Odszkodowanie dla dzieci, ojciec nie żyje. Czy jest szansa? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Odszkodowanie dla dzieci, ojciec nie żyje. Czy jest szansa?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 5 ]

Temat: Odszkodowanie dla dzieci, ojciec nie żyje. Czy jest szansa?

Mam pytanko, może ktoś był w podobnej sytuacji, lub zna się trochę na naszym prawie...?

Postaram się opisać sprawę najkrócej, jak potrafię.
Mój były mąż (od 7 miesięcy nie żyje) płacił alimenty na dwoje naszych dzieci. Został pobity ok. 3 lata temu. Miał złamaną szczękę, żebra, wybite zęby i całą masę innych obrażeń. Nieprzytomny trafił do szpitala. Sprawcę dobrze znał. Odbyła się sprawa w sądzie, zostało zasądzone odszkodowanie w wysokości 9 tys.zł. Do dnia śmierci męża nie facet stał się nie uchwytny, nie zapłacił ani grosza i nie zamierzał tego robić. Mąż przez to pobicie musiał sam zapłacić za leczenie szpitalne, stracił również pracę, którą i tak wykonywał bez umowy. Na niedługo przed śmiercią wynajął komornika, który zbyt nie przykładał się, by wyegzekwować należne odszkodowanie, jedynie pobierał pieniądze za zajęcie się sprawą. Twierdził, że mąż ma sam ustalić miejsce pobytu i adres zakładu, w którym zatrudniony jest jego oprawca. 2 tyg. po tej rozmowie mąż ginie tragicznie, fundusz alimentacyjny przestaje wypłacać alimenty, a ZUS nie przyznaje im renty rodzinnej, pomimo że ich ojciec, mimo młodego wieku przepracował 14 lat.
Dzieci zostały  bez ojca, a ja stałam się jedynym żywicielem rodziny ( mój dochód, to 1100zł). Jedyne, co dostałam, to dodatek dla samotnej matki, po 170zł na dziecko.
Obiło mi się o uszy, że jest coś takiego, jak Centrum Pomocy Ofiarom Wypadków i Przemocy, gdzie można złożyć wniosek o odszkodowanie. W tym wypadku składałabym go ja, w imieniu małoletnich dzieci. Nie jestem do końca przekonana, czy możemy z tego skorzystać, jaki jest na to okres i gdzie dokładnie się zgłosić, dlatego bardzo proszę o jakieś wskazówki od osób znających się na rzeczy. Nie mogę skorzystać z pomocy prawnika, bo nie mam na to środków.
Z góry dziękuję za każdą poradę i pozdrawiam.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Odszkodowanie dla dzieci, ojciec nie żyje. Czy jest szansa?

Lewa, a od kogo chcesz dochodzić odszkodowania skoro od sprawcy masz już zasądzone a on jest nieściągalny?

Dlaczego zus odmówił renty?

3

To się podobno nazywa kompensata. Państwo może wypłacić takową, jeśli udowodni się, że w wyniku tego pobicia ucierpiało także dobro dzieci. W tym przypadku ojciec moich dzieci stracił pracę, sporą sumę musiał zapłacić za szpital, przez co przez 5 miesięcy nie otrzymałam na dzieci ani grosza.
Tak tylko słyszałam, ale czy jest taka możliwość, tego nie wiem, dlatego pytam tutaj.
Dzieciaki nie dostały rety, ponieważ ich ojciec pracował na czarno dłużej niż 18 miesięcy, nawet nie wzięto pod uwagę, że szukał pracy i był zarejestrowany jako bezrobotny.
Serce mnie boli, że tak się zostawia w tym kraju samotne matki z dziećmi. Nie wiem, co by było, gdybym i ja została bez pracy...

4 Ostatnio edytowany przez twardogłowa (2012-02-23 16:09:11)

Zajmuję się dochodzeniem odszkodowań.
Napisz proszę na priw co było przyczyną śmierci Twojego męża. TU warto wywalczyć rentę dla Twoich dzieci i odszkodowanie.

Z ZUS renta się należy jeżeli w ciągu ostatnich 10 lat maż był zarejestrowany przez 5 lat.

Posty [ 5 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Odszkodowanie dla dzieci, ojciec nie żyje. Czy jest szansa?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024