Forum Kobiet - NETKOBIETY.PL

Witaj na niezależnym Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

Serdecznie zapraszamy do lektury naszych redakcyjnych blogów Od kuchni oraz Po godzinach Szczególnie polecamy : Psychologia Uroda Miłość Wychowanie Polityka Samotność

Dodaj odpowiedź

#1 2007-08-16 23:10:50

iNGA
Gość

CYTOLOGIA- NA CZYM POLEGA?

Nienawidzę chodzić do ginekologa, ale czasem trzeba:( ostatnio mój kazał mi zrobić badanie cytologiczne!!!Na czym to polega i czy boli??? I w ogóle po co się je robi,czego mogę się dowiedzieć z wyników???Trochę się boję!!!sad

#2 2007-08-27 00:07:47

glinka
Gość

Re: CYTOLOGIA- NA CZYM POLEGA?

Po prostu Ci lekarz pobiera z macicy wymaz,robi to szczoteczką, a potem tylko czekasz na wyniki. No generalnie powinno się zrobić cytologię w wieku 21 lat a jak się współżyje to kontrolnie w ciagu 2-3 lat po rozpoczęciu. Najlepiej byś poszła na to badanie na kilka dni po miesiączce, lub  co najmniej tydzień przed spodziewanym okresem, no i co ważne przed badaniem nie powinnaś przez kilka dni współżyc, ani stosowac żadnych leków dopochwowych. Cytologi awykrywa rożne zmiany w szyjce macicy,nawet najmniejse stany zapalne. I nie ma się co bać!!!Nie jest to przyjemne, ale to jak żadne badanie ginekologicze!!!

#3 2007-08-31 20:35:06

ClonMack
Powoli się zadomawiam

jezeli wymagana jest cytologia to lekarz robi to odrazu podczas badania gdy ogladajac szyjke macicy zobaczy cos niepokojacego...nie rozumiem tego ze kazal Ci zrobic cytologie:ITo czy sie zrobi cytologie czy nie nie zalezy od pacjenta tylko od lekarza!!nie mozna tego robickontrolnie, kontrolnie sie robi badania kompleksowe i to min raz do roku wystarzczy.Mialam robiana odrazu przy pierwszym badaniu bo mialam nadzerke wcale tego nie czulam a wyniki mialam w przeciagu 2 tygodni...nie ma znaczenia czy cos sie bierze czy sie jest po stosunku jedyne co musi byc spelnione gdy sie idzie na badanie do ginekologa to nie miec okresu!

Ostatnio edytowany przez ClonMack (2007-08-31 20:36:05)

#4 2008-08-02 08:50:44

Jeanne
100% Netkobieta

Badanie bezbolesne , wykonywane bardzo szybko , a mogące uratować życie.Wykonuję je każdego roku , takie mam postanowienie.Badanie to należy wykonać w drugiej połowie cyklu , najlepiej jakieś 5 dni przed spodziewana miesiączką.Nadmiar śluzu i krew utrudniają prawidłową ocenę.

Nie ma kobiet niezrozumiałych, są tylko mężczyźni niedomyślni.

— Magdalena Samozwaniec .   

Dodaj odpowiedź

Stopka forum