś już o tym pisałam - kluczem jest witamina E, która regeneruje i odżywia skórę - kup w aptece maść z witaminą E lub po prostu posmaruj stopy zwykłym olejem rzepakowym, który jest bogaty w tą witaminę. Oba rozwiązania są tanie i skuteczne smile

15

Witamina E to podstawa, w dodatku szybko pomaga w naprawianiu skóry. Jednak przy grubej warstwie zrogowaciałego naskórka lepiej skorzystać z płynów zmiękczających. Moczyć nóżki! Pumeksować!

16

Polecam krem scholl

17

Krem z apteki z wit. A na noc smarowac i na to skarpetki bawełniane., Za często nie uzywaj pumeksu, bo to pogarsza sprawę.

18

Witam.
Godnym polecenia jest parafina do stóp firmy Oillan. Preparat głęboko relaksuje i odpręża. Parafina długo utrzymuje ciepło i powoli oddaje je ciału. Kąpiel parafinowa otwiera pory skóry i wspomaga krążenie, przez co wspaniale rozgrzewa przemarznięte stopy, zmiękcza zgrubiały naskórek i twarde paznokcie.

19

Zgadzam się z tym ze maść ochronna z witaminą A jest niezastąpiona na suchą skórę stóp jak i twarzy . Znam jeszcze jeden sposób : ciepła woda z odrobiną oliwy z oliwek , moczymy stopki i delikatnie osuszamy je  , potem wkładamy skarpetki .

20

ten sobie własnie kupiłam z rossmana:
https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/s720x720/561307_200097056785063_95595873_n.jpg
wieczorem wypróbuje, znacie go?

21 Ostatnio edytowany przez sylfka (2012-08-15 23:22:22)

Jak kupowałam krem do rąk z ich serii to widziałam, że maja też kosmetyki do nóg. krem narazie fajnie się zapowiada czekam na Twoją relację lub kogoś innego.

22

Ja bym polecała starcie martwego naskórka tarką do stóp, po czym natłuszczanie maścią z wit. A.

23

tarki też używam, raz na tydzień (słyszałam, ze nie powinno się ścierać naskórka zbyt często, bo wtedy szybciej narasta i rogowacieje), a kremu codziennie, póki co system daje radę smile

24

Jak już nakremujesz obficie nogi którymś z powyższych, dołącz pielęgnację z parafiną. Wysmarowane stopy zamoczyć w kosmetycznej parafinie podwójnie, owinąć w folię, następnie ręcznik/kocyk na 30min. Taka okluzja jest przyjemniejsza niż ślizganie się w bawełnianych skarpetach które wycierają krem i działa odprężająco.

25 Ostatnio edytowany przez Chochlik (2012-08-27 03:31:33)

Musze zakupic krem do pracy - mysle o kremie do rak, mozesz powiedziec czy jestes z niego zadowolona w sensie   z tego evree do stóp czy szukac po innych firmach ??

26

a spróbuj nacierać na noc odrobiną oliwy z oliwek, olejkiem rycynowym lub innym naturalnym olejem. po kilku dniach powinien być widoczny efekt smile

27

Peeling evree jest w promocji w rossmanie, za 6,99 jakby ktoś chciał.
Z tą oliwą muszę spróbowac, ale najlepiej to chyba owinąć czymś stopy, żeby sie pościel nie pobrudziła, bo takie tłuste plamy to potem ciężko sprać.

28

Który masz do tych stóp ?

o tym olejku rycynowym słyszałam, ale ja często kosmetyki do pielęgnacji rąk i nóg ( kremy) biorę do pracy, pracuję w systemie 12 h i z olejkiem mogłoby być ciężko.

29

Spróbuj jakichś emolientów moze, wydaje mi się, ze są nawet silniejsze od drogeryjnych kremów przeznaczonych specjalnie dla stóp. Ja ostatnio zainteresowałam się norweską marką Decubal (dostępne tylko w aptece), ponieważ jest stosunkowo niedroga na tle wszystkich innych dermokosmetyków

30

Oliwciaa napisał/a:

Hej!

