BADANIE USG 3D / 4D - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » BADANIE USG 3D / 4D

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 17 ]

1 Ostatnio edytowany przez OczekującaMary (2012-03-26 10:08:25)

Temat: BADANIE USG 3D / 4D

Hej dziewczyny,

umówiłam się na badanie 3D, dla niektórych 4D, bo podobno, jak słychać to jest 4 a nie 3 wink

Chciałabym poznać waszą opinię na temat tego badania:
- czy warto?
- ile kosztuje w waszym mieście?
- w którym tygodniu ciąży jest najlepiej przeprowadzać badanie?
- na co zwrócić szczególną uwagę podczas badania?
- ile czasu trwało badanie?

Ponieważ jestem w pierwszej ciąży to trochę mało wiem na ten temat. Mogę tylko powiedzieć, że w Lesznie takie badanie kosztuje 250 zł i będę miała je robione w 24 tygodniu ciąży.

Z góry dzięki za wszelkie informacje!

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: BADANIE USG 3D / 4D

hey smile
ja robiłam takie badanie nie dawno smile  Mi lekarka powiedziała że najlepiej robić je między 24 a 32 tc.. Ja byłam bodajże w 26 tc na tym badaniu. u mnie trwało to badanie około 40 minut ale to tylko dla tego, że mała nie chciała pokazać buźki i próbowaliśmy na wszystkie sposoby, żeby się obróciła smile Z tego badania dostaliśmy film około pół godzinny.. P. Doktor mierzyła dziecko, ważyła, bycie serduszka i jeszcze coś tam.. Czy warto ?? Hmmm nie żałuję, że byliśmy na takim badaniu, ale sądzę że było ono zbędne. Jeśli Twój lekarz prowadzący nie podsunął Ci takiego pomysłu, że lepiej by było iść na takie badanie, to drugi raz ja np. bym się na to nie decydowała, bo to coś takiego jak własna zachcianka.. Trochę niepotrzebne wydawanie pieniędzy. My za wizytę zapłaciliśmy 250 zł, w sumie niczego nowego się nie dowiedziałam, tylko wyraźniej zobaczyłam małą, no i to badanie daję wiekszą pewność co do płci dziecka smile

3

Hej smile
My byliśmy w 20 tyg na 3d smile Myślę, że watro, bo o wiele więcej zobaczysz smile Co prawda lekarz i tak patrzył na obraz 2d, jak badał naszą małą, ale potem zmieniał na 3d, żebyśmy my mogli zobaczyć. Nasz dr wszystko nam mówił, co bada i pokazywał strzałeczką hihi smile Badał ok 10 min, dał nam płytkę i zdjęcia smile Słyszeliśmy bicie serduszka. Ja w Wawie płaciłam 200zł za to smile Lekarz który robił mi 3d jest na prawdę świetnym fachowcem smile

4

u nas w Łodzi od 200 do 300 zł zależy w jakiej placówce, czy warto nie wiem okaze sie zapisalam si na badanie w 21 tyg

5

Ja i mój mąż byliśmy zadowoleni smile Ale ważne jest, żeby trafić na dobrego fachowca od usg, bo ja w czwartek trafiłam na takiego czubka i całą noc nie spałam, bo wpisał mi wielowodzie, nic nie wytłumaczył. Zadzwoniłam do dr u którego byliśmy na 3d, pojechałam i mnie uspokoił smile Tak więc ważne jest trafić na dobrego specjalistę smile

Dzięki dziewczyny za odpowiedź. Trochę mi się wyjaśniło smile

Jeśli jeszcze jakieś inne dziewczyny chcą opisać swoje doświadczenia to czekam!

