mam pewien pomysł na początek kariery, nie wiem tylko czy to ma sens - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA KARIERY - MOJA KARIERA ZAWODOWA » mam pewien pomysł na początek kariery, nie wiem tylko czy to ma sens

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 6 ]

Temat: mam pewien pomysł na początek kariery, nie wiem tylko czy to ma sens

Hej dziewczyny, mam problem i liczę, że coś mi doradzicie wink

Otóż jestem na 1 roku studiów, które i tak od września zamierzam zmienić na dziennikarstwo. Marzy mi się ten zawód od zawsze i nie wyobrażam sobie, abym mogła zajmować się w życiu czymś innym. I chcę, aby było to dziennikarstwo sportowe. Tak wiem, powiecie zaraz, że nie jedna taka już była co to poleciała na siatkarza/piłkarza/kajakarza i w związku z tym postanowiła pobawić się w poważne dziennikarstwo. Ja sportem się interesuje, znam się na tym i wiem kiedy zachować się profesjonalnie.

Ale do rzeczy: studia to niestety nie wszystko, nie gwarantują, że jeśli je skończę to w ogóle dostanę pracę w zawodzie. Aby się przebić trzeba być dobrym i wcześnie zaczynać. Załapałam się do małej redakcji internetowej, która pisze o siatkówce ale to wciąż nie będzie wyglądać imponująco w CV. Pomyślałam więc, że mogłabym przejść się do kilku większych redakcji ze swoim życiorysem i zaproponować, że jestem w stanie pracować dla nich za darmo, być tam jako przynieś-podaj-pozamiataj za frajer w zamian za możliwość podpatrywania i uczenia się czegoś od ludzi, którzy siedzą w tym już dostatecznie długo i na rzeczy się znają. Zastanawiam się tylko czy nie potraktują mnie jak idiotkę. Z drugiej strony na pewno mam większe szanse przy rozmowie w 4 oczy niż przy wysłaniu propozycji powiedzmy mailem.

Staże w takich miejscach organizuje się zazwyczaj dla studentów 4 roku dziennikarstwa, a ja nie chcę czekać.

Co myślicie? Spróbować? smile

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: mam pewien pomysł na początek kariery, nie wiem tylko czy to ma sens

Jeśli chcesz być dziennikarką, to nie idź nigdy na dziennikarstwo. Jeśli chcesz być dziennikarką, zacznij praktyki i zbieraj doświadczenie. Żadna ze znajomych mi osób, które studiują bądź studiowały dziennikarstwo (pracuję w tej branży) nie poleca tych studiów i wszyscy zgodnie twierdzą, że drugi raz by się na nie nie zdecydowali. Dziennikarstwo to pasja, a nie zawód.

Co do praktyk w redakcji - roznoszenie CV osobiście z jednej strony może być dobrym pomysłem, ale tylko jeśli mowa o małych redakcjach. W dużej nikt może nie mieć dla Ciebie czasu, jeśli nie umówisz wcześniej spotkania, i odeślą Cię z kwitkiem już na recepcji. Natomiast zapotrzebowanie na praktykantów (czyli darmowych pracowników) jest zwykle spore, więc próbuj wysyłać aplikacje.

3

Według mnie pomysł żeby się przejść po redakcjach jest trafiony. W ten sposób pokażesz, że Ci zależy i szukasz tej opcji świadomie a nie na zasadzie "powysyłam stos CV i może coś z tego będzie". Jednak to co bym radziła na początek - jeśli chcesz iść do dużej redakcji to spróbuj się tam umówić na spotkanie żeby właśnie nie zostać odesłaną na recepcji (jak słusznie zauważyła Anemonne). W końcu dziennikarz musi posiadać determinację i często wykazać się pomysłowością wink

Powodzenia !

4

potwierdzam studia dziennikarskie to totalna pomyłka! Lepiej zainwestować w warsztaty jakieś i doświadczenie. Bardzo dobrym pomysłem jest np skończenie jakiegoś kierunku który będzie powiązany z tym o czym chcesz pisać w przyszłości. Znam wielu dziennikarzy, którym udało się w tym zawodzie dojść do wysokiego poziomu swojej kariery i żaden nie skończył dziennikarstwa, najczęściej są to chyba kierunki: prawo bądź kierunki społeczno-polityczne.
Nie wiem z jakiego miasta jesteś/gdzie studiujesz/ ale warto rozejrzeć się za np gazetą akademicką, radiem akademickim i kołami dziennikarskimi przy różnych szkołach które oferują kierunek dziennikarstwo (bo zazwyczaj tam są koła związane z tą tematyką).

5

Co do studiów i kierunku dziennikarstwa nie będę się wypowiadała, bo nie jestem w temacie smile Ale to co piszą dziewczynki ma sens i chyba mają racje.
Jeśli chodzi o pomysł który napisałaś, to myślę, ze jest świetny! Próbując nic nie tracisz, a zawsze możesz zyskać smile

Posty [ 6 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA KARIERY - MOJA KARIERA ZAWODOWA » mam pewien pomysł na początek kariery, nie wiem tylko czy to ma sens

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024