Mam problem. Zauważyłam ostatnio, że strasznie wysusza mi się skóra na stopach. Zareagowałam standardowo, kupiłam jakieś kremy nawilżające, najpierw jeden, potem drugi i nic nie działało jak powinno. Co więcej, nawet doszło do pogorszenia, skóra stała się nie tylko sucha, co jeszcze bardzo szorstka i popękana.

Dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam wink

są specjalne kremy na pękające pięty

31

na pekajace piety najlepsze sa produkty z mocznikiem.

32

Powinno pomóc coś naprawdę tłustego. Stawiam na oliwkę, np. dla dzieci. Najpierw wymocz nogi, pozbądź się martwego naskórka, natłuść stopy oliwką, potem ciepłe skarpety i gotowe. Najlepiej zrób coś takiego przed snem

33

bedica napisał/a:

tak bo mocznik zatrzymuje wodę w skórze, ale jak już się robią rany to już coś więcej jest potrzebne.

34 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2012-10-25 11:00:41)

Oliwciaa napisał/a:

preparat, który mogę polecić, to masło Shea (ale z L'orientu, dostępne w spam), które możesz też wykorzystać na inne sposoby smile Jednak przed nałożeniem wymocz stópki i użyj pumeksu (polecam wulkaniczny, spam), dopiero wtedy posmaruj stópki i odczekaj chwilę, po czym załóż bawełniane skarpetki (takie specjalne możesz kupić w jakiejś drogerii). Powinno pomóc, mi pomogło smile

35

Ptasznica napisał/a:

Powinno pomóc coś naprawdę tłustego. Stawiam na oliwkę, np. dla dzieci. Najpierw wymocz nogi, pozbądź się martwego naskórka, natłuść stopy oliwką, potem ciepłe skarpety i gotowe. Najlepiej zrób coś takiego przed snem

ale trzeba pamietac, ze tu potrzeba systematycznosci, nie wystraczy zrobic takiego zabiegu raz, tylko trzeba dbac o takie problemtyczne stopy caly czas.

36

Margotka05 napisał/a:
bedica napisał/a:

tak bo mocznik zatrzymuje wodę w skórze, ale jak już się robią rany to już coś więcej jest potrzebne.

tak, mocznik to dobry skladnik, chociaz ja bardzo lubie te ladnie pachnace balsamy.

37

fragma26 napisał/a:

Zgadzam się z tym ze maść ochronna z witaminą A jest niezastąpiona na suchą skórę stóp jak i twarzy . Znam jeszcze jeden sposób : ciepła woda z odrobiną oliwy z oliwek , moczymy stopki i delikatnie osuszamy je  , potem wkładamy skarpetki .

zamiast drogiej oliwy z powodzeniem można stosować olej rzepakowy - jest tańszy i ma więcej witaminy E od oliwy smile

38

Natłuść od środka. To znaczy przestań jeść chudo, zacznij tłusto.

39

Artemida co to za bzdura? Jedzenie "chudo" ma korzystny wpływ dla zdrowia. Owszem, tłuszcze są organizmowi potrzebne, żeby mógł przyswoić witaminy A,D,E i K, ale to nie znaczy, że trzeba się rzucać teraz na tłuste karkówki. Odrobina oleju rzepakowego do sałatki wystarczy.

40

Mogę się wtrącic ?:).. odpowiednie nawilżanie kremem z wit. A.. moczenie stóp w kleiku ze siemienia lnianego.. natłuszczanie plus skarpetki na noc.. ścieranie zrogowacialego naskórka tylko nie za często bo będzie go jeszcze więcej i twardszy.. powinno pomoc.. jeśli nie radze wybrać się do lekarza.. aha bardzo ładnie nawilza krem Dove smile POZDRAWIAM

41

bedica napisał/a:
Margotka05 napisał/a:
bedica napisał/a:

tak, mocznik to dobry skladnik, chociaz ja bardzo lubie te ladnie pachnace balsamy.