7

Nam lekarka powiedziała, że najlepiej robić między 20 a 24 tygodniem bo potem dziecko jest za duże i już tak dobrze nie widać wszystkiego. W sensie że dziecko całe na ekranie się nie mieści i można tylko fragmentami oglądać, a to już nie jest to. My byliśmy właśnie w 24 tc na 4d i płaciliśmy 250zl i dostaliśmy płytkę DVD z nagraniem i kilka zdjęć smile Warto wydać te pieniądze. Pamiątka na całe życie wink

Dzięki za odpowiedzi.
Też już się zapisałam na to badanie. Będzie 13-go w piątek! big_smile Mam nadzieję, że będzie fajnie smile

9

Ja już nie zdązyłam sobie zrobić takiego usg,dziecko już było za duże i nie opłacało się robić a szkoda bo to napewno fajne przeżycie smile

10

Ja też byłam w 20 tygodniu na takim badaniu w gabinecie harmonia i wyszłam zadowolona, bo moja Kasia odwróciła się do nas buźką i mamy piękne zdjęcie smile poza tym oni tez mają dość dobry ultrasonograf i zdjęcie wyszło nam naprawdę w niezłej jakości. Moja znajoma miała np robione aparatem, w ktorym baaardzo słabo to wszystko było widać.

11

Bardzo piękne badanie, nie byłam do końca przekonana, ale widok małej buźki jest cudowny! I to bardzo fajny prezent dla przyszłych dziadków big_smile. Koszt to już zależy od gabinetu,mało to nie jest... A usg miałam miesiąc temu, całkiem przypadkiem trafiłam na wycieczce na targi ginekologiczne i w ramach promocji za darmo się załapałam ;P. Okazało się, że firma dość często tak się reklamuje, więc warto ją sobie śledzić na fejsie czy jakoś, ok medical systems się nazywa.

12

Witam.  jestem obecnie w 18 tygodniu ciazy smile i razem z chlopakiem rowniez chcemy wybrac sie na badanie 3-4d . czy 20 tygodniu widac juz ladnie buzke dziecka??

13

Mi lekarz powiedział żeby lepiej przyjść po 22 tygodniu. Byłam chyba dokładnie w 22 tygodniu i 3 dniu ciąży na badaniu usg 4d i faktycznie było widać już buźkę, ale Synek się tak odwracał, że trudno było zrobić wyraźne zdjęcie i jutro idę na usg "poprawkowe". Jestem w 24 tygodniu. Zdaniem lekarza najlepiej robić usg 4d pomiędzy 21 a 25 tygodniem, bo później tak jak pisano wyżej dziecko jest już za dużo i do tego jest więcej wód płodowych co utrudnia zobaczenie wyrazistego obrazu.

14

Witajcie!
Obecnie jestem w drugiej ciąży i w obu miałam zrobione usg 3D- mój lekarz nazywa je prenatalnym wink. Mimo, iż do lekarza chodzę prywatnie, miałam zawsze od niego skierowanie i nigdy za to badanie nie płaciłam. Według lekarzy placówki, do której zostałam skierowana, a która specjalizuje się w tego typu badaniach, należy je wykonywać w 13, 20 i 28 tygodniu. Wcale nie uważam, że to taki miły dodatek, bo można dzidzię zobaczyć itd. i zbędna fanaberia. To bzdury wypowiadane przez osoby, które nie wiedzą czemu takie badanie ma służyć. Badanie to jest w stanie wykluczyć wiele wad rozwojowych (np. serca) i to jest główny powód, dla którego kieruje się kobiety na tak dokładne usg. Postęp w tej dziedzinie jest tak ogromny, że w razie problemów z dzidzią leczeniu może zostać poddane jeszcze nienarodzone dziecko, a wiedza na temat wad maleństwa pozwala na bardziej uważny wybór szpitala, w którym będziemy rodziły, by maluszek od razu po porodzie trafił w ręce odpowiednich specjalistów dysponujących odpowiednim sprzętem medycznym.
Naprawdę polecam to badanie wszystkim przyszłym mamusiom. Już na etapie ciąży profilaktyka i prewencja są niezwykle ważne.
Życzę wszystkim zdrowych Maluszków smile!