Bardzo dobry i sprawdzony jest krem Gehwola - z podwójną dawką mocznika - Regeneracja stóp w 28 dni. Zapach całkiem do zniesienia.
Po umyciu wetrzeć niewielką ilość kremu (jest bardzo wydajny) i ja zakładam na parę minut torebki foliowe, żeby się dobrze wchłonęło big_smile. Trochę kosztuje, bo 125 ml około 40 - 45 złotych na Allegro, ale naprawdę warto. Najlepszy krem jaki miałam do stóp smile

Mam znajomą pedicurzystkę, która mówi, że bardzo dobrze też działa smarowanie smalcem. Przyznam że nie próbowałam, ale podpytam ją i napiszę szczegóły.

42

A w zwykłym sklepie typu Rossman.. Schleker itp. się tego kremu nie dostanie ?..

43 Ostatnio edytowany przez Jodyna (2012-10-01 14:08:24)

W Rossmanie chyba nie. Na pewno jest w niektórych aptekach, np. w SuperPharmie. Przeważnie w dużych sieciowych. Z tym że jest odpowiednio droższy - ok 50 złotych. Z serii Gehwola jest bardzo dużo preparatów, ale ten krem - Regeneracja w 28 dni jest zdecydowanie najlepszy.

Śmiało mogę powiedzieć, że stopy po nim są jak "pupcia niemowlaka" big_smile

44

Dziekuje Jodynka za info smile.. no i o to chodzi by damskie stópki były takie jak pupa niemowlaka ! smile

45

ja uzywam regenerującej maseczki do stóp Feet z Orflame. Przez 10h w pracy jak ma sie na sobie buty, to nie sposob zeby nogi byly zmeczone, a skora na stopach sie przesuszala...  Raz na tydzien jak wysmaruje stopy wystarcza, zeby chociaz troche skora sie odregenerowala.

46

Głęboko nawilżający krem do stóp Avonu też daje dobry efekt smile...

47

bedica napisał/a:
Margotka05 napisał/a:
bedica napisał/a:

do stóp ciężko znaleźć coś zapachowego. Ja mam ślicznie pachnący balsam do ciała, ale stóp tak dobrze nie nawilża.

48

Jodyna napisał/a:

Mam znajomą pedicurzystkę, która mówi, że bardzo dobrze też działa smarowanie smalcem. Przyznam że nie próbowałam, ale podpytam ją i napiszę szczegóły.

nie spróbowałabym ;p

49

Robcio73 napisał/a:

Mogę się wtrącic ?:).. odpowiednie nawilżanie kremem z wit. A.. moczenie stóp w kleiku ze siemienia lnianego.. natłuszczanie plus skarpetki na noc.. ścieranie zrogowacialego naskórka tylko nie za często bo będzie go jeszcze więcej i twardszy.. powinno pomoc.. jeśli nie radze wybrać się do lekarza.. aha bardzo ładnie nawilza krem Dove smile POZDRAWIAM

faktycznie sa to dobre i sprawdzone sposoby.

50

Margotka05 napisał/a:
bedica napisał/a:
Margotka05 napisał/a:

do stóp ciężko znaleźć coś zapachowego. Ja mam ślicznie pachnący balsam do ciała, ale stóp tak dobrze nie nawilża.

stop, a reszta ciala- inna bajka, nawet nie powinno sie stosowac tego samego do tych czesci ciala smile

51

Margotka05 napisał/a:
Jodyna napisał/a:

nie spróbowałabym ;p

o nieee, to brzmi po prostu obrzydliwie:p
rozumiem naturalne sposoby, ale mamy juz naprawde sporo dobrych kremow i innych specyfikow.

52

Zgadzam się, to obrzydliwe, a wybór kremów teraz jest ogromny, nie wyobrażam wysmarować sie smalcem i wyjść na miasto

53

bedica napisał/a:

stop, a reszta ciala- inna bajka, nawet nie powinno sie stosowac tego samego do tych czesci ciala smile

czemu nei powinno, można ale nie będzie efektu smile

54

smalec do stóp?... ciekawe jak zareaguja domowe zwierzaki na zapach słoninki smile.. darmowy pedicure big_smile

55

Ja stosowałam olej rycynowy. Faktycznie pomógł, ale wiadomo, że zabieg trzeba powtarzać.