15 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2014-02-12 14:32:42)

OczekującaMary napisał/a:

Hej dziewczyny,

umówiłam się na badanie 3D, dla niektórych 4D, bo podobno, jak słychać to jest 4 a nie 3 wink

Chciałabym poznać waszą opinię na temat tego badania:
- czy warto?
- ile kosztuje w waszym mieście?
- w którym tygodniu ciąży jest najlepiej przeprowadzać badanie?
- na co zwrócić szczególną uwagę podczas badania?
- ile czasu trwało badanie?

Ponieważ jestem w pierwszej ciąży to trochę mało wiem na ten temat. Mogę tylko powiedzieć, że w Lesznie takie badanie kosztuje 250 zł i będę miała je robione w 24 tygodniu ciąży.

Z góry dzięki za wszelkie informacje!

Oczywiście, że warto! Najlepiej wykonać takie USG ok 26 tygodnia ciąży. Ja swoje robiłam w spam  i to była najlepsza decyzja. Zobaczyć swoje dziecko, jego rączki, nóżki... niesamowite smile

16 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2014-02-12 14:32:16)

Eowina napisał/a:

Witajcie!
Obecnie jestem w drugiej ciąży i w obu miałam zrobione usg 3D- mój lekarz nazywa je prenatalnym wink. Mimo, iż do lekarza chodzę prywatnie, miałam zawsze od niego skierowanie i nigdy za to badanie nie płaciłam. Według lekarzy placówki, do której zostałam skierowana, a która specjalizuje się w tego typu badaniach, należy je wykonywać w 13, 20 i 28 tygodniu. Wcale nie uważam, że to taki miły dodatek, bo można dzidzię zobaczyć itd. i zbędna fanaberia. To bzdury wypowiadane przez osoby, które nie wiedzą czemu takie badanie ma służyć. Badanie to jest w stanie wykluczyć wiele wad rozwojowych (np. serca) i to jest główny powód, dla którego kieruje się kobiety na tak dokładne usg. Postęp w tej dziedzinie jest tak ogromny, że w razie problemów z dzidzią leczeniu może zostać poddane jeszcze nienarodzone dziecko, a wiedza na temat wad maleństwa pozwala na bardziej uważny wybór szpitala, w którym będziemy rodziły, by maluszek od razu po porodzie trafił w ręce odpowiednich specjalistów dysponujących odpowiednim sprzętem medycznym.
Naprawdę polecam to badanie wszystkim przyszłym mamusiom. Już na etapie ciąży profilaktyka i prewencja są niezwykle ważne.
Życzę wszystkim zdrowych Maluszków smile!

Trzeba korzystać z takich możliwości. Ja np. zdecydowałam się na zrobienie takiego usg w 27 tygodniu, bo doszłam do wniosku, że wtedy już będziemy mogli zobaczyć z mężem nasz dziecko w pełnej okazałości. Widzieliśmy już małego człowieka, wzruszający moment. Kiedy zdecyduje się na 2 dziecko z pewnością znów zdecyduję się na wizytę w spam  i zrobienie takiego usg smile

17 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2014-02-12 14:31:50)

kobietka86 napisał/a:

Mi lekarz powiedział żeby lepiej przyjść po 22 tygodniu. Byłam chyba dokładnie w 22 tygodniu i 3 dniu ciąży na badaniu usg 4d i faktycznie było widać już buźkę, ale Synek się tak odwracał, że trudno było zrobić wyraźne zdjęcie i jutro idę na usg "poprawkowe". Jestem w 24 tygodniu. Zdaniem lekarza najlepiej robić usg 4d pomiędzy 21 a 25 tygodniem, bo później tak jak pisano wyżej dziecko jest już za dużo i do tego jest więcej wód płodowych co utrudnia zobaczenie wyrazistego obrazu.

Mój lekarz z spam doradził mi ten sam termin. Niezapomniane wrażenia.

Posty [ 17 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » BADANIE USG 3D / 4D

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024