56

U mojej córki, która ma AZS stosuję cetaphil restoraderm. Nie tylko smaruję nim nóżki, rączki, ale i twarz i stopy. Idealnie nawilża, a poza tym znika łuszcząca sie skóra. Jeszcze potrwa kuracja ale mam nadzieję, że wszystko zniknie raz na zawsze.

57

najlepiej kremy to chyba dzialaja, gdy sie smaruje na noc... zazwyczaj kiedy rano wstaje po wysmarowaniu widac spora roznice. Raz na tydzien wystarcza, chyba, ze widze juz, ze musze posmarowac.

58

Na pękające pięty polecam wybrać się do kosmetyczki, na pedicure frezarkowy, ważne by kosmetyczka robiła go, wzdłuż pęknięć - nigdy w poprzek. Po takim pedicure, stopy są gładkie i jest to pierszy etap leczenia. Potem należy smarować stopy maścią z witaminą A (w aptece za ok 4 zł) , najlepiej na noc nakładając skarpetki. Jeżeli problem będzie się powtarzał, na taki pedicure należy wybrać się jeszcze 2-3 razy. Warto w trakcie przyjmować np. Capivit A+E.

59

Ja mam taką maskę na noc - feet up advanced. Używałam jej przez jakiś czas - dość regularnie. Ale jak problem zniknął to już się człowiek zapomina... jak ze wszystkim z resztą:);p
Jak mnie najdzie na jakies moczenie w wannie i tym podobne klimaty to wtedy smaruję sobie właśnie stopki ta maską, albo przy okazji olejkując czy balsamując ciało maznę i stopy smile chociaż dopiero wiosną sobie zazwyczaj przypominamy o nich, kiedy trzeba je wystawić smile

60

A może balsam rozmarynowy do stóp HB? Stosuję go od jakiegoś czasu i naprawdę pomaga. Stopy są gładkie i nawilżone smile

61

ja codziennie przy kapieli stosuje pumeks scholla i nastepnie krem do suchych piet z wiatamina K, stopy sa bardzo gladkie i nawilzone.

62

Ja tak jak powiedziałam - tak zrobiłam. Wczoraj miałam wyrzuty sumienia więc nałożyłam na noc tę maskę no i dzisiejszego poranka skóra wyglądała inaczej, intensywnie je nawilżyło:) Postaram przez kilka następnych dni nie zapomnieć o tej oriflejmowskiej całonocnej kuracji - to jest dobry zastrzyk energii dla moich biednych, zmęczonych stóp.

63

Ja mam pięty, podbicia, ogólnie stopy w opłakanym stanie. Staram się raz, dwa razy w tygodniu wymoczyć stopy i nawilżyć, ma teraz taki krem nawilżający właśnie Evree w rossmanie kupiłam (tydzień temu pod nosem mi otworzyli big_smile) narazie kremowałam dwa razy i powiem że fajnie się wchłania. najbardziej mi zależało na tym, aby nie było tej mazistej powłoki, ani uczucia lepkości. na szczęście nie ma a po paru minutach spokojnie mogę chodzić smile to czekanie na wchłonięcie zawsze mnie doprowadzało do szału.

w czym moczycie nogi? samo mydło? balsamy? olejki?

64 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2012-12-20 10:07:35)

Ja mam rodzinnie wink suchą skórę - najbardziej objawia się to na rękach i stopach właśnie. Dlatego oprócz stosowania kremów (tutaj wiadomo, że każdy znajdzie coś dla siebie, bo wybór ogroooomny i każdemu pasuje co innego) wzmacniam też moją skórę od wewnątrz. Tak jak już gdzieś pisałam wierzę w wielką moc omegi-3 wink Biorę OmegaRegen Skin Care. Ma fajne witaminy właśnie wspomagające skórę. Super, że ten preparat już jest dostępny w necie, o tu spam, bo do niedawna ciężko go było kupić... a ten olej nie ma żadnych odpowiedników, jest pierwszym takim na polskim rynku.

65

zamowilam mojej mamie teraz taka maske do stop z oriflame, zauwazylam, ze czasami mi ja podkrada smile a tak to bedzie miala swoja:)

Posty [ 1 do 65 z 110 ]

Strony 1 2 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PIELĘGNACJA TWARZY I CIAŁA » Sucha skóra na stopach...

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024